Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#12676 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sta sve vidjeh i procitah u zadnje vrijeme.
Nista me vise ne moze iznenadit :)
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12677 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

romim wrote: 02/12/2020 18:07 Jedno pitanje za ove sto imaju Gree Hansol.
Kada klima radi sa ukljucenom opcijom I feel i ode u defrost, da li vam posle toga ostane ugasena ili nastavi sa radom?
Kod mene nastavi sa radom
Ermin ZM

#12678 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Letite pred rudu :) jednostavan razlog, cudi me da rovac nisi skontao sta je u pitanju. Haj piplica, nejapanski proizvodi nisu njegovo polje ekspertize, al ti si me iznenadio :)
Last edited by Ermin ZM on 02/12/2020 20:23, edited 1 time in total.
romim

#12679 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Jesi li provjerio koliko ti pokazuje senzor da je postignuta temperatura u odnosu na zadatu?
Mozda bude ispod zadate pa zato nastavi sa radom?
Ja nisam imao priliku da mi se desi da senzor daljinskog pokazuje da je trenutna temperatura stepen ili vise manja od zadate, a da klima ode u defrost.
rovac13

#12680 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Rovac vise ne zna nista :)

Poslije onog ubjedjivanja neki dan,motaj kablove gasi igricu :)

Ermin mrtav ozbiljan tvrdi ds njegova klima na vanjskih 0 stepeni kad trosi 1000w grije snagom 4 kw .....odnosno da ima cop 4 .

Iako je njegov proizvodjac napisao u service manualu,da na vanjskih 7 stepeni pri potrosnji 990w klma grije snagom 3670w i cop je 3,71 (ali na +7) po knjizi......

Covjek zna bolje od gree,da klima ima bolji cop nego kaze proizvodjac.

Kraj ...

On i njegovi pajdasi su presli igricu.
Tamo je u toku ubjedjivanje nacije kako je ustvari dobro sto se gree klime stalno pale gase,neke ispod 800w neke ispod 1000w neke ispod 500w .

Kako ustvari rad na 300w ne valja,puse hladno.......cak imaju novu teoriju da je u minimumu slab cop vise trosi.....pa zato gree bolje od svih cuva cop radeci na 1000w kao on/off klima .....znaci boze :)
romim

#12681 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

'' Stalno'' pale gase je ugasi se pa se upali kada temperatura u prostoru padne ispod zadate.
Ne znam uopste ko te pozvao ni prozvao u diskusiju, ili ko prica o tom sto ti pises?
Ako nevalja Gree koji nema nisku modulaciju pa zagrije prostor i ugasi se i onda se upali nakon pola sata, sat il koliko vec zavisno od izolacije, sta je onda sa Daikin Sensirom koju si kupio i koja se ugasi pa se nakon minut, dva upali i tako stalno???
Jeli to japanac, jeli to Daikin?
Ermin ZM

#12682 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

@rovac13
Au kako volis izvlacit iz konteksta. Kao prvo nisam uopste pisao o modelu konkretnom vec clanovima objasnjavao toplotne gubitke, cop itd. Prije toga se zalio clan kako njemu klima trosi 1 kw za neizoliran prostor oko nule, i puno mu to kad vidi kod nekih forumasa kako klima malo trosi(a ljudi vrhunsku izolaciju imaju) ja mu objasnio, da je to sve u 5 peka sto se tice potrosnjez ne trosi klima vec prostor, i rekao da se klime(nisam uopste naveo konkretan model) oko nule vrte od 3.5-4 cop obicno.
U to ti uskaces i tvrdis da moj model na 0 ima cop 3.
A ja ti fino postavim scop test od euroventa gdje na malom opterecenju na 2 c ima cop 4+ i konstatiram da je to u realnom radu nize, al 3 ne vjerujem, jer oko 0 je kod mene radila sa oko 800 w. -80 grijac al nek je 800 haj, znaci meni 50 kvadrata grijala na 25/23 sa 2.4 kw na 0 stepeni. Nema sanse, znam svoj prostor.
I vise ti visis na tom forumu o Gree nego ja, ja sam se ugl iskljucio u zadnje vrijeme, i onda se ponasas ko uvrijedjena nevjesta ako ti neko kontrira. Bjez ba, sve vise vidim da vas masa dolazi ispuhat neke frustracije misleci da sve zna. :) evo ja nez nista, nmm pojma i odjavljujem se sa foruma, nije mi vise ovo zabavno.
rovac13

#12683 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Obecao si jednom da me neces vise spominjati.
I malo malo opet me prozoves.

Evo spec za gree lomo reg
Kako je on uspio od cop 3,71 na snazi manje od 4kw......navuci cop na 4 pri jos vecoj snazi grijanja i to na 0C ja se nacudit ne mogu.

Image

Sad vjerujem sve sto kaze,i kako grije dobro,i malo trosi,i moze preko 2000w da vuce konstantno,i da se ne cuje vanjska ni u minusima,i rijetko defriste radi....sve mu vjerujem.....jer je skroz posten....i on i pajdasi :)
Ermin ZM

#12684 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Opet izokreces moje rijeci :) nebitno, trivijalna je stvar ovo prepucavanje na forumu. Ajde z, i de hljeba ti 10 godina visis po forumima nadji kakvu dodatnu zanimaciju. Bojim se da ti je ovo opsesija, nije se dobro toliko fixirat. Dobronamjeran savjet. Meni je fakat postalo zamorno :)
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12685 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 02/12/2020 20:40 evo ja nez nista, nmm pojma
Sa tehničke strane, vjerovatno si debelo u pravu.
rovac13

#12686 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

U pocetku sam mislio da si ok i posten lik,ali pogrijesio sam priznajem :)
mehkoca

#12687 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Ermin ZM wrote: 02/12/2020 21:16 Opet izokreces moje rijeci :) nebitno, trivijalna je stvar ovo prepucavanje na forumu. Ajde z, i de hljeba ti 10 godina visis po forumima nadji kakvu dodatnu zanimaciju. Bojim se da ti je ovo opsesija, nije se dobro toliko fixirat. Dobronamjeran savjet. Meni je fakat postalo zamorno :)
E moj Ermine, ne valja ti ovo...
romim

#12688 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Javio se poklopac.
Ima li racunaaaaa
Koliko su ti duzni ovi iz Elektrodistribucije ovaj mjesec?
piplica

#12689 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ako je on poklopac, onda si ti kapak.
romim

#12690 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

A ti njegov advokat ili ste guzni haveri pa ga odmah branis

Hvala na ispravci.
Uglavnom, kad se prica skracuju se rijeci, pa odatle i greska iz pogresne navike.
Last edited by romim on 03/12/2020 12:37, edited 1 time in total.
piplica

#12691 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Kaže se "odmah".
A i u školi se tako uči.
romim

#12692 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

[media][media]
Vanjska temperatura 9c
Unutrasnja zadata 23c
Prostor izolovan 37m2
mehkoca

#12693 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

romim wrote: 03/12/2020 12:08 Javio se poklopac.
Ima li racunaaaaa
Koliko su ti duzni ovi iz Elektrodistribucije ovaj mjesec?
Već sam rekao, žao mi te :-)
rahmetli dedo

#12694 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

Evo nakon 3 dana malo iskustava sa U crown i Hansol. Prije 3 dana Hansol na spratu (potkrovlje) naštiman na 20, U - crown na 24. Temperatura se održava na +2 od naštimane u potkrovlju i u sobi gdje je U crown, iz te sobe kroz vrata puše u hodnik i wc gdje je i dalje ugodno, oko 24 rekao bih, a u sobi dole koja nije nikako u struji zraka bude 20 kad držim vrata otvorena.

Juče i prekjuče je temperatura vani stalno bila ispod nule; po danu oko -2, po zalasku sunca odmah rapidno pada, oko 21 je već -10, najniža pred zoru juče bila -16, prekjuče -15 C. Ujutro bude -10 do 9 i onda raste. Sinoć je ojužilo i sa -2 po danu se popela na +5 jutros, sad je +10 (16h).

Zasad sam, ne ureklo se, prezadovoljan. Grije ko ludo. I ja sam nadošao da ih ne treba gasiti, eventualno naveče malo smanjiti da ne bude pretoplo. Nemam pojma koliko snage vuku i kad ide (i ide li ikako u taj "defrost") i nemam pojma kolika im je "modulacija". Meni toplo. Krilca postavljena da ne puše direktno na mjesto gdje se sjedi i to je to. Temperatura u sobi oscilira 0,1 stepen (kad se ne otvaraju vrata i prozori, naravno). Fen držim na "auto", ne koristim iFeel. Nekad se ugasi, nekad se upali, nekad puše jače, nekad slabije, sve manje je primjećujem, a to i hoću. Bitno mi je da grije i da nema zajebancije sa drvima. Vidjećemo račun, a zasad sam i tim superzadovoljan.

Ispočetka sam se zajebavao sa daljinskim i probavao i Turbo i iFeel i Sleep vaki Sleep naki... na kraju meni najbolje da stavim samo sve na Auto i pustim je nek radi. Možda nekad isprobam i App kad mi bude BAŠ dosadno. Zasad daljinski stoji na frižideru da djeca od burazera ne mogu dohvatiti.
romim

#12695 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Po ovom postu druze da je i, susilica za ves na zidu, tebi bi bilo dobro samo ako grije, ti bi bio zadovoljan.
Nismo svi istih zahtjeva, i nije svima ista stvar podjednako dobra.
Malo mi je nejasno, kazes odrzava temperaturu na plus 2c od zadate, pa onda kazes temperatura oscilira 0.1c, i na kraju kazes nekad se gase, nekad pale itd.
To su tri razlicita opisa rada i odrzavanja temperature.
Ja kao korisnik Hansola, a i U Crown mi je u blizini, ne mogu zakljuciti niti uporediti rad svojih klima sa tvojim.
Ova kritika nije tipa ovih japanac kinez prepucavanja, nego sto ja ne mogu iz tvog opisa nista zakljuciti i uporediti rad mojih klima.
Citav ovaj tekst se svodi na to, klime griju i ja sam zadovoljan.
Ako se klime gase i pale, onda nikako ne odrzavaju temperaturu u 0.1c.
Toliko se ljudi javilo da je kupilo Hansol, al niko nije dao konkretan i detaljniji opis rada klime da bi se nesto vise moglo zakljuciti.
Ja recimo nekim stvarima nisam zadovoljan, al ispade da samo ja nisam zadovoljan, niko drugi se ne zali ili ne prati ili ne zna.
Nemoj me pogresno shvatiti, drago mi je da si, zadovoljan svojim klimama, ali ti ustvari samo znas da one dobro griju i drugo te nista i ne zanima.
Temperatura na plus 2 od zadate mjereno na klimi ili na nekom kucnom termometru?
Bitno je naglasiti te stvari.
Kod mene se klima na plus 2c mjereno po senzoru klime gasi.
bordo gandalf

#12696 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Previse komplikujete. Inverter kupio da me grije i grije me, jeftino!!! Kada je hladno pojacam kada je toplo smanjim... Vi napraviste nauku od koristenja invertera. Vi kuci sjedite i samo gledate kako inverter radi, modulira i sl???
romim

#12697 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@bordo gandalf
Koliko vidim, ovo je upuceno na moj racun???
bordo gandalf

#12698 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

romim wrote: 03/12/2020 18:37 @bordo gandalf
Koliko vidim, ovo je upuceno na moj racun???
Ma nije druze nikome striktno upuceno
rahmetli dedo

#12699 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rahmetli dedo »

@romim
da se ispravim, klime ne drže zakucano 2C veću temperaturu od zadane, nego je temperaturna histereza od 1,9 do 2,1 C veća od zadate.

Temperature vani, u dnevnoj gdje je u crown i u potkrovlju gdje je hansol mjerim senzorima meteorološke stanice (koja mjeri i bilježi još i relativnu vlažnost na ta 3 mjesta, atmosferski pritisak, pravac i brzinu vjetra i akumulaciju padavina). U drugoj sobi temperaturu mjerim nebaždarenim glikolnim termometrom. Ovo je temperatura na koju se referišem kad je poredim sa zadatom. Jedan senzor je nasuprot klime cca 6m daleko i na visini od cca 150cm od poda. Senzor u potkrovlju je na cca 5m od klime i stoji na 80cm ali nije direktno u struji zraka. Ta klima je montirana na 110cm od poda (iznad je kosina krova).

U održavanju ovih +1,9 do 2,1 od zadate temperature, klime rade na automatskom režimu i pri tome pušu između jako i nikako. U pravu si, ne gase se ono da odu skroz u off ili standby.

Da, najbitnije mi je samo da dobro griju na velikim minusima. I da, da sušilica grije bolje ili isto a jeftinije, stavio bih sušilicu, jebe mi se. Što kaže @bordo gandalf nisam HVAC entuzijasta.
romim

#12700 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@rahmetli dedo
Da bi mogli porediti rad klima i ponasanje, trebali bi se voditi temperaturom koju ocitava senzor klime ili senzor daljinskog.
Na osnovu tih senzora radi klima, i senzori su isti kod svih korisnika.
Razni sobni termometri i senzori mogu imati razlicita ocitavanja i nisu mjerilo za poredjenje.

Ako cemo o tome da li klime dobro griju, griju odlicno, nije jos bilo hladno da ne mogu ugrijati.
Da li je to samo mjerilo da bih bio zadovoljan klimom, po meni nije.
Mogao si onda samo napisati, ja sam zadovoljan kako griju Hansol i U Crown.
U Crown ne da grije nego przi na 3 metra od klime, ali jako grije, brzo se gasi.
Temperaturu ne odrzava na zadatoj nego pregrijava 2c preko pa se gasi.
Jednom sam je kratko pratio i nisam uspio da je natjeram da radi nize od 720w i to sa fan na maksimumu.
Grije 37m2, a moze grijati dosta vise.
Kod tebe mozda grije veci prostor i temperature su nize pa ti je to manje izrazeno, ali u toplijim danima kao sto je danas to bi morao primjetiti.
Lula za odvod na tacni ledi na malo jacem minusu.
Ne znam kako se ponasa kod tebe na tim vecim minusima.
Inace nalazi se pored dva Hansola, prikljucena na isti nacin. Hansoli ne lede al U Crown ledi.

Sto se tice Hansola, uvijek su me interesovali uredjaji da ispitam opcije i vidim kako rade. Sticajem okolnosti sam cesto kuci pa imam priliku da provjerim kad se klima ugasi, koju temperaturu pokazuje senzor u odnosu na zadatu ili da otvorim aplikaciju i vidim trenutnu potrosnju.
Isto tako sam uspio, primjetiti da se klima sa ukljucenom opcijom I feel gasi kad predje 2c preko zadate, a po iskustvu drugih korisnika, trebalo bi da radi drugacije, kao i da se ugasi kada ode u defrost, a trebalo bi da radi drugacije.
Sad sto sam ja to primjetio znaci da nisam normalan?
Sto necu da kad je hladnije pojacavam, a kad je toplije da smanjujem temperaturu, nego da to klima radi jer bi tako trebalo.
Sto koristim forum da provjerim da li kod ostalih korisnika klima isto radi, a nema niko da mi adekvatno odgovori?
Kod mene Hansol radi tako da prilikom paljenja ode na nekih 1400w i posle smanjuje potrošnju i tako radi prilikom svakog paljenja bez obzira da li je tek upaljen ili je radio satima pa ga ugasis i odmah upalis.
Samo je razlika koliko taj rad u maksimumu traje.
Po onom sto sam ja mogao vidjeti, klima radi tako kao da uvijek tezi da postigne temperaturu za 1c vecu od zadate.
Ako je zadata 23c i senzor ocitava 23c, klima i dalje radi na vecoj modulaciji, iako moze da radi nize.
Tek kada prebaci temperaturu za 1c smanji potrošnju i radi nize.
Nisam strucnjak i ne poznajem rad drugih klima uredjaja, ali mislim da sama klima sporo reaguje na ocitavanje senzora temperature.
Dok je bilo toplije vrijeme i temperature vani su isle i po 15c senzor temperature na klimi je pokazivao uglavnom vecu temperaturu od senzora na daljinskom ili od sobnog termometra.
Po logici, senzor je blize plafonu i gore je toplije i klima puse toplo pa se grije.
Kako je zahladilo, senzor temperature na klimi pokazuje nizu temperaturu nego senzor daljinakog ili sobni termometar.
Obicno je to temperatura od 20c do 22c.
Izolacija je dobra, prozori dobri, nema odakle ulaziti, hladnoca koja bi uticala na senzor.
Jedina opcija je da se temperatura zida preko dijelova klime prenosi na senzor.
Dok klima radi u vecoj snazi, senzor ocita 23c i 24c na zadatih 23c. Kad klima spusti snagu i duva manje toplo, senzor u par minuta opet ocitava 22c i klima krece da radi jace.
Iz tog razloga sam poceo koristiti I feel.
Iako sam dobio informacije da bi sa I feel klima trebala da odrzava zadatu temperaturu i da se odmah gasi ako krene da prelazi preko, kod mene se isto ponasa kao i bez I feel i gasi se kad predje za 2c preko zadate.
Koristeći I feel primjetio sam da kada klima ode u defrost ostane ugasena i nakon toga ceka da temperatura padne 1c ispod zadate da bi se ponovo upalila.
Kod mene temperatura nikad nije ispod zadate pa ne znam da li bi klima nastavila sa radom posle defrosta u tom slucaju.
Kad senzor daljinskog ocitava 24c predugo traje, a i nije bas neki ugodjaj u kuci cekanje da temperatura padne na 22c.
Nekom je to dobro, nebitno itd al meni nije.
Da ja moram klimu sam rucno paliti jer ona ceka da se kuca rashladi pa da se upali.
I umjesto da je nastavila posle defrosta lagano da odrzava temperaturu i normalan ugodjaj, ona se gasi pa se hladi pa se posle zalijece u maksimum.
Koliko vidim niko od korisnika mi ne moze reci da li se i kod njega isto desava.
Jedni ne koriste I feel, drugi spavaju dok je I feel ukljucen, a trecim nije bitno.
Podesavao sam offset klime i dobijem potvrdu da je podesen ali klima i dalje radi isto kao da nije nista promjenjeno.

Klima dobro grije, za moj pojam nije bucna ni unutrasnja ni vanjska.
Vanjska samo malo kad ide u visoku modulaciju ili defrost zna kao da bruji. Mozda bi sa antivibracionim gumicama i to nestalo ali nisam ih jos stavio.
U Crown vanjska se jace cuje u smislu duvanja ventilatora jer radi na vecim brzinama.
Klima ima nisku modulaciju, i prenisku moglo bi se reci, pa ponekad odaje utisak duvanja hladnijeg vazduha, ali nije nesto sto toliko smeta.
Jedini problem jeste taj malo ugladjeniji rad sto se tice samog ocitanja senzora i brzine promjene modulacije.
Da se ne desava da bez potrebe radi na vecoj snazi iako je postigla zadatu temperaturu, a posle ide previse nisko da ispada kao da hladi.
Moglo bi to biti malo bolje, a samim tim i bolji ugodjaj.
Takodje ostaje ovaj problem ocitanja senzora temperature i opcija I feel i defrost.
Ako ima neko ko je pratio rad i zna bez nagadjanja zna o cemu se radi bilo bi mi drago da razmjenimo iskustva.
Kome je ovo nebitno, nenormalno itd ne mora citati.
Post Reply