ExNihilo wrote: ↑05/12/2020 10:59
Majko moja, može li neko koncizno i razumljivo pojasniti razliku između primarnih i sekundarnih accounta?
Čitam online, ne mogu da pojmim koliko raja komplikuje stvar, i da niko nije u stanju bazični koncept pojasniti u 2-3 smislene rečenice. Imamo sve veći problem prenosa elementarnih koncepata, nije ni čudo da su nam mediji i obrazovanje u kurcu, globalno gledajući.
Dakle, jedan kaže primarni account, drugi kaže nema primarnog accounta, ima samo primarna konzola, treći veli primarna konzola, ali sekundarni account. Jarane, zašto je kvantna mehanika razumljivija od jebenih accounta?
Ako dobro kontam, primarni je onaj na kojem se suštinski registruju igre koje korisnik kupi, i može biti jedan po konzoli ISTOVREMENO, sve ostale accounte koje napraviš ili dodaš, možeš dodavati i na druge konzole (koliko drugih konzola? Jedna?), ali i dalje ne kontam kako ti sekundarni accounti "nose" igre sa primarnih, po kom principu?
Ne postoje primarni i sekundarni accounti kao zvaničan termin, tu je jednostavno došlo do zamjene termina i sad se koriste ti izrazi kao sinonimi za dijeljenje igara. Postoje samo PRIMARNE KONZOLE.
Način na koji ovo funkcioniše je sljedeći:
Recimo ti i prijatelj imate po jedan profil: tvoj A1 i njegov B1.
Svako je na svom profilu kupio različite igre.
Ti se pomoću svog profila možeš ulogavati na više konzola, ali samo JEDNU KONZOLU možeš postaviti kao PRIMARNU za taj profil. Ukoliko je konzola primarna za profil A1, na toj konzoli svi ostali profili koji su ulogovani mogu koristiti igre i ps+ koje se nalaze na profilu A1.
Primjer: ja imam EU account i USA account. Obzirom da ne dijelim igre ni s kim i nemam drugih aktivnih konzola u kući, s oba profila sam ulogovan i za oba ta profila mi je moja ps4 postavljana kao primarna. Svoj EU account koristim za igranje jer ga imam još od trojke, ali sve moje digitalne igre i ps+ su na USA accountu. Na taj način ja mogu igrati online preko svog EU accounta iako na njemu nemam ps+, i također digitalne igre koje sam kupio preko USA accounta igram na ovom drugom.
Eh sad: ukoliko ti - A1 i tvoj prijatelj - B1 želite dijeliti igre međusobno to funkcioniše tako što:
Ti na svojoj konzoli se uloguješ sa oba profila: A1 i B1, ALI samo za JEDAN od ta dva profila postaviš konzolu kao primarnu, uzmeš B1 i za njega postaviš konzolu kao primarnu da bi na svom A1 profilu mogao igrati igre od prijatelja (igre koje su kupljene na B1 profilu).
Isto to uradi i tvoj prijatelj, samo obrnuto: uloguje se sa oba profila na svoj ps4, ali postavi konzolu kao primarnu SAMO za A1 profil, a igra na svom B1 profilu tvoje igre kupljene na A1 profilu.
Na obje konzole bi ti bila potrebna internet konekcija, kako bi mogao na oba profila pristupiti svim različitim igrama koje su kupljene preko A1 i B1 profila.
Problem nastaje jer ljudi koriste isti termin za dvije različite stvari: "primarni" account ne postoji per se ko što sam i reko, nego ljudi koriste naziv "primarni" za profil na kojem su kupljene igre. U biti samo konzola može biti PRIMARNA, a ti konzolu kao primarnu možeš aktivirati za 16 različitih profila istovremeno ako se dobro sjećam.
Drugi primjer je da ti imaš dvije konzole, ali npr samo jedan profil, a hoćeš na obje da imaš pristup igrama. Jedna konzola ti je na vikendici, druga kod kuće.
Kod kuće se sa svojim accountom na kojem su ti igre i ps+ uloguješ, ali ne postaviš tu konzolu primarnu. Ti na njoj možeš skidati i igrati igrice, igrati multiplayer online, ali samo dok imaš pristup internetu. Na vikendici se također uloguješ sa istim accountom, ali tu konzolu postaviš kao PRIMARNU i onda bi na njoj mogo igrati sve igrice koje igraš i kod kuće, ali mogo bi ih igrati i bez internet konekcije, jer ti je za taj konkretno profil upravo ta konzola na vikendici primarna.
Eto, možda sam ti još više zakomplikovo, al potrudio sam se objasnit kako funkcioniše game sharinga što te i zanimalo, pajel.