Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Nivelacija

#36126 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

zubi wrote: 27/11/2020 14:53
Nivelacija wrote: 27/11/2020 13:56 Svake sedmice pad 20 posto

r faktor daleko ispod 1

ne trebaju nam blek frajdeji.

talas se u fbih gasi do 15.12

steta sto nisu zatvorene granice sa hrv i srb ali eto ne moze komsije iako nas samo oni mogu ugroziti pored ovih blek frajdeja

od 15 ponovo kao preko ljeta mirni smo jedno do februara
De nam i ti jedan prorocanski grafik kako ce krivulja da pada, ko edison onomad... bolje je kad je to slikovito :P
Nema prorocanstva imas grafikon na klixu svaki dan.

Sad ga mozes pogledati.
tandmand

#36127 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

Milenkov buraz wrote: 27/11/2020 13:51
spinel_ wrote: 27/11/2020 13:15 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kada-ci ... /201127059
Jednom bijeda, zauvijek bijeda.
E ovo fakat nije normalno, majke mi ja ne znam šta je ovim ljudima.
A šta im je ... isto što i onima, koji nakon svega na facebooku linkuju koronsku teoriju zavjere o farmaceutskoj industriji. Kod mene se pojavi osjećaj sažaljenja ... jbg. znam čovjeka, drug a vjeruje da je svjetska ekonomija stala, da su sve države prevarene (pored FBI. CIA, KGB, NSA), samo radi toga da bi neke farmaceutske firme profitirale.
aldinjo

#36128 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aldinjo »

tandmand wrote: 27/11/2020 15:00
spinel_ wrote: 27/11/2020 13:15 https://www.klix.ba/vijesti/bih/kada-ci ... /201127059
Jednom bijeda, zauvijek bijeda.
A šta im je ... isto što i onima, koji nakon svega na facebooku linkuju koronsku teoriju zavjere o farmaceutskoj industriji. Kod mene se pojavi osjećaj sažaljenja ... jbg. znam čovjeka, drug a vjeruje da je svjetska ekonomija stala, da su sve države prevarene (pored FBI. CIA, KGB, NSA), samo radi toga da bi neke farmaceutske firme profitirale.
Farmaceutske firme ne vole profit? One su možda neke humanitarnarne organizacije?
biglebovski

#36129 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Mogy87 wrote: 27/11/2020 14:49
biglebovski wrote: 27/11/2020 14:38 Mislim, jasno je meni za medije, klikovi donose profit, New York Times ni vremensku prognozu besplatno ne objavljuje, smrt izgleda bolje prodaje i od seksa, jasna mi je želja za informacijama i strah koji određeni ljudi ispoljavaju, ali uprijet se svim silama da bi uvećao značaj nečega što doživljavamo svako nekoliko godina, i to raditi osam mjeseci, šesnest sati dnevno, iz neke kao zabrinutosti, nikako mi nije jasno. I još biti svjestan štete koju činiš ljudima na prvoj liniji, što onaj doktor kaže, bože sačuvaj.
Ma da...kad nema argumenata prelazi se na aluzije vezano za forumase.

Evo druge najvece panicarke pored mene, "senilne starice" kako si je jednom prilikom nazvao Angelu Merkel:

"Poentirala je da je pandemija koronavirusa za svijet najveći izazov poslije Drugog svjetskog rata i da se ljudi ne smiju uljuljkati u lažni osjećaj sigurnosti."

Kako li se njemacki ljekari jadni nose sa pritiskom kad im kancelarka ovako nesto izjavi :roll:

A jesi ono ti govorio da su clanovi znanstvenog savjeta RH jedini objektivni jer nisu "na platnoj listi farmaceutske industrije"?

"Gospodine Beroš, molim vas, nemojte blatite druge osobe nego odgovorite: Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ?" napisao je Đikić uz priloženi tekst iz Večernjeg lista koji možete pročitati OVDJE.

https://m.vecernji.hr/vijesti/dikic-zes ... ahM7SNy9sI - m.vecernji.hr
Hrvatski naučnik Ivan Đikić za “Avaz”: Za tri mjeseca korona će nestati sa zapadnog Balkana (18.03.2020).
....
No, dobra je strana cijele priče, kako dodaje Đikić, da gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome.

Akutna oboljenja
– O manjem dijelu, dakle 5 do 10 posto, širom svijeta vodi se najviše brige, jer je kod njih smrtnost više izražena. To su ljudi u bolnicama, osobe s akutnim oboljenjima i na njih se treba fokusirati – naglašava Đikić.

Pojašnjava da je koronavirus moguće pobijediti, a to je već dokazano u Kini.

Realna očekivanja
Đikić ističe da će na području zapadnog Balkana koronavirus nestati za tri mjeseca.

– Od pojave virusa u Hrvatskoj, BiH i ostalim zemljama može se izračunati na temelju programa koji predviđaju pojavu i širenje. Sada smo na početku uspona i trebat će nam vjerovatno dvije, tri, pa čak i četiri sedmice da se virus proširi u maksimalnom broju. Onda će biti potrebno mjesec do dva, maksimalno tri, da padne broj zaraženih u populaciji. Samo s pravilnim mjerama to neće trajati tri mjeseca, već možda mjesec ili dva – zaključuje Đikić.

Vrhunac nakon mjesec
Uprkos mišljenju nekih stručnjaka da će toplije vrijeme utjecati na nestanak koronavirusa, Đikić naglašava da se to neće desiti.

– Nikakvo toplo vrijeme i sunce neće doprinijeti nestanku virusa. Ovdje je pitanje kad će se u kojoj zemlji pojaviti. Ako se u nekoj zemlji pojavi u maju, ciklus će trajati slično kao i danas. Tako vrhunac bude nakon mjesec, dva, a onda počinje padanje zaraze – napominje naš sagovornik.

https://radiodonjivakuf.com.ba/hrvatski ... g-balkana/
Mogy87

#36130 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 27/11/2020 15:11
Mogy87 wrote: 27/11/2020 14:49
biglebovski wrote: 27/11/2020 14:38 Mislim, jasno je meni za medije, klikovi donose profit, New York Times ni vremensku prognozu besplatno ne objavljuje, smrt izgleda bolje prodaje i od seksa, jasna mi je želja za informacijama i strah koji određeni ljudi ispoljavaju, ali uprijet se svim silama da bi uvećao značaj nečega što doživljavamo svako nekoliko godina, i to raditi osam mjeseci, šesnest sati dnevno, iz neke kao zabrinutosti, nikako mi nije jasno. I još biti svjestan štete koju činiš ljudima na prvoj liniji, što onaj doktor kaže, bože sačuvaj.
Ma da...kad nema argumenata prelazi se na aluzije vezano za forumase.

Evo druge najvece panicarke pored mene, "senilne starice" kako si je jednom prilikom nazvao Angelu Merkel:

"Poentirala je da je pandemija koronavirusa za svijet najveći izazov poslije Drugog svjetskog rata i da se ljudi ne smiju uljuljkati u lažni osjećaj sigurnosti."

Kako li se njemacki ljekari jadni nose sa pritiskom kad im kancelarka ovako nesto izjavi :roll:

A jesi ono ti govorio da su clanovi znanstvenog savjeta RH jedini objektivni jer nisu "na platnoj listi farmaceutske industrije"?

"Gospodine Beroš, molim vas, nemojte blatite druge osobe nego odgovorite: Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja. Zašto testovi nisu uvedeni u sustav HZJZ?" napisao je Đikić uz priloženi tekst iz Večernjeg lista koji možete pročitati OVDJE.

https://m.vecernji.hr/vijesti/dikic-zes ... ahM7SNy9sI - m.vecernji.hr
Hrvatski naučnik Ivan Đikić za “Avaz”: Za tri mjeseca korona će nestati sa zapadnog Balkana (18.03.2020).
....
No, dobra je strana cijele priče, kako dodaje Đikić, da gotovo 90 posto populacije neće imati nikakve simptome.

Akutna oboljenja
– O manjem dijelu, dakle 5 do 10 posto, širom svijeta vodi se najviše brige, jer je kod njih smrtnost više izražena. To su ljudi u bolnicama, osobe s akutnim oboljenjima i na njih se treba fokusirati – naglašava Đikić.

Pojašnjava da je koronavirus moguće pobijediti, a to je već dokazano u Kini.

Realna očekivanja
Đikić ističe da će na području zapadnog Balkana koronavirus nestati za tri mjeseca.

– Od pojave virusa u Hrvatskoj, BiH i ostalim zemljama može se izračunati na temelju programa koji predviđaju pojavu i širenje. Sada smo na početku uspona i trebat će nam vjerovatno dvije, tri, pa čak i četiri sedmice da se virus proširi u maksimalnom broju. Onda će biti potrebno mjesec do dva, maksimalno tri, da padne broj zaraženih u populaciji. Samo s pravilnim mjerama to neće trajati tri mjeseca, već možda mjesec ili dva – zaključuje Đikić.

Vrhunac nakon mjesec
Uprkos mišljenju nekih stručnjaka da će toplije vrijeme utjecati na nestanak koronavirusa, Đikić naglašava da se to neće desiti.

– Nikakvo toplo vrijeme i sunce neće doprinijeti nestanku virusa. Ovdje je pitanje kad će se u kojoj zemlji pojaviti. Ako se u nekoj zemlji pojavi u maju, ciklus će trajati slično kao i danas. Tako vrhunac bude nakon mjesec, dva, a onda počinje padanje zaraze – napominje naš sagovornik.

https://radiodonjivakuf.com.ba/hrvatski ... g-balkana/
Izvadio si clanak od 18.3? :lol: pa nije covjek vrac.
Nego "senilnu staricu" Merkel i pritisak koji pravi na njemacke ljekare neces komentarisati?
AmirBaa

#36131 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

Đikić pravi attention whore, iz pastete iskace. I samo udara kontre.
zubi

#36132 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Nivelacija wrote: 27/11/2020 14:59
zubi wrote: 27/11/2020 14:53
Nivelacija wrote: 27/11/2020 13:56 Svake sedmice pad 20 posto

r faktor daleko ispod 1

ne trebaju nam blek frajdeji.

talas se u fbih gasi do 15.12

steta sto nisu zatvorene granice sa hrv i srb ali eto ne moze komsije iako nas samo oni mogu ugroziti pored ovih blek frajdeja

od 15 ponovo kao preko ljeta mirni smo jedno do februara
De nam i ti jedan prorocanski grafik kako ce krivulja da pada, ko edison onomad... bolje je kad je to slikovito :P
Nema prorocanstva imas grafikon na klixu svaki dan.

Sad ga mozes pogledati.
Ovaj pad sto ga najavi do 15.12. me zanima,... toga nema na klixu.
splinter

#36133 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Evo da ne bude samo šuplja priča po forumu i da se ne ponavljam. Neki brzinski screening situacije u mojoj okolini ( a vjerujem da je tako i šire ) u prethodnih mjesec dana i primjetio sam dosta ljudi sa tipičnim simptomima Covida koji su na PCR testiranju imali negativne rezultate. A govorim o ljudima koji nisu samo šmrcali i imali anosmiju, nego u glavnom ljudima sa teškim simptomima i obostranim upalalama pluća, među kojima je bilo dosta i mlađe raje.
Šta ovo može da znači. Već sam ranije pominjao da je neki zlatni standard targeta virusnih gena ORF 1 ab gen, E gen i N gen.
Preporuka je da se koriste barem dva ova gena, a ne samo jedan. U pitanju su geni koji su se pokazali kao dobre mete obzirom da daju specifičan rezultat upravo za ovaj virus. Međutim nezgodna strane jeste sklonost ka mutacijama ovih gena, a posebice kad na određenom području cirkuliše više genetskih podvarijanti virusa. Taj se problem masovno počeo javljati krajem ljeta i vidimo daje sada u ekspanziji. Brzina izrade i revizije testova i i primera ne prati brzinu mutacija.
Mislim da bi naše zdravstvo o ovome trebalo povesti računa. Velika je šteta što nismo iskoristili prethodno i raditi na sekvencioniranju virusa, prepoznavanju i identifikaciji genetskih varijanti koje su najviše zastupljene na našem području. ovo je važno i radi povećanja efikasnosti dostupnih protokola liječanja
O nužnosti takvog pristupa sam pisao još ljetos.
Također se nadam da će se uraditi jedna random studija, npr na uzorku od barem 100 ljudi u KS (a može i u svim ostalim gradovima) koji su imali negativan PCR nalaz ali su imali sve simptome bolesti te uraditi serološka pretraga ne antitjela vezivanja. To je potrebno jer bismo mogli koristiti dobieni rezultat radi procjene koliki je bio procent lažno negativnih testova ali i što je važnije koliko ljudi ima antitjela u ovim ključnim mjesecima borbe.
Nadalje, vrlo je bitno da pratimo genetske varijacije i potipove virusa koji cirkulišu na ovom području, jer će nam se desiti da će vakcinacija postati prava lutrija a i pretpostavljam da će dobavljači vakcina tražiti malo podrobnije podatke o lokalnoj formi virusi.
Eto to je jbg nešto što mi pada na prvu i što bih ja uradio da šta pitam, a naravno ne pitam se.
zubi

#36134 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

splinter wrote: 27/11/2020 12:53
zubi wrote: 27/11/2020 12:33 https://www.klix.ba/vijesti/bih/baljic- ... /201127033

Rusmir Baljic, poznat po tome sto je pocetkom epidemije htio da organizuje tribinu o mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa, zbog cega nam se cijela regija smijala...

https://klix.ba/tribina-o-koronavirus ... -otkazana/
A mogli su pružiti podršku svom ideološkom kolegi, nije da nisu imali prilike.

Image
Ma jasta, sebijina podguzna muha... na svakoj slici stoji iza nje, skute joj drzi...
AmirBaa

#36135 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

splinter wrote: 27/11/2020 15:18 Evo da ne bude samo šuplja priča po forumu i da se ne ponavljam. Neki brzinski screening situacije u mojoj okolini ( a vjerujem da je tako i šire ) u prethodnih mjesec dana i primjetio sam dosta ljudi sa tipičnim simptomima Covida koji su na PCR testiranju imali negativne rezultate. A govorim o ljudima koji nisu samo šmrcali i imali anosmiju, nego u glavnom ljudima sa teškim simptomima i obostranim upalalama pluća, među kojima je bilo dosta i mlađe raje.
Šta ovo može da znači. Već sam ranije pominjao da je neki zlatni standard targeta virusnih gena ORF 1 ab gen, E gen i N gen.
Preporuka je da se koriste barem dva ova gena, a ne samo jedan. U pitanju su geni koji su se pokazali kao dobre mete obzirom da daju specifičan rezultat upravo za ovaj virus. Međutim nezgodna strane jeste sklonost ka mutacijama ovih gena, a posebice kad na određenom području cirkuliše više genetskih podvarijanti virusa. Taj se problem masovno počeo javljati krajem ljeta i vidimo daje sada u ekspanziji. Brzina izrade i revizije testova i i primera ne prati brzinu mutacija.
Mislim da bi naše zdravstvo o ovome trebalo povesti računa. Velika je šteta što nismo iskoristili prethodno i raditi na sekvencioniranju virusa, prepoznavanju i identifikaciji genetskih varijanti koje su najviše zastupljene na našem području. ovo je važno i radi povećanja efikasnosti dostupnih protokola liječanja
Također se nadam da će se uraditi jedna random studija, npr na uzorku od barem 100 ljudi u KS (a može i u svim ostalim gradovima) koji su imali negativan PCR nalaz ali su imali sve simptome bolesti te uraditi serološka pretraga ne antitjela vezivanja. To je potrebno jer bismo mogli koristiti dobieni rezultat radi procjene koliki je bio procent lažno negativnih testova ali i što je važnije koliko ljudi ima antitjela u ovim ključnim mjesecima borbe.
Nadalje, vrlo je bitno da pratimo genetske varijacije i potipove virusa koji cirkulišu na ovom području, jer će nam se desiti da će vakcinacija postati prava lutrija a i pretpostavljam da će dobavljači vakcina tražiti malo podrobnije podatke o lokalnoj formi virusi.
Eto to je jbg nešto što mi pada na prvu i što bih ja uradio da šta pitam, a naravno ne pitam se.
:thumbup:

Sta mislis koliko bi bila korisna seroloska studija u KS ? Ja bih to volio vidjeti, jer sam i sam bio negativan na PCR a imam veliki broj antitijela, i ljudi oko mene takodjer imaju antitijela a nikad nisu usli u statistiku pozitivnih.
daddy-kool

#36136 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

splinter wrote: 27/11/2020 15:18 Evo da ne bude samo šuplja priča po forumu i da se ne ponavljam. Neki brzinski screening situacije u mojoj okolini ( a vjerujem da je tako i šire ) u prethodnih mjesec dana i primjetio sam dosta ljudi sa tipičnim simptomima Covida koji su na PCR testiranju imali negativne rezultate. A govorim o ljudima koji nisu samo šmrcali i imali anosmiju, nego u glavnom ljudima sa teškim simptomima i obostranim upalalama pluća, među kojima je bilo dosta i mlađe raje.

Dobar komentar.
Ovo sam i ja čuo da ljudi sa simptomima očiglednog kovida dobijaju negativne rezltate testova, samo nisam optimističan ni sekunde da će ova zapažanja imati bilo kakav uticaj na naš sistem testiranja ili bilo kakav sistematičan, studiozan pristup. Mi kao društvo smo iscrpljeni davljenici koji se drže za komad drveta i čekaju kada će ugledati spasonosnu obalu (vakcinu).
Milenkov buraz

#36137 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

AmirBaa wrote: 27/11/2020 15:26

Sta mislis koliko bi bila korisna seroloska studija u KS ? Ja bih to volio vidjeti, jer sam i sam bio negativan na PCR a imam veliki broj antitijela, i ljudi oko mene takodjer imaju antitijela a nikad nisu usli u statistiku pozitivnih.
Vrlo dobro poentiranje suštine @splinter
biglebovski

#36138 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

aldinjo wrote: 27/11/2020 15:09
tandmand wrote: 27/11/2020 15:00

Farmaceutske firme ne vole profit? One su možda neke humanitarnarne organizacije?
Kolega, dobro si primjetio. Redovi su trenutno društveno poželjni isključivo pred apotekama, privatnim ordinacijama te ambulantama gdje se provodi testiranje na ugrozu. Poželjno je da svi krkaju antibiotike i suplemente, što ljepša ambalaža to bolje, dok im jetra ne požuti i testiraju se po šesnaest puta, privatno naravno.
Sociolog

#36139 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

JUSKO LICEMJERU,

Jesu li ovo tvoje mjere, koje policija sprovodi da li ima visenod 30 ljudi pa i 50 ljudi u zatvorenom prostoru

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... one/397968??
splinter

#36140 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@AmirBaa
Koliko raspoloživi kapaciteti i okolnosti dozvoljavaju bilo bi poželjno uraditi jedno obimnije serološko istraživanje prije svega ljudi koji su imali izražene patognomonične (karakteristične) simptome. Ne toliko radi same statistike i prebrojavanja koliko zbog toga da bi smo dobili info o težini kliničke slike, podatke o trenutnoj prokuženosti nacije ali i revidirali i korigirali nabavku testova.
Ovo je problem s kojim se suočava cijeli svijet, ali se intenzivno istražuje i stvari se rješavaju u hodu.
Nećemo se 100 godina boriti s Koronom. Jednog dana morat ćemo staviti tačku na sve ovo, ali i izraditi kapacitete za ubuduće.
BadBoy

#36141 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

splinter wrote: 27/11/2020 15:53 @AmirBaa
Koliko raspoloživi kapaciteti i okolnosti dozvoljavaju bilo bi poželjno uraditi jedno obimnije serološko istraživanje prije svega ljudi koji su imali izražene patognomonične (karakteristične) simptome. Ne toliko radi same statistike i prebrojavanja koliko zbog toga da bi smo dobili info o težini kliničke slike, podatke o trenutnoj prokuženosti nacije ali i revidirali i korigirali nabavku testova.
Ovo je problem s kojim se suočava cijeli svijet, ali se intenzivno istražuje i stvari se rješavaju u hodu.
Nećemo se 100 godina boriti s Koronom. Jednog dana morat ćemo staviti tačku na sve ovo, ali i izraditi kapacitete za ubuduće.
Možeš li nam reći od koga ili koje mi testove poručujemo? Vidim da CDC ima neke dvije verzije, jednu prvu koju su nekada odmah u martu izbacili (RT-PCR) a sada imaju i noviju verziju koja odmah testira na prisustvo virusa influence A i Bi koronavirusa (CDC Influenza SARS-CoV-2 (Flu SC2) Multiplex Assay).

Dodatno, kao najbolju praksu kod testiranja apsolutno preporučuju i ocjenjivanje "vjerovatnoće zaraze prije testiranja" - pretest probability.
splinter

#36142 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Iskreno ne znam. Jedna se vrsta koristi npr prilikom nekih istraživanja a druga je za masovnu upotrebu. Ide onaj klasični sistem javnih nabavki.
Kako god nije toliko u testovima koliko u istraživanjima i naučnim radovima koja su neophodna da bi se situacija sa testovima malo iskristalizirala, a također i za određivanje terapijskih protokola kao i danas sutra za izbor cijepiva.
Na tom polju smo već poprilično zaostali za regijom, a jedna od posljedica toga je možda i najveća stopa smrtnosti. U suštini sve je to povezano na neki način.
biglebovski

#36143 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Tegeltija nakon sastanka u Doboju: Nema novih mjera, nabavljamo vakcine za 20 posto stanovništva

Nakon današnjeg sastanka premijera entiteta i predstavnika Brčko distrikta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom na temu koronavirusa usaglašeno je da novih radikalnijih mjera neće biti te da je situacija s koronavirusom na području Bosne i Hercegovine pod kontrolom.

Tegeltija je u obraćanju medijima nakon sastanka u Hotelu Park u Doboju kazao da u BiH neće biti dodatnih mjera koje bi značile lockdown, odnosno, ograničenje kretanja i rada građana i prvirednih subjekata.

Na kraju je kazao da je za kolektivni uspjeh potrebna vakcinacija te da je BiH dio globalnog procesa nabavka vakcine.

"Nabavili smo 1.230.000 vakcina što je više od 20 posto populacije u BiH. Procjena je da će biti kod nas do kraja prvog kvartala. Spremni smo platiti sve vakcine, obezbijediti lanac i sigurnost nabavke od aerodroma do domova zdravlja gdje će građanima biti dostupne. Postoje određene vrste vakcina, temperature na kojima se drže, ali smo spremni, na sve smo planirali i uradili nabavku", zaključio je Tegeltija.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tegelti ... /201127104

Tako i treba. Još kad bi poslušali doktora Hošića i probali smanjiti bespotrebni pritisak na zdravstvo, gdje bi vam kraj bio. Predlažem i da se istraže pokušaji reketarenja male privrede od strane privatnih medija te apelujem na sve gospodarske subjekte pogođene stvaranjem atmosfere straha i panike da pokrenu bojkot dijela medija specijalizovanih za kreiranje straha.
black

#36144 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by black »

kod koga si radio test na antitjela
adsubzero

#36145 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

spinel_ wrote: 27/11/2020 14:02
adsubzero wrote: 27/11/2020 13:52
spinel_ wrote: 27/11/2020 13:44 Ma covid je najopasniji sta radi i koliko ubija. Sve ostale bolesnice su nebitne i maciji kasalj :thumbup:
U USA je trenutno treci najveci uzrocnik smrti. U Engleskoj u oktobru je uzrocnik broj 1!
Kao sto je neko vec pitao da se ponovi: sta treba da se dogodi da se situacija shvati ozbiljno?
A sta mislis pod tim ozbiljno?
Jel opet karantena? Jel treba opet da gledamo starije ljude kako ne smiju izadju jer mogu nesto vani pokupiti dok u isto vrijeme ih zatvoris medju 4 zida?
Ne kazem da se trebaju ljudi u trznim centrima gurati za komad odjece, ali zar nije besmisleno zatvarati ih i time im uskracujes i zivot i pravo na zivot.
A planine i sume cemo ostaviti zivotinjama.
Mozda i jeste besmisleno potpuno zatvarati, nisam nikada rekao da sam za to, iako i sam nisam siguran sta da mislim, ali ima neko ko sigurno zna bolje od mene. Pod tim ozbiljno mislim da se spozna razlika izmedju gripe i covida i da treba prestati sa neslanim salama, sa kukanjem o "brnjicama" i slicno. U pocetku sam mogao razumjeti opustenost jer jos nije doslo do nas u velikoj mjeri, ali cekaj ba sad ljudi umiru ko muhe, preko 50 dnevno samo od ove "gripe" .
AmirBaa

#36146 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

black wrote: 27/11/2020 16:50

kod koga si radio test na antitjela
Eurofarm
He1972

#36147 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by He1972 »

daje sekvenciONIranju dobieni onako za pocetak hahahaha
AmirBaa

#36148 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

https://faktor.ba/vijest/koliko-je-ko-i ... vot/106067

I kazete sto narod ne vjeruje vlastima i sto se ja jezim od "lockdowna". Pa jer najebu ljudi koji rade za 5-6-7-8 stoja, zatvaraju se obrtnici, a krasni Miletic koji se dize u nebesa dobio jednokratnu pomoc u vrijednosti od 2.637. Malo im je ovo, de dajte kakvu akciju da skupljamo.
Locked