nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
avijon

#19501 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by avijon »

Laplace wrote: 29/11/2020 18:51
avijon wrote: 01/10/2020 02:38
sajbersatiktoka wrote: 30/09/2020 23:39

Da se tako koristi to bi bilo u redu, ali pošto se koristi u svrhu gasanja onda treba nešto poduzeti.
Koliko puta vozimo po ograničenju, a iza nas se napravi kolona vozila ? Dal to bilo 50-60-70-80, ako voziš po ograničenju zalijeli se đutura iza.
FUJ Koliko ja vas mrzim ko vozace kad moram 10 idiota preskocit jer 11ti je sam sebi najbitniji na svijetu. Ako vidis 3 auta iza tebe i nikog ispred a vozis magistralnim putem a nije guzva, stani na prvo prosirenje zapali auto i vozacku idi biciklom :thumbup:
O čemu ti? Da je milion auta iza mene, ako ne vozim ispod ograničenja nemam se razloga sklanjati niti smijem ubrzati jer time idem u prekršaj.

Ako sam iz bilo kojeg razloga prisiljen voziti ispod ograničenja, skloniću se čim me prvi auto sustigne, ali kad vozim najvećom dozvoljenom brzinom (a naročito ako uz to iskoristim i toleranciju), ne pada mi na pamet da idem u prekršaj zbog onoga ko nema živaca voziti iza. Ako je stvarno nešto hitno, signaliziraj pa ću se skloniti, ali takve situacije su rijetkost.

Pa ko god vozi po ogranicenju ne moze stvorit toliku guzvu. Sto se mene tice ako je ogranicenje 60 ja idem 100 i opet imam 5-10 auta iza sebe naredanih, sklonicu se jer ocigledno smetam a cesta nije samo moja. Mislim to je nemoguca situacija ali eto govorim u smislu treba i na druge misliti.
I kad me ovako stigne neko na magistralnoj a nije bio iza mene sve vrijeme znaci da covjek ide dosta brze od mene, kad bude isprekidana sklanjam malo u desno, konstantna brzina i ode on to je sekunda.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#19502 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by bitanga_sa_otesa »

avijon je mislio na situacije sa kojim se svakodnevno susrecemo kad degenerik na magistrali gusla 50 (ogranicenje 70-80) i napravi kolonu ,a jos su gori ti degenerici iza koji se naredaju i prate tog prvog i niko ne prestize...stede gorivo..sta li? nikad mi te situacije nece biti jasne ,a nalijecem na njih stalno..ako vidis da nisi sposoban za voznju i smetas ,parkiraj auto ,pametnije je ...
Laplace

#19503 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 29/11/2020 19:20 avijon je mislio na situacije sa kojim se svakodnevno susrecemo kad degenerik na magistrali gusla 50 (ogranicenje 70-80) i napravi kolonu ,a jos su gori ti degenerici iza koji se naredaju i prate tog prvog i niko ne prestize...stede gorivo..sta li? nikad mi te situacije nece biti jasne ,a nalijecem na njih stalno..ako vidis da nisi sposoban za voznju i smetas ,parkiraj auto ,pametnije je ...
Onda je trebao to naglasiti.

A može se viziti po ograničenju i da se iza tebe formira kolona.

Sjećam se da je jedan novinar iz Hrvatske (specijaliziran za automobile) testirao vožnju od (čini mi se) Zagreba do primorja. Pokušao je voziti po ograničenjima, ali je uvijek iza njega bila kolona. Kaže da je cijelo vrijeme bio na ivici da ostane bez vozačke a opet je usporavao saobraćaj.

Zaboravljamo da smo na Balkanu - koliko god da brzo voziš spor si. Kada bih na ograničenju 80 vozio 300, neko bi mi se zalijepio za gepek jer hoće da vozi 310.
avijon

#19504 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by avijon »

bitanga_sa_otesa wrote: 29/11/2020 19:20 avijon je mislio na situacije sa kojim se svakodnevno susrecemo kad degenerik na magistrali gusla 50 (ogranicenje 70-80) i napravi kolonu ,a jos su gori ti degenerici iza koji se naredaju i prate tog prvog i niko ne prestize...stede gorivo..sta li? nikad mi te situacije nece biti jasne ,a nalijecem na njih stalno..ako vidis da nisi sposoban za voznju i smetas ,parkiraj auto ,pametnije je ...
I meni je ta bagra gora od tih guslaca 10x. U gepeku njih 5-10 se vozaju ne mozes biciklo izmedju njih ubacit. Onda se uspijes jednom uvalit i napravis razmak 4-5 metara da imas zalet a i sigurnije vozit i dodje ovaj iza prestigne te jer si ostavio razmak :? :? :? :? :? :? :?

i poseban poyy za profesionalce kamiondzije, 2 slepera jedan drugom u guzici :srce:
bitanga_sa_otesa

#19505 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Laplace wrote: 29/11/2020 19:24 koliko god da brzo voziš spor si. Kada bih na ograničenju 80 vozio 300, neko bi mi se zalijepio za gepek jer hoće da vozi 310.
ne bih se bas slozio s tim ,taj koji vozi brzo pretekne te odmah i nastavi svojom brzinom ,gori su ovi koji se uhvate nekoga,nabiju se 20 cm od njega i guslaju za njim kilometrima jer se boje svoje sjene...boje se stisnut gas,boje se da im ne preskoĆi zuBiĆasti,,boje se radara,policije,saobracaja iz suprotnog smjera,svog auta...
Laplace

#19506 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 29/11/2020 19:40
Laplace wrote: 29/11/2020 19:24 koliko god da brzo voziš spor si. Kada bih na ograničenju 80 vozio 300, neko bi mi se zalijepio za gepek jer hoće da vozi 310.
ne bih se bas slozio s tim ,taj koji vozi brzo pretekne te odmah i nastavi svojom brzinom ,gori su ovi koji se uhvate nekoga,nabiju se 20 cm od njega i guslaju za njim kilometrima jer se boje svoje sjene...boje se stisnut gas,boje se da im ne preskoĆi zuBiĆasti,,boje se radara,policije,saobracaja iz suprotnog smjera,svog auta...
Govorim o situaciji kad svi hoće da voze mnogo brže od maksimalno dozvoljene brzine. Lako za jednog, ali kad ih ima mnogo a nemaju gdje preteći, onda je problem (doživio to u Hrvatskoj, na primorju - pratio sam znakove pa znam da sam vozio 10 preko ograničenja, brže nisam smio u tuđoj državi).
bitanga_sa_otesa

#19507 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Laplace wrote: 29/11/2020 19:45

Govorim o situaciji kad svi hoće da voze mnogo brže od maksimalno dozvoljene brzine. Lako za jednog, ali kad ih ima mnogo a nemaju gdje preteći, onda je problem (doživio to u Hrvatskoj, na primorju - pratio sam znakove pa znam da sam vozio 10 preko ograničenja, brže nisam smio u tuđoj državi).
ja da sam imao taj slucaj sklonio bih se na prvo prosirenje i pustio ih da prodju i onda se zalijepio njima i vozio tom brzinom kojom voze,boli me briga u cijoj sam drzavi :lol:
Laplace

#19508 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

avijon wrote: 29/11/2020 19:27
I meni je ta bagra gora od tih guslaca 10x. U gepeku njih 5-10 se vozaju ne mozes biciklo izmedju njih ubacit. Onda se uspijes jednom uvalit i napravis razmak 4-5 metara da imas zalet a i sigurnije vozit i dodje ovaj iza prestigne te jer si ostavio razmak :? :? :? :? :? :? :?

i poseban poyy za profesionalce kamiondzije, 2 slepera jedan drugom u guzici :srce:
Ti jesu najgori. Em smetaju vozaču ispred (noću sa svjetlima) em vozaču iza (ne može preteći kolonu, jer - rizik + vozačka bye-bye) + što ne vide preteći i kad bi se odlučili na to (posebno ako se zalijepe kamionu).
Laplace

#19509 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 29/11/2020 19:47
Laplace wrote: 29/11/2020 19:45

ja da sam imao taj slucaj sklonio bih se na prvo prosirenje i pustio ih da prodju i onda se zalijepio njima i vozio tom brzinom kojom voze,boli me briga u cijoj sam drzavi :lol:
To sam i uradio, samo što sam ipak kolonu pustio da odmakne a ja vozio po ograničenju. Držim se ograničenja i u BiH i vani, ja sam fino dijete. 8)
kabal1337

#19510 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kabal1337 »

Ma samo ukljuci desni zmigavac, i ovaj iza ako hoce pretec ce. I tebi lakse jer se ne ljepi...
JavierBosnia

#19511 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

Ja se susrecem sa likovima koje sam poceo da zovem 'pravac vozači'
Krivina, blaga, 60 se moze glat ici, ono spusti na 30 40, sve dok je puna neki zavoji to jedva 50 vozi, cim vidi pravac ide gas 70 80
I sad ja ako ga hocu prestici moram preko ogranicenja jer znam da ce opet na prvoj krivini usporiti nenormalno
Rofix

#19512 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Rofix »

U zadnja 2 mjeseca po hrasnom ordinira idiot sa narandzastim pezoom 206, specijalitet mu je pokusaj driftanja u kruznom. Lonce je izgleda odvalio, branici vise, polustranice i vrata ubiVeni. Volio bi da znam ko je cisto da mu ga zapalim. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#19513 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

ruĆna drift
nepass1

#19514 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

Ma vala kad vozim 80 magistralom rijetko rijetko me auto prestigne.
r_faruk

#19515 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by r_faruk »

Sta vam prolazi kroz glavu kada naredate 15 i vise auta iza sebe? Jel vam u glavi ono "gledaj jesam dobru kolonu napravio, niko nema ovakvu kolonu. Ovo je moja kolona i vuci cu je od sarajeva do tuzle, pa i dalje ako treba".

Jucer se uz bjelasnicu vozilo 30km/h, bila magla, ali ne tolika. Naredao tip 20+ auta, ne pada covjeku na pamet da se skloni. Niz bjelasnicu ista stvari... na pravcu 80km/h, sve ostalo 30-40 pa ga ne mozes ni prestici, a nije da nemas gdje. Pa majku mu sta vas kosta da pustite auto koja vas je stiglo, upalis desni zmigavac i pustis covjeka, al jok, proradi ona "e ne'š" i onda gas do poda. Ili ona "imam pravo da vozim ispod ogranicenja", dobro imas, ali valjda je to neka saobracajna kultura da pustis ljude koje si usporio jer imas pravo..., da pustis covjeka da se ukljuci kad je guzva, (istina, ne moras) ali jok, ti mu stanes na sred raskrsnice i stojis, ne das njemu da prodje, a ni ti ne mozes nigdje jer je ispred kolona, i nije ti palo na pamet da stanes prije raskrsnice i ako ti je zeleno. jer tebi je zeleno, ti si prosao, a njega ko jebe (i sada ni ti ni on necete nigdje, a on i svi iza njega bi realno i mogli da ti nisi kreten).

Ne pamtim da sam vidio kolonu od 20 auta iza nekoga ko vozi po ogranicenju. obicno to budu 3-4 auta, ali ti koji voze po ogranicenju uopste nisu problem, voze normalnom brzinom, prolaze kroz krivine kako treba, ne koce kada vide auto iz suprotnog smijera, pale zmigavce, ne usporavaju na 40 pred radarima koji slikaju na 60, ne guraju auto preko lezeceg i sina...

Hajde ljudi da makar malo mislimo i na druge, a ne samo na sebe i na "imam pravo".
nepass1

#19516 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

Pa to je ono, ja znam svoje ja vozim po svome, kome se zuri nek prestize.
Pretezno zenama kazu ti vozi po svom ne obaziri se na druge.
Laplace

#19517 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Rofix wrote: 30/11/2020 01:08 U zadnja 2 mjeseca po hrasnom ordinira idiot sa narandzastim pezoom 206, specijalitet mu je pokusaj driftanja u kruznom. Lonce je izgleda odvalio, branici vise, polustranice i vrata ubiVeni. Volio bi da znam ko je cisto da mu ga zapalim. :mrgreen:
Driftanje sa prednjim pogonom? Jeste moguće, ali nije to to.
mirsek

#19518 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

r_faruk wrote: 30/11/2020 08:58 Sta vam prolazi kroz glavu kada naredate 15 i vise auta iza sebe? Jel vam u glavi ono "gledaj jesam dobru kolonu napravio, niko nema ovakvu kolonu. Ovo je moja kolona i vuci cu je od sarajeva do tuzle, pa i dalje ako treba".

Jucer se uz bjelasnicu vozilo 30km/h, bila magla, ali ne tolika. Naredao tip 20+ auta, ne pada covjeku na pamet da se skloni. Niz bjelasnicu ista stvari... na pravcu 80km/h, sve ostalo 30-40 pa ga ne mozes ni prestici, a nije da nemas gdje. Pa majku mu sta vas kosta da pustite auto koja vas je stiglo, upalis desni zmigavac i pustis covjeka, al jok, proradi ona "e ne'š" i onda gas do poda. Ili ona "imam pravo da vozim ispod ogranicenja", dobro imas, ali valjda je to neka saobracajna kultura da pustis ljude koje si usporio jer imas pravo..., da pustis covjeka da se ukljuci kad je guzva, (istina, ne moras) ali jok, ti mu stanes na sred raskrsnice i stojis, ne das njemu da prodje, a ni ti ne mozes nigdje jer je ispred kolona, i nije ti palo na pamet da stanes prije raskrsnice i ako ti je zeleno. jer tebi je zeleno, ti si prosao, a njega ko jebe (i sada ni ti ni on necete nigdje, a on i svi iza njega bi realno i mogli da ti nisi kreten).

Ne pamtim da sam vidio kolonu od 20 auta iza nekoga ko vozi po ogranicenju. obicno to budu 3-4 auta, ali ti koji voze po ogranicenju uopste nisu problem, voze normalnom brzinom, prolaze kroz krivine kako treba, ne koce kada vide auto iz suprotnog smijera, pale zmigavce, ne usporavaju na 40 pred radarima koji slikaju na 60, ne guraju auto preko lezeceg i sina...

Hajde ljudi da makar malo mislimo i na druge, a ne samo na sebe i na "imam pravo".
Slazem se za vecinu toga s tim da moras uzeti u obzir i drugu stranu. Taj sto vozi na bjelasnici 30-40 po okukama je mozda prvi put na toj cesti i zato vozi oprezno, mozda su zena i djeca sa njim u autu pa mu zena panici da ne zuri da se ne survaju sa ceste. Sto se tice prelaska preko sina i lezeceg, ja sam isto tako prelazio brze pa sam svaki put stresao i sebe i auto, letale stvari po gepeku i kabini, sad skoro stanem pred lezecim, takodjer mislio sam da ce mi se auto raspasti kad sam prije prelazio preko sina odmah prije skretanja za vlakovo, sad tu usporim skoro kao da je lezeci na cesti, kome nije zao auta neka prelazi 50-60 km/h preko toga, ja vise necu.
Hocu reci nije sve crno bijelo, dosta ljudi ne radi to radi nekog kurcenja ili egoizma, ali si generalno u pravu.
Last edited by mirsek on 30/11/2020 10:43, edited 1 time in total.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#19519 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Evolution_IV »

ma hajde molim te,drug tek polozio i vozi koliko je ogranicenje,juce magla katastrofa i opet je isao po ogranicenjima..po meni nema opravdanja,ako nisi siguran ili te strah nemoj vozit nikako...
mirsek

#19520 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

Evolution_IV wrote: 30/11/2020 10:21 ma hajde molim te,drug tek polozio i vozi koliko je ogranicenje,juce magla katastrofa i opet je isao po ogranicenjima..po meni nema opravdanja,ako nisi siguran ili te strah nemoj vozit nikako...
Znas li uopste kolika su ogranicenja npr. na vecini prevoja po BIH ? 30-60 km/h.
I hajde reci da bi ti vozio po ogranicenju, naravno da ne bi a garantujem da preko 90% vozaca takodjer ne bi.
r_faruk

#19521 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by r_faruk »

mirsek wrote: 30/11/2020 10:19
Slazem se za vecinu toga s tim da moras uzeti u obzir i drugu stranu. Taj sto vozi na bjelasnici 30-40 po okukama je mozda prvi put na toj cesti i zato vozi oprezno, mozda su zena i djeca sa njim u autu pa mu zena panici da ne zuri da se ne survaju sa ceste. Sto se tice prelaska preko sina i lezeceg, ja sam isto tako prelazio brze pa sam svaki put stresao i sebe i auto, letale stvari po gepeku i kabini, sad skoro stanem pred lezecim, takodjer mislio sam da ce mi se auto raspasti kad sam prije prelazio preko sina odmah prije skretanja za vlakovo, sad tu usporim skoro kao da je lezeci na cesti, kome nije zao auta neka prekazi 50-60 km/h preko toga, ja vise necu.
Hocu reci nije sve crno bijelo, dosta ljudi ne radi to radi nekog kurcenja ili egoizma, ali si generalno u pravu.
- uvijek imam razumijevanja za ljude koji voze oprezno, idu negdje prvi put i td. svi smo mi isli i vozili prvi put negdje, ali sam se i sklanjao na prosirenja svaki put kada napravim kolonu (i danas usporim, desni zmigavac i pustim auto koje me stiglo), ne treba zbog toga biti bezobrazan.
- istina, mozda su sa njim u autu zena i djeca, ali onda se pomjeris na prosirenje i pustis 20+ auta da prodju i onda opet lagano, bez srkleta, ima i zena i djece u ovih 20+ auta.
- ja sam poceo prestizati auta na lezecim policajcima, toliko se pretjeruje... sa 30km/h se moze preci svaki lezeci policajac, bilo da je motor ili auto u pitanju

ljudi usporavaju i na sinskim prelazima, pa nesto mota lijevo, kod grasa, muzeja, fol zaobilazi sine, izbjegava neke nevidljive rupe, katastofa ziva. neki dan sam zamalo udario idiota, mislio sam da skrece desno s obzirom koliko je zaobisao sredinu raskrsnice... kad jok, vrati se u traku, izasao je cijelom sirinom auta u desnu stranu prije raskrsnice, kod mosta suade dilberovic, iz pravca vilsonovog.
r_faruk

#19522 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by r_faruk »

mirsek wrote: 30/11/2020 10:27
Evolution_IV wrote: 30/11/2020 10:21 ma hajde molim te,drug tek polozio i vozi koliko je ogranicenje,juce magla katastrofa i opet je isao po ogranicenjima..po meni nema opravdanja,ako nisi siguran ili te strah nemoj vozit nikako...
Znas li uopste kolika su ogranicenja npr. na vecini prevoja po BIH ? 30-60 km/h.
I hajde reci da bi ti vozio po ogranicenju, naravno da ne bi a garantujem da preko 90% vozaca takodjer ne bi.
da, tacno je da su takva ogranicenja, i tacno je da vecina vozaca vozi preko ogranicenja na prevojima, ali tamo gdje je 60, ne moras voziti 30, moze 60, majke mi.
trambusek88

#19523 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by trambusek88 »

Ja zbog prirode posla u koji se još nisam dobro uklopio znam nekad zaguslati dok pratim navigaciju, gledam brojeve po haustorima, primam narudžbe na aplikaciji... Mada vidio sam da nije to za mene i da se ne snalazim dobro u tom poslu i napustiću vjerovatno to čim nađem drugi posao.

Sve to izaziva sviranje i blicanja, i sklonim se kad sam u prilici, ali...
mirsek

#19524 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

r_faruk wrote: 30/11/2020 10:51

- ja sam poceo prestizati auta na lezecim policajcima, toliko se pretjeruje... sa 30km/h se moze preci svaki lezeci policajac, bilo da je motor ili auto u pitanju

Vjeruj da vecina ne moze tom brzinom, pogotovo ako hoces da udobno/ugodno predjes.
Oni sto su niski kao sine, npr. onaj kod Penija Velesici, njega mozes proci tom brzinom, probaj ici 30km/h preko lezeceg npr. u hrasnom kad vozis kruzno oko trga heroja , sve ce da ti leti po autu.
A ako hoces probaj i 50-60 km/h preci prugu u Blazuju odmah prije skretanja za Vlakovo pa ces vidjeti dozivljaja.
mirsek

#19525 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mirsek »

r_faruk wrote: 30/11/2020 10:54
mirsek wrote: 30/11/2020 10:27
da, tacno je da su takva ogranicenja, i tacno je da vecina vozaca vozi preko ogranicenja na prevojima, ali tamo gdje je 60, ne moras voziti 30, moze 60, majke mi.
To se slazem, gdje je ogranicenje 50-60 km/h, stvarno je sporo da se vozi 30 pogotovo ako je jedna traka pa te niko ne moze zaobici kao u gradu gdje ima vise traka.
Post Reply