Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#20426 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

parappa wrote: 09/12/2020 09:37 pa ima li iko u ovoj drzavi imalo obraza da ponudi ostavku za ovako nesto?
neka je bar ponudi pa neka mu kao odbiju uz izgovor ako nista
Da imaju obraza, nikad ne bi ni postali stranački uhljebi. :)
Alfons Kauders

#20427 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ibizza wrote: 09/12/2020 09:48
Izgleda, bolje da su tunel ispod Zenice napravili, nego sto su ga odveli kroz ova klizista :-)
Ali tunel ispod Zenice ne bi mogli podijeliti na 17 lotova...
sumirprimus

#20428 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

kad sam ja cuo pricu za ovu zeniucku zaobilaznicu, i evo prodje par godina fakat sve tako bi. imo ga lik pravo u bobu :lol: :-)
bingov buraz

#20429 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bingov buraz »

Za manje para bi ga digli na stubove i provukli trasom iznad sadašnjeg tranzita od Bilmišća do izlaza za Travničku ulicu i dalje,garantujem

Ako je mogao autoput ići kroz centar Stokholma ne vidim što ne bi kroz Zenicu.
sumirprimus

#20430 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

ovo nisu u pitanju zavrsni radovi, nego sistemske greske.
velika je razlika.
Henry Chinaski

#20431 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Henry Chinaski »

So What! wrote: 08/12/2020 21:29
Bullet Tooth Tony wrote: 08/12/2020 20:48 Haj ne budali ... znaci pare su tu za autoput ( preko kredita , akciza i cega sve ne) ali nema ko ne krade i kako ... Banda na celu sa SDA, SBB , SDP itd

Evo ljudi sagradili tunel ispod mora za 3 godine ... ista duzina ... 11 kilometara... ali nije krao i kunto i panto i hranio 10000 uhljeba

https://jalopnik.com/this-magnificent-u ... 1845823245

Image

Image
To su napravila Farska Ostrva, konstitutivna država u sastavu Kraljevine Danske.

Ako smo ekonomski u rangu ovih zemalja, onda ništa.
Ovakva opravdanja su kao kad dodick opravdava tegeltiju. Osigurane pare, naplaćene putarine i akcize, postoji jasan plan i samo ga treba izvršiti, a ti tu pričaš o ekonomskoj moći Farskih ostrva? Svima je jasno da su pare potrošene na druge stvari i da nam se svima zamazuju oči ali nije mi jasno što ti treba da tražiš opravdanja ovim dječijim argumentima...
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#20432 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by parappa »

Alfons Kauders wrote: 09/12/2020 10:06
parappa wrote: 09/12/2020 09:37 pa ima li iko u ovoj drzavi imalo obraza da ponudi ostavku za ovako nesto?
neka je bar ponudi pa neka mu kao odbiju uz izgovor ako nista
Da imaju obraza, nikad ne bi ni postali stranački uhljebi. :)
Ma žalosno brate... Ovo nesmije proći nekažnjeno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20433 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

JPAC kažu da nije urađen geološki projekat dobro

jesu li tako ludi pa krenuli u izvođenje napamet?

ako bude da šipovi ne drže, da su u prazno betonirani? ali opet ko je bušio mogao je da vidi... itd
u tom lancu ima sve ko je šta potpisao... a sanacija košta duplo

to loš teren priča, nikakve veze nema... zna se kako se radi, nije se u zenici prvi put nešto pravilo.
kurty

#20434 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

ja sam prije godinu ili dvije ovdje javno pitao ako koji od "strucnjaka" zeli da se provoza gradilistem... nije se niko javio...

@sumirprimus, sta je sistemska greska, sa snimka???
kurty

#20435 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

mk ultra wrote: 09/12/2020 10:41 JPAC kažu da nije urađen geološki projekat dobro

ako bude da šipovi ne drže, da su u prazno betonirani? ali opet ko je bušio mogao je da vidi... itd

to loš teren priča, nikakve veze nema... zna se kako se radi, nije se u zenici prvi put nešto pravilo.
skinut humus... tri bagera kopaju u 50 metara... jedan u ilovaci, jedan vadi cumur, jedan čekića... između njih razmak cca 20tak metara
mk ultra

#20436 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

kurty wrote: 09/12/2020 10:51
mk ultra wrote: 09/12/2020 10:41 JPAC kažu da nije urađen geološki projekat dobro

skinut humus... tri bagera kopaju u 50 metara... jedan u ilovaci, jedan vadi cumur, jedan čekića... između njih razmak cca 20tak metara
Jbg, znam da je skršeno betona kamara, ovo sto snima viri armatura, curi voda, nigdje veze, al ako fkt ne drzi onda je to problem... ovo ce vjerovatno do proljeca ovako ostati, tek onda nesto da krenu da popravljaju

Ovo za geoloski projekqt cak na njihovoj stranici pise
Alfons Kauders

#20437 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Šta bi s ćumura? Ja bih 4 tone ako može... :)
sumirprimus

#20438 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sumirprimus »

kurty wrote: 09/12/2020 10:50 ja sam prije godinu ili dvije ovdje javno pitao ako koji od "strucnjaka" zeli da se provoza gradilistem... nije se niko javio...

ja nisam grdjevinac, ali sam pricao sa gradjevincima, u stvari oni sa mnom.. na pocetku tog projekta.
samo po sebi se namece sta je greska :)
kurty

#20439 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Alfons Kauders wrote: 09/12/2020 10:58

Šta bi s ćumura? Ja bih 4 tone ako može... :)
u 17.00 cijelo ljeto.. kolona traktorcica, auta i mjestana ceka da se masine pogase i da pocne prebiranje... odvukli su mjestani masu cumura
Bullet Tooth Tony

#20440 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bullet Tooth Tony »

kurty wrote: 09/12/2020 10:50 ja sam prije godinu ili dvije ovdje javno pitao ako koji od "strucnjaka" zeli da se provoza gradilistem... nije se niko javio...

Zasto je zatvorena dionica ili bolje zasto je otvorena ako nije zavrsena ?

Znamo da radis tamo pa samim vjerovatno i opravdavas javasluk ili ovo nije javasluk i opravdanja tipa siromasna smo drzava, tezak teren itd...

Tezak teren je i onaj Peljeski most pa kinezi ubise posao.. Ne racunam prilazne dionice itd koje radi Strabag i jos neke firme i sve ce se zavrsit u roku... koji mjesec fule.. Sve gotovo u 3 godine...
Last edited by Bullet Tooth Tony on 09/12/2020 11:40, edited 1 time in total.
mk ultra

#20441 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

kurty wrote: 09/12/2020 11:08 u 17.00 cijelo ljeto.. kolona traktorcica, auta i mjestana ceka da se masine pogase i da pocne prebiranje... odvukli su mjestani masu cumura
kako god, puta nema, para nema

i znas i sam da je izvođač zadnji u čitavom lancu jebanja... neko je iznad morao reći šta i kako, za sve ima dokument, pa ćemo vidjeti :mrgreen:
Cossack

#20442 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

mk ultra wrote: 09/12/2020 11:36
kurty wrote: 09/12/2020 11:08 u 17.00 cijelo ljeto.. kolona traktorcica, auta i mjestana ceka da se masine pogase i da pocne prebiranje... odvukli su mjestani masu cumura
kako god, puta nema, para nema

i znas i sam da je izvođač zadnji u čitavom lancu jebanja... neko je iznad morao reći šta i kako, za sve ima dokument, pa ćemo vidjeti :mrgreen:
Zato ima čumura 8-) :mrgreen:
Alfons Kauders

#20443 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

kurty wrote: 09/12/2020 11:08
u 17.00 cijelo ljeto.. kolona traktorcica, auta i mjestana ceka da se masine pogase i da pocne prebiranje... odvukli su mjestani masu cumura
Kakav narod, gadan ali snalažljiv :D
kurty

#20444 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

mk ultra wrote: 09/12/2020 10:57
Jbg, znam da je skršeno betona kamara, ovo sto snima viri armatura, curi voda, nigdje veze, al ako fkt ne drzi onda je to problem... ovo ce vjerovatno do proljeca ovako ostati, tek onda nesto da krenu da popravljaju

Ovo za geoloski projekqt cak na njihovoj stranici pise
ja sam oko 5000 m3 betona ugradio... na 10tak pozicija...
viri armatura... projekat, idu roštilji... krenuli raditi rostilje, vide nema fajde, izmjena... idu šipovi (armatura koja se vidi je planirana veza za dodnji dio roštilja, i kako se odustalo od toga, armatura ostane)... urade se šipovi, uradi se i naglavna greda.. ostavljali "prodore" a u slucaju pomjeranje bude lakse raditi sidrenje... spusti se iskop na kotu, dodje do pomjeranja na "dilataciji" (ono sto se na snimku vidi gdje je beton ispucao).. pravi rampu, radi sidra... nije dovoljno, busi sipove, radi sidra.. opet nije dovoljno, daj opet rampu, buši i radi šipove (a rok se ne mjenja)... i sad je stalo

curi voda... ha jbg... curi pa curi... iza panela je drenažni beton, ispod panela kanalica koja fata to sto ce da procuri... dobro je da curi, ovdje gdje smije da curi...

ne znam sta je jos zamjerki na osnovu klipa...
ovo neko prosetao preko cut and covera, poslikao sektore 5a, 5b i 6 i video sklepao...
bingov buraz

#20445 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by bingov buraz »

I to sve govori da se gradilo gdje se graditi nije smjelo.

Biće ovo rupa bez dna,svake godine krpi,popravljaj,buši,veća fula od novog Masleničkog mosta.
drug_profi

#20446 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Bullet Tooth Tony wrote: 09/12/2020 11:34 Tezak teren je i onaj Peljeski most pa kinezi ubise posao.. Ne racunam prilazne dionice itd koje radi Strabag i jos neke firme i sve ce se zavrsit u roku... koji mjesec fule.. Sve gotovo u 3 godine...
Neće. Sve će to njima Željko srušit. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20447 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _BataZiv_0809 »

bingov buraz wrote: 09/12/2020 10:20 Za manje para bi ga digli na stubove i provukli trasom iznad sadašnjeg tranzita od Bilmišća do izlaza za Travničku ulicu i dalje,garantujem

Ako je mogao autoput ići kroz centar Stokholma ne vidim što ne bi kroz Zenicu.
Politika ga je digla gore u brda to se zna jos prije nego se zabila prva lopata. Cinici bi rekli da je bas cudno da prolazi mahom kroz krajeve gdje su Hrvati starosjedioci :D

Nastranu te price, da je vala imao gdje drugo proci, ma naravno da jeste.
kurty

#20448 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

Bullet Tooth Tony wrote: 09/12/2020 11:34

Zasto je zatvorena dionica ili bolje zasto je otvorena ako nije zavrsena ?

Znamo da radis tamo pa samim vjerovatno i opravdavas javasluk ili ovo nije javasluk i opravdanja tipa siromasna smo drzava, tezak teren itd...

Tezak teren je i onaj Peljeski most pa kinezi ubise posao.. Ne racunam prilazne dionice itd koje radi Strabag i jos neke firme i sve ce se zavrsit u roku... koji mjesec fule.. Sve gotovo u 3 godine...

izvođač je bio zadnji u lancu, sto neko napisa, a ja sam podizvođac...znaci onaj bas na kraju balade sto je...
zasto je otvorena, ne znam... nekad sredinom augusta su nas zvali, rekli da se pripremimo, promjenimo radno vrijeme, na 12h dnevno, uvedemo, i drugu smjenu, ako imamo mogucnosti, nedelje radimo... otovrenje MORA BITI 25.11
zasto je zatvorena... sluzbeno, citamo, zbog papira, sto je vjerovatno tacno... ostalo ne znam (zavrsio sam svoj dio posla, i nisam cesto u Zenici, zadnjih dana)... ima li nedovrsenog posla... ima more... odvodnje, humusi, kanalice okolo... svasta nesto... za ovu dilataciju na Klopču, nisam stvarno u toku... sve sto znam, znam iz medija

javasluk... opravdanje... PO MENI... kasno se napalo... da smo 2018 i 2019 godine, radili kao ljeto 2020, davno bi ovo bilo otvoreno... sporo je islo od izmjena projekta, do revizija... sve je islo jako jako kilavo... samo se cekalo na nesto... tek nekad u junu je, cini mi se, zavrsen projekat za cut&cover (umjetni tunel)...
Necu reci da nema javasluka... ali je on bio prisutan kod svih ucesnika izgradnje... od investitora, projektanta, djelom i nadzora, grada pa i nekih procesa izvođenja...

Vidi dalje... raditi, graditi... nije isto raditi trasu, tunel, most... ja sam na Vc 4 godine, Lot 1, Lot 2 Zenica... i pomalo oko Ivana... ja za laksi teren ne znam... radio sam prema projektu, zahtjevu svog investitora, glavnog izvođača, u skladu sa odobrenjem nadzora... i kako ide ona recenica u zavrsnom papira "u skladu sa pravilima i normama struke"
kurty

#20449 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

_BataZiv_0809 wrote: 09/12/2020 12:17

Politika ga je digla gore u brda to se zna jos prije nego se zabila prva lopata. Cinici bi rekli da je bas cudno da prolazi mahom kroz krajeve gdje su Hrvati starosjedioci :D

Nastranu te price, da je vala imao gdje drugo proci, ma naravno da jeste.
pricali smo vec preko PP oko otkupa zemljista malo...

jbg, neki su malo prije eksproprijacije kupovali za 1000, a prodavali za 12 000...
kuda je to mogla proci jos???
trasa m17???
klopačke stijene??? krecnjak??? moglo je pod uslovom da je 1. Mart izasao 50 - 70 metara visocije po kotama
So What!

#20450 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

geralt wrote: 09/12/2020 08:04Danska sa finansiranjem ovog tunela nema nista, a GDP Farskih ostrva je 18 puta manji od naseg.
Tebe barem poštujem od forumaša, ali daaaaj ....

To je kao da kažeš da autoputevi u RS-u nemaju nikakve veza sa državom BiH ...

Zatim GDP, Farskih Ostrva je 3 milijarde $, dok je GDP naše zemlje 52 milijarde $, to je istina, ali u ovom slučaju u potpunosti nerelevatno s obzirom da GDP po glavi stanovnika, koji ja obično i uzimam kao faktor dođe 61 hiljadu $ na Farskim Ostrvima i i 6 hiljada $ u BiH, dakle njihov je 10 puta veći u tom segmentu.

Tako da zemlji koja ima 52 hiljade stanovnika, dakle otprilike kao Općina Travnik i budžet od 3 milijarde dolara, zaista ne vidim gdje je problem da prave bilo kakvo čudo.

Kod nas se paralela može povući sa Brčko Distriktom, koji sa svojih 83 hiljade stanovnika ima godišnji budžet od 256 miliona maraka, tako projekat obilaznice oko Brčkog je nešto nedostižno recimo čak i za Tuzlu, koja ima jedno 30 hiljada stanovnika više od Brčkog je 75 miliona maraka i takav projekat može samo da sanja.
Post Reply