u biti je nije prošlo hajmo to reći, uvoznu proceduru za lijekovehadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:16kako mislis?hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:14u pravilu ti zdrav. radnik ne smije datihadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
hladan.preminger
#1126 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- hadzinicasa
#1127 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
a ako zdravstveni radnik daje sam sebi?hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:43u biti je nije prošlo hajmo to reći, uvoznu proceduru za lijekove
mislis da nije dozvoljeno da je unesem u zemlju kao neodobreni lijek? to mi je jasno. zato velim sverc-komerc.
-
Mogy87
#1128 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
@hadzinicasa ma belaj je sto, po do sada dostupnim informacijama, moze se pomijerati samo 4 puta. Zato je UK promijenila svoju strategiju ko ce dobiti prvi. Svo je hafifno nekakvo 
-
hladan.preminger
#1129 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
zd. radnik bi ti smio dati samo odobren lijek uvezen po legalnoj proceduri, u praviluhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:47a ako zdravstveni radnik daje sam sebi?hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:43u biti je nije prošlo hajmo to reći, uvoznu proceduru za lijekove
mislis da nije dozvoljeno da je unesem u zemlju kao neodobreni lijek? to mi je jasno. zato velim sverc-komerc.
skoro je stric dobio od porodice vakcinu protiv gripe iz austrije, naašao je ko će mu dati, ali ne u ustanovi
- zomri
#1130 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne sumnjam ja da ce kod nas biti i privatno dostupno za one koji zele preko reda dobiti vakcinu. Drzavne i jace privatne firme ce vjerovatno naci nacina da imuniziraju radnike preko reda. Nasa posla.
- hadzinicasa
#1131 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ma nisam ni mislila u ustanovi. ovo ide mimo "sistema"hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:52zd. radnik bi ti smio dati samo odobren lijek uvezen po legalnoj proceduri, u praviluhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:47a ako zdravstveni radnik daje sam sebi?hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:43
u biti je nije prošlo hajmo to reći, uvoznu proceduru za lijekove
skoro je stric dobio od porodice vakcinu protiv gripe iz austrije, naašao je ko će mu dati, ali ne u ustanovi
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1132 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Naravno da mu nije nista prioritet osim da mu BiH na srebrenom tanjiru servira ljude koje je ona odskolovala i formirala i sad evo i vakcinisala. Ali to je sad vec druga tema.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:39
nadam se iskreno, iako sumnjam da je Svabi prioritet jedna BIH. Mislim da u ovom slucajnu pravedna raspodjela ne pije vode.
p.s. BISS je u tome sampion!![]()
@Mogy87 kazu i za Pfizerovu da moze 4-5 dana u normalnom frizideru. taman za krijumcarenje![]()
Nejse, u istom smo paketu sa EU, dakle de facto dobijamo kad i EU, a posto i sa RF imamo otvoren kanal, Sputnjik V ce nam vjerovatno doci prije nego EU.
- hadzinicasa
#1133 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
i otjerala. ali to je sad druga prica_BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 14:05Naravno da mu nije nista prioritet osim da mu BiH na srebrenom tanjiru servira ljude koje je ona odskolovala i formirala i sad evo i vakcinisala. Ali to je sad vec druga tema.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:39
nadam se iskreno, iako sumnjam da je Svabi prioritet jedna BIH. Mislim da u ovom slucajnu pravedna raspodjela ne pije vode.
p.s. BISS je u tome sampion!![]()
@Mogy87 kazu i za Pfizerovu da moze 4-5 dana u normalnom frizideru. taman za krijumcarenje![]()
Nejse, u istom smo paketu sa EU, dakle de facto dobijamo kad i EU, a posto i sa RF imamo otvoren kanal, Sputnjik V ce nam vjerovatno doci prije nego EU.
i nisam sigurna da jesmo. kad EU odobri, u BiH ce tek poceti proces, a znamo da se kod nas uvijek na prvo mjesto stavljaju interesi covjeka i zajednice, a tek onda dubokog dzepa i ugradjivanja (ako ikako) tako da ... brzo ce to.
do tada, ja pripremam sverc komerc turu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1134 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To dvoje povezano. Sta ti mislis da vlast eto onako slucajno tjera ljude opstim beznadjemhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 14:19
i otjerala. ali to je sad druga prica![]()
i nisam sigurna da jesmo. kad EU odobri, u BiH ce tek poceti proces, a znamo da se kod nas uvijek na prvo mjesto stavljaju interesi covjeka i zajednice, a tek onda dubokog dzepa i ugradjivanja (ako ikako) tako da ... brzo ce to.
do tada, ja pripremam sverc komerc turu.
Nemas sta biti ili ne biti sigurna, ovo su egzaktne stvari, nije filozofija pa da je mozda jeste mozda nije. BiH je dio COVAX alijanse i to je lako provjerljiva cinjenica.
Ne kontam sta ces svercati i zasto to radis i da li bi bila spremna na sverc u suprotnom smjeru?
- hadzinicasa
#1135 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
1. mislim da vlast nema tolike kognitivne sposobnosti, a ni volju da bilo sta konta._BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 14:34To dvoje povezano. Sta ti mislis da vlast eto onako slucajno tjera ljude opstim beznadjemhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 14:19
do tada, ja pripremam sverc komerc turu.![]()
Nemas sta biti ili ne biti sigurna, ovo su egzaktne stvari, nije filozofija pa da je mozda jeste mozda nije. BiH je dio COVAX alijanse i to je lako provjerljiva cinjenica.
Ne kontam sta ces svercati i zasto to radis i da li bi bila spremna na sverc u suprotnom smjeru?
2. stvarno mi se ne nadgovara s tobom. zivi bili pa vidjeli hoce li istog dana poceti podjela vakcina u EU i BiH kako tvrdis. (a ne sporim ucesce u COVAX alijansi) niko sretniji od mene da budes u pravu.
3. jer zelim ja zastiti one koje volim (i nema te stvari koju ne bih ucinila da to napravim), a koje bi trebao zastiti sistem koji to ne cini. sto se tice odgovora na drugi dio pitanja, sadrzan je u prvom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1136 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Znaci jos nije ni pocelo ali ti vec znas da nece ici kako treba i planiras sverc u kojem iz milion razloga moze tokom transporta doci do ostecenja i propasti vakcine,a koju vjerovatno neces ni moci kupiti tokom cijele 2021. Nek ti je bog na pomoci sta drugo da ti kazem.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 15:01
1. mislim da vlast nema tolike kognitivne sposobnosti, a ni volju da bilo sta konta.
2. stvarno mi se ne nadgovara s tobom. zivi bili pa vidjeli hoce li istog dana poceti podjela vakcina u EU i BiH kako tvrdis. (a ne sporim ucesce u COVAX alijansi) niko sretniji od mene da budes u pravu.
3. jer zelim ja zastiti one koje volim (i nema te stvari koju ne bih ucinila da to napravim), a koje bi trebao zastiti sistem koji to ne cini. sto se tice odgovora na drugi dio pitanja, sadrzan je u prvom.
-
L u c i f e r
#1137 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Eno putko naredio masovnu vakcinaciju od iduce hefte
Nema labavo, aferim
A ne ko nasi hadalji
Nema labavo, aferim
A ne ko nasi hadalji
-
Milenkov buraz
#1138 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
@hadzinica @_BataZiv_0809
Dobro znamo da neće podjela vakcine biti baš odmah isti dan kao i u EU ali siguran sam da hoće par sedmica iza. Odobrenje od strane naših tijela će biti formalonost osim ako nekoj od politika u BiH nije cilj pobiti što više ljudi. Dakle od strane EU i Evrope mislim da neće biti opstrukcija, od naših možda mada u ovoj situaciji malo vjerovatno.
Dobro znamo da neće podjela vakcine biti baš odmah isti dan kao i u EU ali siguran sam da hoće par sedmica iza. Odobrenje od strane naših tijela će biti formalonost osim ako nekoj od politika u BiH nije cilj pobiti što više ljudi. Dakle od strane EU i Evrope mislim da neće biti opstrukcija, od naših možda mada u ovoj situaciji malo vjerovatno.
-
Milenkov buraz
#1139 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jb. tako ti je to kada polupismenim ljudima daš demokratiju. Ono ne zna kopirati link na računaru ali zna palamuditi o vakcinaciji, ono hoće da se pita za nešto.L u c i f e r wrote: ↑02/12/2020 15:56 Eno putko naredio masovnu vakcinaciju od iduce hefte
Nema labavo, aferim
A ne ko nasi hadalji
-
L u c i f e r
#1140 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Sta je racunarMilenkov buraz wrote: ↑02/12/2020 16:01Jb. tako ti je to kada polupismenim ljudima daš demokratiju. Ono ne zna kopirati link na računaru ali zna palamuditi o vakcinaciji, ono hoće da se pita za nešto.L u c i f e r wrote: ↑02/12/2020 15:56 Eno putko naredio masovnu vakcinaciju od iduce hefte
Nema labavo, aferim
A ne ko nasi hadalji![]()
-
daddy-kool
#1141 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nije demokratija da svi o svemu odlučuju, pa otišli bi u propast za sekundu.Milenkov buraz wrote: ↑02/12/2020 16:01Jb. tako ti je to kada polupismenim ljudima daš demokratiju. Ono ne zna kopirati link na računaru ali zna palamuditi o vakcinaciji, ono hoće da se pita za nešto.L u c i f e r wrote: ↑02/12/2020 15:56 Eno putko naredio masovnu vakcinaciju od iduce hefte
Nema labavo, aferim
Zato se biraju predstavnici, zato imaju eksperti.
-
Milenkov buraz
#1142 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Svkako samo što masa ljudi ne razmišlja na taj način jer ko njima može bilo šta narediti i natjerati za opće dobro.daddy-kool wrote: ↑02/12/2020 16:04Nije demokratija da svi o svemu odlučuju, pa otišli bi u propast za sekundu.Milenkov buraz wrote: ↑02/12/2020 16:01Jb. tako ti je to kada polupismenim ljudima daš demokratiju. Ono ne zna kopirati link na računaru ali zna palamuditi o vakcinaciji, ono hoće da se pita za nešto.L u c i f e r wrote: ↑02/12/2020 15:56 Eno putko naredio masovnu vakcinaciju od iduce hefte
Nema labavo, aferim
Zato se biraju predstavnici, zato imaju eksperti.
- hadzinicasa
#1143 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
pa ako ne bude potrebe, necu se upustati u to, kako rekoh niko sretniji od mene da si ti u pravu a ne ja i da ne moram na to ni misliti ... mislim ne kontam!?_BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 15:49Znaci jos nije ni pocelo ali ti vec znas da nece ici kako treba i planiras sverc u kojem iz milion razloga moze tokom transporta doci do ostecenja i propasti vakcine,a koju vjerovatno neces ni moci kupiti tokom cijele 2021. Nek ti je bog na pomoci sta drugo da ti kazem.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 15:01
1. mislim da vlast nema tolike kognitivne sposobnosti, a ni volju da bilo sta konta.
ali svak ko nije skeptican (nakon respiratora i testova i ne samo njih...) po meni nije realan.
- CikCikCikPogodi
#1144 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
BiH mozes otpisati u kakvog god sporazumu se radili. Mi necemo dobiti vakcine sljedece godine sigurno. Ipak EU ce reci prvo mi sve da obavimo, pa onda vi zadnji, a to je BiH.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 15:011. mislim da vlast nema tolike kognitivne sposobnosti, a ni volju da bilo sta konta._BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 14:34To dvoje povezano. Sta ti mislis da vlast eto onako slucajno tjera ljude opstim beznadjemhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 14:19
do tada, ja pripremam sverc komerc turu.![]()
-
Mogy87
#1145 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
RTS: Fajzer i Biontek danas podnose zahtev za registraciju vakcine u Srbiji
Ovo je juče dogovoreno na sastanku predstavnika kompanija sa predsednicom Vlade i ministrom zdravlja, saznaje RTS.
http://rs.n1info.com/Zdravlje/a679026/R ... rbiji.html
Ovo je juče dogovoreno na sastanku predstavnika kompanija sa predsednicom Vlade i ministrom zdravlja, saznaje RTS.
http://rs.n1info.com/Zdravlje/a679026/R ... rbiji.html
- banjaluka078
- Moderator
#1146 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Putin naredio masovnu vakcinaciju u Rusiji od iduće sedmice
Ruski predsjednik je rekao da će vakcinacija početi od prve dvije rizične grupe - ljekara i nastavnika.
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vlastima da započnu masovnu vakcinaciju protiv COVID-19 od naredne sedmice u Rusiji.
"Da se dogovorimo oko toga – nećete me izvještavati naredne sedmice, ali ćete početi masovnu vakcinaciju. Krenimo na posao već sada", poručio je on zamjenici premijera Tatjani Golikovoj, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.
Prema njegovim riječima, vakcinacija će početi od "prve dvije rizične grupe, a to su ljekari i nastavnici".
Ruska vakcina protiv korona virusa "Sputnik V" je 95 posto efikasna, sudeći po prelaznim analizama podataka sa kliničkih testiranja, saopćili nedavno njeni tvorci.
Vakcina "Sputnik V", koja se primjenjuje u dvije doze, koštat će manje od 20 dolara po osobi na međunarodnim tržištima i bit će besplatna za ruske građane.
Uskoro dva miliona doza
Čelnik ruskog fonda Kiril Dmitrev ranije je izjavio da Moskva namjerava proizvesti više od milijardu doza za pacijente u zemlji i u inostranstvu u narednoj godini.
Putin je rekao da će Rusija u narednih nekoliko dana dostići broj od dva miliona proizvedenih doza vakcine protiv korona virusa, prenosi Tanjug.
"Znam da je više od dva miliona doza proizvedeno, ili da će biti proizvedeno u narednih nekoliko dana. Proizvodnja prve registrirane vakcine protiv korona virusa 'Sputnjik V' će dostići taj nivo", kazao je Putin na ceremoniji otvaranja multifunkcionalnih medicinskih centara ruskog Ministarstva odbrane, koja je održana u obliku videokonferencije.
Vakcina "Sputnjik V", koju proizvodi Naucno-istraživacki institut "Gamaleja", dobila je 11. augusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravstva Rusije i postala prva registrirana vakcina protiv virusa korona u svijetu
- Point.
#1147 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nisam nešto upratio, koliko vremenski ova vakcina djeluje, je li jednom se bubneš i miran si za života ili je ko sezonska, pa se svake godine bocati ko za običnu grupu?
-
Mogy87
#1148 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To jos niko ne zna. Ne zna se zasigurno ni koliko traju antitijela kad prebolis. Vrijeme ce pokazati.
-
splinter
#1149 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
-
Mogy87