Naravno da ima ali kako definises luksuz, za kupce iz WalMarta, Costco je luksuzkio01 wrote: ↑10/12/2020 19:54Razumijem da je Kirkland u vecini stvari solidan, i da ima dobrih proizvoda u Costco-u. Evo ovdje kad bi imali tako nesto ja bi rado tu kupovao. Ali ja govorim da to nije nikakav premium. Prvi put kada sam spomenuo Costco, spomenuo sam ga zato sto im je godisnja potrosnja na dizajn enterijera dva dolara, te da su kompanija koja pokusava sto vise smanjiti bespotrebne troskove kako bi nudili nize cijene, kao sto si i ti ovdje rekao. Costco je perfektan primjer kako i u bogatim zemljama ima i vise nego dovoljno prostora za ovakve prodavnice, koje funkcionisu veoma utilitaristički, jer ovdje neki misle da je na zapadu sve sami luksuz. Costco jest dobar, ali sigurno nije luksuz. Ima puno uredjenijih i skupljih radnji koje nude fensi alternativu.detroit-mercy wrote: ↑10/12/2020 17:36
Jesi ikada kupovao u Costco-u? Prvo, Costco ima 98 miliona clanova, sad ako uzmes da je prosjecna clanarina oko recimo $70 vidis kolika je njihova kupovna snaga. To je concept koji je razradjen da radi samo tako, obzirom na broj clanova njihova kupovna snaga je tolika da oni mogu da diktiraju cijene, dobro za svakog, za komapaniju dobijaju nizu cijenu proizvoda, za dobavljace jer imaju garantovano trziste koje se mjeri malte ne u stotinama miliona, za kupce dobijaju proizvod po povoljnijoj cjeni. Sad, Costco je uglavnom za familije koje imaju vise clanova, odes da kupis kajmak, kupis 1.5kg pakovanje, za jednu ili dvije osobe to je puno ali za porodicu od 4-5 clanova je taman za sedmicu. Ali ako uzmes po jednici mjere taj kajmak (brand name) je jeftiniji nego bilo gdje drugo za 30-40%.
Costco brand Kirkland ucestvuje sa oko 25% u ukupnoj prodaji tako da nije bas da je prodaja Costca zasnovana na Kirklandu samo. Plus, Kirkland brand ima jako kvalitetne proizvode koji su vjerovantno proizvedni na istoj liniji Kraft Foods-a ili Johnson-Johnson i sl.
Sad onaj lik pravi parodiju malo na nacin kupovine, ali ako odes i kupis recimo Kohler WC solju u Costco-u platices 60%-70% cijene koju bi platio na drugom mjestu. Njihova politika je da oni drze odredjeni broj proizvoda, ne prevelika selekcija ali sve sto drze je od top brand dobavljaca.
Vecina proizvoda im je organska, sad Whole Foods je nesto drugo, za mene precijenjeni, jer vise promovisu life style of skinny bitchesnego ista drugo. I da u zadnje vrijeme su cijenovno otisli dole jer imaju veliku konkurenciju drugih igraca koji su usli u trziste organske hrane.
Koncept jako dobro zamisljen, platis clanarinu (vjerni potrosaci), dobijes likvidna sresdstv (cash), obzirom na broj clanova dobijes proizvode po nizoj cijeni (bolja startna pozicija nego drugi prodavci), dobre relacije sa dobavljacima (kupujes puno, placas na vrijeme), radnici su tu najbolje placeni u bransi (znam lika gura kolica $24 na sat, plus Subota i Nedelja su posebno placeni)- mali turnover radne snage, imaju manju mark up na proizvode nego drugi (dobro za kupca) ali ga nadomjeste kolicinom. I jos su totalno intergrisani, mozes da kupis sve na jednom mjestu od odmora do gacaili guma za auto.
Samo, hocu da kazem, imaju jako dobar business model koji fercera dobro za sve; vlasnike (btw. uzeo sam finih para na njihovom stock-u), za clanove, za poslovne partnere, radnike. Ko napravi takav jedan model na Balkanu ima da razbija, mada Aldi i Lidl su konkurencija ali ne bi trebali biti jer Aldi je ovdje sinonim za jeftinu prodavnicu koja kvalitetom ponude ne moze da parira Costco-u.