Uporedi odnos zaraženi/umrli u Italiji na početku pandemije i sada u drugom talasu. Odnosi su neuporedivi.palermo wrote: ↑05/12/2020 14:14a u Italiji neki dan najveći broj mrtvih u jednom danu od početka pandemije.Naslovnica wrote: ↑05/12/2020 14:04Nema potrebe za sarkazmom jer znamo šta je razlog tim brojevima - preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći, kao i nepoznavanje bolesti. U drugom talasu su brojevi smrtnih slučajeva mnogo manji.palermo postZdravstvei sistem je jedini koji se u ovoj zemlji ori protiv pandemije, wrote:05/12/2020 13:57 Ono što je jasno pokazala ova pandemija je da su najtruhliji zdravstveni sistemi u Belgiji, Italiji, Americi, Španiji.....a bogami ni britanski ni francuski nije ništa bolji. Truhlo da ne može biti truhlije
Kod nas nije taj problem, kod nas je nepostojanje bilo kakvog sistema. Od famoznog puta pacijenta, do famoznih 100 Covid-19 kreveta na 400, iz000 stanovnika.
A kod nas ne postoji preopterećenje sistema koji nije mogao svima pomoći....od našeg zdravstva se očekuje da bude bolje od države, da bude bolje od ljudi koji čine državu, da bude bolje od vlasti, da bude bolje od belgije ili italije (a u fudbalu kažemo, dobro je, samo minimalan poraz, italijani su to))....malo realnosti ne bi škodilo. A naš zdravstveni sistem je zapravo jedini u ovoj zemlji koji se bori protiv pandemije,i ja bih rekao uprkos svemu opet odolijeva......bez ikakvih mjera, bez lockdowna, u zemlji u kojoj je važnije da možeš popiti kahvu nego sačuvati glavu, u kojoj se svaka mjera dočekuje na nož
Nije idealan, siguran sam da ima onih koji su i glavama platili greške sistema....al optuživati zdravstveni sistem....
Doduše, to zaista liči na nas, kriv je onaj koji nešto radi, onaj koji ništa ne radi taj i ne može biti kriv
Ako je od našeg sistema realno očekivati da 8 mjeseci nakon pandemije nisu bili u stanju da obezbijede više od 100 Covid kreveta na 400000 stanovnika i da urede famozni pu pacijenta, onda nam nema pomoći osim da nas sve strpaju u karantin na mjesec dana.
Slušaj, većinska krivica je na debilnom stanovništvu, ali braniti naš zdravstveni sistem i one koji njime upravljaju je suludo.
Da me ne shvatite pogrešno, tu ne mislim na zdravstveno osoblje nego na nefunkcionalni sistem.