Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- Van Halen
#1101 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To znaci da bi i mi mogli imati koristi konacno od toga sto nismo EU. Treba to uzet odmah
-
Mogy87
#1102 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne moze! Ceka gospoda da se njima obrate. Vec se nadaju da nece. Valja pregledati dokumentaciju.
Bosna i Hercegovina nije članica EU te stoga ne prihvata automatski odobrenje za lijek koje daje Evropska Komisija, a na osnovu pozitivne ocjene kvalitete, efikasnosti i sigurnosti vakcine koju izdaje Komitet za humane lijekove (CHMP) i Evropska agencija za lijekove. Naša država ima svoj zakon, svoju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva te svoju Komisiju za lijekove", jasno su istakli iz Agencije za lijekove BiH.
S tim u vezi, agenciji se prvobitno mora obratiti neko od pravnih osoba zahtjevom za odobravanje vakcine na tržištu BiH. Predlagač može biti proizvođač vakcine ili njegov pravni zastupnik sa sjedištem u BiH. Ipak, niko od proizvođača vakcine protiv koronavirusa još se nije obratio Agenciji za lijekove BiH.
"Pitanje je da li će se proizvođač prve vakcine obratiti agenciji za njeno odobravanje. Ukoliko se ne obrati, pitanje je da li će zdravstveni radnici iskazati potrebu za vakcinom pa će time otvoriti mogućnost za interventni uvoz te vakcine. I na kraju, da li će proizvođač predmetne vakcine imati na raspolaganju dovoljnu količinu doza za sva zainteresovana tržišta", kazali su iz Agencije za lijekove BiH.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/odobrav ... /201124038
-
Trappist
#1103 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Poceo je kraj ovom ludilu 
-
Nivelacija
#1104 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Večeras vakcine lete prema Londonu i to je to the end
-
Horke
#1105 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Znaci nidje veze. Odobrenje moze traziti bilo koji uvoznik registrovan u BiH, a koji ispunjava uslove opreme, prostora i kadra (ima ih koji to stvarno ispunjavaju). Zahtjev mogu preko uvoznika podnjeti i entitetski ili kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.Mogy87 wrote: ↑02/12/2020 09:27Ne moze! Ceka gospoda da se njima obrate. Vec se nadaju da nece. Valja pregledati dokumentaciju.
Bosna i Hercegovina nije članica EU te stoga ne prihvata automatski odobrenje za lijek koje daje Evropska Komisija, a na osnovu pozitivne ocjene kvalitete, efikasnosti i sigurnosti vakcine koju izdaje Komitet za humane lijekove (CHMP) i Evropska agencija za lijekove. Naša država ima svoj zakon, svoju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva te svoju Komisiju za lijekove", jasno su istakli iz Agencije za lijekove BiH.
S tim u vezi, agenciji se prvobitno mora obratiti neko od pravnih osoba zahtjevom za odobravanje vakcine na tržištu BiH. Predlagač može biti proizvođač vakcine ili njegov pravni zastupnik sa sjedištem u BiH. Ipak, niko od proizvođača vakcine protiv koronavirusa još se nije obratio Agenciji za lijekove BiH.
"Pitanje je da li će se proizvođač prve vakcine obratiti agenciji za njeno odobravanje. Ukoliko se ne obrati, pitanje je da li će zdravstveni radnici iskazati potrebu za vakcinom pa će time otvoriti mogućnost za interventni uvoz te vakcine. I na kraju, da li će proizvođač predmetne vakcine imati na raspolaganju dovoljnu količinu doza za sva zainteresovana tržišta", kazali su iz Agencije za lijekove BiH.
Po ovom u klixu nema u BiH ni interventnog uvoza i prodavali bi se samo lijekovi koji imaju zastupnika ili proizvodjaca registrovanog, a to nije tacno.
-
Mogy87
#1106 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Evo bas to gledam. Sa stranice Agencije za lijekove i medicinska sredstva:Horke wrote: ↑02/12/2020 10:13Znaci nidje veze. Odobrenje moze traziti bilo koji uvoznik registrovan u BiH, a koji ispunjava uslove opreme, prostora i kadra (ima ih koji to stvarno ispunjavaju). Zahtjev mogu preko uvoznika podnjeti i entitetski ili kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.Mogy87 wrote: ↑02/12/2020 09:27Ne moze! Ceka gospoda da se njima obrate. Vec se nadaju da nece. Valja pregledati dokumentaciju.
Po ovom u klixu nema u BiH ni interventnog uvoza i prodavali bi se samo lijekovi koji imaju zastupnika ili proizvodjaca registrovanog, a to nije tacno.
Članom 66. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima („Službeni glasnik BIH“ broj 58/08) i Pravilnikom o uslovima za uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“ broj 23/11) definisani su uslovi pod kojima se izdaje odobrenje za uvoz lijeka u Bosnu i Hercegovinu. Iz gore navedenih propisa nesumnjivo proizilazi da saglasnost za uvoz gotovog lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini daje nadležno entitetsko ministarstvo zdravlja odnosno Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko Distrikta.
Edit: clan 66 glasi:
(3) Nadležna entitetska ministarstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta mogu odobriti uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje lijeka u promet u sljedećim slučajevima:
a) hitnog uvoza za potrebe pojedinačnog liječenja, na predlog zdravstvene ustanove;
b) hitno potrebnog uvoza ograničenih količina lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet, a neophodni su za zaštitu zdravlja stanovništva, na predlog zdravstvene ustanove;
c) hitnog uvoza lijekova humanitarnog porijekla;
d) uvoz lijekova potrebnih za naučnoistraživački rad.
- hadzinicasa
#1107 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1108 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne vjerujem da ce biti komercijalno dostupne prije 2022.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
- hadzinicasa
#1109 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Svercacu vakcine_BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 12:52Ne vjerujem da ce biti komercijalno dostupne prije 2022.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
- zomri
#1110 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
800k doza spremno ove sedmice, milioni do kraja decembra stizu. Uk ima 40m naruceno.
-
Mogy87
#1111 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Imas musterijuhadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:56Svercacu vakcine_BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 12:52Ne vjerujem da ce biti komercijalno dostupne prije 2022.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?![]()
-
Mogy87
#1112 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Plan Evropske komisije je da omoguce svakom gradjaninu koji je clan EU, a zeli se vakcinisati da to obavi do oktobra 2021._BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 12:52Ne vjerujem da ce biti komercijalno dostupne prije 2022.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
- hadzinicasa
#1113 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
imala sam vec narudzbe za vakcine protiv HPV-a
, a ja se nadam da ce biti i komercijalno dostupnih sto prije.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1114 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Bio je juce tekst na indexu o tome. Probam ga sad naci.
- red evil
#1115 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Vjerujem da uskoro ide priča da oni koji prime vakcinu dobiju 1000 KM. Nadam se da me to neće mimoići jer za pozitivan test jest, nisam ništa dobio a za vakcinu bi već trebalo nešto. 
-
Mogy87
#1116 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne sumnjam ja u tvoju tvrdnju vec spominjem razliku u statusu nas i gradjana EU i po ovom pitanju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1117 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Evo ga:
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2235226
Pa ka'e:
U 2021. još ne treba očekivati da će cjepivo biti komercijalno dostupno za one koji bi si ga htjeli sami kupiti.
"Mislim da sljedeće godine cjepivo još neće biti dostupno za komercijalnu prodaju putem ljekarni. Naime, potražnja država za cjepivima koja će se distribuirati i primjenjivati putem javnog zdravstvenog sustava nadmašuje kapacitete proizvodnje. Svi bi htjeli što prije cijepiti svoje stanovništvo i posljedično ublažiti mjere u zajednici, a time i izravno smanjiti štetne posljedice na ekonomiju zemlje."
Pa ka'e:
U 2021. još ne treba očekivati da će cjepivo biti komercijalno dostupno za one koji bi si ga htjeli sami kupiti.
"Mislim da sljedeće godine cjepivo još neće biti dostupno za komercijalnu prodaju putem ljekarni. Naime, potražnja država za cjepivima koja će se distribuirati i primjenjivati putem javnog zdravstvenog sustava nadmašuje kapacitete proizvodnje. Svi bi htjeli što prije cijepiti svoje stanovništvo i posljedično ublažiti mjere u zajednici, a time i izravno smanjiti štetne posljedice na ekonomiju zemlje."
- hadzinicasa
#1118 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
ma dobro, ovo je u smislu potraznje i ponude, ovisi o dinamici vakcinacije i eventulnim prosirenjima kapaciteta za proizvodnju. jasno je da ce se prvo "namiriti" akutne potrebe, a onda stavljati u slobodnu prodaju - kad ce to biti vidjecemo. ja ipak mislim mozda jos u drugoj polovini 2021._BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 13:11 Evo ga:
Pa ka'e:
pitanje je kad ce vakcina doci u BiH, da li uopce prje tog vremena.
-
hladan.preminger
#1119 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
u pravilu ti zdrav. radnik ne smije datihadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
- hadzinicasa
#1120 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
kako mislis?hladan.preminger wrote: ↑02/12/2020 13:14u pravilu ti zdrav. radnik ne smije datihadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 12:46 pitanje: da li mislite da ce vakcine u EU biti dostupne za kupovinu? Tipa kupim ja vakcinu u EU i donesem je (pod svim uslovima cuvanja) u BiH i vakcinisem osobe u BiH?
-
Trappist
#1121 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.index.hr/vijesti/clanak/bri ... 35418.aspx
Britanija odobrila cjepivo, EU upozorava: Ne smijemo biti brzopleti
Komentar nekog lika: "Pa trebaju se svi nadležni u Europi skupiti. Dok ih pohvataju po orgijama u Briselu, potraje to vremena."

Britanija odobrila cjepivo, EU upozorava: Ne smijemo biti brzopleti
Komentar nekog lika: "Pa trebaju se svi nadležni u Europi skupiti. Dok ih pohvataju po orgijama u Briselu, potraje to vremena."
- muhafuca
#1122 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
hoce li se moci organizovano dovodit?
ja im mogu jedno petoricu obezbjedit za pelcovanja ako idu meni pare na ruke
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1123 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kad i u EU jer smo dio programa nabavke bez obzira sto nismo clanica. A moguce je da ce nam doci i Sputnik V prije nego EU.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:13 pitanje je kad ce vakcina doci u BiH, da li uopce prje tog vremena.
A mozda cemo vozace Kantic turistika ubuduce ganjati za vakcine kao sad za frankfurtsku nutelu i Persil iz njemackog Lidla
Vidjecemo.
-
Mogy87
#1124 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jedan gepek hladnjaca za -70_BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 13:24Kad i u EU jer smo dio programa nabavke bez obzira sto nismo clanica. A moguce je da ce nam doci i Sputnik V prije nego EU.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:13 pitanje je kad ce vakcina doci u BiH, da li uopce prje tog vremena.
A mozda cemo vozace Kantic turistika ubuduce ganjati za vakcine kao sad za frankfurtsku nutelu i Persil iz njemackog Lidla![]()
Vidjecemo.
- hadzinicasa
#1125 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
nadam se iskreno, iako sumnjam da je Svabi prioritet jedna BIH. Mislim da u ovom slucajnu pravedna raspodjela ne pije vode._BataZiv_0809 wrote: ↑02/12/2020 13:24Kad i u EU jer smo dio programa nabavke bez obzira sto nismo clanica. A moguce je da ce nam doci i Sputnik V prije nego EU.hadzinicasa wrote: ↑02/12/2020 13:13 pitanje je kad ce vakcina doci u BiH, da li uopce prje tog vremena.
A mozda cemo vozace Kantic turistika ubuduce ganjati za vakcine kao sad za frankfurtsku nutelu i Persil iz njemackog Lidla![]()
Vidjecemo.
p.s. BISS je u tome sampion!
@Mogy87 kazu i za Pfizerovu da moze 4-5 dana u normalnom frizideru. taman za krijumcarenje