EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#851 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

To su dva potpuno odvojena i nezavisna procesa. Musk je samo vizionar koji je uspio prodati svijetu koncept EV kao cool, a on misli da je V.I. buducnost.

Za samu V.I. Je stvarno potpuno nebitno da li je motor SUS ili elektricni, to je najmanje bitan detalj. Pouzdanost je parametar kao i svaki drugi, VW ima industrijske SUS motore koji rade milion sati bez problema. No staviti to u auto nema smisla, kupci ne zele tako nesto.

No nije problem Musk, ja Teslu mogu a i ne moram nikad pogledati. Problem je kada supci uvedu mjeru da prosjecna potrosnja vozila moze biti 2.2 litra i kazu imate izbor, vozite sta hocete. To su metode Sovjetskog Saveza, kupi sta hoces, samo nemas bas nesto u radnji.
ado-nekad-sampion

#852 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ado-nekad-sampion »

Ma nema nigdje vise demokratije tog tipa. Ne znam jel bilo ali sad sigurno nema. Nije SSSR ali te natjeraju na svasta nesta kroz razlicite stvari. Ako hoces ovo ne mozes ono. Samo to "tjeranje" se zapakuje tako da izgleda da je demokratski i da imas izbor. Siroka je tema i prelazi granice ovog topica a moglo bi se o tome unedogled.

Sto se tice drugih stvari, bilo je gora pitanje odakle toliko struje za 10 godina. Evo ja postavljam kontra pitanje: Ako su u vecini najrazvijenijih zemalja, i ekonomski i naucno, sjele najpametnije (naucne) glave iz tih (naucnih) sfera da naprave plan za sljedeci korak, jel fakat mislite da se niko od njih nije zapitao odakle struja? A nekom laiku kojem to nije struka i ko realno nema pojma o tim stvarima, ali eto nesto je pricitao na internetu, zapravo jeste palo na pamet? :-) Tako bitno pitanje... Ili je pak slucaj da ovaj "internet znalac" ne razumije problem dovoljno?
Last edited by ado-nekad-sampion on 02/12/2020 14:35, edited 1 time in total.
citroen xm

#854 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Možda Musk jeste vizionar, ali Musk nije država. A zar mislite da će država tako lako prepustiti dio svog kolača? Sve je uvezano i sve se vrti oko para. Možeš ti postaviti ne znam ni ja kakve panele i proizvoditi struju na milion alternativnih načina. To će možda i proći dok si pojedinac, ali kada bude par miliona pojedinaca sa istim namjerama država će naći način da vas usmjeri i uzme dio kolača. El. auta se sada pune po cijeni struje za domaćinstva. Kada ih bude mnogo, cijena struje neće biti kao za domaćinstva....

Dakle kao što rekoh gore, sve se vrti oko para. I koliko god u svoj priči ima ekologije, mnogo više ima nekih drugih interesa.

Pogledaj samo koliko sada koštaju el. auta u odnosu na istu klasu sa klasičnim SUS motorom. Sem baterije na klasičnom autu je sve komplikovanije i skuplje za proizvodnju jer su sklopovi kompleksniji. Cijena baterije=razlika u cijeni auta(skuplja el.)+razlika u cijeni proizvodnje dvije motorizacije i prenosa(skuplje klasično). Da li je lijeva strana jednačine baš jednaka desnoj? Ja bih rekao da je lijeva strana manja od desne, ali eto, nije bitno koliko košta samo neka je ekološki. :D
ado-nekad-sampion

#855 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

ID.3 je tezi od Golfa 2.0 TDI skoro 400 kg s 58 kWh baterijom. Pritom je skuplji 3-3.5 k eura uz 55 KS vise. Izvor Auto Zeitung. Znaci KS za KS je ID.3 jeftiniji.

To je jos jedna dimenzija koja se mora racunat u cijenu el. auta - tezina i potreba za koristenjem vise lakih i skupljih materijala. Samo baterija kod ID.3 tezi izmedju 210 i 310 kg. A tu je isto sigurnost i jacina konstrukcije koja ide uz to.

BMW i3 je recimo skoro 500 kg laksi od ID.3 (isti izvor). Tezina baterije kod jednog i drugog je tu negdje.

Edit, evo jedan dobar tekst o tome: https://www.autobeatonline.com/articles ... nstructed-
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#856 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mk ultra »

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#857 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

ado-nekad-sampion wrote: 03/12/2020 10:12 ID.3 je tezi od Golfa 2.0 TDI skoro 400 kg s 58 kWh baterijom. Pritom je skuplji 3-3.5 k eura uz 55 KS vise. Izvor Auto Zeitung. Znaci KS za KS je ID.3 jeftiniji.

To je jos jedna dimenzija koja se mora racunat u cijenu el. auta - tezina i potreba za koristenjem vise lakih i skupljih materijala. Samo baterija kod ID.3 tezi izmedju 210 i 310 kg. A tu je isto sigurnost i jacina konstrukcije koja ide uz to.

BMW i3 je recimo skoro 500 kg laksi od ID.3 (isti izvor). Tezina baterije kod jednog i drugog je tu negdje.

Edit, evo jedan dobar tekst o tome: https://www.autobeatonline.com/articles ... nstructed-
Koliko tezina utice na elektricne konje a koliko na benzinske?
ado-nekad-sampion

#858 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

izvrsni direktor wrote: 04/12/2020 10:43
ado-nekad-sampion wrote: 03/12/2020 10:12 ID.3 je tezi od Golfa 2.0 TDI skoro 400 kg s 58 kWh baterijom. Pritom je skuplji 3-3.5 k eura uz 55 KS vise. Izvor Auto Zeitung. Znaci KS za KS je ID.3 jeftiniji.

Koliko tezina utice na elektricne konje a koliko na benzinske?
Ne razumijem ni pitanje a ni svrhu istog da budem iskren. :)

Ne znam sta je bila diskusija generalno, ja sam samo replicirao na racunicu da je razlika u cijeni el. i auta sa SUS motorom cijena el. motora (+ baterija valja) vs cijela SUS motora i mjenjaca. El. auta imaju problem dodatne tezine koja se mora kompenzirati i to povecava cijenu. To je bila poenta. Usporedba cijena je bila da se pokaze da je ID.3 zapravo relativno jeftin auto (sto je i zamisljen da bude) i da je jedan od danaka te "jeftinoce" zapravo veca tezina. U prilog tome govori i to da je i3 skuplji a za klasu manji.
madner

#859 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

KW elektricnih auta je dosta nebitan podatak, pogledati pod domet pod vecim brzinama.

Ubrzanje je tu, jedan dva kruga se isto mogu napraviti ali brza voznja, tesko.
ado-nekad-sampion

#860 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Evo ga. 160 km/h prosjek, 269 km domet. 130 km/h, 364 km, 100 km/h, 508 km. U biti 160 prosjek ces drzeci se ogranicenja (cak i manje-vise) postici nikad a mozda ni tad. :D Ni 130 nije realno osim po noci kad nema nikog.

Ima na drugom njegovom klipu kad ide na put s 1000 km s ovim Taycanom, prati ga RS6 koji na 110-120 prosjek ima potrosnju 10 litara i to je eco potrosnja, pri 160 bi uzeo 15 litara hladno. S tankom koji je cca 70 litara on predje nesto vise od 450 km sa 160 prosjekom.

Uzmi u obzir da se ovaj scenarij s RS6 odvijao po noci, dok se ovaj scenarij s klipa odvijao po danu u prometu. Plus ovo je prvi elektricni Porse i tehnologija baterija je jos u povojima. Prije 5-10 godina je domet bio duplo manji.

Naravno ovo nije dovoljno podataka da se izvede neki zakljucak, ali to je forum, uglavnom dok ti ne sjednes i ne vidis sam sve se svede na nagadjanje.
Bullet Tooth Tony

#861 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bullet Tooth Tony »

ado-nekad-sampion wrote: 04/12/2020 14:18

Evo ga. 160 km/h prosjek, 269 km domet. 130 km/h, 364 km, 100 km/h, 508 km. U biti 160 prosjek ces drzeci se ogranicenja (cak i manje-vise) postici nikad a mozda ni tad. :D Ni 130 nije realno osim po noci kad nema nikog.

Ima na drugom njegovom klipu kad ide na put s 1000 km s ovim Taycanom, prati ga RS6 koji na 110-120 prosjek ima potrosnju 10 litara i to je eco potrosnja, pri 160 bi uzeo 15 litara hladno. S tankom koji je cca 70 litara on predje nesto vise od 450 km sa 160 prosjekom.

Uzmi u obzir da se ovaj scenarij s RS6 odvijao po noci, dok se ovaj scenarij s klipa odvijao po danu u prometu. Plus ovo je prvi elektricni Porse i tehnologija baterija je jos u povojima. Prije 5-10 godina je domet bio duplo manji.

Naravno ovo nije dovoljno podataka da se izvede neki zakljucak, ali to je forum, uglavnom dok ti ne sjednes i ne vidis sam sve se svede na nagadjanje.
Punjenje na 15:35 ... 40 kilometara -3,5 eura

ado-nekad-sampion

#862 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Bullet Tooth Tony wrote: 04/12/2020 15:33
ado-nekad-sampion wrote: 04/12/2020 14:18

Punjenje na 15:35 ... 40 kilometara -3,5 eura

Ma da, ovi brzi punjaci su trenutno preskupi. Ali bice bolje ubuduce.

Nisam ja tvrdio da je savrseno, zapravo daleko od toga, nego da je ok i da ima dosta prostora za napredak. Takodjer da pobijem ove bezveze teze koje su postavljene tako da valjda ako vozis malo brze ne moze preci 50 km sta li. :D

Nisam ja ne strani el. auta, ne bi ga sebi kupio (ne jos), kupio bi mozda hibrid. Ali mi je zanimljivo da se radi nesto novo. Zadnjih 10 godina se takmice ko ce ubacit vise displeja i vece displeje, tako da je dobro da se nesto desava. Da ne bi Elona ne bi se probudili za 10 godina. :D Sto opet ne znaci da gotivim njegov proizvod, ali gotivim koncept, inovaciju. :)
madner

#863 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by madner »

Ma nemam nista protiv koncepta, mislim da elektricni motor sa jako malom baterijom za rekupaciju i poboljsanje ubrzanja ima puno smisla.

Problem je sto to guraju ne preko trzista nego parlamenta.
espn

#864 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by espn »

ado-nekad-sampion wrote: 02/12/2020 14:33 jel fakat mislite da se niko od njih nije zapitao odakle struja? A nekom laiku kojem to nije struka i ko realno nema pojma o tim stvarima, ali eto nesto je pricitao na internetu, zapravo jeste palo na pamet? :-) Tako bitno pitanje... Ili je pak slucaj da ovaj "internet znalac" ne razumije problem dovoljno?
Nuklearke/solarne/vjetar/energija talasa/geotermalna energija.
Laplace

#865 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 02/12/2020 00:00 Nije stvar kod elektricnih auta samo u pogonu. Stvar je, i mozda cak i sva sustina sutra ogromna zarada u umjetnoj inteligenciji koja sama vozi.

I oni sto tipuju da je to buducnost, odabrali su elektricna auta. Prica o ekologiji je tu samo djelimican razlog.
Ima tu i igre velikih brojeva. Ti sto tipuju na umjetnu inteligenciju skontali su da postojeca auta su prekomplikovana, njihova proizvodnja je prekomplikovana i nikada ne bi uspjeli napraviti dobar sus motor. I onda su odlucili zadati udarac konkurenciji. Koja sada ne samo mora ganjati umjetnu inteligenciju, vec promjeniti citavu filozofiju proizvodnje.

U takvim okolnostima, kasno je za neke plinske motore. To bi bilo isto ko proizvoditi malo tanje i ljepse cet monitore, a lcd i plazma pocinje da se proizvodi.

Mi svjedocimo mogucem stvaranju novog jugernauta. Recimo Tesla koja je medijski.najvise popracena osim umjetne inteligencije i elektricnih auta pokusava zaokruziti sistem i sa baterijama za kuce i solarnim krovovima. To bi bilo isto ko da je Ford na pocetku 20 st. proizvodio auta, ali i izbusio kupcu auta busotinu nafte u dvoristu, i napravio mu mini rafineriju.

Zamisli da imas na svojoj kuci nezavisan izvor od akciza, carina, benzinskih isparavanja, kartelskog dogovaranja Opeka.
Kako Doug kaže, Tesla ima ozbiljnu konkurenciju od strane Forda.

Laplace

#866 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

citroen xm wrote: 02/12/2020 19:33 Možda Musk jeste vizionar, ali Musk nije država. A zar mislite da će država tako lako prepustiti dio svog kolača? Sve je uvezano i sve se vrti oko para. Možeš ti postaviti ne znam ni ja kakve panele i proizvoditi struju na milion alternativnih načina. To će možda i proći dok si pojedinac, ali kada bude par miliona pojedinaca sa istim namjerama država će naći način da vas usmjeri i uzme dio kolača. El. auta se sada pune po cijeni struje za domaćinstva. Kada ih bude mnogo, cijena struje neće biti kao za domaćinstva....

Dakle kao što rekoh gore, sve se vrti oko para. I koliko god u svoj priči ima ekologije, mnogo više ima nekih drugih interesa.

Pogledaj samo koliko sada koštaju el. auta u odnosu na istu klasu sa klasičnim SUS motorom. Sem baterije na klasičnom autu je sve komplikovanije i skuplje za proizvodnju jer su sklopovi kompleksniji. Cijena baterije=razlika u cijeni auta(skuplja el.)+razlika u cijeni proizvodnje dvije motorizacije i prenosa(skuplje klasično). Da li je lijeva strana jednačine baš jednaka desnoj? Ja bih rekao da je lijeva strana manja od desne, ali eto, nije bitno koliko košta samo neka je ekološki. :D
Bateriju puniti kod kuće može samo neko ko ne ide daleko, ono posao-kuća, nekad supermarket itsl. Ako ideš na duže relacije, naročito ako ostaješ više dana, moraš puniti negdje daleko od kuće. Tu se država ugrađuje - preko punionica.

Fosilnih goriva nećemo imati zauvijek, a struja se može proizvoditi bez velikog uticaja na više načina (bazni: nuklearne elektrane, vršni: solarne elektrane i vjetroparkovi + smart grid) i to će morati da prati rast udjela električnih auta inače će faliti energije. Ne zaboravimo da će ostali potrošači i dalje imati potrebu za električnom energijom.
citroen xm

#867 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by citroen xm »

Pa možeš kući dopunjavati toliko da preko noći obezbjediš tu količinu energije za dnevne potrebe po gradu. Znači nekih 50-ak km.

Već sada je(neki dan gledah neki uporedni test benzinac vs hibrid vs elektro) skuplji kilometar el. autom punjenim na brzom punjaču nego kilometar sa turbo benzincem(Tesla 3 vs Škoda Skala 1.5 TSI).

Ne treba zaboraviti da je sem izduvnih gasova kod el. auta mnogo toga prljavo. Pljava je tehnologija proizvodnje baterija, prljavo je njihovo odlaganje, prljava je proizvodnja el. energije itd..

Hajde, vidjećemo šta će se dešavati. :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#868 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Ima li gdje kakav realan test el. automobila u zimskim uslovima, da se vidi koliko mu traje baterija u tim uslovims. Kazu onaj golf e iz elektroprivrede stalno na punjacu... :skoljka:
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#869 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

konektovan wrote: 17/12/2020 14:59 Ima li gdje kakav realan test el. automobila u zimskim uslovima, da se vidi koliko mu traje baterija u tim uslovims. Kazu onaj golf e iz elektroprivrede stalno na punjacu... :skoljka:
Kada sam imao E-Golfa zimi mi je autonomija bila nekih 70 kilometara maksimalno.

I na ovom drugom elektricnom isto primjetim da kako je pocelo da bude hladno, kapacitet baterije je opao sigurno za 30% pod uslovom da ne palim cesto grijanje. Sa ful grijanjem ide to i na preko 40% u minus.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#870 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Lijepi dizel... :mrgreen:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#871 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

Ma to je buducnost,samo mi forumasi seremo i pisemo neke teorije zavjere :lol: :lol: ...sto kaze jedan uvazeni kolega,to su sve strucnjaci proracunali kako sta i koliko,orginal sve :D
Rockefeller

#872 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Evolution_IV wrote: 17/12/2020 22:21 Ma to je buducnost,samo mi forumasi seremo i pisemo neke teorije zavjere :lol: :lol: ...sto kaze jedan uvazeni kolega,to su sve strucnjaci proracunali kako sta i koliko,orginal sve :D
:lol:

Ima Mazda 200 kilometara dometa sa jednim punjenjem. Tacno :mrgreen:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#873 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

Rockefeller wrote: 17/12/2020 22:53
Evolution_IV wrote: 17/12/2020 22:21 Ma to je buducnost,samo mi forumasi seremo i pisemo neke teorije zavjere :lol: :lol: ...sto kaze jedan uvazeni kolega,to su sve strucnjaci proracunali kako sta i koliko,orginal sve :D
:lol:

Ima Mazda 200 kilometara dometa sa jednim punjenjem. Tacno :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Sad kad su vidheli da su napravili sranje od auta,reklamiraju mx30 kao gradski EL SUV :lol:

Falavi Ragibu na iskustvu i realnosti,a nama svaka Ćas..
Rockefeller

#874 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Rockefeller »

Nije losh za grada, tu negdje sa cijenom sa Zoe mada ja sebi nikad necu uzet elektricna kola :mrgreen:
drndalo

#875 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by drndalo »

konektovan wrote: 17/12/2020 14:59 Ima li gdje kakav realan test el. automobila u zimskim uslovima, da se vidi koliko mu traje baterija u tim uslovims. Kazu onaj golf e iz elektroprivrede stalno na punjacu... :skoljka:
Bio je tekst iskustva IT novinara iz BUGa mislim, iz ZG, na internetu. Sam kaze kupio KIA Ceed elektro, nov, za kuce kao jedini auto... Priznaje da ga je kupio samo zato sto je ovisnik o tehnoloskim zajebancijama, i da iskoristi poticaj od drzave.

Pa opisuje iskustva sa punjenjem na komercijalnim punionicama u SLO, tj. nepunjenje. Pa zima, hladno, autoput, a struja opada da nije siguran hoce li dobaciti do kuce, a dijete 7 autu.

Pa vozi na autoputu 90 iza kamiona u zavjetrini da smanji potrosnju, a mrak pao... Na kraju ga kcerka pitala, tata a jesmo li morali kupiti bas ovaj elektro auto...? :lol:
Post Reply