Deset centi može značiti 1000 maraka štete.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nivla
#17877 Re: Dolazi zima - zimske gume
...
Last edited by nivla on 11/12/2020 21:15, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17878 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mislim da je pogresno gledati stvari ovako kroz krajnosti jer izmedju "nemam para" i "ne isplati mi se" ima podobra lepeza situacija.530i wrote: ↑09/12/2020 13:19Jedini argument jeftinih guma je njihova cijena, ništa drugo. Po svim znanim i neznanim testovima i istraživanjima zna se kako stvari stoje. Tigar koči 50 metara, Continental 35.drug_profi wrote: ↑09/12/2020 12:44 Tako je. Svi smo zreli ljudi. Premium ima svoje argumente, kao i budzet guma. Sta ti pase, zavisi od mnogo faktora i tesko je drugom preporuciti nesto. Mozes mu samo predociti prednosti i mane bilo koje opcije, pa nek onda pojedinac sam odluci koja mu vise odgovara.
Ali razumljivo je da i ljudi nemaju para. Recimo nemam para da kupim S klasu od 150 hiljada maraka. Samo što je neimanje 100-120 hiljada više da su kupi S klasa lakše shvatljivo nego neimanje 100 maraka u pet godina da kupiš gume. To je meni, iskreno, totalno ludilo.
Sve i jedan bogat covjek kojeg poznajem, a koji je samostalno zaradio pare, ne naslijedio, nikad nece nesto platit skuplje ako zna da za manje para moze dobiti isto ili priblizno isto.
-
artur morgan
#17879 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nije više kupovina Save umjesto Continentala kod nas aktuelna, već kupovine Kineza umjesto Save...zato što je bitna samo cijena i očigledno ništa više 
-
profatr
#17880 Re: Dolazi zima - zimske gume
Neki dan ispred mene u desnoj traci neki golf 4 a ispred njega auto škola. Prestrojim se u lijevu traku i lagano ih zaobilazim. Dok sam gotovo bio paraleno s njim tip u golfu pođe skretati lijevo, da li uopce nije gledao ili mrtvi kut, ne znam. Uglavnom istovremeno sam legao na kočnicu i trubu, i maknuo se ulijevo prema zelenom pojasu koliko sam mogao. Dijelilo me 10-20 cm od štete najmanje 1.000 KM koliko koštaju moje 4 premium gume. Kaska nemam a da li bi što dobio od osiguranja tog nesrećnika tko će znati.
Što sam želio reći, ako mi premium gume spase guzicu u samo jednoj kritičnoj situaciji u 5 godina, isplate se.
Što sam želio reći, ako mi premium gume spase guzicu u samo jednoj kritičnoj situaciji u 5 godina, isplate se.
-
artur morgan
#17881 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovi testovi su relevantni samo za novu gumu. Oni ne mogu biti potpuno vjerodostojan pokazatelj da će te razlike biti iste i nakon godinu ili više dana, jer na to nisu testirani. Zbog toga testove treba uzeti sa određenom rezervom. Uglavnom iz iskustava vozača za neke gume se tvrdi da se ova razlika među njima ozbiljno povećava kako vrijeme prolazi, pa čak i između ovih u samom vrhu.
- drug_profi
#17882 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ali evo kad se pogleda kolike su razlike u kočenju na mokrom pri nekoj normalnoj brzini od 80 km/h, vidi se kako lako može doći do toga da ti zafali pola metra ceste sa lošijim gumama.
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#17883 Re: Dolazi zima - zimske gume
treba uokviritartur morgan wrote: ↑09/12/2020 13:45 Nije više kupovina Save umjesto Continentala kod nas aktuelna, već kupovine Kineza umjesto Save...zato što je bitna samo cijena i očigledno ništa više![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#17884 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jednostavno sad se ima vise izbora. Nekad je Sava bila najjeftnija, alternativa su bile polovne iz uvoza. Danas se naprosto ima vise alternative. Ko je Continentalova musterija nije Savina i vice versa.
-
ado-nekad-sampion
#17885 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da dodam na ovo, nadam se da je jasno, da ovih 5 metara razlike na ovom BMWu 1 ako je nov ili relativno nov pravi stetu vrijednosti nekih 7-10 kompleta premium guma koje idu na njega. Plus gubitak vrijednosti jer je udaran. To je brzina udara od nekih 40 km/h. U odnosu na osrednje na testu, ta Debica i dalje kaska 3 metra, to je i dalje steta reda 5 k eura na navedenom testnom autu. Ne kontam kako je to zanemarivo.artur morgan wrote: ↑09/12/2020 14:00Ovi testovi su relevantni samo za novu gumu. Oni ne mogu biti potpuno vjerodostojan pokazatelj da će te razlike biti iste i nakon godinu ili više dana, jer na to nisu testirani. Zbog toga testove treba uzeti sa određenom rezervom. Uglavnom iz iskustava vozača za neke gume se tvrdi da se ova razlika među njima ozbiljno povećava kako vrijeme prolazi, pa čak i između ovih u samom vrhu.
Ja ne ulazim u neciju glavu i neciji novcanik, ali da budem iskreno slozio bih se s @530i u tome da ni meni racunica nije bas najjasnija, pogotovo ne dugorocno. Mozda bi dobro bilo da neko izlozi racunicu, pa da i drugi uvide da mozda negdje grijese.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17886 Re: Dolazi zima - zimske gume
A sta ako ja imam bolji kočioni sistem od vas, sto imate michelin, continental na trokolicama?? 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#17887 Re: Dolazi zima - zimske gume
A sta ako je cesta kurceva i masna sto je bliza opcija nego iznenadno kocenje na 80kmh u BiH na udaljenosti manjoj od 40m
Jucer ujutro na dijelu olovo kladanj, na mjestima gdje je onaj glatki stari asfalt da si imao 10 kontinentala bilo je klizavo
Jucer ujutro na dijelu olovo kladanj, na mjestima gdje je onaj glatki stari asfalt da si imao 10 kontinentala bilo je klizavo
Last edited by mk ultra on 09/12/2020 15:18, edited 1 time in total.
- Evolution_IV
#17888 Re: Dolazi zima - zimske gume
pomaze: guma,ABS,ESP i EBD,iskusio vise puta 

Last edited by Evolution_IV on 09/12/2020 15:28, edited 2 times in total.
-
ado-nekad-sampion
#17889 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa necel na takvom kolovozu Continental biti losiji od Save? Ako nece, jel to uopste argument ako je u 10 drugih situacija Continental bolja opcija?
Kod nas je cest scenarij nedovoljno dobro posuta cesta na kojoj se stvara poledica, pa onda bljuzgavica na cesti, po mom iskustvo s recimo Savom oba taj scenarija su njega rak-rana.
Kod nas je cest scenarij nedovoljno dobro posuta cesta na kojoj se stvara poledica, pa onda bljuzgavica na cesti, po mom iskustvo s recimo Savom oba taj scenarija su njega rak-rana.
- mk ultra
#17890 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa ne znam, vozio sam i na kontinentalu i na matadoru isti auto, ja nisam skontao nista
-
ado-nekad-sampion
#17891 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne sumnjam u tvoje iskustvo, samo argument tipa "ako gines gines sa svakom" nije argument.
Naveo sam jednom, pa nije zgoreg da ponovim, ja za skoro 20 godina vozanja nikad nisam imao udes, sto znaci da mi prakticno pojas ni zracni jastuci nikad nisu trebali, znaci dzaba se 20 godina peglam s pojasom. Ali na mene jednog doce njih 20 koji jesu imali udes i koje su pojas i zracni jastuci spasili invaliditeta ili smrti. Slicna stvar je s gumama, samo u njihovom slucaju ko hoce da vidi razliku izmedju jeftinih i skupljih guma vidi vrlo lako. Isto kao i izmedju jeftinog i skupljeg auta. Moze biti ok, ali sve do jednom, a moze biti i da ne bude do jednom. Pitanje samo kome treba ta kocka.
Pritom niko ne govori uzmi Pilot Sport, najskuplje, nego uzmi Primacy, Premium Contact, cak i Eco Contact.
Nisam zelio biti opsiran, ali buraz nedavno uzeo nove gume, 195/65 R15, dakle standardna dimenzija, Michelin Alpin 105 KM po gumi. Trenutno na Sava.ba S3+ na akciji za 90 KM. 60 maraka 4 gume. Pa nek prelazis 50 k km za godinu dana i bacis ih nakon godinu, to su 2 kafe mjesecno. Znaci toliko ta kocka vrijedi u najgorem slucaju. U njegovom slucaju su mu zadnje trajale 5-6 godina, znaci 10-15 maraka godisnje, svaka 2-3 mjeseca jedna kafa.
Mada neko gore dobro napisa, nije problem u Savi, problem je sto se sad trazi i jeftinije od Save, kao da Sava nije dovoljno jeftina (guma iz trece lige).
Naveo sam jednom, pa nije zgoreg da ponovim, ja za skoro 20 godina vozanja nikad nisam imao udes, sto znaci da mi prakticno pojas ni zracni jastuci nikad nisu trebali, znaci dzaba se 20 godina peglam s pojasom. Ali na mene jednog doce njih 20 koji jesu imali udes i koje su pojas i zracni jastuci spasili invaliditeta ili smrti. Slicna stvar je s gumama, samo u njihovom slucaju ko hoce da vidi razliku izmedju jeftinih i skupljih guma vidi vrlo lako. Isto kao i izmedju jeftinog i skupljeg auta. Moze biti ok, ali sve do jednom, a moze biti i da ne bude do jednom. Pitanje samo kome treba ta kocka.
Pritom niko ne govori uzmi Pilot Sport, najskuplje, nego uzmi Primacy, Premium Contact, cak i Eco Contact.
Nisam zelio biti opsiran, ali buraz nedavno uzeo nove gume, 195/65 R15, dakle standardna dimenzija, Michelin Alpin 105 KM po gumi. Trenutno na Sava.ba S3+ na akciji za 90 KM. 60 maraka 4 gume. Pa nek prelazis 50 k km za godinu dana i bacis ih nakon godinu, to su 2 kafe mjesecno. Znaci toliko ta kocka vrijedi u najgorem slucaju. U njegovom slucaju su mu zadnje trajale 5-6 godina, znaci 10-15 maraka godisnje, svaka 2-3 mjeseca jedna kafa.
Mada neko gore dobro napisa, nije problem u Savi, problem je sto se sad trazi i jeftinije od Save, kao da Sava nije dovoljno jeftina (guma iz trece lige).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#17892 Re: Dolazi zima - zimske gume
To zapravo uopste nije problem dok god se gume kupuju nove i dok ih redovno mijenjanju.
Veci je problem sto pola drzave vozi vozila upitne tehnicke ispravnosti na prastarim dotovima i kupuje polovne gume iz uvoza na komad.
Odmaknite se malo od Sarajeva pa cete vidjeti na cemu se sve vozi.
Sto se tice racunice nemoj je bazirati na akcijskim cijenama i na jednoj od najjeftnijih dimenzija, pa ces vidjeti belaja
Veci je problem sto pola drzave vozi vozila upitne tehnicke ispravnosti na prastarim dotovima i kupuje polovne gume iz uvoza na komad.
Odmaknite se malo od Sarajeva pa cete vidjeti na cemu se sve vozi.
Sto se tice racunice nemoj je bazirati na akcijskim cijenama i na jednoj od najjeftnijih dimenzija, pa ces vidjeti belaja
- Evolution_IV
#17893 Re: Dolazi zima - zimske gume
svugdje je isto,imas prosjecnih auta na dobrim gumama i imas fukara gume na bijesnim autima 
zanm jednog sto se nategao za SUV(citaj kredit),a dimenzija pogana ko i na svakom,pa je kuknjava sad kako su skupe gume i trazi se najjeftinije

zanm jednog sto se nategao za SUV(citaj kredit),a dimenzija pogana ko i na svakom,pa je kuknjava sad kako su skupe gume i trazi se najjeftinije
- konektovan
#17894 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najjaca tema na auto pdf-u ocam, svake godine je'no te isto...još sad kad se Kinezi prošire..... 
-
ado-nekad-sampion
#17895 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma meni tu nista ne smeta, nek svako radi sta hoce. Meni ovdje samo smeta sto ljudi nalaze najbesmislenija opravdanja i ubjedjuju druge da su gume koje su cak jeftinije od trece lige guma dovoljno dobre. Ok, imam i u okruzenju losih guma, i polovnih, opet kazem ni u ciju avliju ne ulazim, ali ne sjedne niko od tih sa mnom i govori mi jaro ovo je prava stvar, nemoj bacati pare. Svakako je pola Bosne na polovnim pa haj i ti.Evolution_IV wrote: ↑09/12/2020 16:34 svugdje je isto,imas prosjecnih auta na dobrim gumama i imas fukara gume na bijesnim autima
zanm jednog sto se nategao za SUV(citaj kredit),a dimenzija pogana ko i na svakom,pa je kuknjava sad kako su skupe gume i trazi se najjeftinije![]()
![]()
A to mi je prejako, kaze nezgodna dimenzija, pa jesam te ja jaro natjero da kupis to auto, kako kod mene nije nezgodna?! Kupi trend auto i zali se skupe gume. Pa nije trend za svakog.
-
NediM17
#17896 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ling long iz Srbije. 
- mk ultra
#17897 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kupujes li svake godine nove gume?ado-nekad-sampion wrote: ↑09/12/2020 16:22 Ne sumnjam u tvoje iskustvo, samo argument tipa "ako gines gines sa svakom" nije argument.
- konektovan
#17898 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo Triangle.... 
- mirsek
#17899 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vidi mi Savke sa mojim dimenzijama, u rangu nexena i pirelija, extranivla wrote: ↑09/12/2020 13:38ja, i?mk ultra wrote: ↑09/12/2020 13:21u mom poslovnom okruženju, frajer drugu zimu za redom vozi na ljetnim gumama novi GLC mercedes.. ne ulazim u mozgove, al mi nije jasno530i wrote: ↑09/12/2020 13:19
Jedini argument jeftinih guma je njihova cijena, ništa drugo. Po svim znanim i neznanim testovima i istraživanjima zna se kako stvari stoje. Tigar koči 50 metara, Continental 35.
Ali razumljivo je da i ljudi nemaju para. Recimo nemam para da kupim S klasu od 150 hiljada maraka. Samo što je neimanje 100-120 hiljada više da su kupi S klasa lakše shvatljivo nego neimanje 100 maraka u pet godina da kupiš gume. To je meni, iskreno, totalno ludilo.![]()
evo nema tigra, al debica je jeftinija od njeg
- mirsek
#17900 Re: Dolazi zima - zimske gume
Hoces reci da za zaustavljanje od 40-0 km po kisi/snijegu treba samo 3 metra ?ado-nekad-sampion wrote: ↑09/12/2020 15:08Da dodam na ovo, nadam se da je jasno, da ovih 5 metara razlike na ovom BMWu 1 ako je nov ili relativno nov pravi stetu vrijednosti nekih 7-10 kompleta premium guma koje idu na njega. Plus gubitak vrijednosti jer je udaran. To je brzina udara od nekih 40 km/h. U odnosu na osrednje na testu, ta Debica i dalje kaska 3 metra, to je i dalje steta reda 5 k eura na navedenom testnom autu. Ne kontam kako je to zanemarivo.artur morgan wrote: ↑09/12/2020 14:00Ovi testovi su relevantni samo za novu gumu. Oni ne mogu biti potpuno vjerodostojan pokazatelj da će te razlike biti iste i nakon godinu ili više dana, jer na to nisu testirani. Zbog toga testove treba uzeti sa određenom rezervom. Uglavnom iz iskustava vozača za neke gume se tvrdi da se ova razlika među njima ozbiljno povećava kako vrijeme prolazi, pa čak i između ovih u samom vrhu.
Ja ne ulazim u neciju glavu i neciji novcanik, ali da budem iskreno slozio bih se s @530i u tome da ni meni racunica nije bas najjasnija, pogotovo ne dugorocno. Mozda bi dobro bilo da neko izlozi racunicu, pa da i drugi uvide da mozda negdje grijese.
Vidis da je razlika izmedju najbolje i najgore gume na snijegu samo oko 2m
i to kad idu 50 km/h a ukupna distanca kocenja oko 25 m. Sto znaci da u trenutku kad najbolja guma zaustavi auto najgora guma nema teoretske sanse da vuce auto preko 20km/h.
Last edited by mirsek on 09/12/2020 17:55, edited 5 times in total.