Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mistek

#12226 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Ma radije nek srede brzu cestu do Mostarskog raskršća i nek ukinu debilne radare i ograničenje od 60km/h.

I kad se priča o Džemala Bijedića, to na relaciji Gras-Kvadrant će biti najdebilnija ulica na svijetu ako ostave 2 trake, a evidentno hoće. Odnosno, ne postoji nikakva šansa da se 4 provuku između Elpija i Dijamanta. Kako god, u perspektivi, biće kružni tok kod pijace Kvadrant, kružni tok kod Grasa i kružni tok na spoju sa IX transferzalom. Na cijeloj toj dionici mora biti zabranjeno skretanje lijevo, nego isforsirati da se ide na kružne tokove i vrti, pa ulazi sa skretanjem na desno. Čak, obavezno fizičku barijeru između staviti, jer drugačije ne može.

Mene recimo još više frustrira, i uvijek će, XII transferzala. Najaviljivali su tender za nju ove godine i evo ništa. Hajde ok, promjena vlasti, korona, ali nadam se da će to u narednih godinu-dvije stvarno biti pokrenuto i riješeno. Ne postoji jednostavnija, a značajnija dionica za uraditi (uz nultu, koja je svakako mnogostruko kraća). Kvalitetna XII, sa kružnim tokovima za aerodrom/Dobrinju i još jednim prije (nevažno, prije Binga) dala bi novu dimenziju saobraćaju dole.
mahalik

#12227 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalik »

XII radi FBiH i Vlada KS sa tom cestom nema veze već Ceste FBiH
maxell_sarajevo

#12228 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by maxell_sarajevo »

U planu nove Vlade KS su navedene mjere sa definisanim rokovima pa se tako XII transferzala (Stup - Aerodrom) vodi kao dugoročna mjera sa izvršenjem ispod 20% :( , a proširenje Džemala Bijedića (GRAS - kružni kod pijace Kvadrant) je srednjoročna mjera sa izvršenjem preko 20% u toku mandata. :(

Vladi je veći prioritet izgradnja punjača za el.automobile :-)
Haris.ba

#12229 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

A sto je problem sto je na onoj dionici Zapadnog prilaza pri Mostarskom raskrscu 60 ogranicenje?
Ta dionica se predje za 1 minut. Ako zanemarimo propali pruzni prelaz gdje svakako moras spustiti i ispod 60, svakako se mora spustiti brzina zbog kruznog.

Ja se sjecam kad se redovno tamo na kilometar ceste gubilo po pola sata u guzvi. Ono sada je cesta vise za lokalne i regionalne potrebe. Odatle i pravljenje prikljucaka za okolna naselja. Napravljen ne prikljucak za Otes na Ilidzi koji nije postojao, eno pravi se za Osjek.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12230 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

problem je ,treba biti 70 ili 80 ,preko pruge normalno predjes 60 pravom putanjom :D
a valjda ce se neko pametan jednog dana sjetit da tu prugu preasfaltira...
Haris.ba

#12231 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

bitanga_sa_otesa wrote: 10/12/2020 13:01 problem je ,treba biti 70 ili 80 ,preko pruge normalno predjes 60 pravom putanjom :D
a valjda ce se neko pametan jednog dana sjetit da tu prugu preasfaltira...
Ma predjem i ja sa sluzbenim. :D
studiorum_tuzlaensis

#12232 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by studiorum_tuzlaensis »

Prvi razlog je pružni prelaz koji bi kamion od 20t vjerovatno izvrnuo na 80 ili barem oštetio teret.
Drugi razlog su dvije raskrsnice (Blažuj i Vlakovo). Na ukrštanjima ove vrste maksimalno ograničenje je 60, ukoliko nema uključne/isključne trake određene dužine, ukoliko ima onda 70.
Treći razlog su ljudi koji žive sa druge strane ceste i nemaju adekvatnu pasarelu.

Sve je OK sa ograničenjem. Cesta je kategorisana kao magistrala u tom dijelu.
mistek

#12233 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

A kakva je funkcija onog pružnog prijalaza? Nikakva? Ja ne kontam ni što će uopšte ondje. Ako bude potrebe nekad zbog naftnih terminala ili bilo čega, nije neka nauka izroviti i napraviti 20m pruge, ali sad samo pravi problem vozačima i razdrndava auta.

S druge strane, može 100 puta biti definisano kao magistrala, ali je ondje ograničenje od 60km/h premalo. Eto hajde da shvatim da se i uspori na ulazu u Blažuj, da neko insistira da se to dot pružnog prijelaza vozi sporije, ali šta je s onim iza? Nije duga cesta, slažem se, nije ni neki problem spustiti na 60km/h, nije ni minuta, ali je vala nakaradno ograničenje.
bitanga_sa_otesa

#12234 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

mistek wrote: 10/12/2020 13:48 A kakva je funkcija onog pružnog prijalaza? Nikakva?
to je krak pruge koji je isao u nekadasnju fabriku bosanka .
mistek

#12235 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Ma ja, al danas nema nikakvu funkciju :)
Vitezanin

#12236 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Vitezanin »

Pružni prijelaz je ubojstvo za one koji prvi, drugi put idu tim putem pa ne skontaju koliko auto na onom možeš sj... :D Meni je fascinantno da to nisu riješili, hajde da riješe čitav potez do Ilidže košta pa mogu shvatiti, ali jeb... pružni prijelaz, koliko je to para? :-)
Haris.ba

#12237 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Pruzni prelaz se ne popravlja zbog kamionskog lobija koji lomi kamione na pruznom prelazu. :mrgreen:

Postoji plan da se napravi lokalna cesta obalom Zujevine. Tada se mozda ukine izlaz na Zapadni prilaz sa Vlakova, ali sumnjam. Pa tamo vulkanizer ima direktan pristup sa kruznog.
mahalik

#12238 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mahalik »

pa zar nije natom pružnom prelazu priključak na naftni terminal Blažuj čija se rekonstrukcija uveliko najavljuje
bitanga_sa_otesa

#12239 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

ma to je tamo sve umrlo davno ,treba tu prugu preasfaltirat.
twonk

#12240 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by twonk »

Pa kada se ta cesta pravila, originalna pruga je dignuta i to je bilo asfaltirano i onda je Bosanka tuzila izvodjaca i par mjeseci poslije je pruga vracena, i to je sve nakaradno napravljeno.
Dimu1927

#12241 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

zar se ne moze, odnosno zar se nije mogao taj pruzni prelaz privremeno ukloniti kad se radila brza cesta, pa u slucaju ponovne upotrebe opet izgraditi tih 15ak metara preko ceste... ili da su bar nekad asfaltirali fino okolo da ne skacu auta kada prolaze...
bitanga_sa_otesa

#12242 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

sve se moze kad se hoce...
twonk

#12243 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by twonk »

Dimu1927 wrote: 10/12/2020 21:53 zar se ne moze, odnosno zar se nije mogao taj pruzni prelaz privremeno ukloniti kad se radila brza cesta, pa u slucaju ponovne upotrebe opet izgraditi tih 15ak metara preko ceste... ili da su bar nekad asfaltirali fino okolo da ne skacu auta kada prolaze...
To je bio i plan, zato su i uklonili bili prugu preko brze ceste, a ostavili do nje, ali iz Bosanke nisu pristali na to i moralo se vratit. Tad se pricalo da je Memic vlasnik Bosanke, a sin mu je danas direktor koliko znam, tako da bi mogla biti istina.
bitanga_sa_otesa

#12244 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

hešteg

jaćioddryave#

poyyy 8-) :D
selma 83

#12245 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

Haris.ba wrote: 09/12/2020 22:24
A gdje bi stavili taj kruzni? Upravo na skretanju za Vlakovo koji se sada koristi za spoj na autoput ispod brze ceste ide rijeka. Odmah tu je i skola i zeli se ukinuti promet tom cestom, osim za naselje.

I da mogu nekako napraviti kruzni tu, imao bi drugi postojeci kruzni udaljen ni 20 metara. Iz kruznog u kruzni. Bespotrebno.

Ovako ne samo rjesavaju spoj za Hadzice, vec i za Rakovicu. Na postojeci kruzni se spaja cesta sa 4 trake.
Te 4 trake su nezavisne od postojece ceste sa 2 trake.

Jedino sto bih volio da su barem nekada planirali prosiriti postojecu magistralnu cestu sa 4 trake do Hadzica. Mada, potrebnije je rijesiti lokalne ceste na tom potezu.
jel se sjeća iko kako je ova naša "Lijepa i obazriva vlast" cestu od Mostarskog, 2 puta presvlačila asfaltom do Donjih Hadžića, (u rasponu 3 god.)jer je ZABOGA neko iz "Cesta Feder."uočio nekakav kolotrag, kojeg zaista realno je bilo u milimetrima. sjećate se toga :?: . baš bilo ofirno, kako su uzeli koji milion.još taj asfalt što su skinuli bio baš dobrog kvaliteta, ravan,bez rupa.. to je bilo oko 2014 ili 15-. :run: ma bježiii
JavierBosnia

#12246 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Image

Zar nije nigdje regulisano, da li iko misli o tome da ispred zgrade treba biti mjesta za vatrogasce/hitnu. Sliku sam nasao sa Alipasinog jer mi je taj dio bolje poznat ali konkretno u citavom gradu je taj problem.

Pa prije 2 dana vidim vozilo hitne pomoci koje nema gdje stati i onda se desi da se starija zenska osoba na nosilima nosi preko ceste.. zar nije lakse ocrtati zabranu ispred ulaza velicine 2 vozila i zavrsio si pricu
Naslovnica

#12247 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

JavierBosnia wrote: 11/12/2020 11:37 Image

Zar nije nigdje regulisano, da li iko misli o tome da ispred zgrade treba biti mjesta za vatrogasce/hitnu. Sliku sam nasao sa Alipasinog jer mi je taj dio bolje poznat ali konkretno u citavom gradu je taj problem.

Pa prije 2 dana vidim vozilo hitne pomoci koje nema gdje stati i onda se desi da se starija zenska osoba na nosilima nosi preko ceste.. zar nije lakse ocrtati zabranu ispred ulaza velicine 2 vozila i zavrsio si pricu
Ocrtano je ispred svakog haustora, ali niko ne jebe 5%.
JavierBosnia

#12248 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

@Naslovnica ja to na AP nisam vidio, ispred mog ulaza nije, ocrtani su X oko ulaza/izlaza sa trgova i oko pjesackih zbog preglednosti pjesaka

Image
Naletih na ovu sliku, kad su aviobombu premjestali. Ma ljepota :mrgreen:
Naslovnica

#12249 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

JavierBosnia wrote: 11/12/2020 11:43 @Naslovnica ja to na AP nisam vidio, ispred mog ulaza nije, ocrtani su X oko ulaza/izlaza sa trgova i oko pjesackih zbog preglednosti pjesaka

Image
Naletih na ovu sliku, kad su aviobombu premjestali. Ma ljepota :mrgreen:
Evo ti u C-Fazi brzinski nađoh preko gugleta, isto ima i u B-Fazi.
Slabo se vidi na slici ali to je to.
Ko god da je ocrtavao računao je na hitnu i vatrogasce, ali izgleda da nije računao na debile koji parkiraju preko znaka X.

Image
JavierBosnia

#12250 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by JavierBosnia »

Svasta. Znam da kod mene sigurno nema ni 5-6 zgrada oko mene, mada nisam nesto ni zagledao do sada previse, vidis tu cesto prolazim a od auta parkiranih nisam vidio te X...

Bar je tu policijska stanica blizu, svaki dan krugic da naprave i napisu kazne bilo bi top stanje. Trebalo je to zuton bojom oznaciti seljacima, na takvim mjestima i oko pjesackih treba kazne stoju staviti
Post Reply