nemaš ti pojam o javnim nabavkama čim aneks spominješ. džaba je tupim "zube".joint union wrote: ↑11/12/2020 15:33Ja, ja pricamo o javnim nabavkama.hladan.preminger wrote: ↑11/12/2020 15:27ako pričamo o javnim nabavkama, tada ugovorni organ (država ili javno preduzeće) propisuje pravila igre. može, ali ne mora staviti avansno plaćanje. ako stavi, onda ide i granacija za njega. sastavni dio tenderske dokumentacije je i nacrt ugovora. u tom nacrtu ugovora ili u tekstu tenderske dokumnetacije pod poglavljem "plaćanje" trebalo bi pisati sve oko avansa. Ako ga nema spomenutog onda ga ne možeš ti kao ponuđač robe/usluge/radova niti tražiti. Kod radova je pravilo avans od 10%.joint union wrote: ↑11/12/2020 15:18
Tj drzava, ti si predpostavljam dobavljac ili?
Pitam te iz razloga sto me zanima da li na neki nacin mogu staviti avans u ugovor, iako ga zakon ne prepoznaje?
Ne da ne mora, nego ne smije, jer avans nije dozvoljen prema tom zakonu, tj nigdje se ne tretira.
Tek mozda nakon potpisa ugovora tj zatvaranjem postupka javne nabavke obligacionim odnosom se moze nekako uvesti, nekim aneksom ugovora mozda, ali ako stoji u samom ugovoru, ne znam na koji nacin zatvore postupak javne nabavke?
Jer, na koji nacin ti onda traze avansnu garanciju, ako je Zakon nema u sebi?
nađi tendersku dokumentaciju npr. EP BiH za radove i vidi ima li avansa.