Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kikibombona wrote: ↑26/11/2020 13:18 Danas je Banjaluka grad brutalne diktature i ponizenog/isprepadanog naroda. Ako SAMO uspije osloboditi Banjalucane straha, ako ih uvjeri da su promjene moguce, napravio je ogroman rezultat.
Znači u Banjaluci je politička vlast uspostvljena i vođena na način sličan onom kakav je postojao u nacističkoj Njemačkoj ili u komunističkim državama ?
nivla wrote: ↑26/11/2020 13:30
znaci vrijeme je da stara i velika govna zamijenimo brabonjcima
Mlad covjek ne moze biti pokvaren kao odrastao.
Ako je neko zloban kao mlad, kada ostari gori je i opasniji 10 puta.
...
U Evropi je sve vise trend da mlade osobe preuzimaju vodece funkcije.
...
Kod nas co'ek četres kuka, ka'e, neka ga, jos je mlad, vrijeme je pred njim.
moze itekako, posebno onako zadojen cetnistvom, ne zaboravimo da je seselj bio najmladji doktor nauka na UNSA sa 27 godina, a itekako je bio pokvaren, ne kazem da je drasko kalibar cetnika koji odgovara seselju, ali na njegovoj ideologiji je odgojen tako da moze itekako
ove floskule o smanjivanju plata i transparentnosti ne bih da komentarisem, cist primjer vlada sestorke koja je uredno objavljivala ugovore gdje su se gume koje kostaju 120km za policijska vozila kupovale direktnim pogodbama po cijenama 200+km, a to se samo objavljivalo na zvanicnim web stranicama a kupljeno od firmi za koje nismo nikad culi, eh to je ta transparetnost
Kikibombona wrote: ↑26/11/2020 13:18 Danas je Banjaluka grad brutalne diktature i ponizenog/isprepadanog naroda. Ako SAMO uspije osloboditi Banjalucane straha, ako ih uvjeri da su promjene moguce, napravio je ogroman rezultat.
Znači u Banjaluci je politička vlast uspostvljena i vođena na način sličan onom kakav je postojao u nacističkoj Njemačkoj ili u komunističkim državama ?
Ja bih to nazvao seljacko-svercerska diktatura.
Diktatura je diktatura.Stajao na njenom čelu švercer,seljak ili filozof.Da bi neka vlast mogla biti smatrana diktaturom mora imati potrebna obilježja,prihavćena u teoriji političke kulture.Na ovim prostorima diktatura ne postoji od 1990 godine kad je ukinut monopol komunističke partije ili kad su oslobođeni politički zatvorenici.
Kikibombona wrote: ↑26/11/2020 13:18
Ako se procitaju komentari njegovih pristalica na FB vidjet ces da nema nacionalistički obojenih. Ljudi ga podrzavaju radi borbe za zivotna pitanja i radi borbe protiv Dodika. To je pozitivno.
Drasko je najavio sljedeci stvari:
- objavljivanje svih ugovora koje potpise grad radi pune transparentnosti - pregled svih nabavki i ugovora se objavljuju, zakon obavezuje na pregled realizacije svih nabavki, može se vidjeti na sajtu grada
- ukidanje kojekakvih zamjenika i savjetnika sto ce donijeti veliku ustedu - vidjećemo šta će mu stranka reći na to
- najavio je da nece koristiti sluzbeno vozilo s ciljem da na vlastitom primjeru pokaze da od sebe polazi kada su u pitanju ustede - tipični Draško-potez...kao kad je prije godinu dvije najavio da je prestao koristiti BMW i prešao na Golfa, a on kupio Amarok...mislim. Uostalom, ako ima pravo na službeno vozilo, neka ga koristi, problem nastaje kad se vozilo zloupotrebljava. Pri tom ne bi bio prvi političar koji ide na posao pješke ili biciklom, ima toga po gradu.
- smanjit ce plate politicara - kakve veze ima gradonačelnik sa platama političara?
- iz tih usteda ce desetorostruko uvecati ulaganja u privredu - živi bili, pa vidjeli
- porucio je da ce redovno obavljati komunikaciju sa svim privrednicima i da ga pri tome ne zanima pripadnost stranci - naravno da ga ne zanima, kad je 80% gazda povezano s Miloradom, ne s PDP-om. Nadam se da će saradnja biti uspješna.
- porucio je da ce svakih 15 dana odezavati sastanke sa gradjanima na trgovima - ovo su radili i gradonačelnici u prošlosti, ništa novo
- porucio je da ce se ljudi zaposljavati iskljucivo preko konkursa - za svako mjesto je objavljen konkurs, kako je ko prošao konkurs, to je drugi par opanaka...a stranka iza njegovih leđa zapošljava jednako stranački kao i sve druge
- najavio je borbu protiv korupcije - jah...
- rekao je da ce svi tragovi biti slobodni i da niko ne smije snositi posljedice radi kritike vlasti - kakve veze ima gradonačelnik za trgovima i slobodom okupljanja? skupovi se prijavljuju mup-u, ne gradonačelniku
- pozvao je sve ugledne Banjalucane da se prijave na konkurs i da vode Banjaluku na osnovu referenci a ne stranacke pripadnosti - pohvalno
- i jos dosta toga
Ja ću pratiti to što on radi, kao i sve prethodne. Ja mislim da je moja e-mail adresa već odavno na bloku u opštini, jer kritikujem pišem, provjeravam, tjeram stvari na čistac, tjeram da krpe rupe, kupe smeće, svašta nešto. Nisam jednom pisala na Igorovu adresu kad mi službe nisu odgovarale. Nisam bila na jednim protestima, za parkove, rijeke, protiv betona, protiv režima. Ja učestvujem i biće mi drago, kao nekom kome ovo bukvalno utiče na život, da mi dokaže suprotno od onog što mislim o njemu.
Meeeh, najjaci su mi na izborima ovi sto bi sve mijenjali i sredjivali u drustvu, samo svoje zivote ne znaju sredit.
Rekli bi suplja demagogija, pupa hava.
Identican osjecaj imam kad citam Kikija.
nivla wrote: ↑26/11/2020 13:41moze itekako, posebno onako zadojen cetnistvom, ne zaboravimo da je seselj bio najmladji doktor nauka na UNSA sa 27 godina, a itekako je bio pokvaren, ne kazem da je drasko kalibar cetnika koji odgovara seselju, ali na njegovoj ideologiji je odgojen tako da moze itekako
ove floskule o smanjivanju plata i transparentnosti ne bih da komentarisem, cist primjer vlada sestorke koja je uredno objavljivala ugovore gdje su se gume koje kostaju 120km za policijska vozila kupovale direktnim pogodbama po cijenama 200+km, a to se samo objavljivalo na zvanicnim web stranicama a kupljeno od firmi za koje nismo nikad culi, eh to je ta transparetnost
Seselj je 27 godina imao 1980, a 37 je imao 1990. Sta mislis kada je kao covjek bio gori, bolesniji?
Ili Hitler?
Sudeći po ljudima oko sebe, sto su stariji to su gori.
...
Da li pokusavas reci da su svi ljudi u BiH ista govna i da su promjene bilo kakve nemoguce?
...
Ja kazem da ne postoje dva ista covjeka. I kazem da nisu svi ista govna, neko je manje a neko vece. Prvi ja nisam isto govno kao narodni lideri. A znam jos ljudi koji su od njihA manja govna.
...
DakleM, napredak od 10% je dobar napredak. Napredak od 30% je odlican napredak.
Ja sam siguran da Sarajevo i Banjaluka mogu napredovati, 5, 10, 20 ili 30%>>>
draganbl wrote: ↑26/11/2020 10:58
Vjerovatnoća da će se u Banjaluci pojaviti pojavi mladi opozicioni političar pro-BiH nastrojen, koji priznaje genocid u BiH je jednaka vjerovatnoći da će se u Sarajevu pojaviti mladi opozicioni političar koji će reći da je Republika Srpska ustavna kategorija koju ne treba ukidati i da Srbija po presudi Haškog suda nije izvršila genocid u Bosni i Hercegovini.
Možda je bolje da takve i ne tražimo, jer ih nećemo naći ni kod jednih ni kod drugih.
a onda biste vi priznali da ga po brojnim drugim presudama jeste izvršila vojska republike srpske. jel. ako ćemo po presudama.
Ne znam kome se obraćaš kada kažeš vi, pošto nisam siguran da ti ja pripadam toj grupi na koju misliš.
Ja sam do sada na forumu hiljadu puta ponovio da su prema presudi haškog suda genocid u Srebrenici počinile snage vojske i policije Republike Srpske.
Međutim, ja nisam nikakav političar, niti imam ambiciju da budem. Sa druge strane, političari u Banjaluci i Sarajevu nikada neće izjaviti ono što može dovesti do značajnog gubitka glasova.
Evo ti reci, koji je to političar u Sarajevu javno kazao da Srbija nije izvršila genocid, a da je barem koliko-toliko politički relevantan faktor?
Ja ne branim Stanivukovića, svašta bi mu se moglo prigovoriti, ali ne možeš očekivati od političara pripadnika drugog naroda ono što ni tvoji (sad ću ja biti ličan) ni u snu ne smiju da urade.
mislim da previse idealiziras stvari
licno uvjerenje draska je da su cetnici mirotvorci i da im se ucinila velika nepravda nakon drugog svjetskog rata, tu nema nikakve nepravde, blago se rezim ponio prema istim ali istina je da nisu mogli sve pripadnike cetnickog pokreta strijeljati, morali su neke ostaviti i da zive
promjene su nemoguce, pa i ekonomske, ali ne bih o tome, eno imas primjere freelancera koji odlicno znaju da trebaju placati poreze, ali eto politicari kradu pa sto bi mi bili posteni, drugim rijecima da su u prilici kao i politicari, krali bi jednako ako ne i vise, generalno nema ovdje hajra bez necijeg biča, svakako nam je sve sto valja nametnuo neki od visokih predstavnika
napredak od 0,1% je dobar napredak, ali nema ovdje napredka, nije drasko pobijedio sto je bolji od dodika, vec sto ima istu, ako ne i goru cetnicku retoriku kao i SNSD-Milorad Dodik rezim
na primjera sarajeva ti mogu napisati da nema znacajnih promjena, evo NiP pomeo izbore u Sarajevu, ne zato sto je bolji od SDA, imaju istina retoriku koja govori posteno bi, ovo bi, ono bi, ali je stanovnistvo biralo "ispravnu varijantu SDA"- NiP, pa u gostovanjima se NiPovci ne mogu odreci rahmetli predsjednika i svega sto je on zagovarao, dakle "izvorna" SDA, narod to prepoznao i glasao za SDA==NiP
sto se tice NiPa i njegovih opstinski zastupnika, sve je to bilo u nekim propalim i manje propalim SBBovima, DFovima, SDPovima,SBiH, osobama koje nemaju dana iskustva u realnom sektoru
narod ne zeli istinske promjene, tesko je to breme i tesko i bolno je to sprovesti, svi se slazemo da u federaciji treba ukinuti kantone, ali ko realno moze ostaviti hiljade ljudi iz tih kantona bez posla, do ceg bi sigurno doslo u slucaju ukidanja istih
draganbl wrote: ↑26/11/2020 14:13
Ne znam kome se obraćaš kada kažeš vi, pošto nisam siguran da ti ja pripadam toj grupi na koju misliš.
Ja sam do sada na forumu hiljadu puta ponovio da su prema presudi haškog suda genocid u Srebrenici počinile snage vojske i policije Republike Srpske.
Međutim, ja nisam nikakav političar, niti imam ambiciju da budem. Sa druge strane, političari u Banjaluci i Sarajevu nikada neće izjaviti ono što može dovesti do značajnog gubitka glasova.
Evo ti reci, koji je to političar u Sarajevu javno kazao da Srbija nije izvršila genocid, a da je barem koliko-toliko politički relevantan faktor?
Ja ne branim Stanivukovića, svašta bi mu se moglo prigovoriti, ali ne možeš očekivati od političara pripadnika drugog naroda ono što ni tvoji (sad ću ja biti ličan) ni u snu ne smiju da urade.
a zašto je to uopšte tako bitno ako srbija stvarno nema odlučujući uticaj na ono što radi republika srpska, i tad i sad...?
breuer wrote: ↑26/11/2020 08:27
fkt, momak sve otvoreno kaže,
neraskidive veze sa Srbijom i Beogradom,
Srbija i Beograd su matica,
navijao bi za BiH (al i to nešto blah), osim kad igra sa Srb,
stric mu je dao život za RS, on nosi njegovo ime i ima zavjet čuvanja RS-a,
ne mrzi nikoga i svoj patriotizam ne želi preko leđa drugih,
voli doći i u Zg i u Sa,
učestvovao je na litijama i ponosno to ističe.
to je neki siže Draška Stanivukovića do sada...
ja, ne priznaje genocid u Srebrenici, kao ni Haški sud.
Ne moraš mu samo loše stvari nabrajati, možda ima i nešto dobro. Možda nije lopov
draganbl wrote: ↑26/11/2020 14:13
a zašto je to uopšte tako bitno ako srbija stvarno nema odlučujući uticaj na ono što radi republika srpska, i tad i sad...?
Meni nije bitno, a ti skrećeš sa teme.
Dakle, ja sam povukao paralelu između onoga šta političar kome je stalo do glasova smije da izjavi (čak i bez obzira na to šta lično misli). Tu sam iznio dvije teze:
1. Opozicioni (ili bilo koji drugi političar) iz Banjaluke neće izjaviti da je u Srebrenici počinjen genocid, iako u presudi Haškog suda jasno navedeno da se u Srebrenici desio genocid.
2. Opozicioni (ili bilo koji drugi političar) iz Sarajeva neće izjaviti da Srbija nije počinila genocid, iako je u presudi Haškog suda jasno navedeno da Srbija nije počinila genocid.
Diskusija na ovu temu je krenula od situacije sa političkim izjavama u Banjaluci, ja sam se nadovezao i napisao da je slična situacija i u Sarajevu.
breuer wrote: ↑26/11/2020 08:27
fkt, momak sve otvoreno kaže,
neraskidive veze sa Srbijom i Beogradom,
Srbija i Beograd su matica,
navijao bi za BiH (al i to nešto blah), osim kad igra sa Srb,
stric mu je dao život za RS, on nosi njegovo ime i ima zavjet čuvanja RS-a,
ne mrzi nikoga i svoj patriotizam ne želi preko leđa drugih,
voli doći i u Zg i u Sa,
učestvovao je na litijama i ponosno to ističe.
to je neki siže Draška Stanivukovića do sada...
ja, ne priznaje genocid u Srebrenici, kao ni Haški sud.
Ne moraš mu samo loše stvari nabrajati, možda ima i nešto dobro. Možda nije lopov
Pa nisam se ni htio očitovati jel dobar il nije, jednostavno izvukao ono što on potencira u intervjuima. Ne znam iskreno ni što ga pitaju takve stvari kad je na lokalnom nivou biran.
I koliko sam vidio, stari mu je toliko težak, da kuću izdaju pjevačima za spotove očito nije u politici zbog zarade.
draganbl wrote: ↑26/11/2020 14:39
Dakle, ja sam povukao paralelu između onoga šta političar kome je stalo do glasova smije da izjavi (čak i bez obzira na to šta lično misli). Tu sam iznio dvije teze:
1. Opozicioni (ili bilo koji drugi političar) iz Banjaluke neće izjaviti da je u Srebrenici počinjen genocid, iako u presudi Haškog suda jasno navedeno da se u Srebrenici desio genocid.
2. Opozicioni (ili bilo koji drugi političar) iz Sarajeva neće izjaviti da Srbija nije počinila genocid, iako je u presudi Haškog suda jasno navedeno da Srbija nije počinila genocid.
Diskusija na ovu temu je krenula od situacije sa političkim izjavama u Banjaluci, ja sam se nadovezao i napisao da je slična situacija i u Sarajevu.
negacijom na negaciju... kako tacno dovede u istu ravan zivota ti?
a da ne ulazimo u detalje presude, gdje se srbiji vec 20 godina podilazi ne bil se smirila i civilizovala
Nisam pratio temu pa ulazim u opasnost da ponavljam nesto vec receno. A nisam previse pratio ni mladjanog Stanivukovica, ali dovoljno da vidim da je u pitanju krajnje desni populista. Tatin sin, koji tatine kriminalom stecene milione "pametno" koristi da glupavu srpsku masu privuce k sebi koristeci i cinjenicu da je Baja vrhunski kriminalac, koji je se narodu BL uveliko zgadio ne samo zbog kradje vec i zbog ubistva Davida D. (kojeg je ovaj mladic tako beskrupulozno iskoristio)...
negacijom na negaciju... kako tacno dovede u istu ravan zivota ti?
a da ne ulazimo u detalje presude, gdje se srbiji vec 20 godina podilazi ne bil se smirila i civilizovala
Dovodim u istu ravan pitanje da li političar smije ili ne smije nešto da izjavi, bez obzira na sam sadržaj izjave i njegovo lično mišljenje.
Da podsjetim, moja početna izjava je bila:
Vjerovatnoća da će se u Banjaluci pojaviti pojavi mladi opozicioni političar pro-BiH nastrojen, koji priznaje genocid u BiH je jednaka vjerovatnoći da će se u Sarajevu pojaviti mladi opozicioni političar koji će reći da je Republika Srpska ustavna kategorija koju ne treba ukidati i da Srbija po presudi Haškog suda nije izvršila genocid u Bosni i Hercegovini.
Dakle, ne možemo očekivati da političar u drugom dijelu države izjavi ono što bismo željeli da čujemo, a da od političara u našem dijelu države ne očekujemo to isto.
Ili, pošto ti smeta negacija na negaciju, istu rečenicu ću reći i drugačije:
Tek kada od političara iz našeg dijela države čujemo izjavu koja "ne prija našim ušima", tako nešto možemo očekivati i od drugih.
srbija nije u bosni i hercegovini ni u državnoj zajednici sa njom. zašto je onda za politiku u bosni i hercegovini validna paralela nje i grada koji jeste u bosni i hercegovini? dakle, u startu se aksiomatski polazi od toga da je srbija presudna, odlučujuća za republiku srpsku. možda ti to i nisi primijetio, ali hoće jezik pravo.
a situacija je slična otprilike koliko i razmjer ratnih zločina. nisu ni sve zablude iste, u svemu imaju gradacije. presuda u predmetu bosna i hercegovina protiv srbije je odbila odgovornost srbije za činjenje genocida, ali ju je našla odgovornom za nesprečavanje genocida unutar onoga što je mogla. stanovište zvanične srpske politike je da genocida nije bilo - dakle, ona poriče i takvu presudu, koju si ti mahsuz uzeo za primjer "sličnosti". ta politika bi da može proskribirala samu riječ genocid, a sve međunarodne sudove principijelno smatra belosvetskim antisrpskim. ne na nivou ne slažem se sa ovom odlukom zato i zato, što bi u demokratskom društvu uvijek trebalo biti dozvoljeno.
Sa djikanima se ne moze graditi zajednicka drzava.
Sa Srbima da. Hoce li djikani doci tobe pa prihvatiti Srbe kao normalne osobe i pridruziti im se ili ce ostati historijske fekalije, na njima je.
Mali je pocetnik u svakom smislu te rijeci.
Do njega je hoce li velicati cetnike radi glasova ili ce reci bolnu istinu po svaku cijenu.
Ovih prvih ima ispod svake balege a ovih drugih na zalost malo.
visuljak wrote: ↑26/11/2020 15:24
Sa Srbima da. Hoce li djikani doci tobe pa prihvatiti Srbe kao normalne osobe i pridruziti im se ili ce ostati historijske fekalije, na njima je.
Do njega je hoce li velicati cetnike radi glasova ili ce reci bolnu istinu po svaku cijenu.
Zar nije jednostavnije reci cetnici ili nesto slicno?
Otkud 'djikani' odjednom, fakat ne kontam?
Mi smo djikanima/dziberima oduvijek zvali neotesane seljacine i primitivce bez obzira na naciju i vjeru.
Fakat mi nije jasno ko je izraz djikan striktno vezao za Srbe/pravoslavce? Ima li neko objasnjenje?
Treba biti realan, problem kod svakog Srbina koji u RS-u uzme vlast je potreba da se pokaze svojima da je Srbin (inace mu Dodik i ekipa iz Srbije priljepe znacku izdajnik i moze se j.....).
Sa druge strane, kada se sastaju sa vama (Bosnjacima) u drzavnim institucijama ili privatno pokazuju drugo lice. I reci ce vam otvoreno . moram zbog svojih.
Drasko ima taj isti problem sa kojim ce mu biti nemoguce se nositi.
On ce morati dokazivati Dodikovim i Srbiji da je veci "Srbin" i od Dodika. Dok se Dodiku saranje oprasta, Draska moze skupo kostati.
visuljak wrote: ↑26/11/2020 15:24
Zar nije jednostavnije reci cetnici ili nesto slicno?
Otkud 'djikani' odjednom, fakat ne kontam?
Mi smo djikanima/dziberima oduvijek zvali neotesane seljacine i primitivce bez obzira na naciju i vjeru.
Fakat mi nije jasno ko je izraz djikan striktno vezao za Srbe/pravoslavce? Ima li neko objasnjenje?
Ko veze samo sa Srbima?
U ovom slucaju su djikani svi oni koji su pocinili zlocine, negiraju ih, ne zele sa drugima zivjeti, opet bi radili iste zlocine da im se ukaze prilika...eto, to su djikani.
Zaso te to pogodilo?
Ovi satrohani od 40+ godina sto pisu na ovoj temi i vracaju se u proslost nisu ni zasluzili nista bolje, nego do kraja zivota da budu optereceni sprbendama. Nek vas je stid i sram šta ostavljate djeci, zadojeni nacionalizam i vazda isto, čij je veći.
Da ste te svoje godine i ovo vrijeme na forumu iskorsitili da nučite nešto i da budete primjer, mozda bi bilo i bolje. Samo pljujete, prizivate konfilkte direktno i indirektno i šilijte onu stvar, jer u realnom zivotu nemate smisao. Niti jednom niste ponudili rješenje, ili plan kako da svi budemo normalni i slozni.
Neka, neko ce plakati za djecom, ne radi rata, vec radi odlaska u Njemacku. Ja necu, jer cu ako bude zdravlja, vec biti tamo
draganbl wrote: ↑26/11/2020 10:58
Možda je bolje da takve i ne tražimo, jer ih nećemo naći ni kod jednih ni kod drugih.
Sad politicari iz manjeg bosanskohercegovackog entiteta tzv "rs" i oni iz Srbije negiraju genocid zato sto ovi iz Sarajeva govore da je Srbija pocinila genocid a radi toga mozda je bolje da ne trazimo politicare koji ce da postivaju presude. Bravo!
Sve dok ne postoji zakon o negiranju genocida možemo svirati gloginjama. Međunarodna zajednica je dozvolila genocid, imaju poluge vlasti da se ta tragedija bar moralno verifikuje u obliku zakona.
OHR će uskoro nametnuti taj zakon. U to sam siguran. Momenat je tu.