Zašto RS treba promijeniti ime?
-
Android Knego
#1 Zašto RS treba promijeniti ime?
Ova tema mi se nametnula gledajući Hadžifejzovićeve CD-e zadnje dvije sedmice...
Dakle ovako..
Mi koji priželjkujemo neku normalnu državu, a naslijedili smo pravila koja su nam zadata i ne možemo nešto mnogo uticati na njih, vjerujem da se možemo složiti oko toga da je teško (skoro pa nemoguće) prihvatiti da postoji neki razuman razlog opravdanosti da se dio naše države zove po samo jednom narodu (RS). Ništa novo nisam rekao, naravno.
No, haj'mo dalje...
Ne znam jeste li (na internetu) sretali ljude koji su Srbi, a vrijeđa ih upotreba naziva Srbijanac? Kao, nije Srbijanac naziv za Srbina iz Srbije, nego, po njihovom, korektno je koristiti samo termin "Srbin". "Srbijanac" je, kao, uvredljivo. Nešto slično onom što Dodik zagovara - "nisam ja Bosanski Srbin, nego Srbin".
Za šta je to važno? Ako to značenje riječi zaroni u jezik, postane uvriježeno i isključivo, šta možemo dobiti? Pa zamislite da sintagma "Republika Srpska", umjesto smisla "republika srpskog naroda" dobije smisao "republika koja pripada Srbiji". Jer ako se umjesto Srbijanac koristi Srbin, onda se i pridjev "srbijanski" zamjenjuje pridjevom "srpski". Prenos značenja na srufi pojam. Ako me razumijete?
Idemo dalje...
Dakle, dio jedne države nosi takav naziv da bi se reklo da taj dio PRIPADA susjednoj državi. Zamislite, recimo, ovakve hipotetičke situacije i nazive:
- dio Hrvatske se zove Republika Italijanska
- dio Austrije se zove Republika Slovenačka
ili
- dio Švice se zove Kanton Njemački.
Sve je ovo pandan nazivu "Republika Srpska".
Ili, recimo, da postoje američke savezne države koje se zovu Italijanija, Irokezija ili Protestantija?
Usput budi rečeno, država Makedonija je morala da mijenja ime jer u Grčkoj postoji pokrajina Makedonija. Pa da se nedobog ne bi shvatilo da država Makedonija ima teritorijalnih pretenzija prema grčkoj pokrajini Makedoniji. I to je bio razlog zašto je Makedonija morala promijeniti ime! To je puno banalnija stvar nego kod nas, gdje je dozvoljeno da naziv nove teritorijalne jedinice bude formiran tako kao da pripada drugoj državi. Doduše, tad se nije zvala Srbija nego SR Jugoslavija, ali neko ko se bavio visokom politikom trebao je imati nekakvu viziju o tom problemu u budućnosti.
Moje pitanje je sljedeće:
Znate li postoji li ijedan slučaj na svijetu da se pola neke države naziva po susjednoj državi i to u formi prisvojnog pridjeva? Dakle, postoji li JEDNA JEDINA takva država??
Ili bar samo u smislu kojeg sada nosi RS?
Dakle ovako..
Mi koji priželjkujemo neku normalnu državu, a naslijedili smo pravila koja su nam zadata i ne možemo nešto mnogo uticati na njih, vjerujem da se možemo složiti oko toga da je teško (skoro pa nemoguće) prihvatiti da postoji neki razuman razlog opravdanosti da se dio naše države zove po samo jednom narodu (RS). Ništa novo nisam rekao, naravno.
No, haj'mo dalje...
Ne znam jeste li (na internetu) sretali ljude koji su Srbi, a vrijeđa ih upotreba naziva Srbijanac? Kao, nije Srbijanac naziv za Srbina iz Srbije, nego, po njihovom, korektno je koristiti samo termin "Srbin". "Srbijanac" je, kao, uvredljivo. Nešto slično onom što Dodik zagovara - "nisam ja Bosanski Srbin, nego Srbin".
Za šta je to važno? Ako to značenje riječi zaroni u jezik, postane uvriježeno i isključivo, šta možemo dobiti? Pa zamislite da sintagma "Republika Srpska", umjesto smisla "republika srpskog naroda" dobije smisao "republika koja pripada Srbiji". Jer ako se umjesto Srbijanac koristi Srbin, onda se i pridjev "srbijanski" zamjenjuje pridjevom "srpski". Prenos značenja na srufi pojam. Ako me razumijete?
Idemo dalje...
Dakle, dio jedne države nosi takav naziv da bi se reklo da taj dio PRIPADA susjednoj državi. Zamislite, recimo, ovakve hipotetičke situacije i nazive:
ili
Ili, recimo, da postoje američke savezne države koje se zovu Italijanija, Irokezija ili Protestantija?
Usput budi rečeno, država Makedonija je morala da mijenja ime jer u Grčkoj postoji pokrajina Makedonija. Pa da se nedobog ne bi shvatilo da država Makedonija ima teritorijalnih pretenzija prema grčkoj pokrajini Makedoniji. I to je bio razlog zašto je Makedonija morala promijeniti ime! To je puno banalnija stvar nego kod nas, gdje je dozvoljeno da naziv nove teritorijalne jedinice bude formiran tako kao da pripada drugoj državi. Doduše, tad se nije zvala Srbija nego SR Jugoslavija, ali neko ko se bavio visokom politikom trebao je imati nekakvu viziju o tom problemu u budućnosti.
Znate li postoji li ijedan slučaj na svijetu da se pola neke države naziva po susjednoj državi i to u formi prisvojnog pridjeva? Dakle, postoji li JEDNA JEDINA takva država??
-
Scopio
#2 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Jedna od provincija Belgije zove se Luksemburg jednako kao i susjedna drzava Luksemburg
[media]https://en.wikipedia.org/wiki/Luxembourg_(Belgium)[/media]
- fosna2014
#3 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
RS ne bi smjela nositi to ime ni zbog samo ustava jer postoje tri konstitutivna naroda a oni (po pravilu bi trebalo biti 3 konst. naroda i ostali - ali druga tema) su ravnopravni na cijeloj teritoriji BiH. To će biti kad tad tema.Android Knego wrote: ↑29/11/2020 20:33 Ova tema mi se nametnula gledajući Hadžifejzovićeve CD-e zadnje dvije sedmice...
Dakle ovako..
No, haj'mo dalje...
Idemo dalje...
ili
Isto je bilo sa grbom, zastavom i općinskim obilježjima.
-
L u c i f e r
#4 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Licno preferiram "Republika Smrtska"
- fosna2014
#5 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Kanton Drina-Vrbas.
- cLo
#6 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Ja sam da se ovo Republika doda na Bosna i Hercegovina, a da se Srpska ukine, ne trebaju nama nikakvi podnaslovi, dovoljan je jedan naslov, kao što je jedan Pride u Sarajevu dovoljan za sve.
- Kikibombona
#7 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
U Iranu postoje provincije Kurdistan i Azerbejdzan, u cast velikim zajednicama Azera i Kurda.Android Knego wrote: ↑29/11/2020 20:33Moje pitanje je sljedeće:
...
Republika Srpska u sastavu BiH zvuci neprirodno i nezgrapno. Ne znam zasto je Alija na to pristao. Da je zategao jako, ovo bi se promijenilo. Ime nije toliko vazno da bi radi toga pao sporazum.
- BHDragons
#8 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Diskriminatoran je čitav Ustav a ne samo naziv manjeg entiteta. Kad tad će se morati izmijeniti.
-
emirolini
#9 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
To smo vec davno ustanovili, lik je bio nesposoban.Kikibombona wrote: ↑29/11/2020 21:34U Iranu postoje provincije Kurdistan i Azerbejdzan, u cast velikim zajednicama Azera i Kurda.Android Knego wrote: ↑29/11/2020 20:33Moje pitanje je sljedeće:
...
Republika Srpska u sastavu BiH zvuci neprirodno i nezgrapno. Ne znam zasto je Alija na to pristao. Da je zategao jako, ovo bi se promijenilo. Ime nije toliko vazno da bi radi toga pao sporazum.
- mayab
- dustaban
#11 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Jebote ova tema mi otvori oci, dvaesipet godina me nesta zulja tek sad skontah sta
- Prpa.ba
#12 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Je li ovo 2006. godina ili imam deja vu.
Apsolvirali smo kako se gasi RS i politicko pravoslavlje. Ili vojno u stilu Oluje, ili kroz desetljeca, demografskim preuzimanjem opstina RS-a naslonjenih na nase vece gradove (Lukavica i Pale npr.).
Apsolvirali smo kako se gasi RS i politicko pravoslavlje. Ili vojno u stilu Oluje, ili kroz desetljeca, demografskim preuzimanjem opstina RS-a naslonjenih na nase vece gradove (Lukavica i Pale npr.).
-
kritikos
#13 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Republika Srpska je jasno po Daytonom definisana imenom kao entitet u BiH. Ona uopste nije Republika, vec entitet i to Republika se na engleskom prevodi kao Republika a ne kao Republic. Sam manji entitet krsi Ustav BiH kod prevodjenja dokumenata na engleski jezik i nije mi jasno zasto nikad niko nije zvanicno reagovao da se to ispravi. Entitet sustinski nosi naziv Repubblika, Reppublika, Republlika koji nema znacenje i nije prevodivo, kao ni Srpska. To su samo dvije beznacajne i neprevodive rijeci koje daju naziv enitetu i nemaju pravno nikakve veze sa republikom i republickim uredjenje i statusom. E sad, to sto svjesno izazivaju konfuziju, diraju u zive rane, to je nesto drugo, a opet smo sami krivi sto smo pustili 25 godina da se retoricki nametne RS kao da je eksluzivno srpska i da je to Rebulic a ne Rep(ub)lika. Koliko je jedna strana istrajna da izazove konfuziju i nametne narativ, toliko smo mi svi skupa krivi sto nismo istim intenzitetom ponistavali takav narativ pozovajuci se na Dayton. Slicna situacija je i sa "zajednickim institucijama". To je naporan posao da ih se stalno ispravlja i vraca u okvire, a tako se brani drzava. Koliko je nama samima stalo do toga, osim da s vremena na vrijeme pomenemo RS kao rak ranu, govori o nama!
U Daytonskom sporazumu jasno stoji:
"The State of Bosnia and Herzegovina was set as of the Federation of Bosnia and Herzegovina and of the Republika Srpska. Bosnia and Herzegovina is a complete state, as opposed to a confederation; no entity or entities could ever be separated from Bosnia and Herzegovina unless by due legal process."
U Daytonskom sporazumu jasno stoji:
"The State of Bosnia and Herzegovina was set as of the Federation of Bosnia and Herzegovina and of the Republika Srpska. Bosnia and Herzegovina is a complete state, as opposed to a confederation; no entity or entities could ever be separated from Bosnia and Herzegovina unless by due legal process."
Last edited by kritikos on 30/11/2020 09:33, edited 1 time in total.
- dustaban
#14 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Vidis druze u ovome sta si sad rekao lezi odgovor zasto u RSu nema Srba (ima al neznatan broj) koji bi je se odrekli. Ti ovdje pricas o OSVAJANJU, vojnom ili demografskom, nebitno, osvajanje je osvajanje.
A ja mislim da se REINTEGRACIJA ove drzave moze desiti tek kad sve secesionisticke snage oslabe , a oslabice tek onda kad izgube sve argumente za secesionizam.
Ovom pricom o osvajanju mi im upravo dajemo razlog da ustraju na razdvajanju.
A jednog dana, ali kasno, svi cemo shvatit koliko je ova prica opcenito glupa. To je ona situacija kad mater odgaja scer da se suva od momaka, pa se ona toliko dobro uscuva da kite nikad ne osjeti
Sta hocu reci, dok se mi ne pojebemo medjusobom, nema nam reintegracije.
SAMO MJESOVITI BRAKOVI nas mogu vratiti u normalan zivot. A to je moguce tek kad svi skupa odjebemo nase religije i vratimo se onom sta nas spaja. Naprimjer ljubav i naprimjer Bog, ali bez religije !
-
Zeleni most
#15 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Promjeniti i ime BiH. Da bude kao i vjekovima Bosna, bez Hercegovina.
Nije ni Hrvatska i Dalmacija, Srbija i Sandzak, Hrvatska i Dubrovnik, Srbija i Vojvodina.
A RS da se zove Bosanski Entitet Sjever, a Federacija Bosanski Entitet Zapad. Ako ti entiteti uopste ostanu.
Nije ni Hrvatska i Dalmacija, Srbija i Sandzak, Hrvatska i Dubrovnik, Srbija i Vojvodina.
A RS da se zove Bosanski Entitet Sjever, a Federacija Bosanski Entitet Zapad. Ako ti entiteti uopste ostanu.
- Osim_13
#16 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Nema od tog ništa, džaba klemate tastature.
-
Capljina74
#17 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
U sto ti ide istorija, ubilo se!Zeleni most wrote: ↑30/11/2020 11:06 Promjeniti i ime BiH. Da bude kao i vjekovima Bosna, bez Hercegovina.
- Arachnoidea
-
Zeleni most
#19 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
[quote
Last edited by Zeleni most on 06/12/2020 10:16, edited 1 time in total.
-
Capljina74
#20 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Kakva glupost.Zeleni most wrote: ↑30/11/2020 11:30Cuj Hercegovca, profesora povijestiCapljina74 wrote: ↑30/11/2020 11:18U sto ti ide istorija, ubilo se!Zeleni most wrote: ↑30/11/2020 11:06 Promjeniti i ime BiH. Da bude kao i vjekovima Bosna, bez Hercegovina.
![]()
To ko kada bih postavio kartu zemlje kojom je vladao Stefan Uroš IV Rex Rascie Imperator Romaniae i tvrdio da je Romeja sveta srpska zemlja i da Grčka treba da se ukine.
Dakle istorija 1, sjedi doli.
Dijete,
latinica ti pomutila pogled, predji na ćirilicu.
Last edited by Capljina74 on 30/11/2020 11:49, edited 2 times in total.
- muhafuca
#21 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
ovo je vise paralela sa Republika Makedonija i Grckim provincijama koje se zovu Istocna i Zapadna MakedonijaScopio wrote: ↑29/11/2020 20:43 Jedna od provincija Belgije zove se Luksemburg jednako kao i susjedna drzava Luksemburg
oko cega je Grcka imala problem i rjesila ga.
a i njima je smetalo vise zbog problema zaovstavstine Alexandra Makedonskog i historijsko-turisticke vrijednosti istog a ne zato sto je
mislila da Makedonija ima teritorijalne aspiracije prema Grckim provincijama, jer je makedonija vojno slaba zemlja.
Mada ako vidimo da je Turska prakticno uletila na stranu Azerbejdjana i odradila posao za njih na stetu Armenije, nije iskljuceno da su razmisljali i o takvom eventualnom scenariju.
U slucaju Belgije i Luxemburga stveri stoje drugacije i niti se Belgija plasi malog Luxemburga niti Luxemburg iza sebe ima vecu silu koja bi eventualno mogla intervenisati u korist Luxemburga i oteti Belgijsku provinciju.
Sve u svemu dosta razlicita situaija od ove o kojoj se govori ovdje.
-
L u c i f e r
#22 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Nefer za nebosnjakedustaban wrote: ↑30/11/2020 09:26Vidis druze u ovome sta si sad rekao lezi odgovor zasto u RSu nema Srba (ima al neznatan broj) koji bi je se odrekli. Ti ovdje pricas o OSVAJANJU, vojnom ili demografskom, nebitno, osvajanje je osvajanje.
A ja mislim da se REINTEGRACIJA ove drzave moze desiti tek kad sve secesionisticke snage oslabe , a oslabice tek onda kad izgube sve argumente za secesionizam.
Ovom pricom o osvajanju mi im upravo dajemo razlog da ustraju na razdvajanju.
A jednog dana, ali kasno, svi cemo shvatit koliko je ova prica opcenito glupa. To je ona situacija kad mater odgaja scer da se suva od momaka, pa se ona toliko dobro uscuva da kite nikad ne osjeti![]()
Sta hocu reci, dok se mi ne pojebemo medjusobom, nema nam reintegracije.
SAMO MJESOVITI BRAKOVI nas mogu vratiti u normalan zivot. A to je moguce tek kad svi skupa odjebemo nase religije i vratimo se onom sta nas spaja. Naprimjer ljubav i naprimjer Bog, ali bez religije !
Srpkinje su vrh koke, a ni Hrvaticama nije mahane
Poyy
-
Zeleni most
#23 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Covjek se pogubio, svakih 5 minuta ispravlja svoj post. Lupa ko Maksim po divizijiCapljina74 wrote: ↑30/11/2020 11:42
Kakva glupost.
To ko kada bih postavio kartu zemlje kojom je vladao Stefan Uroš IV Rex Rascie Imperator Romaniae i tvrdio da je Romeja sveta srpska zemlja i da Grčka treba da se ukine.
Dijete,
latinica ti pomutila pogled, predji na ćirilicu.
- muhafuca
#24 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
U Iranu postoji Istocni Azerbejdzan i zapadni Azerbaidjan i Ardabil u kojima su vecina Azeri.Kikibombona wrote: ↑29/11/2020 21:34U Iranu postoje provincije Kurdistan i Azerbejdzan, u cast velikim zajednicama Azera i Kurda.Android Knego wrote: ↑29/11/2020 20:33Moje pitanje je sljedeće:
...
Iran je i podjelio taj prostor u tri administrativne jedinice djelomicno i zbog povremenih teritorijalnih pretenzija Azerbaidjana koji cjeli taj prostor naziva juzni Azerbaidjan.
Samo sto je Azerbaijan relativno vojno slaba zemlja u odnosu na Iran pa nema nekih trzavica po tom pitanju osim povremene retorike.
dio koji Kurdi smatraju sojim u Iranu je mnogo vei od proincije Kurdistan u Iranu a i Kurdi su vojno nemocni da ista urade konkretno po tom pitanju protiv Irana pa trzavica ni tu nema, mada je mozda veci razlog sto Kurdi u Iraku su svjesni da uvjek trebaju jednu zemlju kao izlaz prema moru kao back up verzija kad se zahukta stanje kod njih pa ne prave pretenzije na teritorij u Iranu, bar ne cesto.
-
Capljina74
#25 Re: Zašto RS treba promijeniti ime?
Ti si pogubljen u vremenu i prostoru svoje imaginacije.Zeleni most wrote: ↑30/11/2020 11:52Covjek se pogubio, svakih 5 minuta ispravlja svoj post. Lupa ko Maksim po divizijiCapljina74 wrote: ↑30/11/2020 11:42
Kakva glupost.
Dijete,
latinica ti pomutila pogled, predji na ćirilicu.![]()
![]()
![]()
Bosna i Hercegovina su bile različite države, sada su jedna. Ludost negirati jednu ili drugu. Idiotluk.
Narod i jezik su isti na manje vise čitavom zapadnom Balkanu.