Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
-
konami666
#1 Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Nisam znao gdje drugo da postavim temu pa bih zamolio moderatore da premjeste ako bi odgovarala bolje u nekoj drugoj rubrici.
Ono sto sam primijetio je da strani (zapadni) mediji uvijek Bošnjake nazivaju muslimanima i to sa velikim M međutim Bošnjaci nisu samo muslimani. Mislim da ovo kreira jednu lošu sliku jer podsjeća na SHS period. Nisam ni vidio da se neko od domaćih predstavnika ili intelektualaca oglasio u vezi ovoga, kao da su se svi pomirili sa činjenicom da Bošnjak = musliman.
Ono sto sam primijetio je da strani (zapadni) mediji uvijek Bošnjake nazivaju muslimanima i to sa velikim M međutim Bošnjaci nisu samo muslimani. Mislim da ovo kreira jednu lošu sliku jer podsjeća na SHS period. Nisam ni vidio da se neko od domaćih predstavnika ili intelektualaca oglasio u vezi ovoga, kao da su se svi pomirili sa činjenicom da Bošnjak = musliman.
-
zposao
#2 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Gdje? Daj linkkonami666 wrote: ↑15/12/2020 16:10 Nisam znao gdje drugo da postavim temu pa bih zamolio moderatore da premjeste ako bi odgovarala bolje u nekoj drugoj rubrici.
-
l33t
#3 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Uzasna vijest koja je ono stranica, trebamo im spamati mailove da promijene naslov i text
edit: AP je dobio mail.
[email protected] <[email protected]>;
edit: AP je dobio mail.
[email protected] <[email protected]>;
Last edited by l33t on 15/12/2020 16:24, edited 1 time in total.
- TDK-90
#4 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Bosnu/Bosance su Osmanlije sahranile, a posljedni ekser u kovceg je udario Tito oduzimajuci nam narodnost ( a time i povijest nasu proslost )
Slicno rade Indijci svojim drzavljanima koji su muslimani po vjeroispovijesti, pa oni u Mijanmaru Rohingma pa Izrael nad Palestincima.
Nikome od nas ne priznaju narodnost
Slicno rade Indijci svojim drzavljanima koji su muslimani po vjeroispovijesti, pa oni u Mijanmaru Rohingma pa Izrael nad Palestincima.
-
konami666
#5 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
https://www.klix.ba/vijesti/bih/strani- ... /201215106
Nije iznenađujuće kada Dodik kaže “muslimani iz Sarajeva” ali kada svjetski mediji počnu stavljati religiju kao narodnost onda je to veći problem.
Nije iznenađujuće kada Dodik kaže “muslimani iz Sarajeva” ali kada svjetski mediji počnu stavljati religiju kao narodnost onda je to veći problem.
-
l33t
#6 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Al pazi levata clanak od By AMER COHADZIC.
-
Lug
#7 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Za Reuters, Daria Sito Surcic..
Definitivno treba tim novinama poslati mailove sa zahtjevom da to isprave.. ja sam jedne prilike (2008) poslao lokalnim novinama u Skandinaviji istu ispravku jer su nas svugdje imenovali kao muslimane, narod.. i kasnije kad se pojavio kakav tekst o BiH u tim novinama, pisalo je Bosnjaci..
- dr_Evil
#8 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Hajde da te malo vratim unazad, nakon pada Turske kod nas i dolaska Austrije kada su nam namontirali Alkalaja i on pokusao da afirmise bosnjacku naciju veliki broj bosanskim muslimanskih begovskih porodica nije to prihvatao i bacao je jal na hrvatsku jal na tursku stranu, dok je dobar dio odbacivao to ne shvacajuci koncept nacija u europi i zelje za pan-islamizmom. Kraljevina Juga je dokrajcila bosnjacku naciju, tj. pukla nam ekser, a najgore je bilo kad se Bosna podijelila na banovine i srezove. Tito je fakticki vratio bosnjacki narod a time i Bosnu na scenu, i zato mu velika hvala, mislis da je bilo lako izboriti se za veliko M i mogucnost nezavisnosti, dodji sebi!TDK-90 wrote: ↑15/12/2020 16:22 Bosnu/Bosance su Osmanlije sahranile, a posljedni ekser u kovceg je udario Tito oduzimajuci nam narodnost ( a time i povijest nasu proslost )
-
l33t
#9 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ma danasnji je problem copy / paste novinarstvo. Clanak je originalno napisao Amer Cohadzic i od njega su to kopirale 3-4 stranice i stavili kao izvor AP. Poslao sam mail na AP za ispravku naslova i texta.Lug wrote: ↑15/12/2020 16:37Za Reuters, Daria Sito Surcic..
Definitivno treba tim novinama poslati mailove sa zahtjevom da to isprave.. ja sam jedne prilike (2008) poslao lokalnim novinama u Skandinaviji istu ispravku jer su nas svugdje imenovali kao muslimane, narod.. i kasnije kad se pojavio kakav tekst o BiH u tim novinama, pisalo je Bosnjaci..mada odgovora nisam dobio. napisao sam im da se svrstavaju na stranu zlocinaca, onih koji su djelili BiH, jer su nas oni tako nazivali..
I po ovom naslovu se vidi da je vrijeme za gradjansku BiH.
-
Lug
#10 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
l33t wrote: ↑15/12/2020 16:43Ma danasnji je problem copy / paste novinarstvo. Clanak je originalno napisao Amer Cohadzic i od njega su to kopirale 3-4 stranice i stavili kao izvor AP. Poslao sam mail na AP za ispravku naslova i texta.Lug wrote: ↑15/12/2020 16:37Za Reuters, Daria Sito Surcic..
Definitivno treba tim novinama poslati mailove sa zahtjevom da to isprave.. ja sam jedne prilike (2008) poslao lokalnim novinama u Skandinaviji istu ispravku jer su nas svugdje imenovali kao muslimane, narod.. i kasnije kad se pojavio kakav tekst o BiH u tim novinama, pisalo je Bosnjaci..mada odgovora nisam dobio. napisao sam im da se svrstavaju na stranu zlocinaca, onih koji su djelili BiH, jer su nas oni tako nazivali..
I po ovom naslovu se vidi da je vrijeme za gradjansku BiH.![]()
- escobar__
#11 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Poslao sam i ja e-mail uz molbu da ubuduće paze na ovakve stvari jer Muslimani kao etnija u Bosni i Hercegovini ne postoje.
- TDK-90
#12 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Pa upravo je Tito napravio sranje , sto nas nazivaju muslimanima. To se pita postavljac teme zasto nas zovu muslimanima , zbog Tita ni zbog cega drugog.dr_Evil wrote: ↑15/12/2020 16:41Hajde da te malo vratim unazad, nakon pada Turske kod nas i dolaska Austrije kada su nam namontirali Alkalaja i on pokusao da afirmise bosnjacku naciju veliki broj bosanskim muslimanskih begovskih porodica nije to prihvatao i bacao je jal na hrvatsku jal na tursku stranu, dok je dobar dio odbacivao to ne shvacajuci koncept nacija u europi i zelje za pan-islamizmom. Kraljevina Juga je dokrajcila bosnjacku naciju, tj. pukla nam ekser, a najgore je bilo kad se Bosna podijelila na banovine i srezove. Tito je fakticki vratio bosnjacki narod a time i Bosnu na scenu, i zato mu velika hvala, mislis da je bilo lako izboriti se za veliko M i mogucnost nezavisnosti, dodji sebi!TDK-90 wrote: ↑15/12/2020 16:22 Bosnu/Bosance su Osmanlije sahranile, a posljedni ekser u kovceg je udario Tito oduzimajuci nam narodnost ( a time i povijest nasu proslost )
A pod osmanlijama smo bili stotinama godina , nije se tu cuditi sto je vecina bila i zalila za njima.
Osmanlije su radije dali suverenost Srbiji , nego bi Bosni dali i Bosansko udruzenje pcelara !
- Dope_Man
#13 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Upravo tako, najgora odluka koju je Tito aminovao je da se Bosanci (koji se ne zele pripajati susjednim drzavama) nazovu Muslimani. Time je ujedno unistio identitet Bosanca i Hercegovca, i stvorio vecu religijsku tenziju prema vecinskom stanovnistvu Bosne i Hercegovine jer za vecinu ljudi veliko i malo M ne znaci nista. A naravno nije svaki Musliman bio musliman, al hajd ti to objasnjavaj. Sranje je napravljeno i najbolje sto mozemo je pokusavati korigovati sta se korigovat moze.
-
zrakomlat
#14 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Amer Cohadzic, prema facebooku, radi za AP, tako da je navedeni izvor onda tako i napisao. Vjerovatno uticaj supruge, ima komentar neke Tihane, koji zvuči da mu je supruga. Bošnje vazda donji u "mješanim" brakovimal33t wrote: ↑15/12/2020 16:43Ma danasnji je problem copy / paste novinarstvo. Clanak je originalno napisao Amer Cohadzic i od njega su to kopirale 3-4 stranice i stavili kao izvor AP. Poslao sam mail na AP za ispravku naslova i texta.Lug wrote: ↑15/12/2020 16:37Za Reuters, Daria Sito Surcic..
I po ovom naslovu se vidi da je vrijeme za gradjansku BiH.![]()
-
l33t
#15 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Dobro to je već pretpostavka ko zavjera teorije haha
Kako god OGROMNA greška "ozbiljnog" novinara.
-
zrakomlat
#16 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Vjerovatno je tvoja tačna ali mora se malo i pobiberitil33t wrote: ↑15/12/2020 20:47Dobro to je već pretpostavka ko zavjera teorije hahaJa sam vec pomislio na neku drugu. Otisao '95 radi 25 godina za AP i "ostalo mu" ono Muslimani jer se tada tako nazivalo i spominjalo. Ali je onda velika doza subjektivnosti u članku / neprofesionalno.
Ima i varijanta ubacivanja Muslim kao clickbait. Da kliknu stranci na naslov, eno muslimani teroristi napali Lavrova.
Ok, i ovo zvuči ko teorija zavjere
- Kikibombona
#17 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Pa ovo je uobičajena praksa od rata naovamo. Zapadni mediji u 90% slucajeva Bosnjake nazivaju sa 'bosnian Muslim'.
...
Evo clanak javnog servisa Turske, 15.10.2020.
Fear grows among Bosnia's Muslims: 'We will be the victims again'
https://www.trtworld.com/opinion/fear-g ... gain-40600
Evo i 2019.
The Bosnian Muslim scholar who saved the Sarajevo Hagaddah
https://www.trtworld.com/opinion/the-bo ... ddah-31968
...
Imam osjećaj da SDA ekipi ovo zapravo prija...
...
Evo clanak javnog servisa Turske, 15.10.2020.
Fear grows among Bosnia's Muslims: 'We will be the victims again'
https://www.trtworld.com/opinion/fear-g ... gain-40600
Evo i 2019.
The Bosnian Muslim scholar who saved the Sarajevo Hagaddah
https://www.trtworld.com/opinion/the-bo ... ddah-31968
...
Imam osjećaj da SDA ekipi ovo zapravo prija...
- LBVIEW
#18 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Tako "Jugosloveni" u dijaspori nazivaju Bosnjake, kao sto i jezik zovu srpskohrvatski. A ovaj Amer se vjerovatno tako i izjasnjava.
-
hamos
#19 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Jednostavno takva navika i ljudima su Bosniaks nepoznati, bosnian muslims opce poznato. Ja mislim da nema nekih dubljih razloga
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
hamos
#21 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ne znam to
-
l33t
#22 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Realno sve tri zvuce mogucezrakomlat wrote: ↑15/12/2020 20:52Vjerovatno je tvoja tačna ali mora se malo i pobiberitil33t wrote: ↑15/12/2020 20:47Dobro to je već pretpostavka ko zavjera teorije hahaJa sam vec pomislio na neku drugu. Otisao '95 radi 25 godina za AP i "ostalo mu" ono Muslimani jer se tada tako nazivalo i spominjalo. Ali je onda velika doza subjektivnosti u članku / neprofesionalno.
Ima i varijanta ubacivanja Muslim kao clickbait. Da kliknu stranci na naslov, eno muslimani teroristi napali Lavrova.
Ok, i ovo zvuči ko teorija zavjere![]()
-
konami666
#23 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
Ja sam mišljenja da bi zemlja trebala da promjeni ime u samo “Bosna” kako bi se skratila ta neka konfuzija. BiH je predugo za jednu malu drzavicu na brdovitom balkanu za koju skoro niko nije čuo. Nešto kao sto je uradila Češka republika -> Češka.
Dalje, sve dok su tri majmuna na čelu države to je neozbiljno i podsjeća na plemena. Treba uvesti jedan čovjek = jedan glas i svi koji žive u zemlji da budu Bosanci. Ništa to Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Muslimani i ostali, samo Bosanci.
Dalje, sve dok su tri majmuna na čelu države to je neozbiljno i podsjeća na plemena. Treba uvesti jedan čovjek = jedan glas i svi koji žive u zemlji da budu Bosanci. Ništa to Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Muslimani i ostali, samo Bosanci.
- dr_Evil
#24 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
i @Dope_ManTDK-90 wrote: ↑15/12/2020 17:36Pa upravo je Tito napravio sranje , sto nas nazivaju muslimanima. To se pita postavljac teme zasto nas zovu muslimanima , zbog Tita ni zbog cega drugog.dr_Evil wrote: ↑15/12/2020 16:41Hajde da te malo vratim unazad, nakon pada Turske kod nas i dolaska Austrije kada su nam namontirali Alkalaja i on pokusao da afirmise bosnjacku naciju veliki broj bosanskim muslimanskih begovskih porodica nije to prihvatao i bacao je jal na hrvatsku jal na tursku stranu, dok je dobar dio odbacivao to ne shvacajuci koncept nacija u europi i zelje za pan-islamizmom. Kraljevina Juga je dokrajcila bosnjacku naciju, tj. pukla nam ekser, a najgore je bilo kad se Bosna podijelila na banovine i srezove. Tito je fakticki vratio bosnjacki narod a time i Bosnu na scenu, i zato mu velika hvala, mislis da je bilo lako izboriti se za veliko M i mogucnost nezavisnosti, dodji sebi!TDK-90 wrote: ↑15/12/2020 16:22 Bosnu/Bosance su Osmanlije sahranile, a posljedni ekser u kovceg je udario Tito oduzimajuci nam narodnost ( a time i povijest nasu proslost )
A pod osmanlijama smo bili stotinama godina , nije se tu cuditi sto je vecina bila i zalila za njima.
Osmanlije su radije dali suverenost Srbiji , nego bi Bosni dali i Bosansko udruzenje pcelara !
Za osmanlije se sve slazem, doduse malo su ih Srbi i naguzili, ali sad to je druga prica. Nego..
Za vrijeme Osmanlija nisu postojale nacije, i svi smo se identifikovali po vjeri, dijelili na muslimane, katolike i pravoslavce. Padom Turske, ovi su prije skuzili foru, dok smo se mi nastavili identifikovati po vjeri, najvise zbog lose politike prvaka (koji su btw bili samo cuvali svoje dupe i zemljiste), dolaskom stare Juge (1914-1945) nije nas bilo ni na mapi, ni kao M ni kao m. Zaboravljate da su Srbija i Hrvatska trazili od Tita da Bosna kao i Sandzak uopste ne postoji, kao sto nisu postojali ni krajem Kraljevine Juge, to vam je ono malo prije Tita
Postojao je obrazovani sloj ljudio koji je gurao ime Bosnjaci za vrijeme Austrije, i Kraljevine Juge kao i za vrijeme Tita, upravo je Dzema Bijedic razgovarao sa Muhamedom Filipovicem na tu temu i rekao mu mozemo biti M odmah, a za Bosnjake treba vremena ne daju nam, i naravno otisao linijom manjeg otpora. Nije bas moc Tite bila svemoguca postojao je neki CKSK, i dodavanje nove baklje u grb.
Opet ponavljam, od drzave koja je bila ugasena, podijeljena vratio je Bosnu, a od naroda kojem je bila spremna integracija u Srbe stavio nam je M i vratio na scenu. To je bila jedna psiholoska granica da se moze, temelj moze se reci. Ne moze se od marke zaraditi odma milion
- dr_Evil
#25 Re: Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu
konami666 wrote: ↑16/12/2020 08:39 Ja sam mišljenja da bi zemlja trebala da promjeni ime u samo “Bosna” kako bi se skratila ta neka konfuzija. BiH je predugo za jednu malu drzavicu na brdovitom balkanu za koju skoro niko nije čuo. Nešto kao sto je uradila Češka republika -> Češka.
Nesto kao sto smo trebali svi da budemo Jugoslaveni pa nikad nije upalilo, dodji sebi