Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- banjaluka078
- Moderator
-
Medobrundo25
#36152 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam da je nekada ranije bila prica da postojr ljudi sa vec postojecim imunitetom na ovo sranje, bez da su istu prebolovali. Koliko se sjecam bila je prica da imunitet ponukan prijasnjim infekcijama raznim korona virusima uspjesno se brani i od ovoga. Ima li kakvih daljnih istrazivanja u tom pravcu, koliki je taj procenat u ukupnoj populaciji? Ovo pitam iz razloga sto poznajem mnogo ljudi koji su po nekoliko puta bili u najblizem kontaktu sa zarazenim i apsolutno su zdravi, vecinom porodicni klasteri gdje nije bilo moguce pripaziti se. Par ljudi sjedilo za istim stolom u istoj sobici, i nista.
-
splinter
#36153 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
To je još u fazi Istraživanja. Ovdje se vjerovatno misli na T ćelije a ne na antitjela.Medobrundo25 wrote: ↑27/11/2020 20:11 Znam da je nekada ranije bila prica da postojr ljudi sa vec postojecim imunitetom na ovo sranje, bez da su istu prebolovali. Koliko se sjecam bila je prica da imunitet ponukan prijasnjim infekcijama raznim korona virusima uspjesno se brani i od ovoga. Ima li kakvih daljnih istrazivanja u tom pravcu, koliki je taj procenat u ukupnoj populaciji? Ovo pitam iz razloga sto poznajem mnogo ljudi koji su po nekoliko puta bili u najblizem kontaktu sa zarazenim i apsolutno su zdravi, vecinom porodicni klasteri gdje nije bilo moguce pripaziti se. Par ljudi sjedilo za istim stolom u istoj sobici, i nista.
Kod nekih ljudi dokazano je prisustvo T memorijskih ćelija specifičnih za viruse prehlade izazvanih Koronavirusima koje mogu imati ukrižanu reaktivnost i prepoznati virus SARS-CoV-2, sve do najsitnijih molekularnih struktura .
Moguće da zbog toga neki ljudi pokazuju blaže simptome bolesti, dok drugi ozbiljno obolijevaju.
Interesantno je da je takva hipoteza u suprotnosti s istraživanjima koja pokazuju da antitijela nisu pokazala značajnu unakrsnu reaktivnost između Koronavirusa prehlade i SARS-CoV-2.
-
serum
#36154 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Druže, ja sam jedan od tih. 14 dana sa suprugom (upala pluca od covida) i oboje djece pozitivno, ja ih njegovao 24h , plus roditelje koji žive blizu nas, koji su od nas dobili Covid, takođe otac upala pluća, svakodnevno sam bio sa njima. Ja na PRC negativan ali nisam imao ni simptoma. Znači "sa Coronom sam spavao u istoj sobi" u bukvalnom smislu riječi. Prije nekoliko dana radio seroloski, nema ništa, nikakvih antitijela...Medobrundo25 wrote: ↑27/11/2020 20:11 Znam da je nekada ranije bila prica da postojr ljudi sa vec postojecim imunitetom na ovo sranje, bez da su istu prebolovali. Koliko se sjecam bila je prica da imunitet ponukan prijasnjim infekcijama raznim korona virusima uspjesno se brani i od ovoga. Ima li kakvih daljnih istrazivanja u tom pravcu, koliki je taj procenat u ukupnoj populaciji? Ovo pitam iz razloga sto poznajem mnogo ljudi koji su po nekoliko puta bili u najblizem kontaktu sa zarazenim i apsolutno su zdravi, vecinom porodicni klasteri gdje nije bilo moguce pripaziti se. Par ljudi sjedilo za istim stolom u istoj sobici, i nista.
-
laik1981
#36155 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo i seka kaze puna antitijela, a da nije ni znala da je zarazena 
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
- Lao Ce
#36157 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nemoj da te ubijede u neke sulude teorije zavjere zašto je tako.serum wrote: ↑27/11/2020 21:03Druže, ja sam jedan od tih. 14 dana sa suprugom (upala pluca od covida) i oboje djece pozitivno, ja ih njegovao 24h , plus roditelje koji žive blizu nas, koji su od nas dobili Covid, takođe otac upala pluća, svakodnevno sam bio sa njima. Ja na PRC negativan ali nisam imao ni simptoma. Znači "sa Coronom sam spavao u istoj sobi" u bukvalnom smislu riječi. Prije nekoliko dana radio seroloski, nema ništa, nikakvih antitijela...Medobrundo25 wrote: ↑27/11/2020 20:11 Znam da je nekada ranije bila prica da postojr ljudi sa vec postojecim imunitetom na ovo sranje, bez da su istu prebolovali. Koliko se sjecam bila je prica da imunitet ponukan prijasnjim infekcijama raznim korona virusima uspjesno se brani i od ovoga. Ima li kakvih daljnih istrazivanja u tom pravcu, koliki je taj procenat u ukupnoj populaciji? Ovo pitam iz razloga sto poznajem mnogo ljudi koji su po nekoliko puta bili u najblizem kontaktu sa zarazenim i apsolutno su zdravi, vecinom porodicni klasteri gdje nije bilo moguce pripaziti se. Par ljudi sjedilo za istim stolom u istoj sobici, i nista.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#36158 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bih se ja pouzdao u imunitet... jebi ti to, mislim da je dosta ljudi ovdje i fasovalo zbog toga, konta prebolio, ne cuva se nikako, opet korona ali ovaj put game over...
-
serum
#36159 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hahaha jašta nego zna.... Ne pouzdam se ja u ništa... Jedino što duhanom, možda me to zaštitilo 
-
meridiyan
#36160 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
SRAM VAS I STID BILO!!!
Ovdje vam nije problem doći i čekati satima da kupite glupost,ali zato kad dođete u Hitnu Pomoć ako ne možete odmah ući ili šta više morate čekati u redu odmah slijede,psovke,vrijeđanja i u zadnje vrijeme fizičko napastovanja na medicinske radnike!
Zbog ovakvih ljudi i živimo u ovakvoj zemlji,zbog ovakvih ljudi mnogi su napustili ovu zemlju,zbog ovakvih ljudi i umiru moje kolege koji su nesebično davali i daju posljednje atome snage da pomognu bolesnim i zaraženim!
Zbog ovakvih i imamo ljude na pozicijama koji godinama urušavaju sistem,podržavaju nepotizam,podržavaju kriminal i ubijaju nedužne!
Ovoliko ljudi se ne pojavi na protestima kad ih trebamo,ovoliko ljudi se ne pojavi na biračkom mjestu kad ih trebamo,ovoliko i mnogo više ljudi imamo u narodnoj kuhinji!
dr.Haris Mujanović
![]()
![]()
https://www.facebook.com/hariss.m
-
aldinjo
#36161 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U kojoj je stranci ovaj doktor?meridiyan wrote: ↑28/11/2020 00:19![]()
![]()
SRAM VAS I STID BILO!!!
Ovdje vam nije problem doći i čekati satima da kupite glupost,ali zato kad dođete u Hitnu Pomoć ako ne možete odmah ući ili šta više morate čekati u redu odmah slijede,psovke,vrijeđanja i u zadnje vrijeme fizičko napastovanja na medicinske radnike!
Zbog ovakvih ljudi i živimo u ovakvoj zemlji,zbog ovakvih ljudi mnogi su napustili ovu zemlju,zbog ovakvih ljudi i umiru moje kolege koji su nesebično davali i daju posljednje atome snage da pomognu bolesnim i zaraženim!
Zbog ovakvih i imamo ljude na pozicijama koji godinama urušavaju sistem,podržavaju nepotizam,podržavaju kriminal i ubijaju nedužne!
Ovoliko ljudi se ne pojavi na protestima kad ih trebamo,ovoliko ljudi se ne pojavi na biračkom mjestu kad ih trebamo,ovoliko i mnogo više ljudi imamo u narodnoj kuhinji!
dr.Haris Mujanović
![]()
![]()
https://www.facebook.com/hariss.m
-
meridiyan
-
adsubzero
-
meridiyan
#36165 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I danas drastican pad zarazenih
Testirano 992
Zaraženo još 369 osoba u Srpskoj
Testirano 992
Zaraženo još 369 osoba u Srpskoj
-
Nivelacija
#36166 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zarazeni nisu vise toliko bitni jer se drastično smanjuju u sedmicnom prosjeku kao i broj aktivnih slucajeva.
Sada treba obratiti pažnju na umrle. To mora početi padati i drzati se ispod 30.
Vjerovatno iduce sedmice iako je i danas brojka 30.
Sada treba obratiti pažnju na umrle. To mora početi padati i drzati se ispod 30.
Vjerovatno iduce sedmice iako je i danas brojka 30.
-
Sociolog
#36167 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Umrla ona rukometasica, sekretarka Rukometnog saveza,, Lejla..fina mlada zena, koja tuga
Je.bo vas Black friday
Je.bo vas Black friday
- GAU8
-
Johnny_x
#36169 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Treba dobro razmisliti da li treba uzeti racun kada kupite nesto, da li treba placati porez ovoj drzavi ikako, PDV ide vecinom na ove privilegije i sve je to po zakonu kojeg su oni kreirali, a mi cemo i dalje djecu lijeciti SMS porukama.AmirBaa wrote: ↑27/11/2020 19:07 https://faktor.ba/vijest/koliko-je-ko-i ... vot/106067
I kazete sto narod ne vjeruje vlastima i sto se ja jezim od "lockdowna". Pa jer najebu ljudi koji rade za 5-6-7-8 stoja, zatvaraju se obrtnici, a krasni Miletic koji se dize u nebesa dobio jednokratnu pomoc u vrijednosti od 2.637. Malo im je ovo, de dajte kakvu akciju da skupljamo.
-
BlackRiver
#36170 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Umjesto da pricate o Black Friday, trebali bi postaviti pitanje sta radi zdravstveni sistem kad dopusta da tako mladi ljudi umiru?
U bilo kojoj "uredjenoj" drzavi, to se jako rijetko desi.
Navodim primjer Austrije, gdje je zabiljezen porast broja zarazenih i umrlih, ali starosna struktura kod preminulih je jasna: Mladi ljudi skoro pa i ne umiru.
https://covid19-dashboard.ages.at/dashboard_Tod.html
Sta se desava kod nas u Bosni?
-
Mogy87
#36171 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, kod nas od COVIDA umiru mladji i zdraviji ljudi nego u AT. Razlog zasto komentarisemo Black Friday je cinjenica da ce u zdravstvenom sistemu u kojem umiru mladji i zdraviji jos vise ljudi umrijeti ako se taj zdravstveni sistem optereti.BlackRiver wrote: ↑28/11/2020 15:12Umjesto da pricate o Black Friday, trebali bi postaviti pitanje sta radi zdravstveni sistem kad dopusta da tako mladi ljudi umiru?
Navodim primjer Austrije, gdje je zabiljezen porast broja zarazenih i umrlih, ali starosna struktura kod preminulih je jasna: Mladi ljudi skoro pa i ne umiru.
- geralt
#36172 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Desava se da uopste ne dodju do zdravstvenog sistema dok ne bude kasno. Sto je dijelom do sistema, a dijelom do ljudi.BlackRiver wrote: ↑28/11/2020 15:12Umjesto da pricate o Black Friday, trebali bi postaviti pitanje sta radi zdravstveni sistem kad dopusta da tako mladi ljudi umiru?
Do sistema to sto je citav teret primarne obrade pacijenata pao na neorganizovani sistem porodicne medicine i preopterecene Covid ambulante, te da je famozni put pacijenta izrazito neefikasan.
Do ljudi je to sto mnogi jednostavno ne zele ici doktoru. Neke zavaraju pocetni blagi simptomi, neke su teoreticari zavjere ubijedili da je Covid prevara ili u najgorem slucaju gripa, i onda se ne javljaju nikome i lijece se cajem i paracetamolom. Da se razumijemo, to je dovoljno za 80% mladjih ljudi, ali ne moze pacijent sam sebi odrediti da li spada u tih 80%, vec ga neko treba barem stetoskopom preslusati.
I onda kad tih nelijecenih 20% razvije tesku upalu pluca jer im niko nije ni stetoskop prislonio na prsa, ili razvije trombove jer im niko nije rekao da piju aspirin, nastaje belaj.
- red evil
#36173 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Najviše je do sistema, vi u Sarajevu i imate mogućnosti da se javite na vrijeme dok mi iz malih gradova nemamo se gdje javiti. Imaš jedno mjesto to jest DZ i to je to, privatnika i nema a ako i ima nema za kovid bolesnike. A ni testirati se gdje nemamo, i što može treba se čekati mjesec dana za rezultate. 
-
Hakiz
#36174 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Juče ili prekjuče:
BiH: Oko 1.100 zaraženih, oko 60 umrlih.
Hrvatska: Oko 4.000 zaraženih, oko 50 umrlih.
Sve jasno.
BiH: Oko 1.100 zaraženih, oko 60 umrlih.
Hrvatska: Oko 4.000 zaraženih, oko 50 umrlih.
Sve jasno.
-
kakavdanakneiskustvu