Navodio je to mislim Solakov advokat u samom startu slucaja, sumljam da bi blefirao...joint union wrote: ↑11/12/2020 14:01I jednu i drugu. I trecu, al' to ti je vec visa matematika.joe_black wrote: ↑11/12/2020 13:57Odluci se vec jednom, sta je vlada trebala zahtjevat: avansnu garanciju ili garanciju za uredno izvrsenje posla?joint union wrote: ↑11/12/2020 13:50
Suvisni su ti navodnici tu, a pitanje ti je konfuzno, pa vidim da sa ovim i nisi imao bas posla, bas kao ni nas malinar.
Hajd da te probam edukovati. Dakle, ja tebi dajem avans za neku robu, ti si duzan za taj avans da mi das avansnu garanciju, koju ti vadis u banci. Kod vecih ugovora sa vecim sumama novca je cak navedeno kakva ta banka moze biti, ne moze bilo koja. Ovom garancijom, banka se obavezuje da ce u slucaju tvog nepostivanja ugovora meni isplatiti novac u visini avansa. Naravno da se banka od tebe obezbijedi kolateralom i ganja tebe poslije za taj avans ili se naplati iz kolaterala, zato moras ispostovati ugovor. Uslugu izdavanja bankovne garancije ti placas banci, uglavnom je par procenata (ovisi od vise faktora). Ljudi koji se bave ovim stvarima legalno, za razliku od malinara i tebe, taj trosak za sve vrste garancija koje su duzni obezbjediti uracunaju u ponudu, tako da trosak u konacnici plati narucilac.
NAPOMINJEN DA U TO VRIJEME NITI JEDNA BANKA NIJE IZDAVALA BANKARSKE GARANILCIJE
Nesto ne znam da banke nisu izdavale garancije bilo kad, ali vjerujem ti kad ti to kazes. Jos kad bi to potkrijepio kakvim linkom...
Ali taj dio se odnosi na ono sto sam pisao za e entulano sta bi moglo biti stetno za Solaka tj za onaj dio optuznice sto se ofnosi za nesavjestan rad u sluzbi.
Fikret nije bio ni obavezan nudit nesto sto se od njeg nije trazilo tj bankarsku garanciju...
Na sudu je dovoljno koristiti zvanicne obavijesti par najvecih banaka o moratorijumu na izdavanje garancije i Solak cist kao sunce...