Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
RandomAndCasual

#2976 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by RandomAndCasual »

Hakiz wrote: 07/12/2020 13:21
spinel_ wrote: 07/12/2020 13:13
dr_Evil wrote: 07/12/2020 13:11 Da vidimo kako to funkcionise kod naizgled bezazlenih stvari: Andol

Nikad vise andol uzeti
I vitamin C ima nuspojave. Glupo ti je poredjenje sa trenutno glavoboljom i mogucom STALNOM neplodnoscu.
Ne bi se Pfizer igrao sa gubitkom budućih kupaca :)
A da li bi pfizer pozurio da bude prvi u utrci za poslom koji vrijedi trilione dolara po zapadnom svjetu?

Kupci svakako nece biti obicni ljudi, vec vlade i medicinske institucije, koje vode ljudi uglavnom podlozni korupciji.
Mogy87

#2977 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 07/12/2020 13:25 Gdje si procitala da sam napisao da ce biti njima preporucena....? Koliko vidim, pise nesto drugo... Opet spin?
Pises o prenosu na fetus. I prenosu putem majcinog mlijeka.
Ako vakcina nije preporucena trudnicama i dojiljama (sto je informacija koju imamo mi ostali jer ispitivanja na toj grupi nisu radjena) kako ce doci do toga?
Dozer

#2978 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Mogy87 wrote: 07/12/2020 13:34
Dozer wrote: 07/12/2020 13:25 Gdje si procitala da sam napisao da ce biti njima preporucena....? Koliko vidim, pise nesto drugo... Opet spin?
Ako vakcina nije preporucena trudnicama i dojiljama (sto je informacija koju imamo mi ostali jer ispitivanja na toj grupi nisu radjena) kako ce doci do toga?
Jel' se ti namjerno pravis blesava i izvrces napisano, ili sta....?
Breast-feedingIt is unknown whetherCOVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2is excreted in human milk. A risk to the newborns/infants cannot be excluded. COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 should not be used during breast-feeding.
Da si ovo procitala, a ne da samo skaces k'o oparena na sve sto neko napise i s cim ti mislis da se ne slazes, onda vjerovatno ne bi ni lupetala i podmetala sagovornicima svoja vidjenja...

Jos jednom - ja nigdje nisam rekao da se trudnicama i porodiljama preporucuje vakcinacija. Cak i pise da one to ne bi trebale raditi.

Rekao sam da se cilja na starije. A u skladu s tim, te nabrojanim very common i common nus pojavama, otkad su glavobolja, mucnina, artriticni bolovi i bolovi u misicima, te povisena temp i groznica - pozeljni, pogotovo kod starijih... :roll:
Industrialyzer

#2979 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

@Dozer imas li jos pitanja o pcr, obzirom da mi nisi dao misljenje na prethodne odgovore?!
GAU8

#2980 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Virus nije vjestacki pravljen u laboratoriji...

Origin of new emergent Coronavirus and Candida fungal diseases—Terrestrial or cosmic?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7358766/

Teoreticari sta velite na ovo? :-) :-)
Mogy87

#2981 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 07/12/2020 13:40
Breast-feedingIt is unknown whetherCOVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2is excreted in human milk. A risk to the newborns/infants cannot be excluded. COVID-19 mRNA Vaccine BNT162b2 should not be used during breast-feeding.
Da si ovo procitala, a ne da samo skaces k'o oparena na sve sto neko napise i s cim ti mislis da se ne slazes, onda vjerovatno ne bi ni lupetala i podmetala sagovornicima svoja vidjenja...

Jos jednom - ja nigdje nisam rekao da se trudnicama i porodiljama preporucuje vakcinacija. Cak i pise da one to ne bi trebale raditi.

Rekao sam da se cilja na starije. A u skladu s tim, te nabrojanim very common i common nus pojavama, otkad su glavobolja, mucnina, artriticni bolovi i bolovi u misicima, te povisena temp i groznica - pozeljni, pogotovo kod starijih... :roll:
Napisao si:

“O ostalom o cemu ne znaju nista, poput fertiliteta i/ili prenosa nekih stvari kroz majcino mlijeko fetusu... Necemo ovom prilikom.”

Kakve to veze ima ako ce proizvodjac naglasiti da se vakcina ne daje trudnicama i dojiljama?

Oduvijek. Sve navedene nuspojave su jako pozeljne jer znace da vakcina izaziva imunoloski odgovor. Sta ce ti vakcina koja nece stvoriti antitijela?
GAU8

#2982 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Dozer wrote: 07/12/2020 13:40

Da hoce samo krenuti vakcinacija, da se antivakseri okrenu nekoj drugoj temi.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Point.

#2983 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Point. »

spinel_ wrote: 07/12/2020 13:26
Point. wrote: 07/12/2020 13:20
Šta si se sada ušutio i bježiš od odgovora, da li postoji razlog zašto u zadnjim postovima ne vadiš Bill Gatesa iz usta?

Ne znam sta da ti odgovorim?
Eto necu ga vise spominjati ako ce ti biti lakse.
Pitam samo, zašto npr ne spominješ Zuckerberga, Muska, onog ćelavog bogataša iz Amazona, zašto samo Gates? Mora da postoji neki razlog, a ti ga ne želiš reći. No dobro.
Dozer

#2984 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 07/12/2020 13:50 @Dozer imas li jos pitanja o pcr, obzirom da mi nisi dao misljenje na prethodne odgovore?!
Nisam vidio, sorry. Sad cu.
PCR ne otkriva prisustvo organizma ili virusa nego njegove unikatne geneticke sekvence. Ne postoji nijedan organizam ili virus, a da nema unikatnu dnk ili rnk sekvencu. Izolovano je preko 5000 genoma korone tako da je izbor sekvence neupitan.

Ta sekvenca moze biti vrlo mala, ali pcr ima sposobnost da umnozi male sekvence cak milijardu puta sto naucnicima omogucava uzorak sa kojim se moze raditi. Ovim principom se moze otkriti bilo koji organizam na svijetu. Koliko god da je genom mali, to su ipak stotine hiljada nukleotida i uvijek imamo sekvence koje su unikatne. Kod virusa su genomi dosta manji, ali konkretno kod ovoga virusa govorimo o gotovo 30 nukleotida. Da uzmemo tvoju dnk i ekstraktujemo dnk banane, bicete kompatibilni 70%. Simulacije rada su dostupne na youtube, ako te bas zanimaju detalji o nukleotidima, enzimima, temperaturi itd.

Lazni negativni testovi najcesce nastaju jer su prerano uzeti uzorci, dok se virus jos nije inkorporirao u domacina. Moze se tu desiti dosta ljudskih gresaka, uvijek.

Kako ce u aprilu izumitelj pcr dati takvu izjavu, a covjek umro prosle godine?

Ovdje si se obrukao, ali da ne budem ohol, objasnicu ti gdje grijesis i kakva je vjerodostojnost tvojih izvora i kapacitet tvojih analiza. Ta izjava je montirana Mullisu, iako originalno potice iz rada Johna L. iz '96. kada je govorio o HIVu i napisao ovo sto je napisano u mojoj prvoj recenici, dakle i ta izjava nije prenesena u cijelosti.
Pa i ja sam rekao da ne otkriva sam virus, nego njegove RNK sekvence.
Ali, imas onaj clanak s linkovima na sve i svasta, izmedju ostalog i na onu bazu podataka, gdje se ta sekvenca moze uporediti s drugim dostupnim sekvencama u bazi. Posto ti je to struka, otidji pa pogledaj. Ispace da je ta sekvenca koja je oznacena kao unikatna za ovaj virus 100% identicna jos nekim virusima i bakterijama.

Onda, kao sto znamo, masina ima software koji se brine o ispostavljanju rezultata analize, a sto je bazirano na dijagnostici DNK i/ili RNK sekvenci, i njihovom poredjenju s podacima u bazi. Ako se software-u dala instrukcija da neku sekvencu u rezultatu ispostavi prioriteno kao A, i da pri tome zanemari eventualno podudaranje sa nizim prioritetima B i C, ti ces u rezultatu vidjeti samo A, i za tebe je to to. Posto masina db vjerovatno updatuje automatski s centralnog servera...

Kako i sam kazes - nesto je nekome montirano (nisam to znao, i OK). Posto znamo da se digitalno danas moze svakome montirati bilo sta, zasto mislis da je i gornja informaticka montaza na relaciji db-masina nemoguca?
Hakiz

#2985 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Hakiz »

RandomAndCasual wrote: 07/12/2020 13:26
spinel_ wrote: 07/12/2020 13:13

I vitamin C ima nuspojave. Glupo ti je poredjenje sa trenutno glavoboljom i mogucom STALNOM neplodnoscu.
A da li bi pfizer pozurio da bude prvi u utrci za poslom koji vrijedi trilione dolara po zapadnom svjetu?

Kupci svakako nece biti obicni ljudi, vec vlade i medicinske institucije, koje vode ljudi uglavnom podlozni korupciji.
Poenta je u tome da ako naprave vakcinu koja će uzrokovati neplodnost, smrti itd, za 5 ili 25 godina neće više imati kupce jer neće biti dovoljno ljudi. A i oni koji ostanu i nekako uspiju imati potomke znaće i oni i njihovi potomci da je do toga došlo zbog vakcine koju su oni napravili. Tada im je propast garantovana.

Tako da ne vjerujem da će raditi na način da sebe dovedu do bankrota.

Stvar sa ovom vakcinom je u tome da se za korona viruse zna već odavno, pa nije se krenulo od nule otkrivat ikakav je. Drugo, sva tehnologija i znanje na planeti, svi resursi su se angažovali da se dođe do vakcine. Zato je moguće da je ovo išlo brže nego neke druge vakcine.

Ali, tada treba postaviti sljedeže pitanje. Zašto nije bilo moguće na sličan način angažovati sve resurse da se dođe do lijekova protiv ili prevencije karcinoma, dijabetesa, kardiovaskuilarnih oboljenja itd, pa i običnog karijesa i sličnih stvari? I te bolesti su svojevrsne pandemije.

Meni su to veće teorije zavjere nego vakcina protiv korone. Kome prodavati lijekove i medicinske procedure koji koštaju po 10.000, 100.000 Eura ako se bolesti koje ti lijekovi liječe izbršu iz postojanja? I onda svaka mala laboratorija ili neki gigant sami za sebe pokušavaju nešto napraviti, umjesto da se svi udruže i zajedno rade. A i ko bi dobio Nobela za otkriće, zamisli 1.000.000 naučnika zajedno dođu do lijeka protiv karcinoma, ko bi od njih dobio Nobela? To je prava teorija zavjere, ne vakcina protiv virusa koji uzrokuje ovo šta sada imamo.
Last edited by Hakiz on 07/12/2020 14:29, edited 1 time in total.
spinel_

#2986 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Point. wrote: 07/12/2020 13:55

Pitam samo, zašto npr ne spominješ Zuckerberga, Muska, onog ćelavog bogataša iz Amazona, zašto samo Gates? Mora da postoji neki razlog, a ti ga ne želiš reći. No dobro.

Pa eto sam si odgovorio. Gates se petlja gdje mu nije mjesto ( oko vakcina ) a ta trojica jok.
Hakiz

#2987 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Hakiz »

spinel_ wrote: 07/12/2020 14:23

Pa eto sam si odgovorio. Gates se petlja gdje mu nije mjesto ( oko vakcina ) a ta trojica jok.
Ona trojica su ti ušla u život toliko da tvoj život znaju bolje od tebe, a ništa filantropski nisu dali zauzvrat. Sve šta misliš da od njih dobiješ besplatno, platiš svojim životom, to jeste podacima o sebi i na druge načine. Kako kažu, ako nešto ne platiš novcem, ti si cijena.

Bil je barem vakcinisao pola Afrike.

Pa ako je birati...
Dozer

#2988 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Stvar je u tome sto njih zavrseno zaboli sta ce biti za 10-20 godina, jer ih vecina vjerovatno nece ni biti na trenutnim pozicijama. Cilj je trenutno uzeti sve sto se moze, a o onome za 20 godina ce misliti - za 20 godina.
spinel_

#2989 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Neka znaju, ja cak i dajem svugdje svoje podatke ako mi nesto treba s neta i slicno :thumbup:
Ma ja Bill filantrop, stara ofucana mantra
adsubzero

#2990 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by adsubzero »

Hakiz wrote: 07/12/2020 14:31

Ona trojica su ti ušla u život toliko da tvoj život znaju bolje od tebe, a ništa filantropski nisu dali zauzvrat. Sve šta misliš da od njih dobiješ besplatno, platiš svojim životom, to jeste podacima o sebi i na druge načine. Kako kažu, ako nešto ne platiš novcem, ti si cijena.

Pa ako je birati...
Proizvod, a ne cijena :lol:
Dozer

#2991 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

GAU8 wrote: 07/12/2020 13:55 Da hoce samo krenuti vakcinacija, da se antivakseri okrenu nekoj drugoj temi.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne kontam ja vas pojedine nikako...
Tema se zove "Teorija zavjere..."... Ne kontam sta na njoj radite vi koji smatrate da je oko ovog COVID-a sve cisto i OK...?

Jedini logican zakljucak je da ste tu da biste se raspravljali s onima koji misle da nije sve OK. Za vas koji mislite da jeste, eno dvije teme.
dr_Evil

#2992 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 07/12/2020 14:44
GAU8 wrote: 07/12/2020 13:55 Da hoce samo krenuti vakcinacija, da se antivakseri okrenu nekoj drugoj temi.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Tema se zove "Teorija zavjere..."... Ne kontam sta na njoj radite vi koji smatrate da je oko ovog COVID-a sve cisto i OK...?

Jedini logican zakljucak je da ste tu da biste se raspravljali s onima koji misle da nije sve OK. Za vas koji mislite da jeste, eno dvije teme.
Pa sa COVID-om nije sve cisto, mnogo je pitanja zasto. Ali je cinjenica ja moj najbolji drug sahranio nenu, a stari na respiratoru.

Smrt nije zavjera, ovolika panika jeste.
RandomAndCasual

#2993 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by RandomAndCasual »

Hakiz wrote: 07/12/2020 14:20
RandomAndCasual wrote: 07/12/2020 13:26

Poenta je u tome da ako naprave vakcinu koja će uzrokovati neplodnost, smrti itd, za 5 ili 25 godina neće više imati kupce jer neće biti dovoljno ljudi. A i oni koji ostanu i nekako uspiju imati potomke znaće i oni i njihovi potomci da je do toga došlo zbog vakcine koju su oni napravili. Tada im je propast garantovana.

Tako da ne vjerujem da će raditi na način da sebe dovedu do bankrota.

Stvar sa ovom vakcinom je u tome da se za korona viruse zna već odavno, pa nije se krenulo od nule otkrivat ikakav je. Drugo, sva tehnologija i znanje na planeti, svi resursi su se angažovali da se dođe do vakcine. Zato je moguće da je ovo išlo brže nego neke druge vakcine
Netacno. Sam Pfizer je platio preko 4 Milijarde Dolara u kaznama za raznorazne poslovne i eticke prekrsaje od 2000.

Za deset ili dvadeset godina, kao sto ti kazes, ne da nece imati problema sa kupcima vec ce ponovo biti vodeca kompanija za neku novu pandemiju i novu vakcinu.

Oni sad kad prodaju ovu na brzinu sklepanu vakcinu zaradit ce milijarde i miljarde dolara na njoj, ako i bude neka kaznica od milijardu, dvje, rado ce je platiti.

Potrosit ce jos milijardu na PR i idemo dalje.

Tako se danas radi biznis, zaradis sto puta vise krsenjem zakona i pravila i normi nego sto sama visina kazne iznosi.

Drzis politicare i ljude koji rade u inspekciji i u regulatornim ustanovama na platnom spisku i miran si. Naravno ne smije se zanemariti ni da se tutne stagod medijima da budu na tvojoj strani kad neko krsenje pravila normi ili zakona procuri u javnost.
Dozer

#2994 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

dr_Evil wrote: 07/12/2020 14:50

Pa sa COVID-om nije sve cisto, mnogo je pitanja zasto. Ali je cinjenica ja moj najbolji drug sahranio nenu, a stari na respiratoru.

Pa upravo se o tome i radi. Ja od starta govorim da ovdje postoji nesto, neka baja, ali da to nije ovo sto se pumpa kroz medije i u sta nas ubjedjuju, tj.da je to bas toliko zarazno, a pogotovo ne smrtonosno.

Poseban par rukava je sto ovo 100% nije prirodno.
Industrialyzer

#2995 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

@Dozer

Podudaranje od 100% izmedju genetickog materijala ili nekih njegovih dijelova je moguce jedino kod klonova. Bakterije ne mozes spominjati uopste jer je njihov geneticki materijal potpuno drugaciji. Takodjer, rnk sekvence pcr ne prepoznaje vec iskljucivo dna koji se stvara po uzorku potrebnih dijelova rna.

Nigdje na Zemlji ne postoje dva organizma ciji se dna podudara 100%, osim kod klonova koji zive u potpuno identicnim uvjetima.
Hakiz

#2996 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Hakiz »

adsubzero wrote: 07/12/2020 14:37
Hakiz wrote: 07/12/2020 14:31

Pa ako je birati...
Proizvod, a ne cijena :lol:
Jeste, uglavnom jasno je.

Nego, ta izreka "Koristeći besplatne Facebook usluge, ti nisi korisnik Facebooka, ti si proizvod koji Facebook prodaje" koja jeste izvor stoji, tu si u pravu, ali ja ipak mislim "Ako nešto ne platiš novcem, ti si valuta (cijena) kojom je to plaćeno" ima smisla, pa ću je se držati. Što ne bih izmislio svoju izreku :)
Last edited by Hakiz on 07/12/2020 15:21, edited 1 time in total.
GAU8

#2997 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Da "nas" nema ovdje, ne bi bilo ni "vas" odnosno ne bi "vam" bilo interesantno....
Ili je poenta da niko ne vidi ni ne cuje teoreticare :-) :-) :-) :-) :-)
GAU8

#2998 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

AMERIČKI AMBASADOR

Nelson se obratio na našem jeziku: Direktna je veza između uspjeha jedne zemlje i kvaliteta njenog obrazovanja
Gledajuci ovaj forum i ovu temu, crno nam se pise
Dozer

#2999 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Industrialyzer wrote: 07/12/2020 15:12 @Dozer

Podudaranje od 100% izmedju genetickog materijala ili nekih njegovih dijelova je moguce jedino kod klonova. Bakterije ne mozes spominjati uopste jer je njihov geneticki materijal potpuno drugaciji. Takodjer, rnk sekvence pcr ne prepoznaje vec iskljucivo dna koji se stvara po uzorku potrebnih dijelova rna.

Nigdje na Zemlji ne postoje dva organizma ciji se dna podudara 100%, osim kod klonova koji zive u potpuno identicnim uvjetima.
Naranvo da je 100% nemoguce. Bar s nama trenutno dostupnom tehologijom. Ali 99% je moguce, i smatra se kao deifinitvnim. Npr. kod blizanaca. Ali su sekvenciono moguce iste podudarnosti i kod "rucno" sastavljenih stvari koje sadrze ralzicite dijelove necega drugog, zar ne?

Stvar je u onome sta se trazi.
Valter Gustav

#3000 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Valter Gustav »

Dozer wrote: 07/12/2020 15:03
dr_Evil wrote: 07/12/2020 14:50

Pa upravo se o tome i radi. Ja od starta govorim da ovdje postoji nesto, neka baja, ali da to nije ovo sto se pumpa kroz medije i u sta nas ubjedjuju, tj.da je to bas toliko zarazno, a pogotovo ne smrtonosno.

Poseban par rukava je sto ovo 100% nije prirodno.
Pfizer je testirao vakcinu na 43.000 ljudi,pa da ja nesto lose bilo neko bi se javio od ovih dobrovoljaca.Gledao sam mnoge dobrovoljce na TV kazu nemaju nikakvih problema,ali to je za ove poput tebe jako sumljivio i da ti pokazu bilo koji dokaz opet bi rekao "lazu".Imas mentalitet nekakvog zadrtog seljacine koji je dosao iz sume pa mu ne mozes dokazati da nije u pravu, i po obicaju 'Ja znam najbolje"i cak pocnes provocirati sa nekakvim glupavim smajlim fejsovima.Nadji nekog u BiH da je ikada imao problema zbog vakcine,naravno neces naci ali ces i dalje pricati iste nebuloze.Kao neko ko ima tolike diplome i certifikate moze biti na mentalnom nivo nekakvo desetogodisnjaka.
Post Reply