Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#36526 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

palermo wrote: 05/12/2020 14:14
Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:04
palermo postZdravstvei sistem je jedini koji se u ovoj zemlji ori protiv pandemije, wrote:05/12/2020 13:57 Ono što je jasno pokazala ova pandemija je da su najtruhliji zdravstveni sistemi u Belgiji, Italiji, Americi, Španiji.....a bogami ni britanski ni francuski nije ništa bolji. Truhlo da ne može biti truhlije
Nema potrebe za sarkazmom jer znamo šta je razlog tim brojevima - preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći, kao i nepoznavanje bolesti. U drugom talasu su brojevi smrtnih slučajeva mnogo manji.
Kod nas nije taj problem, kod nas je nepostojanje bilo kakvog sistema. Od famoznog puta pacijenta, do famoznih 100 Covid-19 kreveta na 400, iz000 stanovnika.
a u Italiji neki dan najveći broj mrtvih u jednom danu od početka pandemije.

A kod nas ne postoji preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći....od našeg zdravstva se očekuje da bude bolje od države, da bude bolje od ljudi koji čine državu, da bude bolje od vlasti, da bude bolje od belgije ili italije (a u fudbalu kažemo, dobro je, samo minimalan poraz, italijani su to))....malo realnosti ne bi škodilo. A naš zdravstveni sistem je zapravo jedini u ovoj zemlji koji se bori protiv pandemije,i ja bih rekao uprkos svemu opet odolijeva......bez ikakvih mjera, bez lockdowna, u zemlji u kojoj je važnije da možeš popiti kahvu nego sačuvati glavu, u kojoj se svaka mjera dočekuje na nož

Nije idealan, siguran sam da ima onih koji su i glavama platili greške sistema....al optuživati zdravstveni sistem....

Doduše, to zaista liči na nas, kriv je onaj koji nešto radi, onaj koji ništa ne radi taj i ne može biti kriv
Uporedi odnos zaraženi/umrli u Italiji na početku pandemije i sada u drugom talasu. Odnosi su neuporedivi.
Ako je od našeg sistema realno očekivati da 8 mjeseci nakon pandemije nisu bili u stanju da obezbijede više od 100 Covid kreveta na 400000 stanovnika i da urede famozni pu pacijenta, onda nam nema pomoći osim da nas sve strpaju u karantin na mjesec dana.
Slušaj, većinska krivica je na debilnom stanovništvu, ali braniti naš zdravstveni sistem i one koji njime upravljaju je suludo.
Da me ne shvatite pogrešno, tu ne mislim na zdravstveno osoblje nego na nefunkcionalni sistem.
Naslovnica

#36527 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

palermo wrote: 05/12/2020 14:22
Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:17 Hajde pls nauči koristiti veliko slovo na početku rečenice, tačku, zarez, pa da nastavimo.
Nemoj se uvrijediti, ali postovi su ti na granici nečitljivosti.
Posljedica 100 Covid-19 kreveta na 400000 stanovinka na Podhrastovima i nepostojanja puta pacijenta 8 mjeseci nakon početka pandemije su uzrok ili posljedica?!
🤔
ne moraš čitati, ako ne želiš..ili ako ti pričinjava teškoću
De se skockaj ba, nisam se obraćao tebi nego drugom liku, nema potrebe da ti odgovaraš u njegovo ime, osim ako niste ista osoba. :lol:
Naslovnica

#36528 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

DinoL wrote: 05/12/2020 14:23
palermo wrote: 05/12/2020 14:14
Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:04
Nema potrebe za sarkazmom jer znamo šta je razlog tim brojevima - preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći, kao i nepoznavanje bolesti. U drugom talasu su brojevi smrtnih slučajeva mnogo manji.
Kod nas nije taj problem, kod nas je nepostojanje bilo kakvog sistema. Od famoznog puta pacijenta, do famoznih 100 Covid-19 kreveta na 400, iz000 stanovnika.
a u Italiji neki dan najveći broj mrtvih u jednom danu od početka pandemije.

A kod nas ne postoji preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći....od našeg zdravstva se očekuje da bude bolje od države, da bude bolje od ljudi koji čine državu, da bude bolje od vlasti, da bude bolje od belgije ili italije (a u fudbalu kažemo, dobro je, samo minimalan poraz, italijani su to))....malo realnosti ne bi škodilo. A naš zdravstveni sistem je zapravo jedini u ovoj zemlji koji se bori protiv pandemije,i ja bih rekao uprkos svemu opet odolijeva......bez ikakvih mjera, bez lockdowna, u zemlji u kojoj je važnije da možeš popiti kahvu nego sačuvati glavu, u kojoj se svaka mjera dočekuje na nož

Nije idealan, siguran sam da ima onih koji su i glavama platili greške sistema....al optuživati zdravstveni sistem....

Doduše, to zaista liči na nas, kriv je onaj koji nešto radi, onaj koji ništa ne radi taj i ne može biti kriv
:thumbup:
odlično napisano
zdravstveni sistem se jos pokazao odlican
kakav je debilan većina naroda, pravo čudo je da nije grohnuo i bile slike kao iz Bergama ili Novog Pazara o pacijentima koji leže po hodnivima bolnica
dok raja ispija kafe a konobari prijete štrajkom ako se zatvore jebeni kafići
Hahahaha, čuj zdravstveni sistem se pokazao odličan!
Iz prve ruke sam se uvjerio da je sistem sve samo ne odličan, i nisam jedini.
Obzirom na broj mrtvih u odnosu na broj zaraženih, baš je odličan, nema šta...
Pretpostavljam da su za te katastrofalne brojeve umrlh krivi isključivo ovi što su umrli i niko drugi?
Ljudi čekaju danima na testiranje, čekaju danima na rezultate, na očitanje, na terapiju, telefoni zauzeti, kapaciteti liječenja minimalni...
Opet ponavljam - nisu krivi zdravstveni radnici nego sistem. Zdravstvenim radnicima svaka čast!
Već sam spomenuo i debilno stanovništvo koje ne jebe zaštitne mjere, nije problem sabrati 1+1 i dobijemo ovo što dobijemo, da više ljudi umire od COVID-19 nego što je ginulo u ratu.
palermo

#36529 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:26
De se skockaj ba, nisam se obraćao tebi nego drugom liku, nema potrebe da ti odgovaraš u njegovo ime, osim ako niste ista osoba. :lol:
skontao sam,doduše nisam skontao zbog čega ti treba takav način obraćanja, ali to je već tvoja stvar
Sociolog

#36530 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Evo sad isao iz Zmaja iz Hrasnog, covjek na covjeku u nepusackom dijelu i u onom staklenom izlogu, krcato.

Ovaj narod nikad pameti doci
adsubzero

#36531 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

Sociolog wrote: 05/12/2020 14:35 Evo sad isao iz Zmaja iz Hrasnog, covjek na covjeku u nepusackom dijelu i u onom staklenom izlogu, krcato.

Ma za sve to su doktori krivi :)
Naslovnica

#36532 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

palermo wrote: 05/12/2020 14:35
Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:26
skontao sam,doduše nisam skontao zbog čega ti treba takav način obraćanja, ali to je već tvoja stvar
Pa svaki iole relevantan i ozbiljan sagovornik bi trebao da pokaže makar trunku pismenosti i elokvencije u postovima da bi bio ozbiljno shvaćen.
Onaj kome ne smeta malo slovo na početku rečenice i tačka na kraju, sam sebe diskredituje iz ozbiljne priče.
To je moje subjektivno mišljenje.
Ako ćemo se zajebavati, nema problema.
Ali, ako ćemo pričati ozbiljnim stvarima, ako će mene neko ubjeđivati da nije tačno ono što sam lično iskusio na sopstvenoj koži, onda je to najmanje što očekujem. :thumbup:
Naslovnica

#36533 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Sociolog wrote: 05/12/2020 14:35 Evo sad isao iz Zmaja iz Hrasnog, covjek na covjeku u nepusackom dijelu i u onom staklenom izlogu, krcato.

A Besko prazan?
Debili!
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
BadBoy

#36534 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

adsubzero wrote: 05/12/2020 14:38

Samo što mislim da je Naslovnica ovdje na istoj strani kao i ovi drugi... on ne misli na pojedinačne zdravstvene radnike kad kaže “zdravstveni sistem” nego na kreatore politika. A tu jeste u pravu, samo što će korona proći a nama ti debili, taj sistem ostaje... Do koga je?
Naslovnica

#36535 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 05/12/2020 14:45
adsubzero wrote: 05/12/2020 14:38

Samo što mislim da je Naslovnica ovdje na istoj strani kao i ovi drugi... on ne misli na pojedinačne zdravstvene radnike kad kaže “zdravstveni sistem” nego na kreatore politika. A tu jeste u pravu, samo što će korona proći a nama ti debili, taj sistem ostaje... Do koga je?
Ma naravno da ne mislim na zdravstvene radnike, to sam već i napisao samo što ljudi čitaju jedino ono što žele pa polete k'o muhe na govno. :thumbup:
Mene su zdravstveni radnici i spasili, nije valjda Torabi?! 8-)
avijon

#36536 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

Mesari u bijelim mantilima su ubili vise ljudi od korone, nestrucna bagra.
Ko misli drugacije je u srodstvu sa tim istim mesarima ili nikad nije imao dodira sa njima.
GAU8

#36537 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

BadBoy wrote: 05/12/2020 12:27
GAU8 wrote: 05/12/2020 11:11
adsubzero wrote: 05/12/2020 10:56

Ne dolazi u obzir da ce i malo promijeniti misljenje dok ih licno ne lupi po glavi.
Ja sam zadnjih par mjeseci deprimiran ne toliko zbog pandemije, koliko zbog saznanja kako smo kao vrsta malo napredovali po pitanju svijesti o nama samima, svijetu, i generalno koliko nam je zdrav razum nepoznanica.
Biološka evolucija ne može da drži korak sa tehnologijom...
Ova pandemija je takav reality check. Nema nama spasa. Zamisli šta će tek biti kroz 40-50 godina kad nas počnu lupati klimatske promjene... Ljudi neće da stave jebeni komad tkanine preko usta, zamisli kako ih tek nagovoriti da ostave auta, konzumeristički način života, putovanje avionima, brodovima... Fakat nam nema spasa....
Ima nam spasa, ali samo ako prevlada razum iznad licnog interesa. U protivnom ce da bude guravo...
GAU8

#36538 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

avijon wrote: 05/12/2020 14:50 Mesari u bijelim mantilima su ubili vise ljudi od korone, nestrucna bagra.
Ko misli drugacije je u srodstvu sa tim istim mesarima ili nikad nije imao dodira sa njima.
Crtao bi ti mesara u bijelom mantilu, da kad bi ti zatrebao :lol: :lol: :lol:
avijon

#36539 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

GAU8 wrote: 05/12/2020 14:53
avijon wrote: 05/12/2020 14:50 Mesari u bijelim mantilima su ubili vise ljudi od korone, nestrucna bagra.
Platicu skolovanog privatno negdje makar nemao jest hljeba 2 mjeseca :thumbup: tebe nek lijece dr.mengele sa stelama
Naslovnica

#36540 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

GAU8 wrote: 05/12/2020 14:52
GAU8 wrote: 05/12/2020 11:11
Ja sam zadnjih par mjeseci deprimiran ne toliko zbog pandemije, koliko zbog saznanja kako smo kao vrsta malo napredovali po pitanju svijesti o nama samima, svijetu, i generalno koliko nam je zdrav razum nepoznanica.
Biološka evolucija ne može da drži korak sa tehnologijom...
Ova pandemija je takav reality check. Nema nama spasa. Zamisli šta će tek biti kroz 40-50 godina kad nas počnu lupati klimatske promjene... Ljudi neće da stave jebeni komad tkanine preko usta, zamisli kako ih tek nagovoriti da ostave auta, konzumeristički način života, putovanje avionima, brodovima... Fakat nam nema spasa....
Ima nam spasa, ali samo ako prevlada razum iznad licnog interesa. U protivnom ce da bude guravo...
Meni samo žao ove naše djece, ni krivi ni dužni će ispaštati zbog svojih roditelja...
:sad:
Naslovnica

#36541 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Tako je meštre, sve si u pravu.
GAU8

#36542 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

avijon wrote: 05/12/2020 14:58
Platicu skolovanog privatno negdje makar nemao jest hljeba 2 mjeseca :thumbup: tebe nek lijece dr.mengele sa stelama
I time samo podrzavamo nakaradan sistem.
Zasto privatno MOZE i ZNA da radi, a kada nije privatno, onda postaje mesar :( :(

Hajdemo onda potpuno reformisati sistem zdravstva i da sve bude privatno....
laik1981

#36543 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

DinoL wrote: 05/12/2020 15:17
Naslovnica wrote: 05/12/2020 14:34
DinoL wrote: 05/12/2020 14:23

odlično napisano
zdravstveni sistem se jos pokazao odlican
kakav je debilan većina naroda, pravo čudo je da nije grohnuo i bile slike kao iz Bergama ili Novog Pazara o pacijentima koji leže po hodnivima bolnica
dok raja ispija kafe a konobari prijete štrajkom ako se zatvore jebeni kafići
Hahahaha, čuj zdravstveni sistem se pokazao odličan!
Iz prve ruke sam se uvjerio da je sistem sve samo ne odličan, i nisam jedini.
Obzirom na broj mrtvih u odnosu na broj zaraženih, baš je odličan, nema šta...
Pretpostavljam da su za te katastrofalne brojeve umrlh krivi isključivo ovi što su umrli i niko drugi?
Ljudi čekaju danima na testiranje, čekaju danima na rezultate, na očitanje, na terapiju, telefoni zauzeti, kapaciteti liječenja minimalni...
Opet ponavljam - nisu krivi zdravstveni radnici nego sistem. Zdravstvenim radnicima svaka čast!
Već sam spomenuo i debilno stanovništvo koje ne jebe zaštitne mjere, nije problem sabrati 1+1 i dobijemo ovo što dobijemo, da više ljudi umire od COVID-19 nego što je ginulo u ratu.
i dalje trunis jedno te isto
ima od Ramba jedna pjesma "Jedno te isto"
očito si je prihvatio
nesposban I DALJE da skontas poentu uzroka i pisljedice
i da odlican je zdravstveni sistem kakav je debilski narod
ja da sam zdravstveni radnik ili bi otiso na bolovanje ili napustio,
šta? treba da liječim kretenčića koji je bio na koncertu Džanija ili pušio u zapušenom nargila baru i usput pametovo o terijama zavjera, a svakako mu nije padalo na pamet da drži distancu i nosi masku
A ti naravno nisi dio tog debilnog naroda. Ni ti, ni bilo ko od ovih moralnih vertikala koje svakodnevno sole pamet, Kad neko pomene narod tacno se ospem.
laik1981

#36544 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 05/12/2020 15:19 Tako je meštre, sve si u pravu.
Zdravstveni sisitem je odlican. Ti si kriv sto si se razbolio i sto si sve preglede i terapije platio iz svog dzepa.
avijon

#36545 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

GAU8 wrote: 05/12/2020 15:50

Zasto privatno MOZE i ZNA da radi, a kada nije privatno, onda postaje mesar :( :(

Zato je privatno MORA da zna da radi jer ostade BEZ posla. Osvrcemo se na broj umrlih od ovog koji je prevelik i koji je nista nego nesposobnost mesara. Drago mi je sto si ti tako neinformisan, nemas nikakvih iskustava nit iskustava od drugih osoba, sto manje znas sretniji si :thumbup:
Ako mislis da ce ti oni pomoci posebno sad u vrijeme korone bez štele, galame, prijetnjih grdno se varas. Oni trenutno samo rade da sto manje posla imaju. Ko prezivi prezivi, njima si samo broj, nikakve to savjesti nema.
Dosta se ljudi moglo spasiti pravovremenim i ispravnim dijagnozama.
laik1981

#36546 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

GAU8 wrote: 05/12/2020 15:50

Pa i ide se da sve bude privatno. Zato se i unistava sistemski godinama. Raspravljamo o "sistemu" koji javno, pred kamerama izjavi da ne zeli da lijeci bolesno dijete. Sve to potvrde svojim potpisima na dokumentu u kojem izjavljuju isto. To su potpisali doktori imenom i prezimenom. Oni koji moraju da lijece, kojima je to posao. I mi pricamo o nekom sistemu. Sistem ne postoji. Ta rijec je samo floskula..
Trappist

#36547 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

BadBoy wrote: 05/12/2020 14:05
Trappist wrote: 05/12/2020 13:41

Gretha jesi to ti :lol: jeste, obican narod ce se svega odreci, ssmo ce biti kuca posao supermarket i opet kuca. Život je mnogo vise od toga, a cim nekome ne smetaju ove restrikcije i moguce buduce zbog tzv klimatskih promjena, za mene je podrumas koji zivi mizeran život
Tako je genijalac smij se ti jer boli tebe uho za tvoj omiljeni “obični narod” koji je neku noć u Bugojnu npr izgubio sve. Bitno je da je život za tebe stajanje 3 sata u redu ispred Zare da se kupi komad jeftine sintetike.
Auu sto smo nervozni :lol: jesam ja kriv sto nas zdravstveni sistem ubija ljude? ok je Gretha, evo ostavit cemo svi auta i nece niko nigdje putovati da nam bude svima bolje za 40-50 godina :lol:
BadBoy

#36548 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Trappist wrote: 05/12/2020 17:06
BadBoy wrote: 05/12/2020 14:05
Trappist wrote: 05/12/2020 13:41

Gretha jesi to ti :lol: jeste, obican narod ce se svega odreci, ssmo ce biti kuca posao supermarket i opet kuca. Život je mnogo vise od toga, a cim nekome ne smetaju ove restrikcije i moguce buduce zbog tzv klimatskih promjena, za mene je podrumas koji zivi mizeran život
Tako je genijalac smij se ti jer boli tebe uho za tvoj omiljeni “obični narod” koji je neku noć u Bugojnu npr izgubio sve. Bitno je da je život za tebe stajanje 3 sata u redu ispred Zare da se kupi komad jeftine sintetike.
Auu sto smo nervozni :lol: jesam ja kriv sto nas zdravstveni sistem ubija ljude? ok je Gretha, evo ostavit cemo svi auta i nece niko nigdje putovati da nam bude svima bolje za 40-50 godina :lol:
Tako treba, slušaj pametnije.
laik1981

#36549 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Danas preko 300 pacijenata u sarajevskim bolnicama i niko ne pominje nikakva pucanja sistema.. Ljetos kad je na Podhrastovima bilo 70 pacijenata svakodnevno slusali Sebijinu kuknjavu o pucanju sistema..
adsubzero

#36550 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

laik1981 wrote: 05/12/2020 18:05 Danas preko 300 pacijenata u sarajevskim bolnicama i niko ne pominje nikakva pucanja sistema.. Ljetos kad je na Podhrastovima bilo 70 pacijenata svakodnevno slusali Sebijinu kuknjavu o pucanju sistema..
Vi izgleda prvo trebate rascistiti sami sa sobom. Da li je bolje kad se govori o tome ili ne? Jer u svakom scenariju je neko kmecanje i bilo sta da se uradi ili kaze ne valja, zato sto je to "oficijelno" misljenje. Nije kul biti mainstream jel da?
Locked