Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
baho

#12576 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Nera_22 wrote: 24/11/2020 20:22 Kod roditelja daikin sensira 18ka grije oko 50kv kamene kuce prizemlje u hercegovini za prosli mjesec doso UKUPNO racun za struju 35KM
Nera_22 wrote: 26/11/2020 00:26 U kuci zivi samo otac penzioner. Stedi max struju. klimu korist tako da po jeftinoj otvara sva vrata u kuci a kad je skupa tarifa grije se samo soba 10ak kv i smanji se temperatura. Inace nikad ne upali masinu ili bojler po skupoj tarifi. Mene to strasno nervira da sam mu skinuo vrata sa baglama da ih ne zatvara. I meni zvuci nevjerovatno al tako je. Klima je potrosila do 01.11. oko 170kwh. Prosli vikend je na mjeracu klime bilo oko 290kwh. Moram mu reci da se previse opustio da malo pristedi hhh.
Zamisli da ja napisem kuca 180m², Hansol 12, dosao racun za cio mjesec 30KM. A u stvari ja se zatvorio u malu sobicu u potkrovlju i laganica na 20°. To onda nije grijanje a pogotov nije 180m².

Ako je u oktobru klima potrosila 170kWh po nekoj prosjecnoj cijeni 0,13KF to je 22KM.
6KM za mjerno mjesto, ostaje 7KM za sve ostale potrosace. Otac ti je pravi stedisa :)
baho

#12577 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

@CryogeniX vlaga se veze na pothladjenim mjestima. Pitanje je sta je izvor tolike vlage u zraku.
Takodje koliku temperaturu drzis u prostoru, mozda bi je trebao povecat za koji stepen.
CryogeniX

#12578 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

baho wrote: 26/11/2020 15:31 @CryogeniX vlaga se veze na pothladjenim mjestima. Pitanje je sta je izvor tolike vlage u zraku.
Takodje koliku temperaturu drzis u prostoru, mozda bi je trebao povecat za koji stepen.
Nikad do sad nije bilo bas ovako da zid bude mokar. U pitanju su samo vanjski zidovi.
Drzim na 24 stepeni. Dovoljno ili da povecam? Do sad nisam htio vise jer ne zelim da...forsiram klimu...da se pati.
baho

#12579 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Jel 24 zadanol il je 24 u prostoru? Ako je 24 u prostoru to je sasvim dovoljno.
Ako zracite prostor redovno kao sto kazes i opet toliko kondenzuje sumnjam da ce ti i odvlazivac pomoci. Pokusaj da ustanovis otkud tolika vlaga, jel se puno kuha a nema nape, jel iz kupatila. Nesto mora bit.
CryogeniX

#12580 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

baho wrote: 26/11/2020 16:05 Jel 24 zadanol il je 24 u prostoru? Ako je 24 u prostoru to je sasvim dovoljno.
Ako zracite prostor redovno kao sto kazes i opet toliko kondenzuje sumnjam da ce ti i odvlazivac pomoci. Pokusaj da ustanovis otkud tolika vlaga, jel se puno kuha a nema nape, jel iz kupatila. Nesto mora bit.
24 zadano
Pojma nemam koliko je u prostoru. Moram to provjeriti.

Ne kuha se puno, ali kuha se. Nema nape, ima prozor iznad sporeta koji se otvori. Nije iz kupatila jer kupatilo nema nimalo vlage, a i ima hodnik izmedju kupatila i dnevnog boravka/kuhinje.

EDIT: Evo provjerio sam. Uzeo termometar s vana i drzao u sobi. Ne ide preko 18-19 stepeni, iako je zadano 24.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12581 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Povecaj temp, i brzinu ventilatora.
CryogeniX

#12582 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

piplica wrote: 26/11/2020 17:58 Povecaj temp, i brzinu ventilatora.
Povecao na 26, termometar pokazuje 21.
Ventilator je na auto ali vrti sam na high (kad stavim na high ista brzina).
Ne znam da li je ok da forsiram klimu na maksimalno (30). Nisam nikad imao klimu, ali kontam da je isto kao i zvucnici, procesor, auto, itd. odnosno da se ne drzi konstantno na maksimumu, da se preforsira...grijesim li?
boshniak

#12583 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by boshniak »

CryogeniX wrote: 26/11/2020 16:17 EDIT: Evo provjerio sam. Uzeo termometar s vana i drzao u sobi. Ne ide preko 18-19 stepeni, iako je zadano 24.
Jesu li sve vanjski zidovi. Izolacija tu fali, čime je zidan objekat? 18 stepeni u grijanom prostoru je stvarno loše, a temperature nisu još u cjelodnevnom minusu.
piplica

#12584 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

esawyer wrote: 26/11/2020 14:12 Evo nakon tacno jednog mjeseca koristenja toplotne pumpe dosao racun od 292.84 KM. Potroseno 1827 kWh od toga prema aplikaciji koju imam pumpa je potrosila 1412 kWh.

Sve u svemu mi smo prezadovoljni, nikad nam toplije nije bilo, a ovako neke brojke smo i ocekivali, s tim da prvih 20ak dana nismo nikako mogli postici neku konsantnu temperaturu uvijek smo povecavali, pa smanjivali, tek smo unazad 7,8 dana shvatili da nam najbolje odgovara dnevna 21, nocna 20. Tad nam je u kuci idealna temperatura u svim sobama.

Pretpostavljam da ce decembar i januar biti veci racun jos za bar stoju, ali i to je ok :D
Već sam pisao da se trebaju balansirati radijatori, da bi temp.i u najudaljenijoj prostoriji bila dobra.

Najgora moguća kombinacija je stalno povećavati i spuštati temp., ali sve je to dio uhodavanja, i TP su sada "pametne" da same nauče kako je najoptimalnije grijati.
Ali im je to teško uraditi ako se stalno ide gore-dole sa temp..
CryogeniX

#12585 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

boshniak wrote: 26/11/2020 18:25
CryogeniX wrote: 26/11/2020 16:17 EDIT: Evo provjerio sam. Uzeo termometar s vana i drzao u sobi. Ne ide preko 18-19 stepeni, iako je zadano 24.
Jesu li sve vanjski zidovi. Izolacija tu fali, čime je zidan objekat? 18 stepeni u grijanom prostoru je stvarno loše, a temperature nisu još u cjelodnevnom minusu.
Nisu. Tri su vanjska, jedan unutarnji.
Ne znam koliko je mjerodavan termometar, ali eto, pokazuje 21 kad klimu povecam na 26.

Objekat je zidan obicnom crvenom ciglom, termo blok. S vanjske strane fasada. S unutarnje 4 cm zbuka pa rofix, pa ljepilo, pa mreza, pa rofix...ako nisam promasio neki sloj, ne znam. Nema stiropora uglavnom.

Znam da fali izolacija. Fali i novca da se to sad uradi. Imam namjeru. Sta se moze...
Ermin ZM

#12586 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nema tu price, veliki toplotni gubici. Prostor bez izolacije. Sto povlaci da uredjaj radi na maxu, ide cesto u defrost, za to vrijeme padne temperatura dok je u defrostu i onda opet max i dalje...
Ja sam mu davno govorio, bolje ovu godinu ulozit u izolaciju pa slijedecu u klime.
Gledam malo cijene na piku, za 700njak km moze odradit unutrasnju izolaciju sa 5cm stiropora na vanjskim zidovima i vunom na spratu iznad(nuzno privremeno zlo, al bolje nego nikakva). Jako bi se brzo otplatilo a i ugrijao bi se...
piplica

#12587 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

CryogeniX wrote: 27/04/2020 13:06 Stiropor s vana..
Ono kad se s komsijom posvadja pa komsija nagovori sina da malo nogom udari u zid i udubi zid za sva vremena.
CryogeniX wrote: ↑30/04/2020 17:50
Sta mi znace toplotni gubici kada trenutno ne mogu izolirati jer nemam novca.
CryogeniX

#12588 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

piplica wrote: 26/11/2020 18:44
CryogeniX wrote: 27/04/2020 13:06 Stiropor s vana..
Ono kad se s komsijom posvadja pa komsija nagovori sina da malo nogom udari u zid i udubi zid za sva vremena.
CryogeniX wrote: ↑30/04/2020 17:50
Sta mi znace toplotni gubici kada trenutno ne mogu izolirati jer nemam novca.
I dalje kazem, nemam novca za takvo sto. Kao da to ne bih odavno uradio. Ukucani bolesni, potreban novac za lijekove, a posla nema, a da dajem nesto sto nemam sto mi treba za nesto drugo na izolaciju...

A da sam uradio izolaciju umjesto kupio klimu, cime bih se grijao?

Hvala na savjetu.
laik1981

#12589 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by laik1981 »

CryogeniX wrote: 26/11/2020 18:31
Nisu. Tri su vanjska, jedan unutarnji.
Ne znam koliko je mjerodavan termometar, ali eto, pokazuje 21 kad klimu povecam na 26.

Objekat je zidan obicnom crvenom ciglom, termo blok. S vanjske strane fasada. S unutarnje 4 cm zbuka pa rofix, pa ljepilo, pa mreza, pa rofix...ako nisam promasio neki sloj, ne znam. Nema stiropora uglavnom.

Znam da fali izolacija. Fali i novca da se to sad uradi. Imam namjeru. Sta se moze...
Bez bar 8 cm stiropora nisi trebao ni razmisljati o grijanju na struju. Em imas vlage, em nije ni isplativo. I kad budes radio toplotnu izolaciju dobro obrati paznju da uzmes neki kvalitetniji paropropusni stiropor. Pretpostavljam da je prostor u prizemlju. Moj brat je imao ogromne probleme sa vlagom nakon sto je postavio konvektore. Kondenz se bukvalno slijevao niz zidove. Nema sta nije probao. Pomijenjao i kompletnu stolariju, uzeo neku kvalitetnu, a vlaga pojacala duplo jer prozori nisu dali da bilo sta izadje vani.. Na kraju se prebacio na neku alfinu pec na drva i uspio rijesiti vlagu.. Ja zivim na spratu iznad i sve nam identicno. Grijem se na klimu i plin. Nikad kapi vlage nigdje nije bilo.. Vlaga je bas tesko rjesiv problem. Jedino drva pomazu..
CryogeniX

#12590 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

laik1981 wrote: 26/11/2020 18:50 Bez bar 8 cm stiropora nisi trebao ni razmisljati o grijanju na struju. Em imas vlage, em nije ni isplativo. I kad budes radio toplotnu izolaciju dobro obrati paznju da uzmes neki kvalitetniji paropropusni stiropor. Pretpostavljam da je prostor u prizemlju. Moj brat je imao ogromne probleme sa vlagom nakon sto je postavio konvektore. Kondenz se bukvalno slijevao niz zidove. Nema sta nije probao. Pomijenjao i kompletnu stolariju, uzeo neku kvalitetnu, a vlaga pojacala duplo jer prozori nisu dali da bilo sta izadje vani.. Na kraju se prebacio na neku alfinu pec na drva i uspio rijesiti vlagu.. Ja zivim na spratu iznad i sve nam identicno. Grijem se na klimu i plin. Nikad kapi vlage nigdje nije bilo.. Vlaga je bas tesko rjesiv problem. Jedino drva pomazu..
Kod mene je obratno. Na donjem spratu nema vlage. Mislim, ima, ali malo. Ja sam na spratu gdje su bukvalno mokri zidovi, i kao sto kazes kondenz niz zidove.

Znaci samo vratiti se na drva? Mozda da prodam klimu i uzmem pec na pelet? Ili samo drva? A i ko ce sad klimu kupiti...polovnu. I tu mi je gubitak veliki.

Mislim da je najbolja kombinacija drva i klima onda. Klimu za jesen i proljece, drva za zimu...
laik1981

#12591 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by laik1981 »

CryogeniX wrote: 26/11/2020 18:55
laik1981 wrote: 26/11/2020 18:50 Bez bar 8 cm stiropora nisi trebao ni razmisljati o grijanju na struju. Em imas vlage, em nije ni isplativo. I kad budes radio toplotnu izolaciju dobro obrati paznju da uzmes neki kvalitetniji paropropusni stiropor. Pretpostavljam da je prostor u prizemlju. Moj brat je imao ogromne probleme sa vlagom nakon sto je postavio konvektore. Kondenz se bukvalno slijevao niz zidove. Nema sta nije probao. Pomijenjao i kompletnu stolariju, uzeo neku kvalitetnu, a vlaga pojacala duplo jer prozori nisu dali da bilo sta izadje vani.. Na kraju se prebacio na neku alfinu pec na drva i uspio rijesiti vlagu.. Ja zivim na spratu iznad i sve nam identicno. Grijem se na klimu i plin. Nikad kapi vlage nigdje nije bilo.. Vlaga je bas tesko rjesiv problem. Jedino drva pomazu..
Kod mene je obratno. Na donjem spratu nema vlage. Mislim, ima, ali malo. Ja sam na spratu gdje su bukvalno mokri zidovi, i kao sto kazes kondenz niz zidove.

Znaci samo vratiti se na drva? Mozda da prodam klimu i uzmem pec na pelet? Ili samo drva? A i ko ce sad klimu kupiti...polovnu. I tu mi je gubitak veliki.
Za pelet ti ne mogu garantovati jer nemam iskustva. Brat je rijesio kada je poceo loziti drva. Uzeo neku alfa pec. Platio je 4 stoje. Grije ko mahnita i vlage nema ni kapi.. Cudno da na spratu imas vlagu, a u prizemlju nemas. Cim se grije donji sprat?
CryogeniX

#12592 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

laik1981 wrote: 26/11/2020 19:00 Za pelet ti ne mogu garantovati jer nemam iskustva. Brat je rijesio kada je poceo loziti drva. Uzeo neku alfa pec. Platio je 4 stoje. Grije ko mahnita i vlage nema ni kapi.. Cudno da na spratu imas vlagu, a u prizemlju nemas. Cim se grije donji sprat?
Ista klima.

Nemam vlage ni na ovom spratu u drugim prostorijama, samo u dnevnoj/kuhinji (gdje je i klima)...gdje bukvalno boravim cijeli dan, te i spavam zimi.
Nisam nikad imao ovaj problem dok sam koristio drva. Ocigledno sam trebao nastaviti s drvima dok ne rijesim izolaciju.
Smijesno koliko je potrebno izolacije i pripreme za klimu...do te granice da ti bude toliko toplo da ti prakticno klima i ne treba? :-?
Ermin ZM

#12593 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Izolacija je preduslov za svako grijanje. Da bude kako treba(komfor i niska potrosnja).
Ima slucajeva po forumima gdje su ljudi grijali neizolovane prostorije klimama, al onda se mora uzet dosta jaci uredjaj nego sto bi inace trebao a naravno i potrosnja je veca. Ja sam ti stvarno dobronamjerno govorio za izolaciju, predpostavio sam da ces doci u ovu situaciju. Sjecam se prve godine kad sam se ozenio, nije bilo izolacije. Zahladnilo malo jace ja lozim pec se crveni a zima u kuci.
Sad npr nije top vrhunska, 8 cm(i losa stolarija). Al bez problema klima grijala na minusima 50kvadrata na 25/23...
Jako se brzo otplati, jer ti vise nego popolovi potrosnju. Evo uzecemo da si trosio 8 metara drva(cini mi se da ti tako nesto spominjaoni po tome sam znao da su ti veliki t gubici).
8x90 = 720 km...

Sa unutrasnjom izolacijom (koja je nuzno zlo ponavljam) od 5cm i vunom iznad od 10 cm, sto bi te kostalo nek je hiljada (a manje je) bi potrosio 300km prvu sezonu.
Druga sezona zavrsena i eto ga otplacena investicija.. :) sve naredne si u plisu.uzeo sam drva za primjer, isto vazi za sva grijaca tijela.

Ne ulazim u tvoju finansijsku situaciju, razumijem, al i dalje vazi isti savjet. Kad mognes, aBd kad budes radio ulozi prvo u izolaciju. Jako brzo se otplati :)
laik1981

#12594 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by laik1981 »

CryogeniX wrote: 26/11/2020 19:03
laik1981 wrote: 26/11/2020 19:00 Za pelet ti ne mogu garantovati jer nemam iskustva. Brat je rijesio kada je poceo loziti drva. Uzeo neku alfa pec. Platio je 4 stoje. Grije ko mahnita i vlage nema ni kapi.. Cudno da na spratu imas vlagu, a u prizemlju nemas. Cim se grije donji sprat?
Ista klima.

Nemam vlage ni na ovom spratu u drugim prostorijama, samo u dnevnoj/kuhinji (gdje je i klima)...gdje bukvalno boravim cijeli dan, te i spavam zimi.
Nisam nikad imao ovaj problem dok sam koristio drva. Ocigledno sam trebao nastaviti s drvima dok ne rijesim izolaciju.
Smijesno koliko je potrebno izolacije i pripreme za klimu...do te granice da ti bude toliko toplo da ti prakticno klima i ne treba? :-?
Vjerujem da ces izolacijom rijesiti problem. Da bi se klima isplatila i bila u mogucnosti da adekvatno grije izolacija je neophodna. Vlaga je bas zeznut problem.. O izolaciji razmisljaj kao o investiciji, a ne trosku. Svaki cm stiropora se vrati kroz grijanje, bez obzira na sta se grijes. Do tad gledaj da se grijes na drva. Nije ni ta opcija neka katastrofa..
CryogeniX

#12595 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Ermin ZM wrote: 26/11/2020 19:18 Izolacija je preduslov za svako grijanje. Da bude kako treba(komfor i niska potrosnja).
Ima slucajeva po forumima gdje su ljudi grijali neizolovane prostorije klimama, al onda se mora uzet dosta jaci uredjaj nego sto bi inace trebao a naravno i potrosnja je veca. Ja sam ti stvarno dobronamjerno govorio za izolaciju, predpostavio sam da ces doci u ovu situaciju. Sjecam se prve godine kad sam se ozenio, nije bilo izolacije. Zahladnilo malo jace ja lozim pec se crveni a zima u kuci.
Sad npr nije top vrhunska, 8 cm(i losa stolarija). Al bez problema klima grijala na minusima 50kvadrata na 25/23...
Jako se brzo otplati, jer ti vise nego popolovi potrosnju. Evo uzecemo da si trosio 8 metara drva(cini mi se da ti tako nesto spominjaoni po tome sam znao da su ti veliki t gubici).
8x90 = 720 km...

Sa unutrasnjom izolacijom (koja je nuzno zlo ponavljam) od 5cm i vunom iznad od 10 cm, sto bi te kostalo nek je hiljada (a manje je) bi potrosio 300km prvu sezonu.
Druga sezona zavrsena i eto ga otplacena investicija.. :) sve naredne si u plisu.uzeo sam drva za primjer, isto vazi za sva grijaca tijela.

Ne ulazim u tvoju finansijsku situaciju, razumijem, al i dalje vazi isti savjet. Kad mognes, aBd kad budes radio ulozi prvo u izolaciju. Jako brzo se otplati :)
Hvala brate :thumbup:
Odmah ulazem u izolaciju cim (ako) budem aBd imao novac.

Nisam mogao stvarno ni pretpostaviti da ce mi se pojaviti ovoliko vlage. Zaista nije problem ni sto ne moze da se zagrije koliko bi trebalo. Ne bih se smrznuo. Opet je toplo. Nego ta vlaga...
laik1981 wrote: 26/11/2020 19:18 Vjerujem da ces izolacijom rijesiti problem. Da bi se klima isplatila i bila u mogucnosti da adekvatno grije izolacija je neophodna. Vlaga je bas zeznut problem.. O izolaciji razmisljaj kao o investiciji, a ne trosku. Svaki cm stiropora se vrati kroz grijanje, bez obzira na sta se grijes. Do tad gledaj da se grijes na drva. Nije ni ta opcija neka katastrofa..
Svakako da cu uloziti u izolaciju cim budem mogao aBd. Drva nisu problem, drva nema :D Nisam kupovao jer sam mislio da ce klima odraditi svoje.
Gurat cu ovako na klimi za sad pa rijesiti problem kad budem mogao. Hvala :thumbup:
Ermin ZM

#12596 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Evo ovde provuci prostor sa i bez sve ce ti bit jasno:

https://microma.rs/kalkulator/

Upali ti konvektor da makar na 23 zagrijes, ne bi trebao strasno potrosit za taj koji stepen, ako ona sama na 20tak nagura. Ako ti se vlaga uvuce to je strasno tesko i skupo rijesiti.. i nezdrvo, tj opasno po zdravlje
piplica

#12597 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

laik1981 wrote: 26/11/2020 18:50 dobro obrati paznju da uzmes neki kvalitetniji paropropusni stiropor.
Svaki stiropor (EPS) je paropropustan.
NecuVise

#12598 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

@CryogeniX

Imam istu klimu kao ti. Grijem oko 45 kvadrata sa njom. Pozicija joj nije idealna jer je postavljena u hodnik i puše prema dvije sobe. Izolacija okolo je 10 cm na tri strane, dok s jedne je 5 cm i nije ni to potpuno (u planu raditi na ljeto). Na tavanu je do ove zime bilo 10 cm vune, ali ni to nije bilo potpuno. Sad je urađeno na kompletnom krovu 20. Imam dosta staklenih površina (u dnevnoj dva prozora i vrsta u staklu).
Helem,što ti sve ovo pišem. Prošlu zimu sam klimu držao na 27 a u dnevnoj imao po ovom mom termometru 25. Sa drugim termometrom je pokazivalo 24. Preko noći bih smanjio za jedan do dva stepena max. Nikad je nisam gasio. Puhanje sam držao na max. Vlage nisam imao nikakve. Potrošnja nije bila velika, nikad mi račun nije došao trocifren sa svim potrošačima, bez RTV takse.

Tako da ti slobodno povećaj temperaturu. Što se mene tiče ja bih držao i na 30 ako treba. Kupio sam je da mi služi i da me grije, ne da kalkulišem godi li njoj ili ne, a kad budeš imao pare radi izolaciju. Staklenu vunu za tavan možeš kupiti 10 cm po 2.7 KM po kvadratu, a samo je odmotaš iz rolne i postaviš, ne trebaju ti majstori. Možeš prvo staviti 10 cm pa opet kasnije 10 cm kad bude para.

Ja sam viđao vlagu po zidovima, ali kod tebe kao da je neko polio zidove vodom, toliko nikad nisam vidio.
laik1981

#12599 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by laik1981 »

piplica wrote: 26/11/2020 19:43
laik1981 wrote: 26/11/2020 18:50 dobro obrati paznju da uzmes neki kvalitetniji paropropusni stiropor.
Svaki stiropor (EPS) je paropropustan.
Nije svaki jednako paropropustan. Kod fasada se toliko propusta moze napraviti da se dobije cak kontraefekat, bar kada je vlaga u pitanju, sto losim stiroporom, sto neadekvatnim zavrsnim materijalima.. Kod nas je trziste preplavljeno losim materijalima i majstorima koji gledaju da izvuku maksimalan profit. Uglavnom treba malo istraziti i ne birati po svaku cijenu najeftiniju opciju..
CryogeniX

#12600 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

NecuVise wrote: 26/11/2020 19:51 @CryogeniX

Imam istu klimu kao ti. Grijem oko 45 kvadrata sa njom. Pozicija joj nije idealna jer je postavljena u hodnik i puše prema dvije sobe. Izolacija okolo je 10 cm na tri strane, dok s jedne je 5 cm i nije ni to potpuno (u planu raditi na ljeto). Na tavanu je do ove zime bilo 10 cm vune, ali ni to nije bilo potpuno. Sad je urađeno na kompletnom krovu 20. Imam dosta staklenih površina (u dnevnoj dva prozora i vrsta u staklu).
Helem,što ti sve ovo pišem. Prošlu zimu sam klimu držao na 27 a u dnevnoj imao po ovom mom termometru 25. Sa drugim termometrom je pokazivalo 24. Preko noći bih smanjio za jedan do dva stepena max. Nikad je nisam gasio. Puhanje sam držao na max. Vlage nisam imao nikakve. Potrošnja nije bila velika, nikad mi račun nije došao trocifren sa svim potrošačima, bez RTV takse.

Tako da ti slobodno povećaj temperaturu. Što se mene tiče ja bih držao i na 30 ako treba. Kupio sam je da mi služi i da me grije, ne da kalkulišem godi li njoj ili ne, a kad budeš imao pare radi izolaciju. Staklenu vunu za tavan možeš kupiti 10 cm po 2.7 KM po kvadratu, a samo je odmotaš iz rolne i postaviš, ne trebaju ti majstori. Možeš prvo staviti 10 cm pa opet kasnije 10 cm kad bude para.

Ja sam viđao vlagu po zidovima, ali kod tebe kao da je neko polio zidove vodom, toliko nikad nisam vidio.
Gledat cu da nabavim tu staklenu vunu za tavan sto prije. Stiropor cim (ako) budem imao priliku aBd.
Stavio sam je evo na 27, puse stalno na high. Ugodno je. Ide svakih sat ili 2 u defrost, iako ne znam zasto, vani je +2 a on je natkrivena na terasi.

Nisam nikad imao ovako mnogo vlage, ali isto tako uvijek se grijalo na drva. Vec rekoh, ne mogu da vjerujem da otvorena vatra toliko uklanja vlagu, odnosno da bih je imao i prije da sam ranije presao sa drva na klimu. Sokiran sam.
Post Reply