Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
romim

#12726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mujkoni
Mozes li tacno provjeriti na koliko ti se klima gasi u odnosu na zadatu temperaturu sa ukljucenim I feel?
Ali da pratis ocitavanje na klimi a ne na nekom termometru.
Posto si napisao da se kod tebe gasi na stepen iznad zadate, kod mene se gasi na 2c iznad zadate.
Ja koliko sam upratio imam neki problem sa I feel.
baho

#12727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Probao sam ja sa iFeel. Zadato 23, daljinski 7m udaljen od klime. Kad je klima odradila defrost ostala je ugasena. Temperatura koju mjeri daljinski, a i sobni termometar 24 stepena. Spustim daljinski na pod kraj stakla, za 5 min starta i mjeri 22 stepena.
Ispada da sa iFeel radi na +-1°C.
romim

#12728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Pa vidi druze ispada kad se ugasi prilikom defrosta.
Meni je pokazivala na I feel i 23c a i zadata bila 23c i ostajala je ugasena.
A inace se i sa I feel provjereno gasi kad predje zadatu za 2c.
Znaci uvijek kad je na I feel ostane ugasena posle defrosta.
rovac13

#12729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ima li iko ideju zasto se gasi posle defrosta.
Sve klime koje sam vidio u zivotu su zurile u grijanje posle defrosta da bi se sto manje osjetila promjena zbog te kratke pauze grijanja.

Jel taj problem samo sa i feel.
Ako jest,zasto to koristis
Jel sve uredu bez toga
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Kod mene se ne gasi nakon defrosta
romim

#12731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

rovac13 wrote: 07/12/2020 22:18 Ima li iko ideju zasto se gasi posle defrosta.
Sve klime koje sam vidio u zivotu su zurile u grijanje posle defrosta da bi se sto manje osjetila promjena zbog te kratke pauze grijanja.

Jel sve uredu bez toga
Koliko mi se cini ovo bi mogao biti odgovor zasto.

When I FEEL command is received, the controller will operate according to the ambient temperature sent by the remote controller
(For defrosting and cold blow prevention, the unit operates according to the ambient temperature sensed by the air conditioner).
mujkoni

#12732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

rovac13 wrote: 07/12/2020 22:18 Ima li iko ideju zasto se gasi posle defrosta.

Jel sve uredu bez toga
Kako sam ja amater skontao
Kad se hoće ugasiti tj dostigla je 25-26 a postavljena 24 a napolju je oko 0c ona uradi kontrolni/preventivni defrost...
To nema nikakve veze sa ifeel
Mislim da ovo čak ima opisano u servisnom upustvu
romim

#12733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@mujkoni
Pricali smo o situaciji kad je ukljucen I feel, zadata 23c, postignuta 23c, klima ode u defrost i ostane ugasena.
Klima na zadatih 23c i postignutih 23c ne ide u gasenje pa da radi preventivni defrost.

Prema opisu koji sam pronasao, kada je ukljucen I feel, a klima radi defrost, prebaci se na ocitavanje temperature na senzoru klime.
Pretpostavljam da kod mene u tom slucaju senzor temperature na klimi ocitava 25c i klima se ugasi.
mujkoni

#12734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

romim wrote: 08/12/2020 00:34 @mujkoni
Pricali smo o situaciji kad je ukljucen I feel, zadata 23c, postignuta 23c, klima ode u defrost i ostane ugasena.
Klima na zadatih 23c i postignutih 23c ne ide u gasenje pa da radi preventivni defrost.

Prema opisu koji sam pronasao, kada je ukljucen I feel, a klima radi defrost, prebaci se na ocitavanje temperature na senzoru klime.
Pretpostavljam da kod mene u tom slucaju senzor temperature na klimi ocitava 25c i klima se ugasi.
Misli se na vanjsku jedinicu
Jednostavno isključi i feel i to je to
romim

#12735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Pa nije to to.
Iskljucim I feel i evo jutros upalim klimu i kao sto vjerovatno znas ona iz nekog razloga pri paljenju uvijek ide visoko pa nakon nekog vremena spusti snagu.
Nakon 3min rada klima se ugasi jer se senzro klime pregrije na 25c.
Nakon nekog vremena podignem temperaturu da bi se klima upalila i opet nakon nekih 3min ona se ugasi jer pregrije senzor na 25c

I jednostavno da bih izbjegao problem sa tim poceo sam koristiti I feel jer ne moze pregrijati senzor na daljinskom.
Mesjutim onda se javljaju problemi da kao nekad izgubi komunikaciju sa daljinskim pa da li ponovo uspostavi pa prilikom defrosta prebacuje na senzor klime i ostane ugasena jer on vjerovatno bude pregrijan na 25c.
Ja ne znam jeli samo ja imam taj problem ili ostali cute.
Kod buraza na U Crown isto ima problema oko senzora jos vise jer on radi na vecoj snazi i sa toplijim izduvom.
rovac13

#12736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Probaj bez i feel.
Krilca malo od klime,45 stepeni ili gore
Fan manualno bar neku srednju brzinu.

Tako klima ne smanjuje puhanje i ne pregrijava ispod sebe.
romim

#12737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

rovac13 wrote: 08/12/2020 10:29 Probaj bez i feel.
Krilca malo od klime,45 stepeni ili gore
Fan manualno bar neku srednju brzinu.

Tako klima ne smanjuje puhanje i ne pregrijava ispod sebe.
Probao sam i to.
Krilca na sredinu, fan na fix brzina 2 al posle malo ugasi se.
Sta sam primjetio, ono sto si spomenuo za okretanje turbine u monitoringu.
Zadata 22c, senzor ocitava 22c i ja je podignem za stepen i kad se upali vratim na 22c.
Cim se klima upali i krene da vrti turbinu ili ti ventilator, temperatura padne na 20c, klima onda pocne da radi na vecoj snazi, valjda da bi sto prije postigla zadatu i onda u roku par minuta senzor se zagrije na 24c i klima se ugasi.
Zato sam ja poceo ganjati taj I feel jer mi se nije desavalo to gasenje.
Medjutim i on me poceo zezati kod defrosta ili nekako kao da izgubi komunikaciju sa klimom.
Kad se ugasi klima, treba joj citava vjecnost da se ponovo upali sigurno jer ne okreće ventilator u stanju mirovanja.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Izvadi baterije iz daljinskog, ostavi daljinski u frižideru par sati pa onda probaj.
Druga stvar gdje je unutrašnja montirana, da li su nešto prigniječili kod montaže?
Felix77

#12739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Nesto u vezi vakumiranja, sad sam naišao na podatak da ide na-1bar , ovaj kolega sto montira klime manometri su analogni pa ne uspijem upratit , al mu pumpa zna radit 30 sek. Do minut i po max. Nzm da li moze za toliko vremena postići ono sto treba
piplica

#12740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ovisi od kapaciteta i kvaliteta pumpe, te dužine instalacije.
Analogni instrumentu su dosta neprecizni tako da se mala popuštanja ne mogu upratiti za kratko vrijeme.
Ne daju ozbiljni ljudi po 1000km za dobar uređaj bez razloka, koji mjeri popuštanja u stotu ili još bolje hiljaditu bara.
Na takvim u roku par sekundi vidiš kakvo je stanje.
Felix77

#12741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Znači ipak moze da izvakumira za min. dva, ako je pumpa u redu.
piplica

#12742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pa računaj koliko zraka u njima ima, a koliki je kapacitet pumpe.
baho

#12743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Ako je pumpa extremno velikog kapaciteta teoretski moze. Medjutim, vakum kad se postigne mora da se odrzava odredjeno vrijeme(20-tak min) kako bi se vlaga kretala ka tačci nizeg pritiska, a i kako bi se pratilo stanje vakuma.
Vakum se mjeri u mikronima, bari su velika jedinica za njegovo precizno mjerenje.
Za minut i po, a pogotov za pola minuta imas visokonestrucni fuserjaj!
romim

#12744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 09/12/2020 15:19 Izvadi baterije iz daljinskog, ostavi daljinski u frižideru par sati pa onda probaj.
Druga stvar gdje je unutrašnja montirana, da li su nešto prigniječili kod montaže?
Unutrasnja je na vanjskom zidu, 17cm od plafona, lijevo nema prepreke na 2m, desno na 6m, a ispred na 5.5m.
Da li je nesto prignjeceno to ne znam, niti mogu znati dok ne bi neko dosao da otvori i provjeri.
Ne znam niko se drugi ne zali, ja sam probavao razne varijante sa krilcima, sa ventilatorom, al opet se desi da se ugasi.
piplica

#12745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kakva vlaga u vakumu, kakvo kretanje vlage, opet u vakumu.
Baho, šta je vakum?
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#12746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Sto se tice vakumiranja evo da pokusam objasniti primjerom.
Stavite na sporet posudu u kojoj ima par kapi vode i pocnite zagrijavati.Cim se serpa ugrije tih par kapi vode ce ispariti.
E sad nalijete pola te serpe sa vodom i stavite na sporet i ukljucite.Voda ce poceti kuhati na 100 stepeni i pocet ce isparavati.
Trebat ce dosta vremena dok sva voda ispari.Vi to vizuelno mozete vidjeti i pratiti.
Kod freonske instalacije se radi maltene isto,samo umjesto da se zagrijava,uz pomoc vakum pumpe u sistemu se pravi vakum odnosno spusta tlak.
Voda na sporetu pocne isparavati na 100 stepeni i normalnom atmosferskom tlaku.
A ako smanjite taj tlak odnosno napravite vakum voda ce poceti vriti i na 10-20 stepeni.
Znaci nije dovoljno samo upaliti vakum pumpu i dovesti sistem u vakum.Potrebno je ostaviti pumpu da radi,da moze izvuci vlagu ako je ima u sistemu.
Ja uvijek prvo skopcam cijevi i odmah nakacim pumpu da radi.Dok ja skopam kablove i uradim odvod i vakum je napravljen.
I ovdje ne mozete vizuelno vidjeti vlagu u sistemu ,kao sto vidite u serpi voda da isparava ,nego pratite na vakummetru.Kad se sistem dovede na ispod 200 mikrona vakuma,ugasite pumpu i pratite na uredjaju ,ako stoji ista brojka ,ne raste ,znaci sistem je ok,nepropustan i nema vlage.
Ovo je po ps-u i vecina mojih kolega meni kaze da sam budala sto gubim vrijeme na tome.Ja idem tom logikom ako se moram vratiti na neku klimu to me vise kosta nego to malo vise vremena koje sam izgubio.
baho

#12747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

piplica wrote: 09/12/2020 17:45 Kakva vlaga u vakumu, kakvo kretanje vlage, opet u vakumu.
Baho, šta je vakum?
Volis pametovat i proturijecit bezveze. Sta je bilo u sistemu prije vakuma??
Evo haso ti je objasnio pa proturijeci njemu, čik!!
piplica

#12748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Baho, vakum je... Bezvazdušno stanje, a ako nema vazduha nema ni vlage.
baho

#12749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Jest, tako je! Za minut bude sve top, @Felix77 reci kolegi nek samo nastavi tako :thumbup:
Felix77

#12750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

baho wrote: 09/12/2020 18:14 Jest, tako je! Za minut bude sve top, @Felix77 reci kolegi nek samo nastavi tako :thumbup:

Da je to početnik pa hajd, radi skoro 30 godina, komore +,-
Post Reply