RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
-
noviclan
#1551 Re: RTV taksa
Valjda ce im iskljuciti struju, ali kada budu placali da im samo naplate osnovnu pretplatu bez zateznih kamata
- musa58
#1552 Re: RTV taksa
Pozdrav svima!
Evo što se meni dogodilo 2018. godine dobijem rješenje pred tužbu za 2006. godinu od rtv bih po zastupniku advokatu Amiru Mešiću a ja se nešto malo sjećam da sam te 2006. godine preko obdusmana se žalio na njihovu opomenu ili pretnju za tužbu i obdusmani su njima poslali neki dopis da su se oni ućutkali sve do 2018. godine. Pošto sam ja mislio da sam u pravu nisam išao kod dotićnog Amira Mešića nego sam išao na sud i na sudu kada sam sudinici tvrdio da u to vrijeme i dan danas nemam televizor nije pilo vode jer mi je postavila pitanje: "Kako mogu dokazati da u to vrijeme nisam imao tv"? Kako nisam imao argumente morao sam pristati na dogovor platiti glavnicu od 64km i plus troškove advokata gdje je ukupno bilo 200km. Sljedeće godine 2019. ponovo meni dolazi rješenje pred tužbu za dug 2007. godine, da nebi štetovao odem odmah do Amira Mešića i uplatim ti 64km. Eh, sad je zaplet. Neki dan odem ti ja u NLB banku da podignem čekove kad ono tamo četiri čeka nisam podigao. Haj sve do juće nosao ja te čekove po džepu i meni na um padne da zamjenim ček u novćaniku za najnoviji kad tek tada vidim na čeku neka obustava 209km pogledam ček za 8. mjesec isto pogledam ček za 7. mjesec isto eh 6. mjesec tek regularan. Odem danas PIO na šalter tri i ovaj na šalteru mi reće da je to ubustava od RTV bih i da imaju još dvije rate. Znaći ovoga puta be ikakve najave oni su meni već odbili 627km. Eh, sutra moram ići kod gospodina Amira Mešića ah, da ja još zvanično nisam odjavio tv što ću i to sutra da ućinim.
Evo što se meni dogodilo 2018. godine dobijem rješenje pred tužbu za 2006. godinu od rtv bih po zastupniku advokatu Amiru Mešiću a ja se nešto malo sjećam da sam te 2006. godine preko obdusmana se žalio na njihovu opomenu ili pretnju za tužbu i obdusmani su njima poslali neki dopis da su se oni ućutkali sve do 2018. godine. Pošto sam ja mislio da sam u pravu nisam išao kod dotićnog Amira Mešića nego sam išao na sud i na sudu kada sam sudinici tvrdio da u to vrijeme i dan danas nemam televizor nije pilo vode jer mi je postavila pitanje: "Kako mogu dokazati da u to vrijeme nisam imao tv"? Kako nisam imao argumente morao sam pristati na dogovor platiti glavnicu od 64km i plus troškove advokata gdje je ukupno bilo 200km. Sljedeće godine 2019. ponovo meni dolazi rješenje pred tužbu za dug 2007. godine, da nebi štetovao odem odmah do Amira Mešića i uplatim ti 64km. Eh, sad je zaplet. Neki dan odem ti ja u NLB banku da podignem čekove kad ono tamo četiri čeka nisam podigao. Haj sve do juće nosao ja te čekove po džepu i meni na um padne da zamjenim ček u novćaniku za najnoviji kad tek tada vidim na čeku neka obustava 209km pogledam ček za 8. mjesec isto pogledam ček za 7. mjesec isto eh 6. mjesec tek regularan. Odem danas PIO na šalter tri i ovaj na šalteru mi reće da je to ubustava od RTV bih i da imaju još dvije rate. Znaći ovoga puta be ikakve najave oni su meni već odbili 627km. Eh, sutra moram ići kod gospodina Amira Mešića ah, da ja još zvanično nisam odjavio tv što ću i to sutra da ućinim.
- musa58
#1553 Re: RTV taksa
Pozdrav svima!
-
Dzontra_Volta
#1554 Re: RTV taksa
Meni ta priča puna rupa. Bolje da si te pare dao za advokata, jer su te dobro nasamarili.
Kako se neko može tužiti za neki dug star 12 godina? Kako sudija može tražiti da dokažeš da nisi imao televizor? Valjda se na sudu dokazuje da nešto jesi, a ne nisi. Javni servis je trebao dokazivati da si imao televizor. Dalje, kako su ti mogli odbijati od penzije, a da nisi dobio neko rješenje suda o administrativnoj zabrani?
Tebe je neko dobro izlevatio, a sad jos trčiš tom njihovom advokatu da platiš dodatno.
Kako se neko može tužiti za neki dug star 12 godina? Kako sudija može tražiti da dokažeš da nisi imao televizor? Valjda se na sudu dokazuje da nešto jesi, a ne nisi. Javni servis je trebao dokazivati da si imao televizor. Dalje, kako su ti mogli odbijati od penzije, a da nisi dobio neko rješenje suda o administrativnoj zabrani?
Tebe je neko dobro izlevatio, a sad jos trčiš tom njihovom advokatu da platiš dodatno.
-
kuli1961
#1555 Re: RTV taksa
Ova tema ima pune 63 strane, a sazvakana je odavno. i razlozi Za i PROTIV,Dzontra_Volta wrote: ↑15/10/2020 22:48 Meni ta priča puna rupa. Bolje da si te pare dao za advokata, jer su te dobro nasamarili.
@Dzontra_Volta- pusti supljiranje. Hajmo redom:
1. moze se tuziti, papir trpi sve. npr, mogu tebe tuziti za dug, za ovo ili ono, a nikad se u zivotu ni culi ni sreli. A sta ce bti sa mojim tuzbenim zahtjevom- drugi par rukava. Zastarjelosti potrazivanja se MORA prigovoriti u prvostepenom postupku ( u parnici- do zakljucenja gl. rasprave, u izvrsnom postupku u prigovoru protiv rjesenja o izvrsenju). Kasnije- NE MOZE, pa i ocito zastarjelo potrazivanje moze biti naplaceno.
2. Moze sudija traziti taj dokaz, mada nije na sudiji da stranci u postupku pomaze govoreci joj koje dokaze ce predociti sudu.A jedini dokaz u smislu zakona je ono sto sam pokusao objasniti prije godinu dvije- obavijest JRT servisu da nemam TV/radio prijemnik i potom njihovo pravo da dodju i to provjere. Ako ne dodju, njihova stvar, ali moja obavijest me oslobadja obaveze RTV takse. AKo dodju i vide da nemam TV- isto.
3. U odnosu na JRT servis, zakon je na njihovoj strani- sve dok im se ne dostavi izjava da se ne posjeduje R/TV prijenik, zakonska je presumpcija da gradjanina ima prijemnik, sto ga automatski cini taksenim obveznikom.
4. Odbijanje od penzije- vrlo je vjerovatno da se radi o prijedlogu za dozvolu izvrsenja, koji je prerastao u rjesenje o izvrsenju, postalo pravosnazno i slanjem kod FPIO/MIO na naplatu, izvrsava se, nema tu nikakve administrativne zabrane.
A sto se tice pitanja, i meni se cini da je dosta rupicasto. Npr. sta se mislilo pod pojmom "rjesenje pred tuzbu"? Mozda- opomena pred tuzbu?
-
amelonix
#1556 Re: RTV taksa
Kako i gdje da platim racun za struju bez rtv taxe,dali uplatnicom u banci ili posti ili uplatnicom na salteru EP...
- Hemel
#1558 Re: RTV taksa
Ne placa se vise struja na salterima EP nego u posti bez provizije.
-
amelonix
#1559 Re: RTV taksa
Kakva su iskustva sa placanjem na uplatnicu u posti a bez rtv takse
- Chloe
- Photo mod
- Hemel
- Chloe
- Photo mod
#1562 Re: RTV taksa
Zastarjelo potraživanje ako je u zakonskom roku podnešena tužba, normalno ide u postupak naplate kako je zakonom regulisano.kuli1961 wrote: ↑16/10/2020 00:27Ova tema ima pune 63 strane, a sazvakana je odavno. i razlozi Za i PROTIV,Dzontra_Volta wrote: ↑15/10/2020 22:48 Meni ta priča puna rupa. Bolje da si te pare dao za advokata, jer su te dobro nasamarili.
@Dzontra_Volta- pusti supljiranje. Hajmo redom:
1. moze se tuziti, papir trpi sve. npr, mogu tebe tuziti za dug, za ovo ili ono, a nikad se u zivotu ni culi ni sreli. A sta ce bti sa mojim tuzbenim zahtjevom- drugi par rukava. Zastarjelosti potrazivanja se MORA prigovoriti u prvostepenom postupku ( u parnici- do zakljucenja gl. rasprave, u izvrsnom postupku u prigovoru protiv rjesenja o izvrsenju). Kasnije- NE MOZE, pa i ocito zastarjelo potrazivanje moze biti naplaceno.
2. Moze sudija traziti taj dokaz, mada nije na sudiji da stranci u postupku pomaze govoreci joj koje dokaze ce predociti sudu.A jedini dokaz u smislu zakona je ono sto sam pokusao objasniti prije godinu dvije- obavijest JRT servisu da nemam TV/radio prijemnik i potom njihovo pravo da dodju i to provjere. Ako ne dodju, njihova stvar, ali moja obavijest me oslobadja obaveze RTV takse. AKo dodju i vide da nemam TV- isto.
3. U odnosu na JRT servis, zakon je na njihovoj strani- sve dok im se ne dostavi izjava da se ne posjeduje R/TV prijenik, zakonska je presumpcija da gradjanina ima prijemnik, sto ga automatski cini taksenim obveznikom.
4. Odbijanje od penzije- vrlo je vjerovatno da se radi o prijedlogu za dozvolu izvrsenja, koji je prerastao u rjesenje o izvrsenju, postalo pravosnazno i slanjem kod FPIO/MIO na naplatu, izvrsava se, nema tu nikakve administrativne zabrane.
A sto se tice pitanja, i meni se cini da je dosta rupicasto. Npr. sta se mislilo pod pojmom "rjesenje pred tuzbu"? Mozda- opomena pred tuzbu?
Krenule su presude. Ima poprilično ovakvih slučajeva gdje su "čučnuli" na penziju.
Sve u svemu, dobro objasnito.
- Chloe
- Photo mod
#1563 Re: RTV taksa
Kod nas radnici BH pošte popunjavaju tj. elektronski štampaju.
U bankama sami građani popunjavaju.
- Hemel
#1564 Re: RTV taksa
Dobre vam te BH poste. Kod nas sve moras sam popuniti.
- Chloe
- Photo mod
#1565 Re: RTV taksa
- mayab
#1566 Re: RTV taksa
Bojim se da je fol u tome da svako sam sebi mora da popuni uplatnicu , jer time defakto izbjegava plaćanje državne RTV takse, dakle poreza, a znamo šta je i kako se tretira ne plaćanje poreza u kapitalizmu!
Znači, sam je odgovoran za to da ne plaća, tako da nema smisla da mu službenik to ispunjava, i time na neki način preuzima odgovornost....
Znači, sam je odgovoran za to da ne plaća, tako da nema smisla da mu službenik to ispunjava, i time na neki način preuzima odgovornost....
- Chloe
- Photo mod
#1567 Re: RTV taksa
To je preporuka, ali nije zabranjeno, jer niko nikog ne može natjerati da plati nešto što neće. BH Pošta kao i banke su zakonski servisi naplaćivanja i novčanih transakcija, a ne utjerivači naplate drugima.mayab wrote: ↑12/12/2020 07:07 Bojim se da je fol u tome da svako sam sebi mora da popuni uplatnicu , jer time defakto izbjegava plaćanje državne RTV takse, dakle poreza, a znamo šta je i kako se tretira ne plaćanje poreza u kapitalizmu!
Kako god stranke uplaćuju djelimične iznose faktura, tako kažu iznos umanjen za RTV taksu.
-
EasyMan
#1568 Re: RTV taksa
Jel placao neko vec u posti racun za elektricnu energiju bez rtv takse?
-
Wind
-
EasyMan
#1570 Re: RTV taksa
Od nove godine se vise nece placati.
-
allem_77
#1571 Re: RTV taksa
Radnik u pošti samo prekriži hemijskom olovkom iznos sa RTV taksom i napiše pored toga bez RTV takse. Zatim račun provuče kroz aparat.mayab wrote: ↑12/12/2020 07:07 Bojim se da je fol u tome da svako sam sebi mora da popuni uplatnicu , jer time defakto izbjegava plaćanje državne RTV takse, dakle poreza, a znamo šta je i kako se tretira ne plaćanje poreza u kapitalizmu!
Ovo kod mene funkcioniše već duže vrijeme. Jer sam uputio molbu da plaćamo u pošti bez provizije.
Ja plaćam preko m-ba, ali ima penzionera kojima je svaka marka bitna.
Elektrodistribucija ima malo poslovnica, tako da je ovo bolje rješenje.

- Chloe
- Photo mod
#1572 Re: RTV taksa
A to je bio tvoj projekat!?allem_77 wrote: ↑16/12/2020 11:40Radnik u pošti samo prekriži hemijskom olovkom iznos sa RTV taksom i napiše pored toga bez RTV takse. Zatim račun provuče kroz aparat.mayab wrote: ↑12/12/2020 07:07 Bojim se da je fol u tome da svako sam sebi mora da popuni uplatnicu , jer time defakto izbjegava plaćanje državne RTV takse, dakle poreza, a znamo šta je i kako se tretira ne plaćanje poreza u kapitalizmu!
Ovo kod mene funkcioniše već duže vrijeme. Jer sam uputio molbu da plaćamo u pošti bez provizije.
Ja plaćam preko m-ba, ali ima penzionera kojima je svaka marka bitna.
Elektrodistribucija ima malo poslovnica, tako da je ovo bolje rješenje.
![]()
Plaćaš li proviziju preko m-ba?
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#1573 Re: RTV taksa
Ja sam do sada e-mailom primao račun od EP, i na osnovu njega ispunjavao uplatnicu (minus 7,50 KM) i uplaćivao na šalteru Elektrodistribucije. Plaćanje internet bankarstvom me ne interesuje - zna li iko kako ćemo ubuduće to plaćati na šalterima pošte bez provizije? Nije mi problem ispuniti onu standardnu uplatnicu, ali šta sve treba upisati i gdje - gdje da npr upišem šifru kupca, gdje za koji period uplaćujem itd?
-
TouringBiker
- Grijem se na: Struju
#1574 Re: RTV taksa
Odgovor od Elektrodistribucije:
Poštovani gospodine XXXXX,
U skladu s Vašim e-mailom, obavještavamo Vas o slijedećem:
Obzirom da se od 01.01.2021. godine, u potpunosti obustavlja naplata na šalterima Elektrodistribucije, omogućeno je plaćanje, pored elektronskih uplata i na šalterima JP BH Pošte. JP EPBIH preuzima proviziju prilikom naplate na šalterima BH Pošte samo za kupce iz kategorije domaćinsta i to za račune za električnu enerigiju.
Potrebno je da na uplatnicama ispunite sljedeće podatke:
Naziv primaoca: JP EP BIH Podružnica "Elektrodistribucija" Sarajevo
Adresa primaoca: Zmaja od Bosne 49, Sarajevo
Transakcijski račun primaoca: 3389002208089289
Poziv na broj: obavezan je unos reference u svrhu plaćanja (šifra registrovanog kupca električne energije), koja je navedena na računu
Svrha doznake: račun za električnu energiju.
Ukoliko ne želite plaćati RTV taksu, trebate navesti napomenu da je uplata "bez RTV takse" i navesti iznos bez RTV takse.
S poštovanjem,
Informativni centar
Elektrodistribucije Sarajevo
Poštovani gospodine XXXXX,
U skladu s Vašim e-mailom, obavještavamo Vas o slijedećem:
Obzirom da se od 01.01.2021. godine, u potpunosti obustavlja naplata na šalterima Elektrodistribucije, omogućeno je plaćanje, pored elektronskih uplata i na šalterima JP BH Pošte. JP EPBIH preuzima proviziju prilikom naplate na šalterima BH Pošte samo za kupce iz kategorije domaćinsta i to za račune za električnu enerigiju.
Potrebno je da na uplatnicama ispunite sljedeće podatke:
Naziv primaoca: JP EP BIH Podružnica "Elektrodistribucija" Sarajevo
Adresa primaoca: Zmaja od Bosne 49, Sarajevo
Transakcijski račun primaoca: 3389002208089289
Poziv na broj: obavezan je unos reference u svrhu plaćanja (šifra registrovanog kupca električne energije), koja je navedena na računu
Svrha doznake: račun za električnu energiju.
Ukoliko ne želite plaćati RTV taksu, trebate navesti napomenu da je uplata "bez RTV takse" i navesti iznos bez RTV takse.
S poštovanjem,
Informativni centar
Elektrodistribucije Sarajevo
-
NediM17
#1575 Re: RTV taksa
Hoće bošnjo državu al' 'dje god može gleda da je zavrne, da ne plati porez, kazne, vodu, grijanje, smetljarinu, rtv taksu, nastavite niz...
Pa onda kad država uzme svoje kuku meni, pljuju po državi. Krivo im kad ih jebu susjedi i komšije il' kad' migranti kažu "fuck Bosnia", a sami je ne poštuju.
Pa onda kad država uzme svoje kuku meni, pljuju po državi. Krivo im kad ih jebu susjedi i komšije il' kad' migranti kažu "fuck Bosnia", a sami je ne poštuju.