uslikas... belaj od glavnog izvođača
pises... belaj od glavnog izvođača
ako nemas belaja sa njima, imas ovdje na forumu... "vidi pukotine", "Vidi krivine", "vidi ovo vidi ono"...
Moderator: anex
Nije zenicka zaobilaznica ko sarajevska. Valjda je samo planirana sarajevska da se ne placa. Ne vidim da Zenicanima bas treba za autoput za lokalni saobracaj.
U BiH se ocito placaju. Koliko sam upratio samo oko Sarajeva se nece placati. Mislim, jasno je bilo da ce se placati jos davno kad nisu ostavili prostor za naplatne kucice na glavnoj trasi. Naravno, i to bi se dalo rijesiti jednostavnim oduzimanjem cijene sa finalne, tj. ne racunanjem tih kilometara u cijenu... ali nisu ludi da propuste profit.
U pravilu, tunel Karaula između Kladnja i Olova bi se smio naplaćivati, jer postoji alternativa, ali se ne naplaćuje logično.Dope_Man wrote: ↑26/11/2020 10:07U BiH se ocito placaju. Koliko sam upratio samo oko Sarajeva se nece placati. Mislim, jasno je bilo da ce se placati jos davno kad nisu ostavili prostor za naplatne kucice na glavnoj trasi. Naravno, i to bi se dalo rijesiti jednostavnim oduzimanjem cijene sa finalne, tj. ne racunanjem tih kilometara u cijenu... ali nisu ludi da propuste profit.
Baš izvođače prate forum?
Ma daj!So What! wrote: ↑26/11/2020 11:09U pravilu, tunel Karaula između Kladnja i Olova bi se smio naplaćivati, jer postoji alternativa, ali se ne naplaćuje logično.Dope_Man wrote: ↑26/11/2020 10:07U BiH se ocito placaju. Koliko sam upratio samo oko Sarajeva se nece placati. Mislim, jasno je bilo da ce se placati jos davno kad nisu ostavili prostor za naplatne kucice na glavnoj trasi. Naravno, i to bi se dalo rijesiti jednostavnim oduzimanjem cijene sa finalne, tj. ne racunanjem tih kilometara u cijenu... ali nisu ludi da propuste profit.
Sarajevska obilaznica je besplatna jer sarajevska alternativa ustvari nikakva, a sam projekat Sarajevske obilaznice je mnogo stariji od koridora Vc, i da Sarajevo nije glavni grad, koridor Vc bi išao od Busovače do Kiseljaka pa dalje na Tarčin, a ne bi krivudao ovoliko samo da dođe do Sarajeva.
Ostale obilaznice, oko Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Tešnja, Doboja, Mostara, Odžaka itd... se naplaćuju ili će se naplaćivati logično.
Zakon to dopušta, ali fakat.Porodice Foht wrote: ↑26/11/2020 11:12Ma daj!So What! wrote: ↑26/11/2020 11:09 U pravilu, tunel Karaula između Kladnja i Olova bi se smio naplaćivati, jer postoji alternativa, ali se ne naplaćuje logično.
Sarajevska obilaznica je besplatna jer sarajevska alternativa ustvari nikakva, a sam projekat Sarajevske obilaznice je mnogo stariji od koridora Vc, i da Sarajevo nije glavni grad, koridor Vc bi išao od Busovače do Kiseljaka pa dalje na Tarčin, a ne bi krivudao ovoliko samo da dođe do Sarajeva.
Ostale obilaznice, oko Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Tešnja, Doboja, Mostara, Odžaka itd... se naplaćuju ili će se naplaćivati logično.![]()
eKapija
Ceste Federacije donijele su odluku od dodjeli ugovora za izgradnju dijela brze ceste Lašva–Nević Polje, prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, kompanijama Hering iz Širokog Brijega i Trgošped iz Kaknja.
Ova dionica ceste prolazi kroz poslovnu zonu Vitez. Kakon pokretanja postupka izbora izvođača javila su se tri ponuđača.
Hering i Trgošped ponudili su najnižu cijenu od 36,5 mil KM sa PDV-om. Nakon same aukcije, formirana je konačna lista ponuda sa sniženim cijenama.
Konačna cijena Heringa i Trgošpeda sa PDV-om iznosila je 32,25 mil KM, što je samo za 41.000 KM manje do druge ponude, sarajevske kompanije Euro-Asfalt.
Jata Group i Prijedorputevi imali su ponudu skuplju za oko 5 mil KM.
Krajem januara 2020. Vlada FBiH je je dala urbanističku suglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja - Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva - Donji Vakuf, s pratećim objektima.
Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje se sastoji od tri poddionice i to Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez, te Vitez - Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra. Imaće sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.
dakle samo ako je alternativa nikakva onda se ne naplacuje zaobilaznica? jel ima to negdje normirano/regulisano? i ovaj dio sto je starije od Vc isto ima neke veze? ja koliko znam zaobilaznice se ne naplacuju, moguce da grijesim. isto tako po meni se ne moze porediti recimo visoko i kakanj sa sarajevom i zenicom. koliko kontam samo u jednom dijelu tih manjih gradova ima spoj na autoput, a i nekako ne ide duzinom tih mjesta, jer i nisu tolika. u sarajevu i zenici je drugacija situacija, jer fakticki ap ide pored tih gradova i moze se uci na jedom dijelu grada, a izaci na drugom.So What! wrote: ↑26/11/2020 11:09U pravilu, tunel Karaula između Kladnja i Olova bi se smio naplaćivati, jer postoji alternativa, ali se ne naplaćuje logično.Dope_Man wrote: ↑26/11/2020 10:07U BiH se ocito placaju. Koliko sam upratio samo oko Sarajeva se nece placati. Mislim, jasno je bilo da ce se placati jos davno kad nisu ostavili prostor za naplatne kucice na glavnoj trasi. Naravno, i to bi se dalo rijesiti jednostavnim oduzimanjem cijene sa finalne, tj. ne racunanjem tih kilometara u cijenu... ali nisu ludi da propuste profit.
Ostale obilaznice, oko Visokog, Kaknja, Zenice, Žepča, Tešnja, Doboja, Mostara, Odžaka itd... se naplaćuju ili će se naplaćivati logično.
Znaci 2050. godine ocekujemo. Dobra stvar je sto nece biti guzve radi letecih automobila ili tako nestomouton noir wrote: ↑26/11/2020 12:192002e su rekli 2013te, 2007e su rekli 2015te, 2013te su rekli 2020te...pa et' izracunaj![]()
Ne mogu sada zaista tražiti, član u zakonu koji se odnosi na naplatu.spree wrote: ↑26/11/2020 11:33dakle samo ako je alternativa nikakva onda se ne naplacuje zaobilaznica? jel ima to negdje normirano/regulisano? i ovaj dio sto je starije od Vc isto ima neke veze? ja koliko znam zaobilaznice se ne naplacuju, moguce da grijesim. isto tako po meni se ne moze porediti recimo visoko i kakanj sa sarajevom i zenicom. koliko kontam samo u jednom dijelu tih manjih gradova ima spoj na autoput, a i nekako ne ide duzinom tih mjesta, jer i nisu tolika. u sarajevu i zenici je drugacija situacija, jer fakticki ap ide pored tih gradova i moze se uci na jedom dijelu grada, a izaci na drugom.
Sta znaci brza cesta? Kuda ce ici?So What! wrote: ↑26/11/2020 11:22 Hering i Trgošped grade dionicu brze ceste Lašva-Nević Polje - Radovi kroz poslovnu zonu Vitez koštaće 32,25 mil KM
eKapija
Ceste Federacije donijele su odluku od dodjeli ugovora za izgradnju dijela brze ceste Lašva–Nević Polje, prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, kompanijama Hering iz Širokog Brijega i Trgošped iz Kaknja.
Ova dionica ceste prolazi kroz poslovnu zonu Vitez. Kakon pokretanja postupka izbora izvođača javila su se tri ponuđača.
Hering i Trgošped ponudili su najnižu cijenu od 36,5 mil KM sa PDV-om. Nakon same aukcije, formirana je konačna lista ponuda sa sniženim cijenama.
Konačna cijena Heringa i Trgošpeda sa PDV-om iznosila je 32,25 mil KM, što je samo za 41.000 KM manje do druge ponude, sarajevske kompanije Euro-Asfalt.
Jata Group i Prijedorputevi imali su ponudu skuplju za oko 5 mil KM.
Krajem januara 2020. Vlada FBiH je je dala urbanističku suglasnost za izgradnju dionice brze ceste Lašva petlja - Nević Polje, kao dijela brze ceste Lašva - Donji Vakuf, s pratećim objektima.
Dionica brze ceste Lašva - Nević Polje se sastoji od tri poddionice i to Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez, te Vitez - Nević Polje, ukupne dužine 23 kilometra. Imaće sve karakteristike brze ceste, propisane Zakonom o cestama Federacije BiH, osim dijela koji prolazi kroz poslovnu zonu Vitez, koji će predstavljati magistralni put i njemu će se pristupati preko novoformiranih kružnih tokova na ulazu i izlazu iz poslovne zone.
Imali smo raspravu o ovome, napali su me kada sam rekao da je ovo HDZ-ovština, možda pomalo aminovana od lokalnih SDA-ovaca.
Više dionica do sad su po otvorenju imali period besplatnog koristenja radi promocije pravca. Čak je i Tarčin-Vlakovo bio bio free čini mi se više od mjesec dana. Ovo je samo jeftin izgovor da ne otvore cestu ze upotrebu jer je realno potpuno nedovršena i nebezbjedna.Alfons Kauders wrote: ↑26/11/2020 11:12
A ovo o odluci za putarinu je smiješno i komentarisati. Gradi se 6 godina i tek na dan kad je planirano da se otvori saznamo da nisu utvrdili putarinu? Pa djeca u osnovnoj imaju bolje izgovore kad ne urade zadaću...
Hvala. Imas li info kako su to zamislili, logiku povezivanja - sta rjesavaju i sl .
Nisu je opstruirali zbog poslovne zone. Znalo se da ce tuda proci cesta.
Vjerovatno nesta ko u Turskoj na njihovim autoputevima. Ide cesta 2 trake i zaustavna u oba pravca i onda kruzni u nivou.drug_profi wrote: ↑26/11/2020 13:29 Ja već vidim crne tačke na tim kruznim tokovima.
jel samo meni izgleda totalno nebezbjedno staviti kruzni tok na sred brze ceste?