Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#48726 Re: Zeničani
A sta je fol, stoje mu isti ukrasi od 2016?
-
Nivelacija
#48727 Re: Zeničani
Pa ja ne skida ih ni preko ljeta samo upali u decembru 
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#48728 Re: Zeničani
Vrlo inovativan a uz to i praktican
Izgleda da se i Techno Market sprema na odlazak iz centra.
Nema slabo robe...ništa ni sa ćim
Izgleda da se i Techno Market sprema na odlazak iz centra.
Nema slabo robe...ništa ni sa ćim
- avenija
- N.N.
#48730 Re: Zeničani
Eso Dzananovic je obican konj. I to je to
Marke nije ulozio od otvorenja centra.
Cim dodje konkurencija, njemu je cucavela.
Cim su tebi na udarnim mjestima neka Merkata i Mirce, znas koliko je sati.
Ali i pored toga, meni je muka Bosanka...
E ono u centru grada ne mogu nikako svariti
Vidim ide se sa radovima dole na Sultan Ahmedovom kompleksu. Kada se to zavrsi, onda bi trebalo da se sa Trgom (valjda bude nesto oko toga) i Bosankom (nekom 'novom')uklopi u bas pismenu cjelinu.
E ono u centru grada ne mogu nikako svariti
Vidim ide se sa radovima dole na Sultan Ahmedovom kompleksu. Kada se to zavrsi, onda bi trebalo da se sa Trgom (valjda bude nesto oko toga) i Bosankom (nekom 'novom')uklopi u bas pismenu cjelinu.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#48731 Re: Zeničani
Uh, bosanka....
To je prića za sebe.
Izvana a bogami i iznutra...
To je prića za sebe.
Izvana a bogami i iznutra...
-
Nivelacija
#48732 Re: Zeničani

Gledam ove obaloutvrde kako su pismene, da je kako vratiti sve u prvobitno stanje i ukloniti korov i ispjeskariti ovo kamenje..drugi grad
Je li ima neki mail ili kako stupiti u kontakt sa gradskom upravom ili kabinetom gradonačelnika naprimjer ako imamo neki prijedlog ili svi idu preko vijecnickih inicijativa?
- ExNihilo
#48733 Re: Zeničani
Misliš migranata.
- Zaitsev
#48734 Re: Zeničani
Umro je i profesor Ešref Hrnjić. Profesor matematike u Gimnaziji i velika ljudina...
-
NecuVise
#48735 Re: Zeničani
Živio je tu oko 2005 jedan beskućnik, ali se sad ne mogu sjetiti kako smo ga zvali.lissaly_manny wrote: ↑05/12/2020 06:56 da samo sto sumnjam da je tada bilo beskucnika kojibsubtu spavali a danas ih ima kamara....valjda im dadnu pijeska u ruke da ne leze dzaba![]()
-
slavemaster
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#48737 Re: Zeničani
Da. Centar je manje vise isti kao tog 29.02.2008. godine kad je otvoren plus naravno redovno i neredovno habanje. Samo se prodavnice mijenjaju. Mislim da ga nikad nisu ni okrecili, bar sudeci po aromi koja te spuca cim udjes. @Throttle je pisao da dvije zene ciste same onoliki centar, ne treba ici dalje od togaN.N. wrote: ↑04/12/2020 23:55 Eso Dzananovic je obican konj. I to je to![]()
E ono u centru grada ne mogu nikako svariti![]()
A steta, tad kad je otvoren, bilo je jedan od najboljih centara u drzavi. Prvi New Yorker u BiH (sta god mislili o njemu, ali je ipak evropski brend koji ima fransizu u mnogim drzavama) je bio bas u ovom centru. A sad izgleda bas otuzno, a potencijala kamara. Ogroman protok ljudi vikendom. Daj ga nekoj firmi na upravljanje koja se bavi tom vrstom posla i opet moze biti u top 5 shoppinga u drzavi, odgovorno tvrdim.
E zato se nadam, dakle mimo sve politicke price, da ce Kufe istrajati u namjeri da napravi tu shopping zonu na ulazu u grad. Konkurencija ce ga ili pomesti ili izvuci najbolje od njega.
Sto se tice Bege, ne znam ko joj je arhitekta, ali ovo sto je VF napravio od nje je za tuzbe. Pokojni arhitekt Strauss se godinama tuzio sa Uniticom oko boje stakala na Momi i Uzeiru (je li ta nijansa plave koja je bila prije nego su je cetnici zapalili), a ovi od onakve gradjevine naprave limenku.
A sto kazes mogao bi se monumentalan kompleks centra grada napraviti.
Zao mi je Esrefa, o njemu sam cuo sve najbolje.
- ExNihilo
#48738 Re: Zeničani
Sama činjenica da njima novogodišnji ukrasi stoje cijele godine, jer što će skidati kad će opet postaviti za godinu dana, apsolutno sve govori o tom shopping centru.
Izbjegavam ga maksimalno. Neopisivo mi triggeruje depresiju. Degradacija live on air.
Sve mogu shvatiti, ali da raja masovno ide tamo maksuz piti kafu, nikako.
Izbjegavam ga maksimalno. Neopisivo mi triggeruje depresiju. Degradacija live on air.
Sve mogu shvatiti, ali da raja masovno ide tamo maksuz piti kafu, nikako.
- N.N.
#48739 Re: Zeničani
Zamisli ti samo tog struĆnjaka koji zatvori Bosanku u lim
Onakva lokacija, sa onim velikim prozorima sto su bili, da je nudio nekom da restoran, kafanu otvori sa pogledom 'đe hoces, ubio bi pare..
Mada, sjecam se ja rendera koji je tada Dzonlic objavio, ma to je bio space shuttle. U stvarnosti smo dobili qurcinu. Jos nezavrsenu.
Onakva lokacija, sa onim velikim prozorima sto su bili, da je nudio nekom da restoran, kafanu otvori sa pogledom 'đe hoces, ubio bi pare..
Mada, sjecam se ja rendera koji je tada Dzonlic objavio, ma to je bio space shuttle. U stvarnosti smo dobili qurcinu. Jos nezavrsenu.
- ExNihilo
#48740 Re: Zeničani
Ma Bosanku treba pretvoriti u ogromnu biblioteku, makar niko u nju nikad ne ušao.
Malo co-working spaces, malo konferencijske sale, prostor za učenje, restoran i hajmo.
Malo co-working spaces, malo konferencijske sale, prostor za učenje, restoran i hajmo.
- Ja_Ja
#48741 Re: Zeničani
Odlicne ideje. Sasvim dovoljno prostora za sve nabrojano plus poboljsanje namjene za 1000%. I da je vrate u staklo svu.
- ExNihilo
#48742 Re: Zeničani
Centralni objekat u centru grada da bude biblioteka, eh to bi bila evropska Zenica, a ne cvijeće i polufunkcionalni led na mostovima.
Kažem, možda nismo grad erudita, iako sam siguran da bi studentarija visila tu, ali čak i da nikoga ne bude, takvo šta bi dramatično počelo mijenjati imidž ovog grada. Zamisli, najveća biblioteka u državi, a možda i šire. Pa samo da ljudi prolaze kraj takvog objekta godinama, mijenjat će im svijest po principu obrnute broken windows theory.
Ima u Pragu jedna biblioteka sličnog dizajna kao Bosanka.

Kažem, možda nismo grad erudita, iako sam siguran da bi studentarija visila tu, ali čak i da nikoga ne bude, takvo šta bi dramatično počelo mijenjati imidž ovog grada. Zamisli, najveća biblioteka u državi, a možda i šire. Pa samo da ljudi prolaze kraj takvog objekta godinama, mijenjat će im svijest po principu obrnute broken windows theory.
Ima u Pragu jedna biblioteka sličnog dizajna kao Bosanka.

- pojedinac
#48743 Re: Zeničani
Kakav je to grad kad su mu građani indolentni na nedostatak osnovne namirnice potrebne za život.
-
Nivelacija
#48744 Re: Zeničani
Treba pisati prijedloge koji imaju sansu da zazive u stvarnosti pa mozda neko i prepozna.
Nazalost od ovoga nema nista niti ce ikada biti.
Samo me strah da Fudo nije covjek malih projekata i da naplatna mjesta, led rasvjeta koja opet prekida, aafaltirana sela nisu njegov najveci domet.
Volio bi ga grijesim ali nemamo mi kapacitete u gradskoj upravi na celu sa gradonačelnikom da promijenimo imidz grada.
Jedini veci i skuplji projekat tj izmjena rasvjete u gradu i selima da konacno grad malo bolje prosvijetli je propao.
Udjes negdje izmedju zgrada na Jaliji, Crkvicama, Novoj Zenici itd svijetle one bijele kugle malo jace od mobitela osvijetle. Tmurno, ruzno, depresivno.
Trg BiH, Trg AI, Stanicni Trg, Autobuska stanica, Papirna, mali trgici po kvartovima koji su propali itd itd, garaže, ulice..gasifikacija, ugalj, bolnica, nova hitna pomoć..
Sad da kreneš treba ti 4 godine da koliko toliko zavrsis zato sam pisao da Zenica ne bi prezivjela jos 4 godine u politickoj situaciji kao do sada. Eto vecina hvala Bogu pa nema izgovora a ima nade da ce se nesto promjeniti.
Samo me strah da Fudo nije covjek malih projekata i da naplatna mjesta, led rasvjeta koja opet prekida, aafaltirana sela nisu njegov najveci domet.
Volio bi ga grijesim ali nemamo mi kapacitete u gradskoj upravi na celu sa gradonačelnikom da promijenimo imidz grada.
Jedini veci i skuplji projekat tj izmjena rasvjete u gradu i selima da konacno grad malo bolje prosvijetli je propao.
Udjes negdje izmedju zgrada na Jaliji, Crkvicama, Novoj Zenici itd svijetle one bijele kugle malo jace od mobitela osvijetle. Tmurno, ruzno, depresivno.
Trg BiH, Trg AI, Stanicni Trg, Autobuska stanica, Papirna, mali trgici po kvartovima koji su propali itd itd, garaže, ulice..gasifikacija, ugalj, bolnica, nova hitna pomoć..
Sad da kreneš treba ti 4 godine da koliko toliko zavrsis zato sam pisao da Zenica ne bi prezivjela jos 4 godine u politickoj situaciji kao do sada. Eto vecina hvala Bogu pa nema izgovora a ima nade da ce se nesto promjeniti.
- ExNihilo
#48745 Re: Zeničani
One bijele kugle su 6 puta bolje bile od ovog viktorijanskog sranja koje je Huso uveo.
-
Nivelacija
#48746 Re: Zeničani
Struhli stubovi, rasvjetu ne baca dalje 2 metra od stuba..
Ok uradi reperaciju stuba, ocisti kugle i stavi jacu sijalicu ako su ok, sada nemaju efekta osim da samo malo zamaskiraju da nije totalni mrak.
-
Tempo
- ZeModerator
#48747 Re: Zeničani
Nivelacija wrote: ↑05/12/2020 16:27 Treba pisati prijedloge koji imaju sansu da zazive u stvarnosti pa mozda neko i prepozna.
Vi, glasaci i agitatori sda se ne trebate javljati i govoriti o politici bar dvije generacije. Dovoljno ste usrali.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- ExNihilo
#48749 Re: Zeničani
Meni su kugle totalno dio identiteta Zenice. Minimalizam.
-
Satori
#48750 Re: Zeničani
Što se tice tržnog centra, ima tu vise i većih problema od cjelogodisnjih novogodisnjih dekoracija i praznih prostora. Toaleti su katastrofa, mislim da nisu bili čisti i uredni od otvaranja centra. Dozvoliti cevabdzinici, pizzeriji i restoranima rad u samom centru, a sa onakvom ventilacijom - unaprijed se znalo da sluti na katastrofu. Smrad nikotina i zagorjelog luka. Zatim, žohari su uredni gosti (normalno se mogu vidjeti dok djeca čekaju svoj komad pizze). Migranti te docekuju na ulazu, Romkinje sa djecom prose, volonteri raznih sumnjivih udruženja prikupljaju novac i sudaraju se sa ljudima na ulazu, pokretne stepenice ponekad ne rade, nakrcano i pretrpano raznim suvenirima i zdravom hranom. Dakle, ne moramo imati ponudu kao SCC ili Delta, ali poboljsati higijenske standarde svakako ako mislimo da ovo i na sta lici.
Sto se rasvjete po gradu tice, najgora i najopasnija stvar je losa rasvjeta na Bulevaru, posebno na potezu od Drvenog mosta do Opatije. Pjesaci samo izrone izmedju drveca, isto kao i danju izmedju autobusa ispred A.stanice. Ono je katastrofa, stres mi je provozati se tuda uopste.
Ono sto mi zapravo vizuelno u Zenici najvise smeta je prodaja svega i svacega na ulicama. Imas stolic/kutiju/najlon, imas robu koju treba prodati, samo negdje u po grada izneses i prodajes. Na zidicu ispod Kina covjek prodaje voce i povrce, kao da je pijaca, ispred obje Londje imas citav buvljak - odjecu, obucu, cigarete, knjige. Kod Atlantisa, kod Uglovnice, pred Bosankom, pred ulazom u pijacu... I to nikome ne smeta, ni gradjanima, ni inspektorima, ni Gradu. Znam da ljudi trebaju da prezive od necega, ali ovo nije rjesenje. Postoji buvljak, postoji pijaca, platis mjesto valjda i prodaji sta god ti volja.
Sto se rasvjete po gradu tice, najgora i najopasnija stvar je losa rasvjeta na Bulevaru, posebno na potezu od Drvenog mosta do Opatije. Pjesaci samo izrone izmedju drveca, isto kao i danju izmedju autobusa ispred A.stanice. Ono je katastrofa, stres mi je provozati se tuda uopste.
Ono sto mi zapravo vizuelno u Zenici najvise smeta je prodaja svega i svacega na ulicama. Imas stolic/kutiju/najlon, imas robu koju treba prodati, samo negdje u po grada izneses i prodajes. Na zidicu ispod Kina covjek prodaje voce i povrce, kao da je pijaca, ispred obje Londje imas citav buvljak - odjecu, obucu, cigarete, knjige. Kod Atlantisa, kod Uglovnice, pred Bosankom, pred ulazom u pijacu... I to nikome ne smeta, ni gradjanima, ni inspektorima, ni Gradu. Znam da ljudi trebaju da prezive od necega, ali ovo nije rjesenje. Postoji buvljak, postoji pijaca, platis mjesto valjda i prodaji sta god ti volja.