aldinjo wrote: ↑24/11/2020 16:31
biglebovski wrote: ↑24/11/2020 15:08
aldinjo wrote: ↑24/11/2020 13:12
Kakvi idioti! I čudi ih što imaju tolike gubitke?
U tom smjeru se ide nekako. Bilo bi glupo, moraš priznati, kada se nabave milijarde doza vakcina u koje će se spićiti milijarde i milijarde dolara, i sad da neko neće da se vakciniše. I vakcine da propadnu. Pretpostavljam da će vakcine samo zamijeniti trenutno potrebne pcr testove za putovanja u inostranstvo. Ili što bi Božinović rekao, operacija mora biti uspješna!
Govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa, odnosno o mogućnosti da ono bude obavezno, Božinović je kazao:
"Po zakonu o zaštiti pučanstva postoje cjepiva koja su obvezna. Svakako, mi moramo znati, da bi cjepivo zaustavilo epidemiju, trebalo bi biti procijepljeno 70 posto ljudi, vodit ćemo računa da se to dogodi.
U svakom slučaju, mi moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi, jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, ono je tu negdje, možemo na njega računati. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti do kad bi one trajale. Ali za to nam treba podrška građana i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije taj cilj ostvari, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života na koji smo navikli", rekao je.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/boz ... 33176.aspx
To je jedna ekipa! "Ako nisi s nama protiv nas si", parola koja mi je poznata od početka ovog vijeka.
Maloprije pročitah o Božinoviću, ministar MUP-a priča o vakcinaciji.

Ovakve vrste ljudi kao što je ublehaš me ne iznenađuju, ali mi nije jasno kako mogu očekivati podršku većine ljudi. Nisu svjesni kakvi bi problema mogli imati ako budu "tjerali" ljude na vakcinu. I u Srbiji je slična situacija, a vjerovatno i u BiH.
Sentiment je isti u čitavom svijetu čini mi se. Evo jedan članak iz USA:
Tara Granger (36) dvije je decenije radila kao medicinska sestra u okrugu Suffolk, NY, a ona i njezino dvoje djece cijepe se svake godine.
"Lijekovi su moj život", kaže ona. "To sam naučia u školi."
Ali ona dovodi u pitanje obećano nadolazeće cjepivo protiv COVID-19, velikim dijelom zbog onoga čemu je iz prve ruke svjedočila u vezi s financijskim poticajima za cjepiva.
"Plaši me što sam dobila toliko besplatnih ručkova i besplatnih večera jer sam pogurala cjepivo protiv gripa", kaže Granger. "Šta ću dobiti kada poguram COVID vakcinu?"
Granger se razboljela od koronavirusa ranije ovog ljeta i rekla da je učinila „suprotno od onoga što su ljudi rekli da treba raditi. Uzeo sam suplemente i vitamine i nisam otišao u bolnicu da me stave na ventilator i umru. Bio sam dovoljno pametan da kažem: ‘Moj se imunološki sistem može boriti protiv toga, samo moram pronaći pravi način da to učinim.’
Claudia Torres, 28-godišnja mama koja ostaje kod kuće i blogerica iz Miamija, osjeća se isto. Rekla je da su sva njena djeca u toku sa preporučenim cjepivima. "Nisam anti-vaxxer ili mislim da je COVID-19 podvala", kaže ona. "Ali ja jednostavno ne želim cjepivo COVID-19."
Čak i bogati i moćni izražavaju sumnju. Elon Musk rekao je u intervjuu za podcast krajem septembra da neće dobiti vakcinu jer "nije u opasnosti od COVID-a, kao ni moja djeca".
Pokret protiv vakcina nije ništa novo - 2019. Svjetska zdravstvena organizacija navela je „kolebljivost cjepljenja“ kao jednu od deset prijetnji globalnom zdravlju - ali sve veće nepovjerenje u cjepivo koje je u ovom trenutku samo hipotetičko rijedak kulturni fenomen.
Scott Ratzan, liječnik i stručnjak za medicinske dezinformacije sa Univerziteta City u New Yorku i Univerziteta Columbia, kaže da je raspoloženje protiv cjepiva za COVID rezultat "masovnog pada povjerenja u vladu, nauku i vlasti javnog zdravstva".
Političari koji daju savjete za javno zdravstvo tijekom krize COVID-19 "doveli su do javne zabune oko toga što je istina i što je fikcija", kaže Nancy Kass, profesor bioetike i javnog zdravstva u Johns Hopkinsu. "COVID je pretvorio u političku bolest, a ne u javno-zdravstveni problem.
Trumpova administracija "Operacija Warp Speed", inicijativa od 10 milijardi dolara koju je predsjednik uporedio s projektom Manhattan, poziva na modernizirani proces razvoja cjepiva protiv koronavirusa, s krajnjim ciljem distribucije 300 miliona doza do siječnja 2021. godine.
Riječ je o ambicioznom projektu koji je alarmirao umjesto da je umirio mnoge Amerikance.
"Politika je očito ubačena u naučna otkrića u posljednjih nekoliko mjeseci", kaže Rohan Arora, 19, aktivista za zaštitu okoliša sa sjedištem u Washingtonu, DC. „Zaista sam sumnjičav da li vjerodostojni istraživači usmjeravaju ova cjepiva. S obzirom na to da je ovo izborna godina, očito je da političari imaju interesa da donesu bilo kakvo rješenje za okončanje ove pandemije, čak i ako je rješenje samo neučinkovita PR fasada. "
Iako je Bijela kuća odobrila nove smjernice FDA-e koje bi produžile vremenski okvir za klinička ispitivanja cjepiva, Trump se 6. oktobra na Twitteru usprotivio FDA-i, nazivajući ažurirane smjernice "još jednim političkim hit-poslom!"
"Eklatantno Trumpovo zanemarivanje činjenja da je još jednom učinio pravu stvar utječe na zdravlje Amerikanaca", kaže Crystal Hawkins (34), RN u Philadelphiji, koja sebe opisuje kao "provaxxericu".
"Jasno je da sigurna i efikasna vakcina nije toliko važna za predsjednika koliko imati hvalisava prava za razvoj vakcine za vrijeme njegovog predsjedništva", dodaje ona.
Velik dio reakcije protiv Trumpa i cjepiva izazvali su članovi Demokratske stranke. "Ako nam dr. [Anthony] Fauci, ako nam ljekari kažu da ga trebamo uzeti, ja ću biti prva u redu za njegovo uzimanje", izjavila je senator Kamala Harris na potpredsjedničkoj raspravi 7. oktobra na pitanje da li će dobiti vakcinu protiv COVID-19. "Ali ako nam Donald Trump kaže da bismo to trebali poduzeti - onda to neću prihvatiti."
Strahovi zbog ubrzanog cijepljenja nisu u potpunosti bez historijskog presedana. 1976. godine novi soj virusa H1N1 za koji se sumnja da je genetski sličan "španskoj gripi" 1918. razbolio je stotine vojnika u Fort Dixu, NJ. Tadašnji predsjednik Gerald Ford, tražeći dobru štampu u izbornoj godini, pokrenuo je ambicioznu kampanju da, prema njegovim riječima, cijepi "svakog muškarca, ženu i dijete u Sjedinjenim Državama".
Iako je vakcina još bila u ranim kliničkim ispitivanjima, Kongres je usvojio zakon kojim se odobrava hitno rano predstavljanje, a koji je stigao sa sloganom „Zavrni svoj rukav, Ameriko“. Ali kada je 35 starijih ljudi umrlo nakon vakcinacije, a stotine su razvile rijetki neurološki poremećaj, broj vakcinacija je naglo pao, a neki su napor nazvali "fijasko".
Nisu samo političari osumnjičeni da koriste COVID vakcinu za ličnu korist. Proizvođači lijekova također su se našli pod lupom. Postoje stotine vakcina u fazi predkliničkog ispitivanja, ali samo četiri - one koje vode Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson i AstraZeneca - trenutno su u fazi 3 kliničkih ispitivanja.
Ali posljednjih sedmica bilo je problema. AstraZeneca, koja razvija svoje cjepivo sa Univerzitetom u Oxfordu, zaustavila je studiju početkom septembra nakon što je sudionik razvio ozbiljne neurološke simptome u skladu s poprečnim mijelitisom, rijetkom upalom kičmene moždine. A u ponedjeljak su Johnson & Johnson zaustavili svoja suđenja zbog „neobjašnjive bolesti“ kod jednog učesnika; Eli Lilly je to isto učinio u utorak.
Da ne spominjem, većina Amerikanaca smatra da je to previše napretka prerano. U anketi Pew Research-a, 78 posto vjeruje da se cjepiva razvijaju prebrzo, prije nego što se u potpunosti shvate njihova sigurnost i učinkovitost.
"Neki ljudi mogu pretpostaviti zlonamjernu namjeru znanstvenika kada se stvarno trude da prate vrlo složenu situaciju", kaže David Broniatowski, izvanredni profesor na George Washington University koji je objavio nekoliko studija o dezinformacijama cjepiva. "Znanstvenici ne žele reći pogrešnu stvar i često će šutjeti ili pružati činjenice i statistike bez konteksta, ostavljajući protivnike cjepiva da popune vakuum."
Rob Holmes sumnja da barem prva runda COVID cjepiva neće biti pouzdana.
"Microsoft stalno isporučuje proizvode sa greškama, a zatim otklanja greške nakon što ih zamorčići - potrošači - upoznaju s nedostacima", kaže on. "Ne vjerujem da farmaceutska zajednica djeluje puno drugačije."
Pad broja ljudi koji su spremni dobiti COVID cjepivo je stvarna briga. Prema Sveučilištu Johns Hopkins, između 70 i 90 posto Amerikanaca trebalo bi imati antitela na koronavirus kako bi postigli imunitet stada. Vakcina neće donijeti mnogo koristi "osim ako nemamo imuniziran značajan broj populacije", kaže Ratzan.
Hitnost je navela neke istraživače da daju preporuke koje samo dolivaju ulje na vatru protiv vakcine. 1. oktobra, New England Journal of Medicine objavio je rad u kojem se sugerira da oni koji ne žele dobrovoljno uzeti COVID vakcinu „trebaju snositi kaznu“ - i to „relativno značajnu“, uključujući „suspenziju sa posla ili pritvaranje u kuće. "
Kass iz Johns Hopkinsa priznaje da je komunikacija o prevenciji i vakcinaciji protiv COVID-a „prilično pogubna sa stanovišta javnog zdravlja“.
https://nypost.com/2020/10/17/us-scient ... 9-vaccine/