Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kabal1337

#31401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Sta briga majstora, skine postavi uzme pare. Ako ne traje do proizvodjaca. Al eto, mislim da se alat sam otplati. Evo ja sam danas mijenjao kineticki, posto cu i drugu stranu da osvjezim meni ce se alat otplatit, a radim po fabrickom uputstvu.
drug_profi

#31402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

RagibUzoriti wrote: 28/11/2020 17:57
odem na norveske forume, sjebo se sta ljudi pisu i sa kakvim se sve kvarovima susrecu.
Eee, zato je ne citam norveške forume....
STARx

#31403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

Uvijek bilo.. Rijetko ko ce ti se posvetiti autu kao svom, a trebao bi iz razloga sto te placa, ne dobija danas niko pare s neba.. U to naravno ne ubrajam preseravanja, mudrovanja, jebavanja.. Pismen majstor takav kiks sebi nece dozvoliti, a takvih je vremenom sve manje i manje. Bojim se da za koju godinu necemo imat dobrog zanaltiju, jer ce ih ovi smetljari sto idu na kolicinu pogusit. Alat je uvijek dobra investicija :D Krenulo se od osnovnog, nasadnih kljuceva, torx, e-torx, imbus, kljucevi, pa vremenom komparator, stahlwille manoskop, kilo kljuc, kompresor s 3hp pvc armirano crijevo unutrasnjeg precnika fi9, direktna spojnica na izlaz 3/8, brze spojnice, za sto veci protok zraka :D, pneumatski alat, mig mag varstroj, stubna busilica prvomajska, strug prvomajski, presa za savijanje limenih profila od 6 tona :-D vise manje imam sve, pa opet neki dan kupim ugaoni udarni pneumatski odvijac, premocan je, a imam 4 i 2 racne :D ko voli alat shvatit ce
Snake Eyes

#31404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Snake Eyes »

STARx wrote: 28/11/2020 19:30 Uvijek bilo.. Rijetko ko ce ti se posvetiti autu kao svom, a trebao bi iz razloga sto te placa, ne dobija danas niko pare s neba.. U to naravno ne ubrajam preseravanja, mudrovanja, jebavanja.. Pismen majstor takav kiks sebi nece dozvoliti, a takvih je vremenom sve manje i manje. Bojim se da za koju godinu necemo imat dobrog zanaltiju, jer ce ih ovi smetljari sto idu na kolicinu pogusit. Alat je uvijek dobra investicija :D Krenulo se od osnovnog, nasadnih kljuceva, torx, e-torx, imbus, kljucevi, pa vremenom komparator, stahlwille manoskop, kilo kljuc, kompresor s 3hp pvc armirano crijevo unutrasnjeg precnika fi9, direktna spojnica na izlaz 3/8, brze spojnice, za sto veci protok zraka :D, pneumatski alat, mig mag varstroj, stubna busilica prvomajska, strug prvomajski, presa za savijanje limenih profila od 6 tona :-D vise manje imam sve, pa opet neki dan kupim ugaoni udarni pneumatski odvijac, premocan je, a imam 4 i 2 racne :D ko voli alat shvatit ce

Tuzno je koliko je ovo istina....od mene imas maksimalni respekt. Istinski majstor voli alat i posao kojim se bavi :thumbup:
Poliuretansko crijevo je vrh, lagano :D
STARx

#31405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

Snake Eyes wrote: 28/11/2020 19:39

Tuzno je koliko je ovo istina....od mene imas maksimalni respekt. Istinski majstor voli alat i posao kojim se bavi :thumbup:
Sa strane, privatno, radim kao metalostrugar. Spojio ugodno s korisnim. Ne volim da ovisim ni o kome, nicijem raspolozenju, da nekoga moljakam i vucem za rukav za bezazlenu stvar. Pukne saraf, s otpada trazi 7km, napravim isti kuci na strugu po zelji cvrstoce.. Rijetkost je naci nekoga i da zna variti, o varenju inoxa i aluminija s sirim korijenom zavara da ne pricam.. ne znaju ni podesit nivo argona i co2.. mlaznice na gorioniku zacepljene, pogresne dizne, losa tehnika zavara, makar znaju dobro brusit.. a i ne znali.. :D Naravno da volim alat, on mi stedi pare i psihicko zdravlje. Srklet sam osoba, kad mi nesto ode nasekiram se, ne zbog kvara nego trazenja rjesenja, ovako se zatvorim i derem sam. Ja tu vrijednost prepoznajem, zato isti i servisiram i ne dopustam da uopste i dodje do faze zapustanja. Malo je procedura ispustiti ulje iz prese gdje stane 150litara, al boze moj :D
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#31406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

STARx wrote: 28/11/2020 18:10
Evolution_IV wrote: 28/11/2020 18:06 btw.evo meni kandidata,samo da jebena corona prodje :)

https://www.olx.ba/artikal/37621161/sub ... ra-brzina/

dobro ga je zastitio :evil: :mrgreen:
Od poznanika zena vozi legacy-a s lpgom, ne spominje nikakve kvarove.. dok on vozi outbacka 2010+ dizel, skrsio je preko 3000 samo na motor.. ja sam se bio nalozio na forestera, al nakon istrazivanja odusto.. quadra drive 2 legendarni ide cim izleti dobar primjerak..
Boxer dizel je smece i ne znam sto bi ga bilo ko gledao i kupovao sebi,samo benzin :thumbup:
iceman ze

#31407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Nadam se da ce jos uz Aldina, jos cestitih majstora se "doseliti" u nase forumsko selo ovĐeka :mrgreen: ako nista, imamo znak raspoznavanja prije dolaska u garazu, "jesenje lisce" u zaĐepku :lol:
Snake Eyes

#31408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Snake Eyes »

STARx wrote: 28/11/2020 19:52
Snake Eyes wrote: 28/11/2020 19:39

Sa strane, privatno, radim kao metalostrugar. Spojio ugodno s korisnim. Ne volim da ovisim ni o kome, nicijem raspolozenju, da nekoga moljakam i vucem za rukav za bezazlenu stvar. Pukne saraf, s otpada trazi 7km, napravim isti kuci na strugu po zelji cvrstoce.. Rijetkost je naci nekoga i da zna variti, o varenju inoxa i aluminija s sirim korijenom zavara da ne pricam.. ne znaju ni podesit nivo argona i co2.. mlaznice na gorioniku zacepljene, pogresne dizne, losa tehnika zavara, makar znaju dobro brusit.. a i ne znali.. :D Naravno da volim alat, on mi stedi pare i psihicko zdravlje. Srklet sam osoba, kad mi nesto ode nasekiram se, ne zbog kvara nego trazenja rjesenja, ovako se zatvorim i derem sam. Ja tu vrijednost prepoznajem, zato isti i servisiram i ne dopustam da uopste i dodje do faze zapustanja. Malo je procedura ispustiti ulje iz prese gdje stane 150litara, al boze moj :D
:-D :thumbup:

Oj šta alata imam a ne bavim se pojedinim strukama za koji je potreban :lol: i još uvijek kupujem.
Odem u OBI vidim nešto i kažem kako sam mogao bez ovoga da živim :lol:

U slobodno vrijeme, iako mi je potpuno druga struka :D , gledam profesionalne kanale za varenje ili ovog čikicu koji ima takav narativ kao da ti je otac:

Ovo nema veze sa mehanikom i izvinjavam se ostalima ali bolji savjet kako pozicionirat merdevine (one koje se naslanjaju na objekat) nikada nisam čuo :lol: Pro level životne analitike i primjene pitagorine teoreme.
Al'din

#31409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

STARx wrote: 28/11/2020 19:30 Uvijek bilo.. Rijetko ko ce ti se posvetiti autu kao svom, a trebao bi iz razloga sto te placa, ne dobija danas niko pare s neba.. U to naravno ne ubrajam preseravanja, mudrovanja, jebavanja.. Pismen majstor takav kiks sebi nece dozvoliti, a takvih je vremenom sve manje i manje. Bojim se da za koju godinu necemo imat dobrog zanaltiju, jer ce ih ovi smetljari sto idu na kolicinu pogusit. Alat je uvijek dobra investicija :D Krenulo se od osnovnog, nasadnih kljuceva, torx, e-torx, imbus, kljucevi, pa vremenom komparator, stahlwille manoskop, kilo kljuc, kompresor s 3hp pvc armirano crijevo unutrasnjeg precnika fi9, direktna spojnica na izlaz 3/8, brze spojnice, za sto veci protok zraka :D, pneumatski alat, mig mag varstroj, stubna busilica prvomajska, strug prvomajski, presa za savijanje limenih profila od 6 tona :-D vise manje imam sve, pa opet neki dan kupim ugaoni udarni pneumatski odvijac, premocan je, a imam 4 i 2 racne :D ko voli alat shvatit ce
90% od nabrojanog imam. Nisam htio otkljucati vrata servisa dok sve nije bilo na svom mjestu. To je bio moj san, da uzmem jedno, dva, auta danas i radim ih "domacinski" ...
Medjutim, ja ne mogu da uticem na kolicinu posla ali pokusavam to rijesiti terminim i zakazivanjem, ne uzimam preko reda itd...
Snake Eyes

#31410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Snake Eyes »

Al'din wrote: 28/11/2020 22:14
90% od nabrojanog imam. Nisam htio otkljucati vrata servisa dok sve nije bilo na svom mjestu. To je bio moj san, da uzmem jedno, dva, auta danas i radim ih "domacinski" ...
Medjutim, ja ne mogu da uticem na kolicinu posla ali pokusavam to rijesiti terminim i zakazivanjem, ne uzimam preko reda itd...
Možeš, možeš uticati, počeo si polako i to regulisat :babinsin: :lol:
Qler

#31411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

:D :D
Al'din

#31412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

Snake Eyes wrote: 28/11/2020 22:30
Možeš, možeš uticati, počeo si polako i to regulisat :babinsin: :lol:
Ma ne moze, uvjek ima onih "de mi samo ovaj šaraf..."
kabal1337

#31413 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Gdje na kraju ispade najbolje kupiti(cijena kvalitet; polovno/novo?) krokodil dizalicu da moze nekih 40-50 cm odici da se fino moze raditi ispod auta?
STARx

#31414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

To je posebna strast i ljubav, ili je imas ili nemas. Ko ima i voli to, on to radi s osjecajem. Ko je tu da uzme pare, opali nekoga po usima, bude provaljen. Razumijem emocije, isti sam..
STARx

#31415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

kabal1337 wrote: 28/11/2020 22:52 Gdje na kraju ispade najbolje kupiti(cijena kvalitet; polovno/novo?) krokodil dizalicu da moze nekih 40-50 cm odici da se fino moze raditi ispod auta?
https://www.olx.ba/artikal/29987797/bgs ... -alu-1-5t/ ja imam ovu
Al'din

#31416 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

:thumbup:
STARx wrote: 28/11/2020 23:07

To je posebna strast i ljubav, ili je imas ili nemas. Ko ima i voli to, on to radi s osjecajem. Ko je tu da uzme pare, opali nekoga po usima, bude provaljen. Razumijem emocije, isti sam..
:thumbup:
Snake Eyes

#31417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Snake Eyes »

Ja sam ovu gledao

DIZALICA ZA AUTO 5T MÖLLER (260 KM)
https://www.olx.ba/r/39677721/994162
STARx

#31418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

https://www.bendpak.com/Jack-Stands-3-T ... oducts.png
bez ovog ni pod razno podvlacit se, a da tezinu drzi sama dizalica
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#31419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

imam ja bolji podupirac :D

Image
STARx

#31420 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by STARx »

bolje ista nego nista :lol:
bitanga_sa_otesa

#31421 Re: Pitamo Mehanicare ?

sluzi me ova cjevka jedno 12 godina,ne bih je prodavao :D
Al'din

#31422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

bitanga_sa_otesa wrote: 28/11/2020 23:54 sluzi me ova cjevka jedno 12 godina,ne bih je prodavao :D
Istice ti atest iduce godine 🤣
bitanga_sa_otesa

#31423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Al'din wrote: 28/11/2020 23:55
bitanga_sa_otesa wrote: 28/11/2020 23:54 sluzi me ova cjevka jedno 12 godina,ne bih je prodavao :D
Istice ti atest iduce godine 🤣
ma jok,ovo je besavna 42mm od rollbara 8-)
mirza2811

#31424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirza2811 »

Pozz, da li pase mjenjac sa 1.9 16v na 1.9 8v u pitanju je alfa 159
iceman ze

#31425 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Ja poznajem jednog dunđera, koji dodje u Sa sa musterijinim autom na posao, usput obleti par otpada da ne bude ofirno, jel'te i bjez'nazad u nicaZe :skoljka: :mrgreen:
Post Reply