Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
red evil

#2201 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by red evil »

Definitivno treba da se osposobe mobilni timovi, možda to i ima Sarajevu ali u malim sredinama nema. Kad su bolesni ljudi ne mogu oni doći do bolnice, nisu oni baš sigurni da voze u takvom stanju. A i ljudima sa invaliditetom, meni je to veliki problem, srećom pa ne moram više ići do DZ, a i jučer sam u autu radio test i vadio krv. Nisam mogao ući u COVID ambulantu, med. sestre i tehničari su fakat ljubazni i stvarno hoće da maksimalno pomognu.

Vjerujem da se može napraviti mobilni tim (timovi) koji bi radili test, vadili krv, rtg radili (koliko sam vidio postoje mobilni rtg aparati), mjeriti kisik u krvi, tlak, sećer i slično. Samo treba malo želje i znanja jer nije ovo ni pretjerano skupo a ni teško.
vjeshalica

#2202 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by vjeshalica »

Obilaze da provjere postuje li se rjesenje o izolaciji, mnogi i ne pozvone na vrata vec zovnu da neko izadje na prozor shvato da je zaraza a ne humanitarni rad...
NelsonM

#2203 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NelsonM »

red evil wrote: 02/12/2020 11:36 Definitivno treba da se osposobe mobilni timovi, možda to i ima Sarajevu ali u malim sredinama nema. Kad su bolesni ljudi ne mogu oni doći do bolnice, nisu oni baš sigurni da voze u takvom stanju. A i ljudima sa invaliditetom, meni je to veliki problem, srećom pa ne moram više ići do DZ, a i jučer sam u autu radio test i vadio krv. Nisam mogao ući u COVID ambulantu, med. sestre i tehničari su fakat ljubazni i stvarno hoće da maksimalno pomognu.

Vjerujem da se može napraviti mobilni tim (timovi) koji bi radili test, vadili krv, rtg radili (koliko sam vidio postoje mobilni rtg aparati), mjeriti kisik u krvi, tlak, sećer i slično. Samo treba malo želje i znanja jer nije ovo ni pretjerano skupo a ni teško.
Znam da BiomedicalLab dolazi na adresu i za testiranje na koronu i za ostala nalaze (dolaze i ako je osoba pozitivna i zeli da izvadi neke nalaze). Ali naravno placa se.
red evil

#2204 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by red evil »

NelsonM wrote: 02/12/2020 12:06
red evil wrote: 02/12/2020 11:36 Definitivno treba da se osposobe mobilni timovi, možda to i ima Sarajevu ali u malim sredinama nema. Kad su bolesni ljudi ne mogu oni doći do bolnice, nisu oni baš sigurni da voze u takvom stanju. A i ljudima sa invaliditetom, meni je to veliki problem, srećom pa ne moram više ići do DZ, a i jučer sam u autu radio test i vadio krv. Nisam mogao ući u COVID ambulantu, med. sestre i tehničari su fakat ljubazni i stvarno hoće da maksimalno pomognu.

Znam da BiomedicalLab dolazi na adresu i za testiranje na koronu i za ostala nalaze (dolaze i ako je osoba pozitivna i zeli da izvadi neke nalaze). Ali naravno placa se.
Ma ja u Sarajevu i ima, sumnjam da će se iz Sarajeva za Bugojno zaputiti. :lol:
she+

#2205 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by she+ »

madner wrote: 02/12/2020 08:05 Ja sam napisao da sam po vlastitom vidjenu bio skroz ok, ali da sam samo po oksimetru vidio da nije ok i dobio uputnicu za Podhrastove.

Tako da je savjet odlican, ja sam predlozio da policija dobije iste pa u obilasku mjeri ljudima. Tako bi se smanjio broj ljudi koji dodju prekasno.
Pogledala sam starije postove al nisam skontala, na koliko ti je pala zasicenost kisikom kad si se odlucio za bolnicu, 89 ili?

Vidjeh da si napisao da su ti postepeno opadale vrijednosti.. koji dan ti je postalo kriticno?

I koja je inace procedura za odlazak u Podhrastove? Javit se obiteljskom, on da uputnicu ili se nema vremena za to? Sta treba za bolnicu od licnih stvari ako se vec zavrsi gore?

Jesi li bio samo na kisiku? Koliko dugo ti je trebalo da se oporavis?

Jesi sad skroz okej?
hladan.preminger

#2206 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by hladan.preminger »

vjerovao ili ne, u mom gradu to postoji i radi perfektno. nikom nije uskraćena usluga.
madner

#2207 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by madner »

she+ wrote: 02/12/2020 12:25
madner wrote: 02/12/2020 08:05 Ja sam napisao da sam po vlastitom vidjenu bio skroz ok, ali da sam samo po oksimetru vidio da nije ok i dobio uputnicu za Podhrastove.

Tako da je savjet odlican, ja sam predlozio da policija dobije iste pa u obilasku mjeri ljudima. Tako bi se smanjio broj ljudi koji dodju prekasno.
Pogledala sam starije postove al nisam skontala, na koliko ti je pala zasicenost kisikom kad si se odlucio za bolnicu, 89 ili?

Vidjeh da si napisao da su ti postepeno opadale vrijednosti.. koji dan ti je postalo kriticno?

I koja je inace procedura za odlazak u Podhrastove? Javit se obiteljskom, on da uputnicu ili se nema vremena za to? Sta treba za bolnicu od licnih stvari ako se vec zavrsi gore?

Jesi li bio samo na kisiku? Koliko dugo ti je trebalo da se oporavis?

Jesi sad skroz okej?
Nisam ja htio nego moja doktorica iz DZ.
Oko 7-8 dana, cim sam javio da je ispod 90 oni su rekli haj ti gore.

Pidzama/sorc gace i puno majica. NIje lose imati vode, mada ima cesma.

Da. 4 dana gore, 2 sedmice van.

Manje vise. :D
red evil

#2208 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by red evil »

hladan.preminger wrote: 02/12/2020 12:44

vjerovao ili ne, u mom gradu to postoji i radi perfektno. nikom nije uskraćena usluga.
U kojem si gradu? To je stvarno odlično, treba u svim sredinama to omogućiti, koliko znam u mom gradu nema to ali može biti da ne znam dobro. :D
stakasa

#2209 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by stakasa »

Madneru sta ti sada predstavlja najveci problem, je li to da se brzo umoris? Culo okusa i mirisa, je li se povratilo ili nisi ni gubio?
Ali_G

#2210 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Trenutno je u KS aktivno 3500 slucajeva. Od toga je 300 na bolnickom lijecenju, znaci kucama je jos uvijek vide od 3000 ljudi. Ne znam kako da se organizuje svakodnevno mjerenje saturacije tim ljudima.
shandrprcSA

#2211 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by shandrprcSA »

victom wrote: 29/11/2020 15:55
shandrprcSA wrote: 29/11/2020 15:45
banjaluka078 wrote: 29/11/2020 15:40

Gdje ima za 80 KM?
i mene interesuje
na OLX, ima za 80 KM , čak i niže
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=oksimetar
a gdje si uzeo microlife?

Image
Bubamara123

#2212 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Bubamara123 »

Pozdrav svima.
Nadam se da će mi neko odg na pitanja. Jako sam zabrinuta za mamu koja nece da se testira. Ukratko cu opisati simptome i jel neko imao slično...danas je 12ti dan od prvog simptoma malaksalost, i jaka bol u mišićima, temp je imala četiri pet dana do 37.8 i jedan paracetamol bi spustio nakon pola sata. Samo navečer je imala i ujutro. Nagovorila sam je da odemo u covid ambulantu, uradila je rtg pluća,doktorica rekla da je sasvim nešto malo na početku lijevog krila pluca. Recept, antibiotik azomex, vitamin d3, vitaminC 1000mg. Kisik 94,93 i da se javi za par dana. Apetit ima sve vrijeme i jede normalno ali i dalje lezi,sjedi..
I sad bi već trebala opet na kontrolu međutim odbija. I ono što me brine jučer je izbacivala par put slajm iz grla, dok danas par puta kasljuca suhi kasalj, jel se od tog kašlja moze dobiti jača upala pluca. Jako sam zabrinuta,ja nemam ni jedan simptom ili jednostavno nemam vremena da mislim na sebe. Sva pažnja je prema njoj jer nju jedino i imam. Izvinjavam se na opširnom tekstu. I svima vam želim što brže ozdravljenje. :)
Naslovnica

#2213 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

shandrprcSA wrote: 02/12/2020 16:06
victom wrote: 29/11/2020 15:55
shandrprcSA wrote: 29/11/2020 15:45

i mene interesuje
na OLX, ima za 80 KM , čak i niže
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=oksimetar
a gdje si uzeo microlife?

Image
Bilo je u apoteci Dina, oko 120 KM.
Ali_G

#2214 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Bubamara123 wrote: 02/12/2020 17:55 Pozdrav svima.
Nadam se da će mi neko odg na pitanja. Jako sam zabrinuta za mamu koja nece da se testira. Ukratko cu opisati simptome i jel neko imao slično...danas je 12ti dan od prvog simptoma malaksalost, i jaka bol u mišićima, temp je imala četiri pet dana do 37.8 i jedan paracetamol bi spustio nakon pola sata. Samo navečer je imala i ujutro. Nagovorila sam je da odemo u covid ambulantu, uradila je rtg pluća,doktorica rekla da je sasvim nešto malo na početku lijevog krila pluca. Recept, antibiotik azomex, vitamin d3, vitaminC 1000mg. Kisik 94,93 i da se javi za par dana. Apetit ima sve vrijeme i jede normalno ali i dalje lezi,sjedi..
I sad bi već trebala opet na kontrolu međutim odbija. I ono što me brine jučer je izbacivala par put slajm iz grla, dok danas par puta kasljuca suhi kasalj, jel se od tog kašlja moze dobiti jača upala pluca. Jako sam zabrinuta,ja nemam ni jedan simptom ili jednostavno nemam vremena da mislim na sebe. Sva pažnja je prema njoj jer nju jedino i imam. Izvinjavam se na opširnom tekstu. I svima vam želim što brže ozdravljenje. :)
Trebala bi obaviti kontrolu, ponovni RTG i lab nalazi. Lab se moze uraditi i privatno da dodju iz laba, al RTG mora otici.
Imas li neke vitale: pritisak, pula, frekvenca disanja, saturacija, temp?
stakasa

#2215 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by stakasa »

Taj slajm i taj suhi kasalja je karakteristican za koronu i ne mora znaciti da ce od toga dobiti upalu pluca. Da je upala pluca ja mislim da bi ona imala puno vecu temperaturu. Ovo nagadam, ima na temi i doktora pa neka objasne. Ovo da te malo smirim.
A na kontrolu je moras odvesti kako znas i umijes, to ti se samo kaze. Inace su simptomi vrlo slicni onima kakve sam ja imao jedino mi je taj kisik bio 97. Ne znam sta znaci ako je 93-4 kao u tvoje mame, sta je opasno a sta nije, ja mislim da to blago pada sa godinama
Sretno!
banjaluka078

#2216 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Nije lično iskustvo, ali je dobra i pozitivna vijest u moru loših o pacijentu na respitratoru.
Nikola Vukčević (32), mladi političar iz Banjaluke, nakon 40 dana teške borbe za život, pobijedio je koronu, oporavlja se i uskoro će biti otpušten na kućno liječenje.

Njegov prijatelj Davor Strika, koji je u teškim danima bio uz njega i njegovu porodicu mladu suprugu i kćerkicu, kaže da oporavak ide u željenom pravcu.

“Nikola je van životne opasnosti i nadamo da će se uskoro vratiti svojoj kući i porodici. Zahvaljujemo svima koji su ga u ovim teškim danima podržavali, a posebno ljudima iz cijele Srpske, koji su darovali krv neophodnu za Nikolino liječenje. Želimo brz oporavak svima zaraženima od kovida”, poručio je Strika.

Nikola Vukčević je na minulim izborima bio kandidat za odbornika u Banjaluci, na listi Socijalističke partije. Mandat u Skupštini grada mu je izmakao, ostao je prvi ispod crte na listi svoje stranke, vjerovatno i zato što se razbolio u jeku kampanje.

Prve simptome kovida osjetio je 11. oktobra, a već za nekoliko dana ovaj Banjalučanin je bio na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS, na Klinici za intenzivnu medicinu. Priključen je na respirator, intubiran i uveden u indukovanu komu. Bile su mu neophodne i redovne transfuzije krvi, pa je upućen apel svima koji imaju, inače rijetku, krvnu grupu A negativna, da pomognu Nikoli.

https://banjaluka.net/mladi-banjalucani ... io-koronu/
Ali_G

#2217 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

stakasa wrote: 02/12/2020 18:56
Taj slajm i taj suhi kasalja je karakteristican za koronu i ne mora znaciti da ce od toga dobiti upalu pluca. Da je upala pluca ja mislim da bi ona imala puno vecu temperaturu. Ovo nagadam, ima na temi i doktora pa neka objasne. Ovo da te malo smirim.
A na kontrolu je moras odvesti kako znas i umijes, to ti se samo kaze. Inace su simptomi vrlo slicni onima kakve sam ja imao jedino mi je taj kisik bio 97. Ne znam sta znaci ako je 93-4 kao u tvoje mame, sta je opasno a sta nije, ja mislim da to blago pada sa godinama
Sretno!
Nije pravilo da uz upalu pluca mora ici visoka temp. Sto je temp visocija klinicka slika je teza, al neka blaza upala pluca sasvim uredno ide sa temp do 37.5.
Kontrolu obaviti svakako. Ono sto je dobro je da je 12ti dan, a nema nekog klinicki znacajnog pogorsanja. Oporavak i kod blazih slucajeva zna biti dugotrajan.
she+

#2218 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by she+ »

madner wrote: 02/12/2020 12:48 Nisam ja htio nego moja doktorica iz DZ.
Oko 7-8 dana, cim sam javio da je ispod 90 oni su rekli haj ti gore.

Pidzama/sorc gace i puno majica. NIje lose imati vode, mada ima cesma.

Da. 4 dana gore, 2 sedmice van.

Manje vise. :D
Hvala za info!

Zna li mi ko reci sta sve gledaju za zgrusavanje krvi? Prate li samo D dimer ili jos sta?

Vidim vecina uzima samo aspirin a suprugu dali xarelto, nisu mu gledali D dimer pa ne kontam na osnovu cega je to dobio?

On je otisao peti dan od pojave simptoma, tj. temp (39), uhvatio ga vikend, jbg.. i rekli kao pocetak upale, dobio pancef i to cudo za krv i ove vitamine.

Mi kuci mjerimo saturaciju, ja i bebi (8m) dok spava. Svi smo skupa kao i inace.. Sutra idem provjerit pluca iako nemam nikakvih simptoma. Kontam i bebi RTG napravit ako nadjem gdje privatno.

Nisam pametna.

I da, hvala nekome za info oko Sanase, da ne trazim sad kome tacno.
Ali_G

#2219 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Dimer je dovoljan pokazatelj eventualne tromboze. Xarelto je lijek koji ima drugacije dejstvo od aspirina. Ukoliko su dimeri poviseni aspirin nece pomoci. Mozda suprug spada po necemu u rizicnu grupu. Ne znam kako uspjevas bebi valjano izmjeriti saturaciju, prstici su im mali, senzor uglavnom ne uspije pravilno ocitati. I nema potrebe zraciti dijete ako je zdravo, nema temp, uredno jede...
madner

#2220 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by madner »

Beba ne spada u rizicnu grupu, ja se za nju ne bih brino niti bi sta slikao dok nema temperature.
Moji (5 i 2 godine) nisu nikad dobili temperaturu.
felipe kajetano

#2221 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by felipe kajetano »

Ima svega, vidio sam bebu od 17 dana pozitivna, majka negativna :-)
Lalena

#2222 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

I nakon 21 dan, sve manje - više isto... Uradiše mi danas i ovaj nalaz, naravno, nisu mi ništa objasnili, nema referentnih vrijednosti...
Ako mi može neko pojasniti šta konkretno znači prisustvo ovih antitijela? Samoizolacija prošla, ja sam i dalje bolesna, nemam pojma jesam li zarazna po druge?
I da li je iko od vas bio na sumamedu 16 dana :(

Image
epik

#2223 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by epik »

Evo prvi simptomi, temp 38.5 - 39. Izgubio naglo culo mirisa. Ne kasljem, ne boli u prsima, tijelo pocelo boliti....
banjaluka078

#2224 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Lalena wrote: 03/12/2020 17:07 I nakon 21 dan, sve manje - više isto... Uradiše mi danas i ovaj nalaz, naravno, nisu mi ništa objasnili, nema referentnih vrijednosti...
Ako mi može neko pojasniti šta konkretno znači prisustvo ovih antitijela? Samoizolacija prošla, ja sam i dalje bolesna, nemam pojma jesam li zarazna po druge?
I da li je iko od vas bio na sumamedu 16 dana :(
16 dana sumamed? Jesu li normalni? Doduše, žena s posla pozitivna, juče stavljena na peti antibiotik. Žao mi je da ti je još loše. Jesi još samo na nivou porodične medicine ili su te slali dalje, možda infektologu?

A što se tiče antitijela, stekla si zaštitu na neko vrijeme. Ne bi trebalo da si zarazna, meni rekoše da smijem među narod sa sličnim nalazom.
banjaluka078

#2225 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

epik wrote: 03/12/2020 17:16 Evo prvi simptomi, temp 38.5 - 39. Izgubio naglo culo mirisa. Ne kasljem, ne boli u prsima, tijelo pocelo boliti....
Sretno. Čaj, tečnost, mandarine...odmaraj, pokušaj nas ne čitati previše, da te ne uhvati anksioznost. Diši duboko.
Locked