Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Moderator: O'zone
-
MUNAFIK
#951 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Pisati kaznu nekome ko je ispred svoje kuce ili zgrade sišao da uzme nesto iz auta, baci smece, pisati kaznu nekome ko šeta pustom cestom uz obalu miljacke i u slicnim situacijama je kriminal i otimacina novca od gradjana.
Svaki policajac koji pise kazne ljudima u tim situacijama se bolesni idiot i pacenik i protiv takvih se treba buniti i prijavljivati ih inspekcijama.
Svaki policajac koji pise kazne ljudima u tim situacijama se bolesni idiot i pacenik i protiv takvih se treba buniti i prijavljivati ih inspekcijama.
- GAU8
#952 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Sve to stoji, ali stoji i ona da "pametniji popusta".MUNAFIK wrote: ↑12/12/2020 11:11 Pisati kaznu nekome ko je ispred svoje kuce ili zgrade sišao da uzme nesto iz auta, baci smece, pisati kaznu nekome ko šeta pustom cestom uz obalu miljacke i u slicnim situacijama je kriminal i otimacina novca od gradjana.
Moze ti pisati i "pojas" na parkingu ako se kofrcis, pa sta mu mozes...
Policajac nije kriv ako je zakon nakaradan i njemu daje puno pravo da ti pise kaznu cim promolis nos napolje bez maske. Pojedinacno nemas sanse.
Mozda jeste bolesni idiot i pacenih, ali ti pusis kaznu...
-
laik1981
#953 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Negdje cemo morati podvuci crtu.. Popustati i poginjati ne smije biti zdrav i prihvacen nacin rjesavanja problema..
-
high_volume
#954 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Treba konačno prestati s ovakvim srednjevjekovnim, podaničkim mentalitetom. Svi ljudi u javnom prostoru moraju svoja ponašanja uskladiti u okvire zakona i propisa, obje strane, i nema tu "poklapanja" i saginjanja.GAU8 wrote: ↑12/12/2020 10:54 Ja sam u svojoj mladosti pravio gomilu majmunluka kako saobracajnih prijestupa, tako i ostalih "remecenja javnog reda i mira".
Ali jedno sam znao, a to je kada te zaustavi policajac, poklopi se i ne pravi se pametan. Saradjuj i budi pristojan i kulturan. Ako treba izvinite se i slicno. ...
-
kakavdanakneiskustvu
#955 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
jbg,nekome kaznu mora napisati,kako nisu svi vozaci koji nisu zavezali pojas ili koristili mobitel u voznji ili nepropisno parkirali dobili kaznu tako i nisu svi koji nemaju masku dobili kaznuGAU8 wrote: ↑12/12/2020 11:14Sve to stoji, ali stoji i ona da "pametniji popusta".MUNAFIK wrote: ↑12/12/2020 11:11 Pisati kaznu nekome ko je ispred svoje kuce ili zgrade sišao da uzme nesto iz auta, baci smece, pisati kaznu nekome ko šeta pustom cestom uz obalu miljacke i u slicnim situacijama je kriminal i otimacina novca od gradjana.
Moze ti pisati i "pojas" na parkingu ako se kofrcis, pa sta mu mozes...
Policajac nije kriv ako je zakon nakaradan i njemu daje puno pravo da ti pise kaznu cim promolis nos napolje bez maske. Pojedinacno nemas sanse.
Mozda jeste bolesni idiot i pacenih, ali ti pusis kaznu...
- pojedinac
#956 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
high_volume wrote: ↑12/12/2020 11:21 Treba konačno prestati s ovakvim srednjevjekovnim, podaničkim mentalitetom. Svi ljudi u javnom prostoru moraju svoja ponašanja uskladiti u okvire zakona i propisa, obje strane, i nema tu "poklapanja" i saginjanja.
- GAU8
#957 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Da, ali treba napasti pravilo koje je besmisleno ili nedoreceno, a ne onog ko sprovodi to pravilo...
Ako pravilo ne pravi razliku oko toga ima li guzve ili ne, da bi nosio masku, onda se poklopi jer nisi u pravu. Jednostavno.
-
Iker C
#958 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
@GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
- GAU8
#959 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
TakoeIker C wrote: ↑12/12/2020 11:59 @GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
-
high_volume
#960 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Nisam pisao da se treba ubjeđivati s policajcima, nego da treba prekinuti sa podaničkim mentalitetom da je policajac uvijek u pravu, niti mu treba saginjati glavu izvinjenjima i sl.Iker C wrote: ↑12/12/2020 11:59 @GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
- GAU8
#961 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ako ti nije zao love, bujrum. On ce jedva docekati da se NE saginjes...high_volume wrote: ↑12/12/2020 12:02Nisam pisao da se treba ubjeđivati s policajcima, nego da treba prekinuti sa podaničkim mentalitetom da je policajac uvijek u pravu, niti mu treba saginjati glavu izvinjenjima i sl.Iker C wrote: ↑12/12/2020 11:59 @GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
Treba samo iskljuciti emocije u takvim situacijama. Jer i policijski sluzbenik na duznosti je emocije ostavio kod kuce...
-
laik1981
#962 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ono kad kulturu i odgoj poistovjetis sa popustanjem i poginjanjem.. Zato i jesmo tu gdje jesmo..Iker C wrote: ↑12/12/2020 11:59 @GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
Nije u parama sve.. Za principe sam spreman podnijeti i vecu zrtvu.. To je moj izbor i moje pravo i nikako ne zelim da osporim tvoj izbor i tvoje pravo na popustanje i saginjanje.. Svakom njegovo..
-
Iker C
#963 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
@laik1981 mislim da te novce koje ces uplatiti drzavi za kazne mozes kvalitetnije potrositi ali svako ima svoj izbor. Mislim da te policajac nikad nece kazniti za nesto sto nije zakonom predvidjeno kao prekrsaj ... Postivanje vazecih zakona nije saginjanje vec jednostavno postivanje drzave u kojoj zivis.
-
laik1981
#964 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Opet kazem negdje se crta mora podvuci.. A eto, svako ima pravo da sam bira kako ce zivjeti i kako ce braniti vlastite principe ako ih uopste i ima..Iker C wrote: ↑12/12/2020 12:12 @laik1981 mislim da te novce koje ces uplatiti drzavi za kazne mozes kvalitetnije potrositi ali svako ima svoj izbor. Mislim da te policajac nikad nece kazniti za nesto sto nije zakonom predvidjeno kao prekrsaj ... Postivanje vazecih zakona nije saginjanje vec jednostavno postivanje drzave u kojoj zivis.
-
MUNAFIK
#965 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ma imas se sta i ubjedjivat sa policajcima... Uvijek uzmes ime i prezime posebno ako je bezobrazan, bahat, nekulturan onda fino mu kazes "druže ja cu tebe prijavit da znaš, ti radi svoj posao ja cu svoj, a nista ti ne daje pravo da budes bezobrazan i bahat. A ovu kaznu sto mi pises jer šetam sam po parku da malo udahnem zraka e za ovo idemo na sud..."high_volume wrote: ↑12/12/2020 12:02Nisam pisao da se treba ubjeđivati s policajcima, nego da treba prekinuti sa podaničkim mentalitetom da je policajac uvijek u pravu, niti mu treba saginjati glavu izvinjenjima i sl.Iker C wrote: ↑12/12/2020 11:59 @GAU8 ce vrlo cesto praviti prekrsaje i proce bez kazne jer je kulturan momak i zna se ponasati dok @laik1981 i @high_volume ce popunjavati upčatnice i gurace se u redovima da uplate kazne jer su pametolozi. To je poenta svega, postuj zakone a ako smatras da zakon nije pravedan policajac na ulici definitivno nije osoba koju trebas ubjedjivati da zakon ne valja i da ga se ne moras pridrzavati.
Ja licno nikad ni bih pristao da platim kaznu za masku, nikad...
-
Iker C
#966 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Promijenjen je zakon i po novom zakonu ako izadjes na balkon bez maske, duzan si da nosis masku jer se balkon smatra javnim mjestom. Sud je duzan da postupa po Zakonu tako da argument da si npr bio u parku i setao bez maske nije oslobadjajuci.
-
MUNAFIK
#967 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Zakon je debilski, u suprotnostima sa naukom i stetan je po zdravlje ljudi i dao je pravo da se policajci izivljavaju na obicnim svijetom... Uz to zakon se ne primjenjuje skoro nigdje osim u Sarajevu i zo je samo jis jedan od razloga zasto ga ne treba postovat...
Ako na ovakvim glupim stvarima pises ljudima kaze onda mi je jasno zasto neki maske zovu BRNJICAMA.
-
Iker C
#968 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Policija je tolerantna a zakon se odnosi samo na KS.
-
high_volume
#969 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
-
Iker C
#970 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Clan 8 stav 5 tacka m Zakona o prekrsajima protiv JRiMa Kantona Sarajevo.
- int21
#971 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Povuces crtu ti, povuce je i Bajramovic, povuce svako svoju crtu, pa da ukinemo zakone jebiga...to je najbolje...laik1981 wrote: ↑12/12/2020 12:18Opet kazem negdje se crta mora podvuci.. A eto, svako ima pravo da sam bira kako ce zivjeti i kako ce braniti vlastite principe ako ih uopste i ima..Iker C wrote: ↑12/12/2020 12:12 @laik1981 mislim da te novce koje ces uplatiti drzavi za kazne mozes kvalitetnije potrositi ali svako ima svoj izbor. Mislim da te policajac nikad nece kazniti za nesto sto nije zakonom predvidjeno kao prekrsaj ... Postivanje vazecih zakona nije saginjanje vec jednostavno postivanje drzave u kojoj zivis.
-
mishic
#972 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Tema o kršenju propisa o izolaciji više se ne pojavljuje ali je svakako aktuelna kao i ova o zaštitnim maskama.
Nakon testiranja i konstatacije da je neko pozitivan na test telefonom se saopštava da nastupa period izolacije. Paralelno s tim policija svakodnevno kontrolira lica da li se pridržavaju te odredbe a zaražena osoba kojoj obečaju da će poštom dobiti Rješenje o izolaciji nikada ne dobije to rješenje.
O onoj makar i simboličnoj naknadi da i ne govorimo.
Sada se postavlja pitanje ako neko prekrši Rješenje o izolaciji, a o tome nema nikakvu odluku nadležnog organa, na temelju čega onda može biti sankcioniran?
Nakon testiranja i konstatacije da je neko pozitivan na test telefonom se saopštava da nastupa period izolacije. Paralelno s tim policija svakodnevno kontrolira lica da li se pridržavaju te odredbe a zaražena osoba kojoj obečaju da će poštom dobiti Rješenje o izolaciji nikada ne dobije to rješenje.
Sada se postavlja pitanje ako neko prekrši Rješenje o izolaciji, a o tome nema nikakvu odluku nadležnog organa, na temelju čega onda može biti sankcioniran?
- GAU8
#973 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
To je rupa u sistemu...
U principu samo lično uručena rješenja mogu se smatrati dokazom na sudu.
Tako da bi se mogao vaditi na to da rješenje nije bilo uručeno.
Ali naš pravni sistem... je "potkovan" jbg
U principu samo lično uručena rješenja mogu se smatrati dokazom na sudu.
Tako da bi se mogao vaditi na to da rješenje nije bilo uručeno.
Ali naš pravni sistem... je "potkovan" jbg
-
shandrprcSA
#974 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Ima u KUIP kome je odredjena izolacija za taj dan i to je azurno ali od ministarstva zdrastva kasne rjesenja po mjesec dana cak i visemishic wrote: ↑12/12/2020 16:23 Tema o kršenju propisa o izolaciji više se ne pojavljuje ali je svakako aktuelna kao i ova o zaštitnim maskama.
-
Johnny_x
#975 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica
Na stranici ministarstva zdravlja KS stoji ovo.ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05) definiše nadležnost Ministarstva zdravstva na način da
proglašava epidemiju zarazne bolesti uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo i uz stručno mišljenje Federalnog zavoda za javno zdravstvo.
U KS ili FBiH nije proglaseno stanje epidemije zaraznih bolesti, ja na sud idem sa ovim argumentom, krizni stab KS opste nije ovlasten da donosi ovaku naredbu. Da bi mi nametno masku preko lica, mora prvo proglasiti stanje zaraze, pa tek onda donositi naredbe koje bi imale obavezu.
U martu i aprilu su mogli donostii naredbe jer je bilo proglaseno vandrendo stanje, ali nisu imali odredbu zakona koja bi kaznjavala stanovnistvo. Sada imaju clan zakona koji regulise kaznjavanje u vrijeme zaraze, ali nisu prograsili vrijeme zaraze.
Je li ima neki pravnik da mi kaze je li ovaj moj argumenat valjan ili ne?