Napisao sam u drugom dijelu, imas kruznih tokova koji imaju punu liniju, bas kao i raskrsnica.tempuser wrote: ↑01/12/2020 11:34Prije će biti cesta sa pravom prvenstva u koju se uključuju sporedne ceste, kroz raskrnicu se ne smiješ prestojavati...un1ted wrote: ↑01/12/2020 11:07 Sve dok je isprekidana linija, mozes ulaziti i izlati iz trake kako hoces, jer kruzni tok nije nista do obicna raskrnica koja je, pa kruzna.
Primjer kruzni Jošanica, imaš dio isprekidane i ispred izlaza/ulaza puna linija gdje se ne mozes prestrojiti, ako vec ranije nisi.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#30801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
tempuser
#30802 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kružni je saobraćani element sam za sebe, po pravilima je najbliži cesti s pravom prvenstva, a svako mjesto uključenja u kružni tok je praktično raskrsnica sama za sebe. Upravo tako je zato u kružnim tokovima sa više traka, a koji su pravilo obilježeni, puna linije na mjestu isključenja iz kružnog toka da se ne bi prestrojavalu u raskrsnici.Concord wrote: ↑01/12/2020 11:58 Tempuser je u pravu, u raskrsnici nema prestrojavanja i prema tome ne bi trebalo biti ni u kruznom. Nas retardirani zakon ne da to dozvoljava nego nego naredjuje i tu nastaju svi problemi oko prvenstva i iskljucivanja, pomjesano sa losom infrastrukturom jer gradimo kruzne sa vise traka na koji se ukljucuju/iskljucuju ceste sa jednom trakom.
Kružni tok sa više traka bez prestrjavanja nema smisla jer svrha više traka i jeste da se saobraćaj ubrza i da se auti od ulaza prema izlazu kreću od unutrašnje prema vanjskoj.
Međutim, ti si u pravu, imati obavezne smjerove na prilazu kružnom toku, a isprkidane linije u kružnom toku je paradoks. Prateći signalizaciju ja se iz pravca Hrasnog prema pekari AS mogu isljučiti samo vanjskom trakom!
Smjerokazi imaju smisla samo tamo gdje su trake fizički odvojene (kao svker u Tuzli)...
-
tempuser
#30803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Napisah iznad... Po pravilima kružni tok je najbliži cesti sa pravom prvenstva u koju se uključuju sporedne ceste i svako to ukljušenje je raskrsnica za sebe. Puna linija je da se ti, bez obzira što se krećeš po cesti s pravom prvenstva, ne možeš prestrojiti iz unutrašnje u vanjsku (odnosno iz lijeve u desnu) na mjestu na kojem se istovremeno vozilo uključuje sporedna cesta.un1ted wrote: ↑01/12/2020 12:14Napisao sam u drugom dijelu, imas kruznih tokova koji imaju punu liniju, bas kao i raskrsnica.tempuser wrote: ↑01/12/2020 11:34Prije će biti cesta sa pravom prvenstva u koju se uključuju sporedne ceste, kroz raskrnicu se ne smiješ prestojavati...un1ted wrote: ↑01/12/2020 11:07 Sve dok je isprekidana linija, mozes ulaziti i izlati iz trake kako hoces, jer kruzni tok nije nista do obicna raskrnica koja je, pa kruzna.
Primjer kruzni Jošanica, imaš dio isprekidane i ispred izlaza/ulaza puna linija gdje se ne mozes prestrojiti, ako vec ranije nisi.
- Laplace
#30804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Paper_girl wrote: ↑30/11/2020 22:59Moze primjer znaka?
- Laertes
#30805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koji ti je to u centru? Novi kod Tenisa?schindleroskar wrote: ↑01/12/2020 10:45 Neko gore dobro rece da je kultura saobracaja jedno, a pravila drugo. Kruzni u centru Tuzle je katastrofa po tom pitanju. Uzet cu primjer dva kruzna u Tuzli. Jedan je na skveru i na njemu ako udjes u vanjsku moras izac na prvom izlazu, punom linijom je ogranicen, i vrlo rijetko tu dodje do udesa. Medjutim ovaj u centru je katastrofa u špici. Unutrasnja i vanjska su podijeljeni isprekidanom i vrlo cesto upravo pocetnici znaju citavo vrijeme kruzit vanjskom. Davno sam polozio, ali mogu se sjetiti kroz maglu da su i meni govorili da mozes kruziti vanjskom i ako te ko pokupi iz unutrasnje da je on kriv, to jeste ako je isprekidana linija( jer onda vrijede pravila prestrojavanja dok ste unutra). Ja se znam iznervirati na kruznim, ali nikada nisam imao problema, identicno se ponasam ko sa Bihamkovog linka, postujem druge vozace, usporim, ako vidim da imam nekog u vanjskoj jos jedan krug napravim pa se onda iskljucim, nece mi nista pobjec za 10 sekundi sto potrosim u kruznom. Ne kazem da je nemoguce da dodje do udesa ako ne zuris a drugi grijese, ali barem sanse za to svedes na minimum.
- Laplace
#30806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da li to vrijedi i za ravnu cestu? Ako se iz desne trake može skrenuti samo desno, onom do nje može pravo i desno, pri kontaktu je isto kriv ona lijevi iako onaj desni nije ni smio produžiti pravo?tempuser wrote: ↑01/12/2020 08:01 @JavierBosnia je upravu, vozačka kultura je jedno, propisi su drugo i nažalost po propisima pravljenje 3/4 kruga vanjskom nije pogrešno bez obzra na smjerokaze, odnosno ako dođe do belaja onaj koji je krenio da se iz unutrašnje islljuči iz kružnog toka i udari onoga koji je iz vanjske nastavio po kružnom toku iako se i on po smjerokazu trebao isključiti, je kriv. Upravo zato instruktori kandidate obučavaju da voze isključivo vanjskom.
-
tempuser
#30807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tu situaciju koju opisuješ imaš u kod RTV-a kad se iz Majdanske uključuješ u B. Meše Selimovića, iz srednje možeš pravo prema RTV-u i desno prema Otoci, iz desne samo desno prema Otoci i kriv bi bio onaj koji bi iz desne produžio pravo i udario ovoga što iz srednje skreće desni, ali, ti poređenje nije dobro jer u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo, odnosno iz obje trake možeš i pravo i desno.Laplace wrote: ↑01/12/2020 13:36Da li to vrijedi i za ravnu cestu? Ako se iz desne trake može skrenuti samo desno, onom do nje može pravo i desno, pri kontaktu je isto kriv ona lijevi iako onaj desni nije ni smio produžiti pravo?tempuser wrote: ↑01/12/2020 08:01 @JavierBosnia je upravu, vozačka kultura je jedno, propisi su drugo i nažalost po propisima pravljenje 3/4 kruga vanjskom nije pogrešno bez obzra na smjerokaze, odnosno ako dođe do belaja onaj koji je krenio da se iz unutrašnje islljuči iz kružnog toka i udari onoga koji je iz vanjske nastavio po kružnom toku iako se i on po smjerokazu trebao isključiti, je kriv. Upravo zato instruktori kandidate obučavaju da voze isključivo vanjskom.
- Laplace
#30808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Par komentara iznad imaš sliku kružnog (moj komentar) sa iscrtanim obaveznim smjerovima unutar kružnog, na trakama.tempuser wrote: ↑01/12/2020 14:07Tu situaciju koju opisuješ imaš u kod RTV-a kad se iz Majdanske uključuješ u B. Meše Selimovića, iz srednje možeš pravo prema RTV-u i desno prema Otoci, iz desne samo desno prema Otoci i kriv bi bio onaj koji bi iz desne produžio pravo i udario ovoga što iz srednje skreće desni, ali, ti poređenje nije dobro jer u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo, odnosno iz obje trake možeš i pravo i desno.Laplace wrote: ↑01/12/2020 13:36Da li to vrijedi i za ravnu cestu? Ako se iz desne trake može skrenuti samo desno, onom do nje može pravo i desno, pri kontaktu je isto kriv ona lijevi iako onaj desni nije ni smio produžiti pravo?tempuser wrote: ↑01/12/2020 08:01 @JavierBosnia je upravu, vozačka kultura je jedno, propisi su drugo i nažalost po propisima pravljenje 3/4 kruga vanjskom nije pogrešno bez obzra na smjerokaze, odnosno ako dođe do belaja onaj koji je krenio da se iz unutrašnje islljuči iz kružnog toka i udari onoga koji je iz vanjske nastavio po kružnom toku iako se i on po smjerokazu trebao isključiti, je kriv. Upravo zato instruktori kandidate obučavaju da voze isključivo vanjskom.
-
tempuser
#30809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Super, samo što svaki od tih znakova dozvoljava islljučenje na po dva izlaza, znači, ako se uključujem iz pravca Zvorničke, desnom smijem produžiti pored izlaza za Hrasno i isključiti se na izlazu prema Aneksu, ako se uključujem iz pravca Hrasnog, desnom smijem produžiti pravo pored izlaza za Aneks i isključiti se na izlazu za AS pekaru i tako u krug = u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo. Ti obavezno smjerovi imaju smisla jedino ako su trake fizički odvojene.Laplace wrote: ↑01/12/2020 14:09Par komentara iznad imaš sliku kružnog (moj komentar) sa iscrtanim obaveznim smjerovima unutar kružnog, na trakama.tempuser wrote: ↑01/12/2020 14:07Tu situaciju koju opisuješ imaš u kod RTV-a kad se iz Majdanske uključuješ u B. Meše Selimovića, iz srednje možeš pravo prema RTV-u i desno prema Otoci, iz desne samo desno prema Otoci i kriv bi bio onaj koji bi iz desne produžio pravo i udario ovoga što iz srednje skreće desni, ali, ti poređenje nije dobro jer u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo, odnosno iz obje trake možeš i pravo i desno.

-
schindleroskar
#30810 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da na njega mislim, u 16:00 kad je najveca guzvaLaertes wrote: ↑01/12/2020 13:28Koji ti je to u centru? Novi kod Tenisa?schindleroskar wrote: ↑01/12/2020 10:45 Neko gore dobro rece da je kultura saobracaja jedno, a pravila drugo. Kruzni u centru Tuzle je katastrofa po tom pitanju. Uzet cu primjer dva kruzna u Tuzli. Jedan je na skveru i na njemu ako udjes u vanjsku moras izac na prvom izlazu, punom linijom je ogranicen, i vrlo rijetko tu dodje do udesa. Medjutim ovaj u centru je katastrofa u špici. Unutrasnja i vanjska su podijeljeni isprekidanom i vrlo cesto upravo pocetnici znaju citavo vrijeme kruzit vanjskom. Davno sam polozio, ali mogu se sjetiti kroz maglu da su i meni govorili da mozes kruziti vanjskom i ako te ko pokupi iz unutrasnje da je on kriv, to jeste ako je isprekidana linija( jer onda vrijede pravila prestrojavanja dok ste unutra). Ja se znam iznervirati na kruznim, ali nikada nisam imao problema, identicno se ponasam ko sa Bihamkovog linka, postujem druge vozace, usporim, ako vidim da imam nekog u vanjskoj jos jedan krug napravim pa se onda iskljucim, nece mi nista pobjec za 10 sekundi sto potrosim u kruznom. Ne kazem da je nemoguce da dodje do udesa ako ne zuris a drugi grijese, ali barem sanse za to svedes na minimum.
- Laplace
#30811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije to ta slika. Slika na kojoj su strelice u samom kružnom toku, ne ispred njega.tempuser wrote: ↑01/12/2020 14:18Super, samo što svaki od tih znakova dozvoljava islljučenje na po dva izlaza, znači, ako se uključujem iz pravca Zvorničke, desnom smijem produžiti pored izlaza za Hrasno i isključiti se na izlazu prema Aneksu, ako se uključujem iz pravca Hrasnog, desnom smijem produžiti pravo pored izlaza za Aneks i isključiti se na izlazu za AS pekaru i tako u krug = u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo. Ti obavezno smjerovi imaju smisla jedino ako su trake fizički odvojene.Laplace wrote: ↑01/12/2020 14:09Par komentara iznad imaš sliku kružnog (moj komentar) sa iscrtanim obaveznim smjerovima unutar kružnog, na trakama.tempuser wrote: ↑01/12/2020 14:07
Tu situaciju koju opisuješ imaš u kod RTV-a kad se iz Majdanske uključuješ u B. Meše Selimovića, iz srednje možeš pravo prema RTV-u i desno prema Otoci, iz desne samo desno prema Otoci i kriv bi bio onaj koji bi iz desne produžio pravo i udario ovoga što iz srednje skreće desni, ali, ti poređenje nije dobro jer u kružnom toku nemaš nigdje zabranu da iz desne produžiš pravo, odnosno iz obje trake možeš i pravo i desno.
![]()
-
tempuser
- Laplace
#30813 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne znam, ovo sam postavio kao ilustraciju kolegici koja je tražila primjer horizontalne signalizacije u kružnom toku. Možda sam nešto takvo vidio negdje u BiH, ali ne bih se smio kladiti.
-
Concord
#30814 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je slika pravog kruznog, kojeg je nego sjeo i smislio kako treba. 2 trake svaki ulaz/izlaz, 2 trake kruzni, vanjska traka moze prvi i drugi izlaz, unutrasnja traka na svaki osim prvog. Nema dileme nikakve.
- Laertes
#30815 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Taj je katastrofalno napravljen svakako. Kad ideš glavnom, od istoka prema zapadu, manje više ravno ulaziš u te dvije trake u kružnom, dok u suprotnom smjeru praviš skoro 3/4 kruga da bi išao pravo. Užas od kružnog, da su od istoka morali tri vrste usporivača staviti da uspore rejsere.schindleroskar wrote: ↑01/12/2020 14:36Da na njega mislim, u 16:00 kad je najveca guzvaLaertes wrote: ↑01/12/2020 13:28Koji ti je to u centru? Novi kod Tenisa?schindleroskar wrote: ↑01/12/2020 10:45 Neko gore dobro rece da je kultura saobracaja jedno, a pravila drugo. Kruzni u centru Tuzle je katastrofa po tom pitanju. Uzet cu primjer dva kruzna u Tuzli. Jedan je na skveru i na njemu ako udjes u vanjsku moras izac na prvom izlazu, punom linijom je ogranicen, i vrlo rijetko tu dodje do udesa. Medjutim ovaj u centru je katastrofa u špici. Unutrasnja i vanjska su podijeljeni isprekidanom i vrlo cesto upravo pocetnici znaju citavo vrijeme kruzit vanjskom. Davno sam polozio, ali mogu se sjetiti kroz maglu da su i meni govorili da mozes kruziti vanjskom i ako te ko pokupi iz unutrasnje da je on kriv, to jeste ako je isprekidana linija( jer onda vrijede pravila prestrojavanja dok ste unutra). Ja se znam iznervirati na kruznim, ali nikada nisam imao problema, identicno se ponasam ko sa Bihamkovog linka, postujem druge vozace, usporim, ako vidim da imam nekog u vanjskoj jos jedan krug napravim pa se onda iskljucim, nece mi nista pobjec za 10 sekundi sto potrosim u kruznom. Ne kazem da je nemoguce da dodje do udesa ako ne zuris a drugi grijese, ali barem sanse za to svedes na minimum.
-
azdralovic
#30816 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sta te sprjecava da iz unutrasnje odmah skrenes desno... svakako su dvije trake za izlaz
-
Concord
#30817 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jel to zajebajes ili stvarno pitas?azdralovic wrote: ↑01/12/2020 15:49 A sta te sprjecava da iz unutrasnje odmah skrenes desno... svakako su dvije trake za izlaz
-
kakaljin
#30818 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zajebaje, jer koja je logika da iz unutrasnje skrenes na prvi izlazConcord wrote: ↑01/12/2020 17:42Jel to zajebajes ili stvarno pitas?azdralovic wrote: ↑01/12/2020 15:49 A sta te sprjecava da iz unutrasnje odmah skrenes desno... svakako su dvije trake za izlaz
- Logovan
#30819 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prije 15-20 dana izašao frajer na prvom izlazu iz unutrašnje trake.
Ja u desnoj traci, on u lijevoj, ja ušao u kružni tok i krenuo na prvi izlaz, on ušao u unutrašnju i isključio se gdje i ja samo u lijevu traku.
Ja u desnoj traci, on u lijevoj, ja ušao u kružni tok i krenuo na prvi izlaz, on ušao u unutrašnju i isključio se gdje i ja samo u lijevu traku.
-
kakaljin
#30820 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pogresno sam se izrazio, to da ako su dvije ulazne i divje izlazne i onaj iz desne ide samo na prvi izlaz i ovaj iz unutrasnje bez problema skrece na prvi izlaz.
Jer koja ce logika da si u desnoj traci a neces na prvi izlaz izaci
-
azdralovic
#30821 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ne kazem da bi ja to uradio... ali u uslovima bosnja na cesti, realno je da ce se neko gurati lijevom trakom pa onda ubacivati desno, kao sto se to i sada radi jelteConcord wrote: ↑01/12/2020 17:42Jel to zajebajes ili stvarno pitas?azdralovic wrote: ↑01/12/2020 15:49 A sta te sprjecava da iz unutrasnje odmah skrenes desno... svakako su dvije trake za izlaz
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- Logovan
#30823 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije problem, ali mi je neobično, sam sebi zakomplikuješ.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#30824 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma jest neobicno kada su oko tebe nepismeni vozaci koji vanjskom trakom kruze citav kruzni tok, ali je to u stvari sasvim regularno i u skladu sa pravilima.Logovan wrote: ↑02/12/2020 09:09Nije problem, ali mi je neobično, sam sebi zakomplikuješ.![]()
- Logovan
#30825 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, regularno je, ali eto govorim čisto zbog takve situacije kakvu imamo.