Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mogy87

#2701 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Valter+ wrote: 04/12/2020 19:16 Nadji te mi jedan primjer u Sarajevu i BiH da je nekom nesto bilo od vakcine.Prica se da je jednom od dobrovoljaca koji su primili vakcinu za COVID-19 narastao rep kao u kengura :lol: .Za detalje pitajte Dozera.Svi ovi koji vole zavjere treba to da detaljnije ispitaju.Ne mozete vjerovati sve sto procitate na internetu.Ko zna ko su ti cija je webstranica.
Ovo sto je drugi forumas spominjao. Stara trovalentna vakcina protiv polija razvijena 1950tih jeste bila kontraverzna i imala je ozbiljne nuspojave u rijetkim slucajevima. Sad je usavrsena i zamjenjena dvovalentnom koja nema takvih nuspojava, a na zapadu (jer je polio gotovo eradiciran u svijetu) se oralna polio vakcina uopste ne koristi.

To ne mjenja cinjenicu da je spasila milione zivota, a o kvalitetu da ne govorim.

Takodjer, porediti tehnologiju koja se koristila tad i sad je u najmanju ruku neozbiljno. Nacin testiranja i cinjenicu da je dosta posla bilo zavrseno ranije (razvoj vakcina za SARS 1 i MERS).
spinel_

#2702 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Evo malo i glasa razuma

https://abcnews.go.com/International/wi ... s-74428885
Brazilski predsjednik:

“I tell you; I will not take (any vaccine). It is my right and I am sure that Congress will not create difficulties for whoever doesn't want to take a vaccine," he said. “Forcing people to take the vaccine or say that who doesn’t take it cannot get a passport, have a public job, that’s dictatorship”, the Brazilian president said.
zubi

#2703 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

spinel_ wrote: 04/12/2020 20:49 Evo malo i glasa razuma

Brazilski predsjednik:

“I tell you; I will not take (any vaccine). It is my right and I am sure that Congress will not create difficulties for whoever doesn't want to take a vaccine," he said. “Forcing people to take the vaccine or say that who doesn’t take it cannot get a passport, have a public job, that’s dictatorship”, the Brazilian president said.
Fakat zabavna tema...

Bolsonaro glas razuma :lol: :lol: :lol:
zubi

#2704 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

Dozer wrote: 04/12/2020 16:17 Evo 1 primjer - Rozvel. Da li se desio ili ne? Po tebi...
Dozeru, ti fakat zavjeras... :-)
spinel_

#2705 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Dosla zubi da baci kosku i ode.... :-)

Dobro, Obama je glas razuma, jel ok sad
zubi

#2706 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

spinel_ wrote: 04/12/2020 21:05 Dosla zubi da baci kosku i ode.... :-)

Jok tramp je, jelde? :D
Lao Ce

#2707 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Organizacije za provjeru činjenica na društvenim mrežama nisu nezavisne organizacije ili pak organizacije javnog zdravstva, što je bila njihova prvobitna namjera. Provjeru činjenica na Facebooku vrše organizacije koje finansira Bill and Melinda Gates Foundation koja je dala više od 250 miliona dolara bespovratnih sredstava za upravljanje javnim mišljenjem putem medija.
- U onome što se opisuje kao predanost „borbi protiv širenja dezinformacija“, Facebook tvrdi da sarađuje sa „nezavisnim organizacijama za provjeru činjenica“ kako bi pregledao sadržaj i poduzeo mjere protiv onih koje se smatraju „virusnim dezinformacijama“ ili lažnim vijestima. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je da kada se objava identificira kao pogrešna informacija, što znači da joj Facebook daje oznaku upozorenja, to rezultira time da korisnici, u 95 posto slučajeva, ne kliknu na tu vijest.
- Iako se fact-check predstavlja kao sredstvo za zaštitu javnosti, ono što Facebook predstavlja je eklatantna CENZURA koja može lako gurnuti određene ideje u javnost, a druge ušutkati. Facebook tvrdi da je nepristran, ali nekoliko njegovih partnera za fact-check dobiva sredstva od fondacije Bill i Melinda Gates, što je klasični sukob interesa.
- Međunarodna mreža provjere činjenica (IFCN) Instituta Poynter certificira Facebookove organizacije za provjeru činjenica, koje se moraju pridržavati svojih principa. Facebook je glavni donator Poyntera i njegovih podružnica PolitiFact.
- Bill Gates se u pandemiji pojavio kao ključna figura u javnom zdravstvu, uprkos tome što nema medicinsku diplomu, pri čemu nikada nije završio redovno bilo koji fakultet. Osim što je glavni donator Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Gates fonadcija finansira niz medija, što daje potencijalno uznemirujuću razinu kontrole nad slobodnim novinarstvom. Fondacija Bill and Melinda Gates finansiraju BBC, NBC, Al Jazeera, ProPublica, National Journal, The Guardian, Univision, Medium, The Financial Times, The Atlantic, The Texas Tribune, Gannett, Washington Monthly, Le Monde, The Center for Investigative Reporting i tako dalje.
- Intenzivno investiranje u medije garancija je pozitivne medijske kampanje, a Internet je prepun hvale za dobrotvorne napore Fondacije Gates. Gannettov USA Today jedan je od primjera koji je Gatesa brzo obranio od kritika, uključujući tvrdnje da bi profitirao od lijeka Remdesivir.
- Neprofitna organizacija Children’s Health Defense (CHD) podnijela je tužbu protiv Facebooka, Zuckerberga i organizacija za provjeru činjenica Science Feedback, Instituta Poynter i njegove podružnice Politifact navodeći da su cenzurisali informacije u vezi sa sigurnošću cjepiva i zdravstvenim problemima. U svojoj su tužbi uspoređivali Facebook s štamparskim strojevima iz Engleske iz 17. stoljeća, putem kojih je vlada kontrolirala slobodu govora. Navode da su vladini akteri, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i WHO, aktivno udružili s Facebookom i cenzurisali kritičan govor CHD-a prema vladinoj politici. Što se tiče Facebooka i Zuckerberga, u tužbi se navodi: „U vrijeme kada platforma društvenih medija i njezin tvorac tvrde da su predstavnici slobodnog izražavanja i naučne metode za otkrivanje istine, ovaj slučaj otkriva suprotno: da su oni doista cenzori i protivnici stvarne nauke i otvorene rasprave. (Joseph Vissarionovich Stalin i njegova cenzura danas izgleda kao beznačajna dječja igračka spram cenzure Facebooka, Googlea i fact-checkera, moj komentar).
Dakle, ako želite da saznate istinu o nečemu, posebnu pažnju obratite na fact-check organizacije i imajte uvijek na umu da one imaju itekako veliki finansijski interes da rade to što rade, odnosno da filtriraju informacije koje odgovaraju njihovim donatorima.
https://www.greenmedinfo.com/blog/who-f ... KmxWfVf55g
Lao Ce

#2708 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Industrialyzer wrote: 04/12/2020 19:07
Lao Ce wrote: 04/12/2020 18:19
Industrialyzer wrote: 04/12/2020 17:45

:lol:

Pa gdje ja potrosih godine studiranja i prakse, da mi neki polupismeni covjek otvara oci, a ni na jednu naucnu cinjenicu nema komentara. Hajde pametnice, mozes li mi u 5 recenica napisati kako PCR funkcionise, bez googlanja i c/p fazona, nego da mi prepricas u par recenica kako tece proces.
Osnovna razlika izumeđu mene i tebe što ja znam šta je istina, a ti ne znaš. Ili još gora varijanta, a da znaš, ali i pored toga negiraš. Ja nisam ljekar, niti sam obrazovan u tom smjeru, kao ni što nije 99% ljudi ovdje, ali im to opet daje pravo da pričaju o svemu ovome. Ali si ti pametnice izabrao da se baviš mojim postom iz razloga da bi mene diskreditirao, kao nekoga koji nema pojma o PCR testovima i da bi ispalo da je sve što sam postavio nebitno...baš ono kako dolikuje tvojoj struci...prodatim dušama, koji su izdali ljude. izvini jarane, ali zato znam da računam, vidim, razmišljam ,posmatram, čitam, analiziram i tako dalje i koji nudi studije i analize u vezi toga od ljudi koji nešto znaju o tome, a znaju sigurno više od vas seoskih ljekara.

Nitko od vas se nije osvrnuo ni na jedan post, ali se zato nadmeno i oholo zalijećete da meni nešto kao kažete. Ti si bolan ohol. Prazna glava i pored fakulteta.

Seoske varalice demantuju akademike, naučnike i nobelovce. Idi bolan propisuj recepte za farmaceute. Od toga barem imaš koristi, jer ništa drugo i ne znate. Sateliti farmaceutske industrije. Ili baci pogled barem na neku od studija, možda ti se šta otvori.
Hajde analiticar, kad ti procitas da je pcr testiranje nepouzdano, na osnovu koje analize ti povjerujes u to? Ti meni govoris da mi je prazna glava, a ti osim reprodukcije informacija sa anonimnih portala i izvrnutih cinjenica nemas niti jednu korisnu recenicu koja je produkt ovoga gore boldiranog. A moja veza sa farmacijom je poneki kafetin protiv glavobolje i to je to, opet pogresno tumacis. Napisao si bar deset recenica pod pretpostavkom da dolazim iz te branse, a analiticar i mislilac tvog kalibra bi ipak trebao malo imati vuse informacija prije zakljucka. Btw. PCR se najmanje koristi u farmaciji, pogotovo RT.

Ponavljam pitanje, kako analiziras informaciju da pcr daje netacne rezultate u velikoj vecini slucajeva kada je covid19 u pitanju? Ja sam stotine genetickih uzoraka provukao kroz pcr, i znam kako funkcionise. A ti ne znas, i ti neces meni povjerovati jer mislis da sam placenik ili sta vec ne, ali ces povjerovati nekim portalima koji ce reci ono sto zelis cuti.
Image
Industrialyzer

#2709 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

Ukoliko se smatras kompetetnim, odgovorices, kulturno i lijepo sam te pitao. Ukoliko budes i dalje izbjegavao odgovor, potvrdices svima da si neznalica.
spinel_

#2710 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

zubi wrote: 04/12/2020 21:08

Dao bih ti lajk ali nema, ukinuli dusmani :roll:
zubi

#2711 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

spinel_ wrote: 04/12/2020 21:23
zubi wrote: 04/12/2020 21:08

Dao bih ti lajk ali nema, ukinuli dusmani :roll:
Da, vjerujem... znam da si fan, a i realno kud ces veci glas razuma... :lol:
1Dante1

#2712 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by 1Dante1 »

zubi wrote: 04/12/2020 21:01

Brazilski predsjednik:

Fakat zabavna tema...

U pravu je u vezi drugog dijela. Sto bi tjerao nekog ko ne spada u rizicnu skupinu i ko ima vrlo male sanse da ga ugrozi koronavirus da primi vakcinu? Pogotovo vakcinu razvijenu za par mjeseci.
Henry Chinaski

#2713 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Henry Chinaski »

Znam da je sindrom današnjice da svi, sa pročitanih par neprovjerenih informacija, smatraju da znaju sve i da (u pravilu) više vjeruju youtube vračevima nego profesionalnim medijima ali to mi je uvijek tako zastrašujuće.
Da mi je znati gdje li Bil Gates okupi stotine miliona zdravstvenih radnika, naučnika, političara, vjerskih vođa i drugih svjetskih intelektualaca i u tajnosti dogovore novi svjetski poredak i kko da nas sjebu.
Mi levati moramo da nosimo maske i testirano se nepouzdanim PCR testovima, a jednom će nam biti žao kad budemo čipovani i spasa više ne bude...
Lao Ce

#2714 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Industrialyzer wrote: 04/12/2020 21:21 Ukoliko se smatras kompetetnim, odgovorices, kulturno i lijepo sam te pitao. Ukoliko budes i dalje izbjegavao odgovor, potvrdices svima da si neznalica.
Drug, nisam ni čitao tvoj post. Ovaj čovjek, nobelovac Luc, a on nije sam koji to tvrdi, je početak i kraj svih priča. Tu sve počinje i sve se završava, bio ti doktor nauka ili obični forumaš, kao i svi mi ostali. Tvoje i bilo čije određenje spram porijekla virusa je jedina relevantna stvar u svemu ovome i ona određuje sve ostalo. Imaš šišmiš verziju i spram njega ovog čovjeka i još druge naučnike koji tvrde kao i on. Pitanje je u šta i kome vjeruješ.

Ako je sav zvanični narativ na jednoj strani, a Luc i nekolicina njih na drugoj, ja stajem na stranu Luca. Večina ne znači ništa.
GAU8

#2715 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Henry Chinaski wrote: 04/12/2020 21:40 Znam da je sindrom današnjice da svi, sa pročitanih par neprovjerenih informacija, smatraju da znaju sve i da (u pravilu) više vjeruju youtube vračevima nego profesionalnim medijima ali to mi je uvijek tako zastrašujuće.
Da mi je znati gdje li Bil Gates okupi stotine miliona zdravstvenih radnika, naučnika, političara, vjerskih vođa i drugih svjetskih intelektualaca i u tajnosti dogovore novi svjetski poredak i kko da nas sjebu.
Mi levati moramo da nosimo maske i testirano se nepouzdanim PCR testovima, a jednom će nam biti žao kad budemo čipovani i spasa više ne bude...
Gdje je uopste motiv?
spinel_

#2716 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by spinel_ »

Evo jedne za distancu

Image

Divovske cipele počeo je izrađivati kad je uočio da ljudi stoje preblizu i ignoriraju preporuke o minimalnoj udaljenosti. Dvije osobe u njegovim cipelama okrenute licem udaljene su gotovo dva metra.

:lol:
apsidejzi

#2717 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by apsidejzi »

GAU8 wrote: 04/12/2020 21:48
Henry Chinaski wrote: 04/12/2020 21:40 Znam da je sindrom današnjice da svi, sa pročitanih par neprovjerenih informacija, smatraju da znaju sve i da (u pravilu) više vjeruju youtube vračevima nego profesionalnim medijima ali to mi je uvijek tako zastrašujuće.
Gdje je uopste motiv?
Sto je jos gore, vec su cipirani i to svojevoljno. Svako od njih ima telefon i smartwatch na sebi. To je cip. Tacno se zna gdje si i sta radis. Ja mislim da se odgovor mora traziti u psihologiji. Ljudi imaju potrebu da budu posebni. To ih cini da se bolje osjecaju. To luci serotinin u mozak a to je horomon zadovoljstva. Sastavni je dio hijerarhije. Onaj ko je na vrhu hijerarhije ima vise serotonina a onaj ko je nize u hijerarhiji ima vise kortizola u mozgu. Ljudi mogu, zahvaljujuci imaginaciji, stvoriti imaginarni svijet u kojem imaju veci rang nego sto je to u stvarnosti. Religija je jedan od primjera. Ti si taj koji je od boga izabran da bude bas pravi vjernik u pravoj vjeri. Bolji si od ostalih ljudi. To te cini posebnim.

Ista stvar je i sa vakcinom. Odjednom si ti MANJINA koja je posebna i koja KONTA stvar. Ostali su glupe ovce koje idu na cipiranje, al ti si pametan. Ti si poseban. Bang, serotonin se luci. Na kraju postanes ovisan o tome. Nebitno koliko je glup razlog, bitno je da se luci serotonin. Ista stvar je i sa svim ostalim "internet ratnicima" po bilo kom osnovu. Kad nema nesto u stvarnom zivotu sto ga cini posebnim, ono pribjegne imaginarnom svijetu gdje napuse svoj status na nekim premisama i onda udri Misko...
Industrialyzer

#2718 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Industrialyzer »

Lao Ce wrote: 04/12/2020 21:46
Industrialyzer wrote: 04/12/2020 21:21 Ukoliko se smatras kompetetnim, odgovorices, kulturno i lijepo sam te pitao. Ukoliko budes i dalje izbjegavao odgovor, potvrdices svima da si neznalica.
Drug, nisam ni čitao tvoj post. Ovaj čovjek, nobelovac Luc, a on nije sam koji to tvrdi, je početak i kraj svih priča. Tu sve počinje i sve se završava, bio ti doktor nauka ili obični forumaš, kao i svi mi ostali. Tvoje i bilo čije određenje spram porijekla virusa je jedina relevantna stvar u svemu ovome i ona određuje sve ostalo. Imaš šišmiš verziju i spram njega ovog čovjeka i još druge naučnike koji tvrde kao i on. Pitanje je u šta i kome vjeruješ.

Ako je sav zvanični narativ na jednoj strani, a Luc i nekolicina njih na drugoj, ja stajem na stranu Luca. Večina ne znači ništa.
Sad si svjestan da si izgubio i onaj gram kredibiliteta koji sam ti dao na pocetki da bar pokusas odgovoriti nesto?! Zoves sebe osobom koja razmislja, analizira itd, a ustvari si obican neupuceni pratioc nekog misljenja i teorije. Da znas kako pcr funkcionise, nikad ne bi povjerovao bilo kome kad bi ti rekao da u 97% slucajeva to testiranje daje pogresne rezultate. Imas priliku da naucis, a ti biras da budes neznalica.

Btw. Izumitelj pcr tehnologije je dobio Nobela za to otkrice :)
Last edited by Industrialyzer on 04/12/2020 22:31, edited 1 time in total.
Lao Ce

#2719 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Koliko je svijet glup, nije ni čudo da sve može. A ovo za profesionalne medije ne treba ni komentarisati.
Lao Ce

#2720 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Ovo je jedna od milijardu 'stvarnosti' u koju ljudi vjeruju i koja nam se predstavlja putem medija. Ali da li je takav život kako nam se prikazuje i predstavlja preko reklama? Naravno da nije i da je večina reklama šarena laž i bajka. 'Ali mi ne vjerujemo u to'. Dobro. Zašto onda mislite da su informacije koje primate putem medija drugačije od reklama i da nisu jedna laž i manipulacija? Mislite da se ne manipuliše sa vašim umom i da ste ostavljeni na miru i da ovim svijetom vladaju pravednici? Mislite da je sve istina ovo oko covida što vam se poturilo na konzumaciju? Sve vjerujete?

Image
GAU8

#2721 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

apsidejzi wrote: 04/12/2020 22:28
GAU8 wrote: 04/12/2020 21:48
Gdje je uopste motiv?
Sto je jos gore, vec su cipirani i to svojevoljno. Svako od njih ima telefon i smartwatch na sebi. To je cip. Tacno se zna gdje si i sta radis. Ja mislim da se odgovor mora traziti u psihologiji. Ljudi imaju potrebu da budu posebni. To ih cini da se bolje osjecaju. To luci serotinin u mozak a to je horomon zadovoljstva. Sastavni je dio hijerarhije. Onaj ko je na vrhu hijerarhije ima vise serotonina a onaj ko je nize u hijerarhiji ima vise kortizola u mozgu. Ljudi mogu, zahvaljujuci imaginaciji, stvoriti imaginarni svijet u kojem imaju veci rang nego sto je to u stvarnosti. Religija je jedan od primjera. Ti si taj koji je od boga izabran da bude bas pravi vjernik u pravoj vjeri. Bolji si od ostalih ljudi. To te cini posebnim.

Ista stvar je i sa vakcinom. Odjednom si ti MANJINA koja je posebna i koja KONTA stvar. Ostali su glupe ovce koje idu na cipiranje, al ti si pametan. Ti si poseban. Bang, serotonin se luci. Na kraju postanes ovisan o tome. Nebitno koliko je glup razlog, bitno je da se luci serotonin. Ista stvar je i sa svim ostalim "internet ratnicima" po bilo kom osnovu. Kad nema nesto u stvarnom zivotu sto ga cini posebnim, ono pribjegne imaginarnom svijetu gdje napuse svoj status na nekim premisama i onda udri Misko...
Prije Interneta su ti ljudi hodali ulicama i pricali sami sa sobom, niko ih nije zarezivao.
Ne zarezuje ih ni sada niko normalan, ali putem interneta bar imaju dojam da ih neko cuje.
GAU8

#2722 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Lao Ce wrote: 04/12/2020 23:25 Ovo je jedna od milijardu 'stvarnosti' u koju ljudi vjeruju i koja nam se predstavlja putem medija. Ali da li je takav život kako nam se prikazuje i predstavlja preko reklama? Naravno da nije i da je večina reklama šarena laž i bajka. 'Ali mi ne vjerujemo u to'. Dobro. Zašto onda mislite da su informacije koje primate putem medija drugačije od reklama i da nisu jedna laž i manipulacija? Mislite da se ne manipuliše sa vašim umom i da ste ostavljeni na miru i da ovim svijetom vladaju pravednici? Mislite da je sve istina ovo oko covida što vam se poturilo na konzumaciju? Sve vjerujete?

Image
Sad smo do reklama stigli, napredujemo. Mozda i bude nesto na kraju od diskusije.
Lao Ce

#2723 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Bilo bi dobro kada bi umjesto vakcine za covid ljudima dali vakcinu za povećanje inteligencije, empatiju, očuvanje psihičkog i mentalnog zdravlja, čojstvo i ljudskost. Kako je krenulo, mnogo mnogo veći problem od covida će biti kako sačuvati i očuvati psihičko i mentalno zdravlje usljed ovog bio-psihološkog rata i terora koji se vodi protiv nas.

Vjerujem da ovi forumaši koji se samo kikoću i trolaju misle da su oni izuzeti od toga i da su sačuvani. Vajda im je nenormalnost normalnost. Same vaše reakcije dokazuju postojanje ozbiljnog narušavanja vašeg mentalnog zdravlja.
GAU8

#2724 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Lao Ce wrote: 05/12/2020 00:27 Bilo bi dobro kada bi umjesto vakcine za covid ljudima dali vakcinu za povećanje inteligencije, empatiju, očuvanje psihičkog i mentalnog zdravlja, čojstvo i ljudskost. Kako je krenulo, mnogo mnogo veći problem od covida će biti kako sačuvati i očuvati psihičko i mentalno zdravlje usljed ovog bio-psihološkog rata i terora koji se vodi protiv nas.

Vjerujem da ovi forumaši koji se samo kikoću i trolaju misle da su oni izuzeti od toga i da su sačuvani. Vajda im je nenormalnost normalnost. Same vaše reakcije dokazuju postojanje ozbiljnog narušavanja vašeg mentalnog zdravlja.
Sta ima vakcina za povecanje inteligencije....
Hakiz

#2725 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Hakiz »

1Dante1 wrote: 04/12/2020 21:31
zubi wrote: 04/12/2020 21:01

Brazilski predsjednik:

Fakat zabavna tema...

U pravu je u vezi drugog dijela. Sto bi tjerao nekog ko ne spada u rizicnu skupinu i ko ima vrlo male sanse da ga ugrozi koronavirus da primi vakcinu? Pogotovo vakcinu razvijenu za par mjeseci.
Ima jedno ozbiljno pitanje koje se s vremena na vrjeme postavlja. A to je da je moć prešla sa država na korporacije.

To se dešavalo i prije ali sada je vakcinacija to "osvijetlila".

Dakle, principijelno: Ako država ili države ne zahtijevaju obavezno vakcinisanje svih, da li će kompanije, fabrike, avio kompanije itd smjeti narediti obavezno vakcinisanje onima koji u tim kompanijma rade ili putuju njihovim sredstvima? Ako će moći, da li to znači da kompanije smiju ići protiv zakona i odluka država, da li smiju naređivati nešto šta države ne naređuju, to jeste, da li su u tom slučaju kompanije jače od država?

To se sutra može proširiti i na dress code. Da li kompanija, iako jeste privatna, ima pravo zahtijevati da njeni radnici nose kravate, ako država ne naređuje to građanima? Ima li kompanija pravo kršiti slobodu odijevanja koju država omogućava, pa i mora zaštititi? Naravno, to pitanje se ne odnosi na zaštiitnu odjeću, obiću i opremu, dakle ono šta radniku ili onome ko ulazi u prostorije kompanije štiti život i zdravlje.

Ali, evo 0zbiljno pitanje: Ako je odluka kriznih štabova da istovremeno u zatvorenom prostoru može biti do 10 ili 20 ili 30 osoba, svejedno, ako veličina tog prostora to omogućava da se drži propisana distanca, kako to da su banke naredile da može samo jedna osoba za jednim šalterom? Pa tako u prostoru banke u kojem može biti veći propisan broj osoba faktički bude 5 osoba a ostali stoje napolju? Banalan primjer koji pokazuje kako korporacija oduzima više slobode građanima od onoga šta je država propisala da se smije oduzeti.

Već sam govorio, antivakserski pokret i neke slične paranoje imaju ozbiljan temelj.

Naime, ljudi vide kakav je svijet, da je sve više nekih odredbi, naredbi koje su besmislene, gubitaka sloboda itd, ali ne znaju to pravilno artikulisati. Pa svoj racionalan strah iskazuju kroz iracionalne teorije zavjera i sličnom metodologijom.
Post Reply