Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Moderator: Benq
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1 Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Pitanje za one koji su već u tim vodama i sami se brinu o "tehnici":
Za nekog ko tek ulazi u te vode a bavi dizajnom, developmentom ili oboje kakvu konfiguraciju bi preporučili, pri tomvodeći računa o:
- cijeni,
- perfomansama,
- mogučnosti nadogradnje i zamjene djelova,
Prije svega ključno je da oprema "tečno" radi, moguće je nadograditi kad zatreba i da trenutne verzije aplikacija nisu top šta pomenuta mašina može da radi.
Cjenovni rang recimo 600 - 1.600KM
Aplikacije s kojima bi se radilo:
Adobe paket i slično,
AM software
Writing code alati i sl
Ubacite i linkove na OLX koji su vam reprezentativni.
Za nekog ko tek ulazi u te vode a bavi dizajnom, developmentom ili oboje kakvu konfiguraciju bi preporučili, pri tomvodeći računa o:
- cijeni,
- perfomansama,
- mogučnosti nadogradnje i zamjene djelova,
Prije svega ključno je da oprema "tečno" radi, moguće je nadograditi kad zatreba i da trenutne verzije aplikacija nisu top šta pomenuta mašina može da radi.
Cjenovni rang recimo 600 - 1.600KM
Aplikacije s kojima bi se radilo:
Adobe paket i slično,
AM software
Writing code alati i sl
Ubacite i linkove na OLX koji su vam reprezentativni.
-
kao_kaoty
#2 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Mislim da vrijedi svaki mjesec ostavljati odredenu sumu novca i nakon nekog vremena kupiti novi MacBook Pro, pogotovo ako imas nekoga u Americi ko bi ti mogao donijeti, jer su cijene dosta nize. To je dugorocno rjesenje.
- nivla
#3 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
apsolutno neistina u njegovom slucaju, posebno sto ce ovaj adobe paket prosiriti na jos neke pakete koji definitivno nemaju krekovani za mac okruzenje, da ne govorim da ce mu u tom prosirenom paketu trebati i graficka koja to sve moze gurati
na prvu bi trebao kupiti sljedece:
AMD ryzen sa sto vise jezgri
plocu koja podrzava ovaj procesor
2x16GB rama
nvme ssd kapaciteta 500gb
monitor od barem 24” najmanje full hd rezolucije
mogao bi ganjati ako ima jeftinije i nesto ovakvog tipa
https://imtec.ba/imtec-racunari/54827-i ... -ddr5.html
ako imas unicredit karticu za 1150 tesko da i mozes bolje od ovog
graficku mozda i ne moras odmah ali ovoj konfiguraciji fali diska i ram memorije, za cijenu graficke mogao bi uzeti 32gb rama i veci nvme ssd( u ovoj konfiguraciji je sata ssd)
- vaučer
#4 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Mac mini i dobar IPS monitor.
Kvaliteta reprodukcije boja je od primarne važnosti za rad u dizajnu. Meni je osobno bilo kakav laptop premal za ozbiljan rad, ali ovisi što ćeš raditi. Ako radiš primarno dizajn za web, možeš proći s takvim ekranom. Ja radim dosta za tisak, editiram video i ekrani ispod 24’’ su neugodno skučeni. Radim na retina iMacu 27’’ i teško bih se vratio na manji ekran.
Uzmi u obzir da su aplikacije kojima dizajniraš za web (ako ti je taj dizajn/dev primarni fokus) prilično ‘lagane’ u usporedbi s obradom recimo masnih InDesign fajlova za prelom. Dakle ni Xd, Figma ili Sketch ti neće zahtjevati neku najnoviju mašinu da rade bez problema. Dakle Mac Mini i dobar monitor ili polovan MP Pro 2015 su više nego dobri.
Kvaliteta reprodukcije boja je od primarne važnosti za rad u dizajnu. Meni je osobno bilo kakav laptop premal za ozbiljan rad, ali ovisi što ćeš raditi. Ako radiš primarno dizajn za web, možeš proći s takvim ekranom. Ja radim dosta za tisak, editiram video i ekrani ispod 24’’ su neugodno skučeni. Radim na retina iMacu 27’’ i teško bih se vratio na manji ekran.
Uzmi u obzir da su aplikacije kojima dizajniraš za web (ako ti je taj dizajn/dev primarni fokus) prilično ‘lagane’ u usporedbi s obradom recimo masnih InDesign fajlova za prelom. Dakle ni Xd, Figma ili Sketch ti neće zahtjevati neku najnoviju mašinu da rade bez problema. Dakle Mac Mini i dobar monitor ili polovan MP Pro 2015 su više nego dobri.
- mirsek
#5 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Mozda da sam sastavi pa da jeftinije prodje.nivla wrote: ↑02/12/2020 13:23
apsolutno neistina u njegovom slucaju, posebno sto ce ovaj adobe paket prosiriti na jos neke pakete koji definitivno nemaju krekovani za mac okruzenje, da ne govorim da ce mu u tom prosirenom paketu trebati i graficka koja to sve moze gurati
na prvu bi trebao kupiti sljedece:
AMD ryzen sa sto vise jezgri
plocu koja podrzava ovaj procesor
2x16GB rama
nvme ssd kapaciteta 500gb
monitor od barem 24” najmanje full hd rezolucije
mogao bi ganjati ako ima jeftinije i nesto ovakvog tipa
https://imtec.ba/imtec-racunari/54827-i ... -ddr5.html
ako imas unicredit karticu za 1150 tesko da i mozes bolje od ovog
graficku mozda i ne moras odmah ali ovoj konfiguraciji fali diska i ram memorije, za cijenu graficke mogao bi uzeti 32gb rama i veci nvme ssd( u ovoj konfiguraciji je sata ssd)
Recimo da uzme polovan procesor, ram, graficku( polovnu sa garancijom) i kuciste, mozda moze i bez graficke za pocetak.
Napojnu,SSD, maticnu i monitor nove.
- mirsek
#6 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Pa mac mini nije bas jeftin. Mozes macbook air kupiti za te pare i onda na njega prikljucis monitor i imas isto, cak i bolje nego mac mini.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:02 Mac mini i dobar IPS monitor.
Nov macbook air 2017, 2.000 KM. u mekline-u.
Last edited by mirsek on 02/12/2020 14:14, edited 1 time in total.
- nivla
#7 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
i da ne slusa ove sto mu savjetuju mac mini , mac air,da kupuju
da treba na monitor bolji dati para,to je tacno ali na ogranicenom budzetu a 1600 km nije da moze nesto mnogo bolje od ovog sto sam mu ja napisao a da je novo,gledao sam ja konfiguracije po piku i znam da ova konfiguracija vrti bez problema lumion 10 koji se na mac miniju ne moze ni pokrenuti
da treba na monitor bolji dati para,to je tacno ali na ogranicenom budzetu a 1600 km nije da moze nesto mnogo bolje od ovog sto sam mu ja napisao a da je novo,gledao sam ja konfiguracije po piku i znam da ova konfiguracija vrti bez problema lumion 10 koji se na mac miniju ne moze ni pokrenuti
- mirsek
#8 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Pa ne mora novo. Procesor i ram se vrlo rijetko kvare, kuciste isto moze bilo koje polovno, tu moze ustediti par stoja, taman da stavi vise rama npr..nivla wrote: ↑02/12/2020 14:13 i da ne slusa ove sto mu savjetuju mac mini , mac air,da kupuju
- vaučer
#9 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Ne znam cijene, ali polovan Mini s Fusion driveom i dovoljno RAMa bi trebao biti unutar budžeta. Air nije računar koji bi preporučio za taj novac - uvijek bi radije uzeo 15’’ MBPro, pa taman bio stariji. Imaš puno bolji ekran i hardver koji je spreman ‘zaorati’. Air je ipak namjenjen za casual rad.
U principu mislim da treba gledati ekran i dovoljno memorije, aplikacije za web dizajn ne traže najbolji hardver.
U principu mislim da treba gledati ekran i dovoljno memorije, aplikacije za web dizajn ne traže najbolji hardver.
- Dope_Man
#10 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Nisi bas naveo sta ces tacno raditi (Adobe je jako sirok), ali realno kao pocetniku ti ne trebaju nikavi macovi, niti moras ici na najvise i najbolje sto izlazi daleko izvan tvog budzeta. Unutar tvog budzeta mozes uzeti bez problema neki dobar Ryzen (recimo Ryzen 7 3700), 16 GB RAM-a (32 ako se uklopis u cijenu ili dodas kasnije, ne moras odmah na 32 ako izadje iz budzeta), i solidnu graficku koja se uklopi do tog budzeta, opet ovisno koliko ti je dobra uopste potrebna za ono sto ces raditi. Naravno, uz to ide odgovarajuca napojna (sreca danas su novi procesori i graficke daleko manje gladni nego ranije), i maticna da sve to uklopis.
Sve sto mozes imati kao zadatak ces sigurno moci raditi na takvoj konfiguraciji koja bi mogla da se sastavi za max 1500. A kasnije ces plivati u kesovima i mozes kupiti sta god zelis
SSD Uzmes recimo 500 GB za radne verzije fajlova, i 2-3 TB HDD za arhiviranje. Mada mozes proci i sa 250 GB SSD-a osim ako ces raditi i video produkciju neku, tu se vec popuni disk za cas.
Sve sto mozes imati kao zadatak ces sigurno moci raditi na takvoj konfiguraciji koja bi mogla da se sastavi za max 1500. A kasnije ces plivati u kesovima i mozes kupiti sta god zelis
SSD Uzmes recimo 500 GB za radne verzije fajlova, i 2-3 TB HDD za arhiviranje. Mada mozes proci i sa 250 GB SSD-a osim ako ces raditi i video produkciju neku, tu se vec popuni disk za cas.
- nivla
#11 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
ja mu opet ne savjetujem polovan mac a posebno laptop nikako ako ne mora a vi ga nastavite pogresno navoditi
i ovo govorim zato sto znam dizajnera koji je upravo poslusao savjete o mac-u pa nakon izvaljenih 2600 km za polovan macbook pro kupio pc da moze raditi jer je na velicanstvenom prou to bilo nemoguce
i ovo govorim zato sto znam dizajnera koji je upravo poslusao savjete o mac-u pa nakon izvaljenih 2600 km za polovan macbook pro kupio pc da moze raditi jer je na velicanstvenom prou to bilo nemoguce
- mirsek
#12 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Za obicno kodiranje mu je dovoljan bilo koji i5, 8gb rama, 256gb ssd i neki osrednji monitor, mozda pivot da ima ali i ne mora.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:19 Ne znam cijene, ali polovan Mini s Fusion driveom i dovoljno RAMa bi trebao biti unutar budžeta. Air nije računar koji bi preporučio za taj novac - uvijek bi radije uzeo 15’’ MBPro, pa taman bio stariji. Imaš puno bolji ekran i hardver koji je spreman ‘zaorati’. Air je ipak namjenjen za casual rad.
Ove druge aplikacije su puno zahtjevnije, ne znam sad pojedinacno koliko koja trazi ali mu sigurno treba bar duplo jaca masina od ove za kodiranje.
- vaučer
#13 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Pa ovisi što misli raditi kao primarnu djelatnost. Ako je neki dizajn/dev hibrid možda mu odgovara prenosivost laptopa, ako je primarno dizajn mislim da mu treba veći monitor. Hoće li koristiti neki softver koji je na samo Win ili Mac platformi itd.
Polovan Mac je sigurno ok izbor u nekom od ovih slučajeva - imaš dobru reprodukciju boja i pouzdan Os. Ali mislim da nam treba više informacija.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#14 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Zaboravi Apple. Cuj preporucuju liku neke polovne raspale laptope.
Sastavis sebi nesto jednostavno. Uzmes neki i5 ili ekvivalentni AMD, odgovarajucu maticnu, 16 GB RAM, 500GB SSD+2GB HDD, graficka moze cak i integrisana ako si pocetnik, i uzmes neki ok IPS monitor od 27 incha. Ima da leti sve to od softvera sto si nabrojao.
Sastavis sebi nesto jednostavno. Uzmes neki i5 ili ekvivalentni AMD, odgovarajucu maticnu, 16 GB RAM, 500GB SSD+2GB HDD, graficka moze cak i integrisana ako si pocetnik, i uzmes neki ok IPS monitor od 27 incha. Ima da leti sve to od softvera sto si nabrojao.
- mirsek
#15 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Ne preporucujem mac neko samo kazem da je macbook air generalno bolji izbor od mac minija.nivla wrote: ↑02/12/2020 14:27 ja mu opet ne savjetujem polovan mac a posebno laptop nikako ako ne mora a vi ga nastavite pogresno navoditi
Desktop je svakako bolji radi nadogradnji i cijene, moze vrlo solidnu konfu sastaviti za 1600 KM.
- vaučer
#16 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
mirsek wrote: ↑02/12/2020 14:32Za obicno kodiranje mu je dovoljan bilo koji i5, 8gb rama, 256gb ssd i neki osrednji monitor, mozda pivot da ima ali i ne mora.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:19 Ne znam cijene, ali polovan Mini s Fusion driveom i dovoljno RAMa bi trebao biti unutar budžeta. Air nije računar koji bi preporučio za taj novac - uvijek bi radije uzeo 15’’ MBPro, pa taman bio stariji. Imaš puno bolji ekran i hardver koji je spreman ‘zaorati’. Air je ipak namjenjen za casual rad.
Ove druge aplikacije su puno zahtjevnije, ne znam sad pojedinacno koliko koja trazi ali mu sigurno treba bar duplo jaca masina od ove za kodiranje.
Nisu prezahtjevne te aplikacije. Figmu možeš koristiti u browseru npr, ali Air je stvarno premal za propisan rad na web dizajnu. Ovisi sve čim se misli primarno baviti.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#17 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Ma koje aplikacije su zahtjevnije? Nije nigdje napisao da ce raditi video (Premiere i After Effects otpadaju), tako da neka normalna mashina vrti sve ostalo od Adobea bez problema.mirsek wrote: ↑02/12/2020 14:32Za obicno kodiranje mu je dovoljan bilo koji i5, 8gb rama, 256gb ssd i neki osrednji monitor, mozda pivot da ima ali i ne mora.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:19 Ne znam cijene, ali polovan Mini s Fusion driveom i dovoljno RAMa bi trebao biti unutar budžeta. Air nije računar koji bi preporučio za taj novac - uvijek bi radije uzeo 15’’ MBPro, pa taman bio stariji. Imaš puno bolji ekran i hardver koji je spreman ‘zaorati’. Air je ipak namjenjen za casual rad.
- vaučer
#18 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Ne znam čim se bavi tvoj kolega dizajner ali mogao je unaprijed istražiti jesu li aplikacije dostupne na Macu. Ne bih da sam advokat za Apple, radim u dizajnu preko 15 godina i radio sam uspiješno na obe platforme. Sad koristim primarno Apple ali bih jednako sutra mogao na Win bez problema.nivla wrote: ↑02/12/2020 14:27 ja mu opet ne savjetujem polovan mac a posebno laptop nikako ako ne mora a vi ga nastavite pogresno navoditi
Moja jedna preporuka - ekran je bitan.
- mirsek
#19 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Meni je adobe paket bio spor sa i3 2120, 16 gb rama, radeon 7770. Nisam puno koristio, samo probao kratko.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:37mirsek wrote: ↑02/12/2020 14:32Za obicno kodiranje mu je dovoljan bilo koji i5, 8gb rama, 256gb ssd i neki osrednji monitor, mozda pivot da ima ali i ne mora.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:19 Ne znam cijene, ali polovan Mini s Fusion driveom i dovoljno RAMa bi trebao biti unutar budžeta. Air nije računar koji bi preporučio za taj novac - uvijek bi radije uzeo 15’’ MBPro, pa taman bio stariji. Imaš puno bolji ekran i hardver koji je spreman ‘zaorati’. Air je ipak namjenjen za casual rad.
Nisu prezahtjevne te aplikacije. Figmu možeš koristiti u browseru npr, ali Air je stvarno premal za propisan rad na web dizajnu. Ovisi sve čim se misli primarno baviti.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#20 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Moje viđenje je da zaobiđem Laptop i da se orjentišem na širi izbor softwarea, što djelomično isključuje Jabuku.
Cijena je orijentaciona, a odavno nisam ništa tražio. uglavnom sam krpio što mi je naletilo. Malo sam izletio iz fazona šta je aktuelno. Trenutno radim na par "raga" sa celeronima i sl. koje nam malo pojačao.
Za sad (a vejrovatno ni kasnije) ne bih ništa audio/video više developmenta, grafika koliko zatreba ili kad nešto ispadne. Nije isključeno da se bacim i u te vode.
Vidim ove Ryzen i to mi je skroz novo.
Najbolje je opisao prijatelj vozio si trke, a sad ti treba nešto da plovi, slčan princip ali ni nalik.

Cijena je orijentaciona, a odavno nisam ništa tražio. uglavnom sam krpio što mi je naletilo. Malo sam izletio iz fazona šta je aktuelno. Trenutno radim na par "raga" sa celeronima i sl. koje nam malo pojačao.
Za sad (a vejrovatno ni kasnije) ne bih ništa audio/video više developmenta, grafika koliko zatreba ili kad nešto ispadne. Nije isključeno da se bacim i u te vode.
Najbolje je opisao prijatelj vozio si trke, a sad ti treba nešto da plovi, slčan princip ali ni nalik.
- vaučer
#21 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
@mirsek Nismo se razumijeli, govorio sam o aplikacijama za web dizajn - Sketch, Xdi Figma. Ostatak Adobe paketa kao Ilustrator, Ps i InDesign jesu zahtjeviji.
- mirsek
- mirsek
#23 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Ryzen definitivno sto se procesora tice, odlicni, imaju dobre i integrisane graficke pa ti nece biti neophodna posebna graficka na pocetku.arman1 wrote: ↑02/12/2020 14:42 Moje viđenje je da zaobiđem Laptop i da se orjentišem na širi izbor softwarea, što djelomično isključuje Jabuku.
Najbolje je opisao prijatelj vozio si trke, a sad ti treba nešto da plovi, slčan princip ali ni nalik.![]()
![]()
- Dope_Man
#24 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
Drzi se desktop racunara. Pogotovo za dizajn je bitno imati sto veci ekran, a naravno zelis i mogucnost nadogradnje. Kod laptopa su daleko ograniceniji, osim naravno u prenosivosti ako ocito planiras raditi na jednom mjestu tako da ti laptop ne treba. Dobra konfiguracija kakve smo gore vec spomenuli, jedan veci monitor (ili 2 po 22" recimo) i imas vrh stvar za poceti sa radom, koja ce i trajati. Na monitorima mozes najvise ustediti jer ces naci polovan bez problema za sicu na piku. Ovo ostalo bi ja sastavio novo ako vec zelis da znas da je sve kako treba. I tu se moze ustediti ako znas gdje uzeti. Ja sam zadnje dvije konfiguracije sastavio i narucio sa pik radnji, jedna iz Bijeljine, druga iz Banja Luke. Prosao daleko jeftinije nego da sam isto sklapao kupujuci u radnjama po Sarajevu.
- mirsek
#25 Re: Konfiguracija za Developera/Dizajnera početnika
15 godina, jel bit alijansa ? Moze i na pp.vaučer wrote: ↑02/12/2020 14:40Ne znam čim se bavi tvoj kolega dizajner ali mogao je unaprijed istražiti jesu li aplikacije dostupne na Macu. Ne bih da sam advokat za Apple, radim u dizajnu preko 15 godina i radio sam uspiješno na obe platforme. Sad koristim primarno Apple ali bih jednako sutra mogao na Win bez problema.nivla wrote: ↑02/12/2020 14:27 ja mu opet ne savjetujem polovan mac a posebno laptop nikako ako ne mora a vi ga nastavite pogresno navoditi
Moja jedna preporuka - ekran je bitan.