Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#14151 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

Ja nisam vala nikad reklamirao mobitel kod operatera jer nikad nisam ni kupovao kod njih. :mrgreen: A da sam se naslusao svakakvih prica - to fakat jesam.
A to da li si ili nisi kupio polovan telefon je stvar licnog izbora i nekog laznog osjecaja sigurnosti.
Ja kad god nisam imao kesha za dobar nov mobitel uvijek sam prije izabrao dobar telefon vise klase nego nov midranger i nikad se nisam pokajao.
Postujem svacije misljenje ali po mom misljenju je u nedostatku novca bolje uzeti neki jaci polovan mobitel koji je izasao prije najvise godinu dana i koji se moze naci u fabrickom stanju nego neki nov osrednji telefon.
I nije to nikakav hir nego zelja za fluidnoscu i da sve na mobitelu radi perfektno, kako trenutno tako i za 2-3 godine. Jbg neko se zadovoljava malim stvarima a neko ne. Ja bih najvise volio da mogu kupiti neki mobitel od 300-400KM i da budem zadovoljan sa njim 2-3 godine ali to je nazalost nemoguce jer jednostavno nisu dovoljno fluidni za moje potrebe a kako vrijeme prolazi sve su gori a ja bih sve vise gubio zivce sa njima dok mobiteli sa flagship procesorima rade odlicno i u startu a i posle 2-3 godine.
betametazon

#14152 Re: Xiaomi mobiteli

Post by betametazon »

Moj prethodni mob je bio redmi note 4x, kupljen nov kod "piljara", znaci auto je preko njega preslo - nista mu nije bilo, samo ostecen pozadi poklopac baterije, narucio preko alija i zamjenio, tel ko nov.
Inace u prvih par mjeseci ispao mi je jedno 500 puta jer nisam imao masku a on kao uljem premazan, k'o ziv u ruci...znaci kvalitet izrade 10

Prije toga dva moba preko opeeatera, takodjer bez nekih problema osim kod alcatela, otisao onaj hepek dole gdje se utice punjenje, ja na kraju pokusao napraviti i tu mu je definitivni kraj i bio :D
citroen xm

#14153 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Naravno, stvar ličnog izbora. :thumbup:

Takođe, ja bi to malo drugačije formulisao. 500 KM za telefon nikako nije nedostatak novca. Meni je to i neka psihološka granica po pitanju novca za telefon, isto kao što ne mijenjam telefon bez dvije godine korišćenja. Pišem onako kako ja gledam na te stvari, ne kažem da je ispravan rezon.

Nisam nikakav zahtjevan korisnik, igrice ne igram, meni je ovaj moj Note 8 sasvim dovoljno fluidan. Sasvim, ali sasvim sam siguran da Note 9 PRO može 2 godine perfektno služiti 90% ljudi i bolji telefon neće ni poželjeti. Koristio sam sada već staru generaciju Note 8 PRO i stvarno teško mogu zamisliti da nekome treba fluidniji uređaj.
CooK

#14154 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

betametazon wrote: 28/11/2020 22:24 Moj prethodni mob je bio redmi note 4x, kupljen nov kod "piljara", znaci auto je preko njega preslo - nista mu nije bilo, samo ostecen pozadi poklopac baterije, narucio preko alija i zamjenio, tel ko nov.
Inace u prvih par mjeseci ispao mi je jedno 500 puta jer nisam imao masku a on kao uljem premazan, k'o ziv u ruci...znaci kvalitet izrade 10

Prije toga dva moba preko opeeatera, takodjer bez nekih problema osim kod alcatela, otisao onaj hepek dole gdje se utice punjenje, ja na kraju pokusao napraviti i tu mu je definitivni kraj i bio :D
Ma izdrzljiv je Xiaomi. A zadnja recenica me bas nasmija. :lol:
betametazon

#14155 Re: Xiaomi mobiteli

Post by betametazon »

CooK wrote: 28/11/2020 22:32
betametazon wrote: 28/11/2020 22:24 Moj prethodni mob je bio redmi note 4x, kupljen nov kod "piljara", znaci auto je preko njega preslo - nista mu nije bilo, samo ostecen pozadi poklopac baterije, narucio preko alija i zamjenio, tel ko nov.

A par puta nosio nekim lokalnim serviserima, nesto oni zakrpe ali privremeno i sjedem jedan dan ja da ga rastavim, da vidim ja sta to ima unutra...epilog - nikad vise nije bio sastavljen. Samo jedan od mnogih uredjaja kojim je moja strucnost presudila :D
CooK

#14156 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

citroen xm wrote: 28/11/2020 22:29 Naravno, stvar ličnog izbora. :thumbup:

Takođe, ja bi to malo drugačije formulisao. 500 KM za telefon nikako nije nedostatak novca. Meni je to i neka psihološka granica po pitanju novca za telefon, isto kao što ne mijenjam telefon bez dvije godine korišćenja. Pišem onako kako ja gledam na te stvari, ne kažem da je ispravan rezon.

Nisam nikakav zahtjevan korisnik, igrice ne igram, meni je ovaj moj Note 8 sasvim dovoljno fluidan. Sasvim, ali sasvim sam siguran da Note 9 PRO može 2 godine perfektno služiti 90% ljudi i bolji telefon neće ni poželjeti. Koristio sam sada već staru generaciju Note 8 PRO i stvarno teško mogu zamisliti da nekome treba fluidniji uređaj.
500KM za telefon uopste nije puno mada je i to licna stvar. A ovo sto ja pisem ne pisem bezveze nego su to cinjenice. Ti mozes biti siguran u sta hoces ali su cinjenice da flagship procesori imaju veoma dug vijek trajanja dok midrange procesori pocinju stucati vec nakon godinu-dvije.
Evo ti konkretan primjer. Poco F1 iz 2018-te godine i sada odlicno radi iako je 2 godine star zbog toga sto ima tadasnji flagship procesor dok midrange mobiteli iz 2018-te godine Redmi Note 5 Pro i Redmi Note 6 Pro vec pofino stucaju na nekim aplikacijama.
CooK

#14157 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

betametazon wrote: 28/11/2020 22:41
CooK wrote: 28/11/2020 22:32

A par puta nosio nekim lokalnim serviserima, nesto oni zakrpe ali privremeno i sjedem jedan dan ja da ga rastavim, da vidim ja sta to ima unutra...epilog - nikad vise nije bio sastavljen. Samo jedan od mnogih uredjaja kojim je moja strucnost presudila :D
Hahahahahha :lol: :lol:
citroen xm

#14158 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

CooK wrote: 28/11/2020 22:46
500KM za telefon uopste nije puno mada je i to licna stvar. A ovo sto ja pisem ne pisem bezveze nego su to cinjenice. Ti mozes biti siguran u sta hoces ali su cinjenice da flagship procesori imaju veoma dug vijek trajanja dok midrange procesori pocinju stucati vec nakon godinu-dvije.
Evo ti konkretan primjer. Poco F1 iz 2018-te godine i sada odlicno radi iako je 2 godine star zbog toga sto ima tadasnji flagship procesor dok midrange mobiteli iz 2018-te godine Redmi Note 5 Pro i Redmi Note 6 Pro vec pofino stucaju na nekim aplikacijama.
Jasno je šta je bolje, to i cijena kaže. Ja samo iz iskustva sa Note 8 PRO koji često čačkam kažem da taj telefon evo i nakon godinu dana korišćenja radi vrlo brzo i bez ikakvog štucanja. Znači da će raditi dobro bar još godinu. Tada će biti prodat za siću ili proslijeđen nekome ko je još manje zahtjevan, a ići će se na nešto što tada bude slično tom telefonu kada je bio nov.

Znam ja da 500 KM nije puno kada sagledaš da isti Xiaomi ima telefone uveliko preko 1000 KM, a vodeći dvojac Iphone i Samsung i preko 2000 KM, ali to nikome realno ne treba, samo nekome ko je teški tehnološki fanatik pa hoće odmah da ima sve najnovije. :thumbup:

Mislim, pričamo kako će raditi neki telefon posle dvije godine, a ovde se sve više ljudi "hvali" kako mijenja telefone svako pola godine. :)
CooK

#14159 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

Ma dobro, ti imas takvo razmisljanje a ja imam drugacije i sve je to legitimno.
A makar fino pricamo i neko moze nesto nauciti iz ovog razgovora za razliku od nekih besmislenih razgovora i svadja kojih ovdje cesto bude.
milejovic1971

#14160 Re: Xiaomi mobiteli

Post by milejovic1971 »

podržavam oba sugovornika forumaša iznad, oba ste iznijeli argumente korektne i slažete se u jednom, da se " ne slažete" :mrgreen: :mrgreen:

meni je psihološka granica za fontele 600 KM, a mijenjam na 3-12 mjeseci, evo vec osjećam ovaj Poco X3 ide u prodaju za 2-3 mjeseca max
CooK

#14161 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

Bitno je se sloziti pa makar i u tome da se ne slazemo. :)
adsubzero

#14162 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

CooK wrote: 28/11/2020 19:35 Mi 9T Pro bas ima dubok bas, cak za moj ukus i predubok pa sam ga u Viper4Android morao smanjivati i regulisati a da ne pokvarim sveukupan dojam zvuka.
Hah ne znam kako si imao taj dojam jer ja nisam. :-D
Na default je bas slican (po dubini) kao kod mene na Realme X2 pro, s tim da je na Mi 9T malo glasniji visoki bas. Ja sam kod sebe pomocu convolvera na Viper4Android pojacao te najnize frekvencije, ne vidim da bi na Mi 9T (Pro) trebalo biti potrebe za smanjenjem. Kako moze to da ti smeta na mobitelu? Daj sto vise basa :D
citroen xm

#14163 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

CooK wrote: 29/11/2020 09:26 Bitno je se sloziti pa makar i u tome da se ne slazemo. :)
:D

A ljudi smo, civilizacija, 21. vijek. :) :thumbup:

Imam svoje mišljenje, ali uvijek volim čuti tuđe čak i suprotno. Nisam lud da očekujem da svi dijele moje mišljenje. I poštujem sve dok neko ne počne da bude bezobrazan u branjenju svojih stavova. :thumbup:
Quaresma

#14164 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

svaka vam cast, evo vam sad jedan kolacic

Image
citroen xm

#14165 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Dobar.

Čime si slikao?
CooK

#14166 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

adsubzero wrote: 29/11/2020 09:48
CooK wrote: 28/11/2020 19:35 Mi 9T Pro bas ima dubok bas, cak za moj ukus i predubok pa sam ga u Viper4Android morao smanjivati i regulisati a da ne pokvarim sveukupan dojam zvuka.
Hah ne znam kako si imao taj dojam jer ja nisam. :-D
Na default je bas slican (po dubini) kao kod mene na Realme X2 pro, s tim da je na Mi 9T malo glasniji visoki bas. Ja sam kod sebe pomocu convolvera na Viper4Android pojacao te najnize frekvencije, ne vidim da bi na Mi 9T (Pro) trebalo biti potrebe za smanjenjem. Kako moze to da ti smeta na mobitelu? Daj sto vise basa :D
Ma prave zvucnike sa minijaturnim kuglicama stiropora i otud taj bas i nije to pravi bas koji proizvode zvucnici nego fake bas a mome istancanom sluhu to smeta. :lol:
DonieBrasco

#14167 Re: Xiaomi mobiteli

Post by DonieBrasco »

Bas me zanima kako ce se ovaj telefon pokazati.
CooK

#14168 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

citroen xm wrote: 29/11/2020 11:07
CooK wrote: 29/11/2020 09:26 Bitno je se sloziti pa makar i u tome da se ne slazemo. :)
:D

A ljudi smo, civilizacija, 21. vijek. :) :thumbup:

Imam svoje mišljenje, ali uvijek volim čuti tuđe čak i suprotno. Nisam lud da očekujem da svi dijele moje mišljenje. I poštujem sve dok neko ne počne da bude bezobrazan u branjenju svojih stavova. :thumbup:
Tako je. :thumbup:
Nakon sto sam koristio i mobitele srednje i mobitele vise klase moje je misljenje da je za iste pare uvijek pametnije kupiti makar i ocuvan polovan mobitel vise klase koji je star do 1 godinu nego novi midranger. Prvo sto u startu imas bolji mobitel a i dugorocno je to pametniji izbor.
E sad sto je to moje misljenje ne znaci da ne postujem i ne uvazavam i suprotna misljenja.
100 ljudi - 100 cudi i svako neka kupuje za svoje pare sta god hoce.
CooK

#14169 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

@DonieBrasco Poco M3 je mobitel koji je Poco namijenio djeci i tinejdzerima i kod njih ce se dobro kotirati a vec se zna kako ce se dobro odnosno lose pokazati s obzirom na slabasan budzetni procesor ali koliko para toliko muzike.
citroen xm

#14170 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Ovaj M3 je još jedan rebrending. Note 8 ili 9 u drugom pakovanju.
CooK wrote: 29/11/2020 16:46
Tako je. :thumbup:
Nakon sto sam koristio i mobitele srednje i mobitele vise klase moje je misljenje da je za iste pare uvijek pametnije kupiti makar i ocuvan polovan mobitel vise klase koji je star do 1 godinu nego novi midranger. Prvo sto u startu imas bolji mobitel a i dugorocno je to pametniji izbor.
E sad sto je to moje misljenje ne znaci da ne postujem i ne uvazavam i suprotna misljenja.
100 ljudi - 100 cudi i svako neka kupuje za svoje pare sta god hoce.
:thumbup: :thumbup:
zlo zlo

#14171 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zlo zlo »

neka vama ovi..meni mi9 savršen :D
sencobih

#14172 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sencobih »

Svaki je telefon dobar, još kad ga kupiš svojim mukotrpno zarađenim parama, ne može biti bolji.
CooK

#14173 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

kichanovic wrote: 30/11/2020 10:02 Samo to nije bit ove teme,kad neko pita sta uzeti preporucivat stare telefone po godinu i vise nema smisla.
Nisi ti ukapirao. Sve su to telefoni koji su izasli u rasponu od 6 mjeseci do 1 godinu i ne radi se o starim telefonima nego o tome da ako nema kesha za nov flagship pametnije je kupiti i polovan noviji flagship nego za iste pare kupiti novi midranger. O tome je bila rasprava.
CooK

#14174 Re: Xiaomi mobiteli

Post by CooK »

Ma ne znam jel ima ili nema polovan Mi 9T Pro za 500KM, to sam onako lupio jer mu je to neka realna cijena ako je ocuvan.
A to o cemu ti pricas je ono sto sam ja ranije spominjao, neki lazni osjecaj sigurnosti. Sta ti mislis kako narod koristi mobitele, baca ih okolo i roni sa njima? 90% ljudi koristi mobitel isto kao sto ga i ti koristis a onih 10% koji ne paze na mobitel ostave na njemu tragove i defekte a ti ces kao razumno bice pregledati mobitel prije kupovine i neces kupiti takav mobitel (ovdje pisem u prvom licu jednine a ne mislim konkretno na tebe nego generalno na sve osobe). Treba isto imati na umu da ljudi vise i cuvaju te flagship mobitele jer su skuplji.
Znaci za iste pare ja smatram da je trenutno pametnije kupiti polovan ocuvan mobitel sa SD855 procesorom nego nov sa SD730G procesorom i to je moje legitimno misljenje kao sto je legitimno i tvoje misljenje. Ja gledam da uvijek uzmem nov mobitel sa flagship procesorom ali sam uzeo par puta i polovan jer nisam bio najbolji sa keshom i ni jednom se nisam pokajao.
I bezveze ponovo otvaramo istu temu, ti imas takvo misljenje a ja ovakvo a generalno neka svako kupuje za svoje pare sta hoce i svi sretni.
i agree

#14175 Re: Xiaomi mobiteli

Post by i agree »

Nebi dao nikad vise od 200 maraka za polovan telefon ne znam kakav da je,kome je ispado,ko je kako handrio bateriju i slicno,neka hvala.Novo je novo
Post Reply