Nekako s proljeća wrote: ↑28/12/2020 14:40
Koliko sam ja mogao kroz arhivski materijal, snage neprijatelja su se planski povukle sa područja Grbavice i preko mostova na Miljacki stanovnici išli na Grbavicu, ulazili u svoje zgrade i stanove ili kuće, poslovne prostore...bar ono što je iza barbara i hajduka 21 vijeka ostalo. Isto tako i u kontra smjeru. sloboda kretanja.Za njih je to pobjeda i malo po malo dosta toga dođe na svoje. A letak neka samo bude autentičan prilog koji se primarno odnosi na to vrijeme i mjesto. Ko nije okrvavio ruke, u okviru dejtonskog mehanizma -amnestije, mogao je ostati i dočekati ''oslobodioce'' snage UN-a, policije, IPTF-a i koga sve još ne. Vrijeme mira i slobode. Super. Nisu svi bili te sreće. Ubijali su i povratnike nakon rata, zapišane teritorije valjda.
Slabo si ti to nešto kroz arhivski materijal, ako nije kakvo režimsko friziranje. Nikakvog povlačenja neprijatelja nije bilo, osim u bajkama SDA, jer nije bilo nikakvog napada da bi se neko povlačio, nego je prije reintegracije bila uspostavljena delimitarizovana zona s obje strane u krugu 12 km (ako se dobro sjećam), nema dugih cijevi i nema kalbra preko 12,7.
Normalno da će za Grbavičane ulazak na Grbavicu biti pobjeda, ali to nije bila vojna pobjeda niti oslobođenje, kako frizeri istorije to provlače, nego politička pobjeda, jednako kao što je za Krajišnike, Posavljake, Hrecegovce to bio poraz i okupacija, samo što se to u bajkama ignorišu.
EDIT: Nikakva vojska nije ulazila da bi nešto bilo oslobođeno. Imao sam "sreću" da neposredno učestvujem u reintegraciji, zbog poštede me je fulila Vogošća i zbog dužnosti na drugoj lokaciji Hadžići, sve ostalo me nije mašilo. U reintegracione zone su ulazili IPTF i policajci MUP-a Federacije BiH (ne Federalnog MUP-a), a stanice su bile sastavljene od 50% matične stanice - 50% policajci iz Sarajeva nemuslimanske nacionalnosti iz svih organizacionih jedinica. Na jednu lokaciju smo ušli nekih pola sata-sat prije dogovorenog preuzimanja i bukvalno se na rampi sreli sa MUP-om RS-a koji se pakovao. Odmakli se dok oni ne završe i odu. Ulazili smo u naselja koja su bila smetljarnici i svježe paljevine sa pun qurac sakrivenih mina, tu i tamo pokoji komad oružja. Nakon preuzimanja pljaška, tzv pljaha, se nastavila, ali s druge strane. Toliko o oslobađanju Grbavice koje pominje ARBiH!