Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#32126 Re: Pitamo Mehanicare ?
'taaa ce tebi ford formula, fataj se Totala odgovarajuceg. 
- kabal1337
#32127 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemoj biti naivan sto se tice brendova. To u biti nije nista vise od mjesavine neke vrste alkohola, vode i pigmenta.JavierBosnia wrote: ↑12/12/2020 09:53Ja sam mislim cca 15 KM placao 5l sonaxa tecnosti
A mislim da sam se zeznuo uzeo i odledjivac stakala 13 KM, gledam Nigrin 5-6 KM, a K2 koji je duplo veci skoro kolicinski 5 KM, sad prvi put cu to koristiti ne znam razlikuju li se i koliko po kvaliteti
Ne znam zasto ludite za tim Sonaxom kada je u svijetu silnih proizvoda srednja zalost. Isto kao i te tecnosti pa meni nikada nije zaledila -20 tecnost iz binga, pennija, benz. Pumpe. Kupovao sam i -40 dok sam vozio cesto magistralu jer sam se nadao da ce biti bolja od one -20, isto samo bacanje para.
Koristio sam i silikonske sprejeve ovog onog proizvodjaca sve je to isto i obavlja isto funkciju.
-
zigson
#32128 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jebem te, bas kad mi je pojacan zvuk bio
Ajaviere sta trazis od sonaxa nisam upratio, mozda znam gdje ima
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#32129 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa njemacki kvalitet valjda i ta spikakabal1337 wrote: ↑12/12/2020 10:50Nemoj biti naivan sto se tice brendova. To u biti nije nista vise od mjesavine neke vrste alkohola, vode i pigmenta.JavierBosnia wrote: ↑12/12/2020 09:53Ja sam mislim cca 15 KM placao 5l sonaxa tecnosti
A mislim da sam se zeznuo uzeo i odledjivac stakala 13 KM, gledam Nigrin 5-6 KM, a K2 koji je duplo veci skoro kolicinski 5 KM, sad prvi put cu to koristiti ne znam razlikuju li se i koliko po kvaliteti
Ne znam zasto ludite za tim Sonaxom kada je u svijetu silnih proizvoda srednja zalost. Isto kao i te tecnosti pa meni nikada nije zaledila -20 tecnost iz binga, pennija, benz. Pumpe. Kupovao sam i -40 dok sam vozio cesto magistralu jer sam se nadao da ce biti bolja od one -20, isto samo bacanje para.
Koristio sam i silikonske sprejeve ovog onog proizvodjaca sve je to isto i obavlja isto funkciju.
Ja kupovao nekakav ceski u simimpexu,dobar al stipa za oci jbo mater
- JavierBosnia
#32130 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da sonax ima dobrih proizvoda - ima. Da su najbolji, nisu. Da im je dobar omjer cijene i kvalitete, za vecinu jeste. Ali imaju i proizvoda koji po meni ne opravdavaju cijenu.kabal1337 wrote: ↑12/12/2020 10:50
Nemoj biti naivan sto se tice brendova. To u biti nije nista vise od mjesavine neke vrste alkohola, vode i pigmenta.
Znam osobu koja je uzimala te jeftine neke domace tekucine, koje su na krovu nagrizale lak. Bar sam tako pricu cuo, a pjenu neku stvarale dok se prskalo i ostavljalo tragove. Nejse, meni licno 5l bude komplet zimu, tako da mi nije trosak neki dal dao 10 KM na neku obicnu, ili 15 za ovu
- kabal1337
#32131 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta me boli peta, bacaj pare. Imas i nigrin za felge 500 ml 40 KM, jebo to sto mozes kupit 1l profi proizvoda i razrijedit 1:10 i dobit bolji efekat
-
NediM17
#32132 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vrlo je bitno da ne sadrzi metanol koji je otrovan kad se udise, a koji je proizvodjac, beskurac.
-
STARx
#32133 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mangupski potez, nek prica ko sta hoce. Momak je svjestan situacije, da se velike kolicine kopiraju. Za pare koje si platio dobio si sto pise, bez razmisljanja i strahovanja. Ne zeli odgovornost te vrste da kupuje sta ti hoces, vec ono za koje ima pokrice. Ako odgovara specifikaciji proizvodjaca nema frke.Industrialyzer wrote: ↑12/12/2020 10:06 Kad smo vec kod ulja, na proljece kod Aldina radio mali servis i trazio sam Ford Formula ulje, dodjem kad ono Comma, pitam sta je ovo, nikad ni cuo ni vidio, kaze Aldin da je jedino za to ulje mogao dobiti potvrdu o originalnosti, e reko onda sipaj![]()
Tako da: Original Comma > Sumnjiva Ford Formula.
-
STARx
#32134 Re: Pitamo Mehanicare ?
Spanac se zajebaje, ne moze neko bit ovoliko uporan oko silikonskog spreja. Silikon je silikon, bio on iz turske, pakistana, sarajeva.. razlike ima u pastama, spreju ne.. bezveze baca pare na ove od 15-20, a isti poso radi ovaj od 7.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#32135 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sipam od 2009 total 5w40 u auto, kupovao i licno, ali vecinom je ulje iz servisa, nikad ništa..eh, sto vise kopaš, više te glova more zaboliti.đ 
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#32136 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako ba sad silikon je silikon dok pasta nije pasta?
Ili ulje nije ulje?
Jbg sad ti, lupas nelogicnosti
-
STARx
#32137 Re: Pitamo Mehanicare ?
Skoluj se. Silikonska pasta se moze razlikovati u temperaturnom opsegu, do 20-40c +- radne temperature. Dok sprej nema tolike oscilacije, a i koristi se za impregmentaciju, ne za podmazivanje.RagibUzoriti wrote: ↑12/12/2020 14:18Kako ba sad silikon je silikon dok pasta nije pasta?
Ili ulje nije ulje?
- JavierBosnia
#32138 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ko se zajebava
Vidis da je raja pokupovala ove kvalitetne Sonaxe, nigdje ih naci, ostali samo neki polovnjaci
Btw, sa faksa se uvijek sjetim jednog kejsa kad je oko toga rijec, a govori i velikim ulaganjima Jane u ambalazu i cepove. Vjerujem da ima i na internetu potraziti ako koga zanima
- RagibUzoriti
#32139 Re: Pitamo Mehanicare ?
Papak jedan, ako te opalim svojom diplomom sa vodenim zigom po glavi, nikad vise nikom neces reci da se skoluje.STARx wrote: ↑12/12/2020 14:45Skoluj se. Silikonska pasta se moze razlikovati u temperaturnom opsegu, do 20-40c +- radne temperature. Dok sprej nema tolike oscilacije, a i koristi se za impregmentaciju, ne za podmazivanje.RagibUzoriti wrote: ↑12/12/2020 14:18Kako ba sad silikon je silikon dok pasta nije pasta?
Ili ulje nije ulje?
Ti da mi pricas o skolovanju?
Pa da li si ti uopste normalan???
Silikonski sprej moze da bude i loseg i boljeg kvaliteta. Isto kao svaki drugi hemijski spoj ili materijal ili sta god.
Zadnjih dana si se nakacio ovde na forumu da prosipas pamet, ko da nikad niko prije tebe nije vidio silikonski sprej ili keramicku pastu.
Ti fol pratis neke norme proizvodjaca u Mercedesovom servisu?
Pa ti ako znas prostoprosirenu recenicu na engleskom sastaviti, ja cu evo sebi k... odsjeci, a kamoli da citas servisne literature.
Ohani malo, dok te ljudi koji znaju vise i bolje od tebe nisu javno popljuvali ovde...
-
STARx
#32140 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tu spiku kuci prosipaj ukucanima, kome si naviko. Nemoj da te muda sa tastature prevare, pa krenes uzivo prosipati silu, znas da se zavrsi neslavno. Silikonski sprej sluzi za impregmentaciju gumenih dijelova, ne kao mazivo. Isti se ne moze koristiti ni na cemu drugom osim gumenim povrsinama, te nekim kontaktnim povrsinama na dijelu plastika-metal, plastika-guma gdje nema velike sile opterecenja. Silikonski sprej kao takav nema apsolutno nikakvu bitnost prosjecnom korisniku. Silikonska pasta je mazivo, lubrikant, otporan na radne sile u odredjenom toplotnom opsegu. Isti trpi odredjenu silu. Jednom kad se ta sila-temperatura prekoraci, isti gubi svoje svojstvo. Te kao takav nije namijenjen za podmazivanje metalnih cistih metalnih elemenata, vec je pogodaniji za metalne povrsine koje su oblozene gumenom brtvom. Tipa kocionog pina. Litijumska mast preuzima ulogu lubrikanta pri vecim silama, temperaturi. Ista nagriza gumene povrsine, te nije idealan izbor za nanosenje kao lubrikant kocionog pina, primjer. Gumena brtva ce se napuhati, pod promjenom temperature ce doci do njegovog pucanja. Nepozeljni elementi ce uci unutra.RagibUzoriti wrote: ↑12/12/2020 15:26
Papak jedan, ako te opalim svojom diplomom sa vodenim zigom po glavi, nikad vise nikom neces reci da se skoluje.
Ti da mi pricas o skolovanju?
Pa da li si ti uopste normalan???
Silikonski sprej moze da bude i loseg i boljeg kvaliteta. Isto kao svaki drugi hemijski spoj ili materijal ili sta god.
Zadnjih dana si se nakacio ovde na forumu da prosipas pamet, ko da nikad niko prije tebe nije vidio silikonski sprej ili keramicku pastu.
Ti fol pratis neke norme proizvodjaca u Mercedesovom servisu?
Pa ti ako znas prostoprosirenu recenicu na engleskom sastaviti, ja cu evo sebi k... odsjeci, a kamoli da citas servisne literature.
Ohani malo, dok te ljudi koji znaju vise i bolje od tebe nisu javno popljuvali ovde...
Nema mene ko popljuvati, ja sam na ovom forumu registrovan pod svojim podatcima. Osobe poput tebe i slicnih tebi docekam punim, preko zvalja.
-
zigson
#32141 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zamaras me dobices dva samara od amara 
Je li se iko ikad sa foruma nasao uzivo i posaketo?
Je li se iko ikad sa foruma nasao uzivo i posaketo?
Last edited by zigson on 12/12/2020 15:38, edited 1 time in total.
- RagibUzoriti
#32142 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerujem ti.
Samo mi je zao sto se prepucavamo preko tastature, jer volio bih da vidim te misicave ruke sto razvalise mnoge zvalje...
Samo mi je zao sto se prepucavamo preko tastature, jer volio bih da vidim te misicave ruke sto razvalise mnoge zvalje...
-
zigson
#32143 Re: Pitamo Mehanicare ?
Treba napraviti mma organizaciju zvanu Klix F, ukrgati pare u to, zovnuti dzevada poturka da bude kao dana white u ufc i napraviti turnir best of 12 sa foruma.
-
STARx
#32144 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma smijesni su, vjeruj mi. Neke tastatura sile, svadjali bi se preko interneta. Zajebani su, repetiraju poglede. Dobacuju iz prozora, pale nekome duga svjetla. Ko tukli bi se oni, a kad im ponudis da se tucete tad ne bi. Nesto ne vidjam da se sila po ulici prosipa na svakom cosku, a ovdje stekoh dojam da vlada zakon jaceg.. Normalno pricati mozemo, ono sto znam obrazlozit cu, sto ne znam ne mijesam se. Ja nisam univerzalni mehanicar, ja sam serviser i dalje od toga me ne zanima. Mogu osobama koje posjeduju automobil objasniti neku stvar da im ustedim novac. Forumas koji vozi w203 facelift mijenja lafete svako par mjeseci, placa iste 500km po strani. Ja sam misljenja da je to pljacka. Da se lafete ne mogu kvariti svako par mjeseci. Da su iste nepropisno postavljene, da potrazi drugog servisera. Prosjecan radni vijek kvalitetne lafete je minimalno 4godine. To sto bi pojedina grupa nesto ismijavala, mudrovala bez pokrica, zalim slucaj.. Isto tako sam dao fin i korektan savjet vezano za ulja, da ista mozete naci kod ovlastenih uvoznika po jeftinijoj cijeni. Da za svoje pare dobijete ono sto trazite. Problem je kad se sipa drugo ulje koje proizvodjac nije propisao, a kupili ste ono koje treba. Kad dodje do proflema s dpfom i ostalim elementima nastaje velika cifra. Naravno da ulje nije jedini uzrok tim kvarima, a zasto zazmiriti na to?
-
STARx
#32145 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemamo se mi razloga prepucavati preko tastature. Nekulturu meni prosipati ne mozes. Ako si za fin dijalog, da razmijenimo misljenja, ja sam za. Nazivati me papkom, da lupam nelogicnosti, nije uredu. Ako sam gdje pogrijesio, molim te obrazlozi. Ja znam sebe, zato i ne radim privatno. Ne trpim provokacije, iste srezem u korijenu. Pozivam te na edukativan govor, bez suplje price. Cifre i brosure su obicnom korisniku nebitne, zamaraju ga. Mozemo vrsiti preporuku odredjenih servisera, gdje pronaci odredjene stvari. Gdje ce za svoje pare dobiti best buy. Preporuka ne znaci da je to sveto slovo i mora se tako raditi, da sve mimo toga ne valja.RagibUzoriti wrote: ↑12/12/2020 15:38 Vjerujem ti.
-
STARx
#32146 Re: Pitamo Mehanicare ?
Tebi kao korisniku je bitna specifikacija koju tvoj proizvodjac propisuje da se koristi za tvoj automobil. Da li ce to biti ulje 0w30, 5w40, 5w30 ne igra ulogu, dok isti zadovoljava odobrenje tvog proizvodjaca. Za nase podrucje su ulja gradacija 0w30, 0w40, 5w30, 5w40 najbolji omjer. Mozes istraziti slikovitiji prikaz gustoce ulja na toplotnu temperaturu.konektovan wrote: ↑12/12/2020 14:17 Ja sipam od 2009 total 5w40 u auto, kupovao i licno, ali vecinom je ulje iz servisa, nikad ništa..eh, sto vise kopaš, više te glova more zaboliti.đ![]()
-
STARx
#32147 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sonax je proizvodjac kozmetike, te se kao takav ne moze mjeriti kvalitetom s proizvodjacima namijenjenim za proizvodnju radionicke hemije.JavierBosnia wrote: ↑12/12/2020 15:13Ma ko se zajebava![]()
Vidis da je raja pokupovala ove kvalitetne Sonaxe, nigdje ih naci, ostali samo neki polovnjaci![]()
Btw, sa faksa se uvijek sjetim jednog kejsa kad je oko toga rijec, a govori i velikim ulaganjima Jane u ambalazu i cepove. Vjerujem da ima i na internetu potraziti ako koga zanima
-
STARx
#32148 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ragibe, auta se ne popravljaju na internetu. A korisnik foruma je toga svjestan, isti mu sluzi da pokupi koju informaciju za licne potrebe. Da ustedi sebi pare, da za iste dobije najbolje. Da ne placa raznoraznim serviserima opravke, a isti ne znaju osnovne stvari. Ja ne upravljam nicijim finansijama, samo smatram da u danasnje vrijeme je red kad se nesto plati da to bude to, bez supljiranja. Raznoraznih prevaranata ima, a koliko upratih ti si u usa. Pa valjda znas i sam da i tu kad odvuces auto baci ti suplju sta treba, a ne treba, te ti zamijeni, a ne zamijeni i naplati. Jel uredu pravit nekoga ovcom radi brze zarade? Forum je za razmjenu informacija, ne seljackih doskocica i podjebavanja.
- JavierBosnia
#32149 Re: Pitamo Mehanicare ?
I Samsung se svime bavi, negdje su manje uspjesni negdje vise, ali i tamo gdje ima boljih firmi ne znaci da su oni tu losi 
-
STARx
#32150 Re: Pitamo Mehanicare ?
Samsung kad napravi dobar udarni odvijac, pneumatsku racnu, brusilicu, preklopnu pilu, mozemo davati takva poredjenja. Zna se da u toj industriji vladaju marke tipa dewalt, bosch, makita, milwaki, metabo..