Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#1326 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 09/12/2020 13:54
Naslovnica wrote: 09/12/2020 13:45
Gdje piše da je ne smiju primiti osobe sa alergijama (ne na supstance vakcine), nego na bilo kakve alergije?

https://assets.publishing.service.gov.u ... accine.pdf

Naravno da se vakcina nije smjela davati osobama na kojima nije ni vršeno kliničko istraživanje (alergičari), ali bi bilo lijepo da su to i rekli ovima koje su bocnuli. Čisto sumnjam da su ova dva lika koji su nagrabusili znali da vakcina nije testirana na osobama sa teškim alergijama.
Gdje je precizirano na sta su ti ljudi razvili alergiju? Konkretno supstanca ili preneseno iz medija uz mogucnost neknkretne informacije?
https://edition.cnn.com/world/live-news ... abdca6bb5b

Nisam pronašao taj podatak, ali evo kaže slijedeće:

"Any person with a history of a significant allergic reaction to a vaccine, medicine or food (such as previous history of anaphylactoid reaction or those who have been advised to carry an adrenalineauto-injector) should not receive the Pfizer/BioNtech vaccine," the MHRA advices states.

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... s-reaction

Resuscitation facilities should be available at all times for all vaccinations. Vaccination should only be carried out in facilities where resuscitation measures are available.”
“Similar to the rollout of all new vaccines and medications, this new Covid-19 vaccine is being monitored closely by the Medicines and Healthcare products Regulatory Agency. They will now investigate these cases in more detail to understand if the allergic reactions were linked to the vaccine or were incidental. The fact that we know so soon about these two allergic reactions and that the regulator has acted on this to issue precautionary advice shows that this monitoring system is working well.”

Znači, alergija na kikiriki, na antibiotike...zdra'o vakcina. :roll:
Za sada.
vjeshalica

#1327 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vjeshalica »

Zanimljivo je da su obojica imali olovke sa adrenalinom jer su imali ispade od ranije i savjetovani su da to nosaju stalno sa sobom. Dakle neovisno od vakcine postoji mogucnost da bi dobili napad alergije cak i ako se steiktno drze uputa sta ne smiju konzumirati. Dakle nije orecizirano uopce na sta su alergicni.
Mogli su da budu alergicni na sastojak vakcine od ranije.
Naslovnica

#1328 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 14:04
Naslovnica wrote: 09/12/2020 13:57
Mogy87 wrote: 09/12/2020 13:51
Ta dva lika su medicinski radnici. Dokumentacija za odobrenje vakcine ima preko 1000 stranica. Ljekari odlicno znaju sta je off label use i ovo je bilo to. Ako u klinicko ispitivanje nisu ukljuceni alergicari (a to znamo) onda se vakcina ne smije dati alergicarima.

Plan imunizacije je MORAO iskljuciti ovu dvojicu. To je do organizacije sa strane NHSa, ne do vakcine.
Morao je isključiti, ali nije.
Možda je i ona baba od jučer alegrična na kikiriki, da li su i nju pitali za istoriju alergija, ili samo da li je alergična na neki od sastojaka?
Baba zna šta je off label use. :-)
Vrlo čudno.
Ovakve trivijalne greške ne smiju da se dešavaju, samo se pumpaju 5G fanatici.
Ja nisam jedan od njih, ali sam ljut na način na koji se sve ovo dešava, na PR greške, i sada na ovo.
Opet da ponovim - nevjerovatno.
Apsolutno nije nista cudno. Ne postoji vakcina, lijek ili hrana na koju nije neko alergican.

Ja samo pokusavam razgraniciti sta je cija odgovornost: proizvodjac je duzan navesti u dokumentaciji (1.000 stranica) da ispitivanje ne ukljucuje osobe sa alergijama. Regulator je duzan provjeriti istinitost navedenih informacija i proslijediti ih medicinskom osoblju na terenu.
Medicinsko osoblje (koje poznaje svoje pacijente i njihove alergije) je duzno nominovati osobe koje smiju primiti vakcinu u prvom krugu.

Gdje se desila greska u posljednja 2 koraka ne znam.
I da se razumijemo, ako nose epi pen ove osobe nemaju neku bezveznu alergijicu i osip. To su ljudi koji padaju u sok od tragova hrane u restoranu.
Opet ponavljam, na listu koji dobije osoba koja se vakciniše nigdje nije pisalo da se ne smije vakcinisati ako ima sklonost jačim alergijskim reakcijama na hranu, lijekove ili neke druge supstance.
Meni je čudno da se već/tek drugi dan nakon početka vakcinacije izdaje uputa da se ne vakcinišu osobe sklone jačim alergijama.
Konkretno, ja ne znam šta bi to moglo da znači za vakcinaciju nekoga ko je alergičan na antibiotike, ili na kikiriki?
Očito je da se, namjerno ili ne, desila greška u sistemu.
Sva sreća pa se ove dvije individue oporavljaju, nadam se da neće biti težih posljedica.
Baš bezze.
Mogy87

#1329 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 14:12
Naslovnica wrote: 09/12/2020 13:57
Morao je isključiti, ali nije.
Možda je i ona baba od jučer alegrična na kikiriki, da li su i nju pitali za istoriju alergija, ili samo da li je alergična na neki od sastojaka?
Baba zna šta je off label use. :-)
Vrlo čudno.
Ovakve trivijalne greške ne smiju da se dešavaju, samo se pumpaju 5G fanatici.
Ja nisam jedan od njih, ali sam ljut na način na koji se sve ovo dešava, na PR greške, i sada na ovo.
Opet da ponovim - nevjerovatno.
Apsolutno nije nista cudno. Ne postoji vakcina, lijek ili hrana na koju nije neko alergican.

Ja samo pokusavam razgraniciti sta je cija odgovornost: proizvodjac je duzan navesti u dokumentaciji (1.000 stranica) da ispitivanje ne ukljucuje osobe sa alergijama. Regulator je duzan provjeriti istinitost navedenih informacija i proslijediti ih medicinskom osoblju na terenu.
Medicinsko osoblje (koje poznaje svoje pacijente i njihove alergije) je duzno nominovati osobe koje smiju primiti vakcinu u prvom krugu.

I da se razumijemo, ako nose epi pen ove osobe nemaju neku bezveznu alergijicu i osip. To su ljudi koji padaju u sok od tragova hrane u restoranu.
Opet ponavljam, na listu koji dobije osoba koja se vakciniše nigdje nije pisalo da se ne smije vakcinisati ako ima sklonost jačim alergijskim reakcijama na hranu, lijekove ili neke druge supstance.
Meni je čudno da se već/tek drugi dan nakon početka vakcinacije izdaje uputa da se ne vakcinišu osobe sklone jačim alergijama.
Konkretno, ja ne znam šta bi to moglo da znači za vakcinaciju nekoga ko je alergičan na antibiotike, ili na kikiriki?
Sva sreća pa se ove dvije individue oporavljaju, nadam se da neće biti težih posljedica.
Baš bezze.
Hajmo iz pocetka.
Regulator izda obavijest da je vakcina dobila privremenu dozvolu za te i te kategorije. Navede koji su prioriteti, a ko NE SMIJE primiti vakcinu iz x razloga
GPs u VB (primarna zdravstvena zastita ko nasi u DZ) prave spiskove svojih pacijenata (za koje znaju alergije) postavljaju im pitanja kako bi eliminisali sve ove koji ne smiju primiti vakcinu i salju te spiskove dalje.

Konkretno znaci da osobe koje imaju ozbiljne alergije, a posbno one koje nose epi pen jer ih mogu ubiti aditivi ili hrana u tragovima su morali biti izuzeti.

Ko je pogrijesio ne znam, ali da je postojala informacija da vakcina nije testirana na alergicarima, jeste. Te neces sam sebi davati vakcinu na osnovu uputstva koje postavljas.
Last edited by Mogy87 on 09/12/2020 14:19, edited 1 time in total.
Naslovnica

#1330 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 09/12/2020 14:07 Zanimljivo je da su obojica imali olovke sa adrenalinom jer su imali ispade od ranije i savjetovani su da to nosaju stalno sa sobom. Dakle neovisno od vakcine postoji mogucnost da bi dobili napad alergije cak i ako se steiktno drze uputa sta ne smiju konzumirati. Dakle nije orecizirano uopce na sta su alergicni.
Pa da, žešći alergičari.
Najvjerovatnije ne na neki od sastojaka vakcine, nego na nešto sasvim drugo.
Valjda su trebali biti upozoreni da se ne smiju vakcinisati?
Upozorili su ih da ne bi trebalo da zatrudne u roku od 2 mjeseca. :-)
Kažem, dobro je, živa glava.
daddy-kool

#1331 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote: 09/12/2020 09:56
Trappist wrote: 09/12/2020 09:50
vatreni__poljubac wrote: 09/12/2020 00:55

Sta cekas salji da to koriguju
:lol:

Sad ce to njima forumas strucnjak iz Bosne objasniti kako se treba vrsiti istrazivanje vakcine, sta zna oxford :lol:
Znaju oni i sami šta im je činiti, ali evo pred nama je pa da vidimo ko će na osnovu ovih podataka odobriti vakcinu. Hint: čekaće se još podataka, vjerovatno i rezultati nove ture ispitivanja da se vidi da li je pola doze/pun doza efikasnija.

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN28620H
http://www.politika.rs/sr/clanak/468468 ... u-upotrebu
Indija odbila vakcinu AstraZeneke za hitnu upotrebu

NjU DELHI – Zdravstveno regulatorno telo u Indiji odbilo je vakcinu Kovidšild kompanije AstraZeneka, koja je aplicirala da se vakcina odobri za hitnu upotrebu, kao i još jednog lokalnog proizvođača vakcina.

Nacionalni servis NDTV je objavio ovu vest, pozivajući se na neimenovani izvor, prenosi Rojters.

„Obe aplikacije su odbijene jer još nemamo konkretan uvid o bezbednosti i efikasnosti vakcine. Od obe farmaceutske kompanije smo zatražili dodatne podatke”, rekao je izvor za NDTV, prenosi Tanjug.
Mogy87

#1332 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

daddy-kool wrote: 09/12/2020 14:30
daddy-kool wrote: 09/12/2020 09:56
Trappist wrote: 09/12/2020 09:50
:lol:

Sad ce to njima forumas strucnjak iz Bosne objasniti kako se treba vrsiti istrazivanje vakcine, sta zna oxford :lol:
Znaju oni i sami šta im je činiti, ali evo pred nama je pa da vidimo ko će na osnovu ovih podataka odobriti vakcinu. Hint: čekaće se još podataka, vjerovatno i rezultati nove ture ispitivanja da se vidi da li je pola doze/pun doza efikasnija.

https://www.reuters.com/article/us-heal ... SKBN28620H
http://www.politika.rs/sr/clanak/468468 ... u-upotrebu
Indija odbila vakcinu AstraZeneke za hitnu upotrebu

NjU DELHI – Zdravstveno regulatorno telo u Indiji odbilo je vakcinu Kovidšild kompanije AstraZeneka, koja je aplicirala da se vakcina odobri za hitnu upotrebu, kao i još jednog lokalnog proizvođača vakcina.

Nacionalni servis NDTV je objavio ovu vest, pozivajući se na neimenovani izvor, prenosi Rojters.

„Obe aplikacije su odbijene jer još nemamo konkretan uvid o bezbednosti i efikasnosti vakcine. Od obe farmaceutske kompanije smo zatražili dodatne podatke”, rekao je izvor za NDTV, prenosi Tanjug.
Kako su ovo momacki zafrkali. Najbolje krenuli i onda...
Eto dokaza da se ne "odobrava sve pod pritiskom"
Naslovnica

#1333 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 14:18

Baš bezze.
Hajmo iz pocetka.
Regulator izda obavijest da je vakcina dobila privremenu dozvolu za te i te kategorije. Navede koji su prioriteti, a ko NE SMIJE primiti vakcinu iz x razloga
GPs u VB (primarna zdravstvena zastita ko nasi u DZ) prave spiskove svojih pacijenata (za koje znaju alergije) postavljaju im pitanja kako bi eliminisali sve ove koji ne smiju primiti vakcinu i salju te spiskove dalje.

Konkretno znaci da osobe koje imaju ozbiljne alergije, a posbno one koje nose epi pen jer ih mogu ubiti aditivi ili hrana u tragovima su morali biti izuzeti.

Ko je pogrijesio ne znam, ali da je postojala informacija da vakcina nije testirana na alergicarima, jeste.
Sve to što si ti nabrojala lijepo zvuči, ali je očito da nije bilo baš tako.
MHRA je upozorenje da alergičari ne trebaju primati vakcinu izdala DANAS, i to nakon ova dva incidenta. :thumbup:
Da je postojalo to upozorenje od ranije, ovo se ne bi ni desilo.
To što vakcina nije testirana na alergičarima ništa ne mijenja u odnosu na ovo što se desilo.
BTW, gdje se može naći informacija na kome sve vakcina NIJE testirana i ko NE SMIJE primiti vakcinu, čisto da ljudi znaju zbog sebe?
Ono, ako si imao neku operaciju, smiješ li se vakcinisati? Povišen pritisak? Dijabetes? Multipla? Da ne nabrajam...
Na papiru koji dođe meni koji primam vakcinu piše to što piše, da ne smijem zatrudniti u roku od 2 mjeseca, da ne smijem uzeti ako sam alergičan na neki sastojak vakcine, i slične generalije.
daddy-kool

#1334 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

https://www.nytimes.com/2020/12/08/worl ... -held.html
Chinese vaccine is 86 percent effective, says U.A.E., where trials were held.
Edin H.

#1335 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edin H. »

daddy-kool wrote: 09/12/2020 15:00 https://www.nytimes.com/2020/12/08/worl ... -held.html
Chinese vaccine is 86 percent effective, says U.A.E., where trials were held.
Zavrsi to Fikrete :oops:
vjeshalica

#1336 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by vjeshalica »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 14:19
vjeshalica wrote: 09/12/2020 14:07 Zanimljivo je da su obojica imali olovke sa adrenalinom jer su imali ispade od ranije i savjetovani su da to nosaju stalno sa sobom. Dakle neovisno od vakcine postoji mogucnost da bi dobili napad alergije cak i ako se steiktno drze uputa sta ne smiju konzumirati. Dakle nije orecizirano uopce na sta su alergicni.
Pa da, žešći alergičari.
Ne mozes izjaviti "najvjerovatnije ne na neki od sastojaka".
To se ne zna, oa ni ti. Dakle budi objektivan.
Mogy87

#1337 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 14:36
Baš bezze.
Hajmo iz pocetka.

Ko je pogrijesio ne znam, ali da je postojala informacija da vakcina nije testirana na alergicarima, jeste.
MHRA je upozorenje da alergičari ne trebaju primati vakcinu izdala DANAS, i to nakon ova dva incidenta. :thumbup:
To što vakcina nije testirana na alergičarima ništa ne mijenja u odnosu na ovo što se desilo.
BTW, gdje se može naći informacija na kome sve vakcina NIJE testirana i ko NE SMIJE primiti vakcinu, čisto da ljudi znaju zbog sebe?
Ono, ako si imao neku operaciju, smiješ li se vakcinisati? Povišen pritisak? Dijabetes? Multipla? Da ne nabrajam...
Na papiru koji dođe meni koji primam vakcinu piše to što piše, da ne smijem zatrudniti u roku od 2 mjeseca, da ne smijem uzeti ako sam alergičan na neki sastojak vakcine, i slične generalije.
Boldirana recenica se odnosila na cinjenicu da je proizvodjac u hiljadama stranica teksta naveo da ispitivanja nisu radjena na alergicarima.

Zasto je regulator tek sada odlucio podijeliti ovu informaciju, ne znam.

Kad se uvodi novi lijek ili vakcina daje se iskljucivo onim grupama ljudi koje su obuhvacene klinickim ispitivanjima. Sve ostalo se smatra off label use. Zato se ne daje vakcina djeci i trudnicama, sjecas se? A potpuno je logicno, ako nije eksplicitno navedeno od strane proizvodjaca da su vrsili ispitivanja na teskim alergicarima koji mogu umrijeti od alergena u tragovima (jer ovi koji nose epipen sa sobom su takvi) da se njima ne daje prva.

Evo kakve su osobe bile ukljucene u klinicka istrazivanja:

In phase 2/3, participants were enrolled with stratification by age (younger adults: 18 through 55 years of age; older adults: over 55 years of age) and a goal of 40% enrollment in the older adult age group. Adolescents were added to the protocol, based on review of safety data in younger adults enrolled in the ongoing study, so the age strata were revised as follows: 12 through 15 years of age, 16 through 54 years of age, and 55 years of age and older. The study population for phase 2/3 includes participants at higher risk for acquiring COVID-19 and at higher risk of severe COVID-19 disease, such as participants working in the healthcare field, participants with autoimmune disease, and participants with chronic but stable medical conditions such as hypertension, asthma, diabetes, and infection with HIV, hepatitis B or hepatitis C
Naslovnica

#1338 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 09/12/2020 15:14
Naslovnica wrote: 09/12/2020 14:19
Pa da, žešći alergičari.
Ne mozes izjaviti "najvjerovatnije ne na neki od sastojaka".
To se ne zna, oa ni ti. Dakle budi objektivan.

Objektivan sam da ne mogu biti objektivniji.
U knjižici koja se dobije navedeno je da se ne trebaju vakcinisati ako su alergični na neki od sastojaka vakcine.

Ingredients are:
- ALC-0315 = (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate),
- ALC-0159 = 2[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide,
- 1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine,
- cholesterol,
- potassium chloride,
- potassium dihydrogen phosphate,
- sodium chloride,
- disodium hydrogen phosphate dihydrate,
- sucrose

Nigdje ne piše da se ne trebaju vakcinisati ako su alergični na kikiriki, penicilin ili sl, tj ako su alergičari, pogotovu ako imaju jake alergijske reakcije...
Nakon što se ovo desilo MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) daje instrukciju NHS-not to give Covid vaccine to those with history of allergic reactions.
The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) has given precautionary advice to NHS trusts that anyone who has a history of "significant" allergic reactions to medicines, food or vaccines should not receive the vaccine.
Naslovnica

#1339 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 15:32
Hajmo iz pocetka.

Boldirana recenica se odnosila na cinjenicu da je proizvodjac u hiljadama stranica teksta naveo da ispitivanja nisu radjena na alergicarima.

Kad se uvodi novi lijek ili vakcina daje se iskljucivo onim grupama ljudi koje su obuhvacene klinickim ispitivanjima. Sve ostalo se smatra off label use. Zato se ne daje vakcina djeci i trudnicama, sjecas se? A potpuno je logicno, ako nije eksplicitno navedeno od strane proizvodjaca da su vrsili ispitivanja na teskim alergicarima koji mogu umrijeti od alergena u tragovima (jer ovi koji nose epipen sa sobom su takvi) da se njima ne daje prva.

In phase 2/3, participants were enrolled with stratification by age (younger adults: 18 through 55 years of age; older adults: over 55 years of age) and a goal of 40% enrollment in the older adult age group. Adolescents were added to the protocol, based on review of safety data in younger adults enrolled in the ongoing study, so the age strata were revised as follows: 12 through 15 years of age, 16 through 54 years of age, and 55 years of age and older. The study population for phase 2/3 includes participants at higher risk for acquiring COVID-19 and at higher risk of severe COVID-19 disease, such as participants working in the healthcare field, participants with autoimmune disease, and participants with chronic but stable medical conditions such as hypertension, asthma, diabetes, and infection with HIV, hepatitis B or hepatitis C
Nisu podijelili informaciju (jer je nisu ni imali), nego su dali upozorenje, a to je nešto sasvim drugo.
Znaš zašto?
Zato što nisu znali, ni proizvođač, ni regulator, kako će se vakcina ponašati ako je primi neko ko ima jake alergijske reakcije na bilo šta, ne samo na sastojke vakcine.
Sada znaju, i jedni i drugi.
Biće vremena za istraživanje, možda je slučajnost, a možda se zaista ovakve individue neće ni moći vakcinisati ovom vakcinom, to će se istražiti i siguran sam da će se doći do pravih naučnih rezultata.
Do tada HALT! za alergičare.
Hvala za ovo o učesnicima istraživanja. :thumbup:
Mogy87

#1340 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 15:42
Mogy87 wrote: 09/12/2020 15:32

Nisu podijelili informaciju (jer je nisu ni imali), nego su dali upozorenje, a to je nešto sasvim drugo.
Znaš zašto?
Zato što nisu znali, ni proizvođač, ni regulator, kako će se vakcina ponašati ako je primi neko ko ima jake alergijske reakcije na bilo šta, ne samo na sastojke vakcine.
Sada znaju, i jedni i drugi.
Biće vremena za istraživanje, možda je slučajnost, a možda se zaista ovakve individue neće ni moći vakcinisati ovom vakcinom, to će se istražiti i siguran sam da će se doći do pravih naučnih rezultata.
Do tada HALT! za alergičare.
Hvala za ovo o učesnicima istraživanja. :thumbup:
Zbog boldiranog se vakcina u prvom krugu nije smjela dati bilo kome ko nije na ovom spisku koji sam postavila.

Ti ides logikom daje se svima osim tim i tim.

A treba ici daje se ISKLJUCIVO grupama ljudi koji su obuhvaceni istrazivanjima. Svim ostalim se ne daje, a posebno ne alergicarima.
Naslovnica

#1341 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Ne idem ja nikakvom logikom.
Ne dajem ja vakcine.
Mogy87

#1342 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Ne dajem ni ja. Ja ti pokusavam objasniti kako sistem funkcionise.

Sve grupe koje nisu ukljucene u istrazivanje ne bi smjele biti na spiskovima za vakcinaciju u prvoj rundi.
Naslovnica

#1343 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 16:17 Ne dajem ni ja. Ja ti pokusavam objasniti kako sistem funkcionise.

Sve grupe koje nisu ukljucene u istrazivanje ne bi smjele biti na spiskovima za vakcinaciju u prvoj rundi.
Ne moraš mi objašnjavati kako sistem funkcioniše, nema potrebe.
Ovdje je riječ o tome kako sistem o kojem ti pričaš očito nije funkcionisao.
spinel_

#1344 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by spinel_ »

Hahahaha, ma naravno.
Mogy87

#1345 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 17:40
Mogy87 wrote: 09/12/2020 16:17 Ne dajem ni ja. Ja ti pokusavam objasniti kako sistem funkcionise.

Jer ti imas svoje unaprijed formirano misljenje vec mjesecima.
Ako proizvodjac auto sjedalica navede da autosjedalica pruza zastitu ako je dijete pravilno vezano (jer su to provjerili crash testom) da li je odgovoran ako ti vozas dijete po gradu bez da ga svezes?

Konstantno imputiras da je do vakcine. Nije. Jer na svaku supstancu na svijetu neko je alergican.

Odgovorna je osoba koja je odobrila da se osobe sa teskim alergijama vakcinisu vakcinom za koju je proizvodjac naveo da nije testirana na alergicarima. Ko je dozvolio da se osobe koje koriste epipen jer ih stvari iz okruzenja mogu “slucajno” ubiti budu prvi u redu za vakcinu koja je nova na trzistu i nije testirana na alergicarima.
Lao Ce

#1346 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Predlažem da se napravi sergija za ove koji gore od želje da se vakcinišpu da im se plati put za Englesku da se što prije vakcinišu preko reda :-D
Naslovnica

#1347 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 09/12/2020 17:57

Ako proizvodjac auto sjedalica navede da autosjedalica pruza zastitu ako je dijete pravilno vezano (jer su to provjerili crash testom) da li je odgovoran ako ti vozas dijete po gradu bez da ga svezes?

Konstantno imputiras da je do vakcine. Nije. Jer na svaku supstancu na svijetu neko je alergican.

Odgovorna je osoba koja je odobrila da se osobe sa teskim alergijama vakcinisu vakcinom za koju je proizvodjac naveo da nije testirana na alergicarima. Ko je dozvolio da se osobe koje koriste epipen jer ih stvari iz okruzenja mogu “slucajno” ubiti budu prvi u redu za vakcinu koja je nova na trzistu i nije testirana na alergicarima.
Ne spinuj, nema potrebe, ne prolazi. :wink:
Gdje ti vidiš da ja inputiram da je do vakcine?! :lol: :lol: :lol:
Radiš li za Pfizer pa uvijek mora tvoja biti zadnja?
red evil

#1348 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Ja mislim da je ovo očigledno greška i proizvođača i regulatora. Nisu dovoljno dobro iskomunicirali jedni između drugih. Morala je biti koordinacija između ta dva tijela a ovdje je očigledno nije bilo koji god to bio razlog i ovo je samo unjelo sumnju u samu vakcinu, nešto što im sad najmanje treba.
Mogy87

#1349 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 09/12/2020 18:01
Mogy87 wrote: 09/12/2020 17:57

Ne spinuj, nema potrebe, ne prolazi. :wink:
Gdje ti vidiš da ja inputiram da je do vakcine?! :lol: :lol: :lol:
Radiš li za Pfizer pa uvijek mora tvoja biti zadnja?
Apsolutno ni jednom nisi prihvatio vinjenicu cija je odgovornost ako postupa mimo upute.
I ne radim za Pfizer i nije prvi put da ti odgovaram tako da moja bude zadnja :mrgreen:
Naslovnica

#1350 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 09/12/2020 18:03 Ja mislim da je ovo očigledno greška i proizvođača i regulatora. Nisu dovoljno dobro iskomunicirali jedni između drugih. Morala je biti koordinacija između ta dva tijela a ovdje je očigledno nije bilo koji god to bio razlog i ovo je samo unjelo sumnju u samu vakcinu, nešto što im sad najmanje treba.
Pa ja to cijelo vrijeme i govorim, ali Mogy spinuje da ja imam nešto protiv vakcine i da je kudim. :roll: :lol:
Vratiš be nekoliko postova iznad i pročitaš šta sam napisao.
Nigdje ne spominjem da ne valja vakcina, ali jok, navalila ona svoje pa svoje.
Jedini ko ovdje ima formirane i unaprijed pripremljene odgovore je @Mogy87 , orilo-gorilo ona gura svoju agendu. Cijenim trud i zalaganje, ali nekada treba povući ručnu.
Locked