Za audio, taj procesor je ok, ali fokus ti treba biti na memoriji. Trebao bi ići na minimalno 2x16gbZvukadzija_asu wrote: ↑28/11/2020 17:51Ryzen 5 3600SpoilerShowPozdrav svima,
namjeravam sastaviti svoju prvu konfiguraciju (trenutno sam na toshiba tecra laptopu sa i5 2520m).
Predviđen je kao workstation prvenstveno za rad sa audiom, dakle sve od lakšeg editinga i dizajna zvuka, do velikih projekata sa 50+ audio traka sa efektima u Pro Tools 12 (film, reklame, podcasti itd). Pored toga bih ga koristio za montažu full hd i ponekad 4k materijala prvenstveno za faks tako da tu nemam prevelikih zahtjeva. Gaming performanse me pretjerano ne zanimaju, jer manje više igram starije naslove (HOMMIII, WoW, Battlefield 2...). Istražujem o komponentama od marta, pa sam vremenom nadošao na ovu konfiguraciju:
RX 570 4/8 GB
G.skill aegis 2x8GB 3200MHz
B450 Tomahawk MAX/Aorus elite
Kingston A2000 500GB
Be quiet system power 9 500W
MS Titan 2
SpoilerShowVremenom namjeravam nadograditi pohranu, ali je ovo konfiguracija koju sam koliko toliko mogao prilagoditi budžetu koji je otprilike 1200-1300KM.
Problem je što je trenutno R5 3600 u fazi poskupljenja, a alternativni 2600x bi malo narušio konfiguraciju, između ostalog sa svojim 95W TDP, a negdje sam pročitao da podržava max 2933MHz DDR4.
Da li da pokupim neki 3600 što prije (ispod 400KM) ili da čekam koji mjesec da nadolazeća isporuka pojeftini?
Računar mislim sklapati u januaru, a najkasnije u februaru zbog nadolazećih projekata.
Ima li neko prijedlog?
Hvala unaprijed
Što se tiče 4k video editinga i rendanja, tu fokus ide na procesor (po meni, ryzen 7 moraš uzeti), memoriju (opet, minimum 32gb) i pohranu (obavezno pouzdan storage minimalno 2-4TB. Grafička je već pitanje, s obzirom na to da neke video-editing aplikacije još uvijek koriste procesor, a ne grafičku. Tu sad zavisi šta ćeš koristiti i trebali ti jaka grafička (ako da, onda nVidia) ili ne.
Što se ostalih stvari tiče koje si nabrojao, napojnu uzmi jaču. 500W ni gold standard nije dovoljan, a za tvoje potrebe moja preporuka je minimalno 750W.
Ovo ostalo - kućište i SSD su top, ne mijenjaj ništa. Ne znam kakav cooler planiraš staviti na procesor, ali i o tome dobro razmisli jer može biti presudan za performanse tokom rendanja 4k videa.
EDIT: Proguglaj malo requirements za audio editing i za 4k video editing, pa uporedi sa svojim budžetom. Ne moraš u ovom momentu sve uzeti top, možeš ići po nekoj listi prioriteta, ali da isplaniraš za budućnost. I očekuj češće upgrade, nego što su potrebni za gaming.