CARINA U BiH
Moderator: anex
-
XAN
#7126 Re: CARINA U BiH
Da li je moguce da carina za ovo trazi potvrdu Zavoda za mjeriteljstvo?
https://uk.rs-online.com/web/p/counters/3700028/
Samo zbog toga sto tarifni broj pocinje sa 9.
Na stranu sto potvrda kosta 50tak KM.
Veci je problem vrijeme dok se dobije potvrda.
Skenirana dokumentacija se mora poslati email-om a originali sa uplatnicama postom. Ne pokrecu proceduru izdavanja potvrde dok posta ne dostavi originalnu dokumentaciju, a posti treba i 3 dana.
Uobicajeno vrijeme za izdavanje potvrde je 5-7 dana.
Zbog Corone ne mozes otici licno preuzeti potvrdu vec ti je u pdf-u posalju na email (i mozes obrisati guzicu sa tim, jer carinna ne priznaje nista sem originalnog dokumenta) a original postom, kojoj opet treba 3 dana dok je dostave.
Roba stoji na carini najmanje 10 dana, kupac ceka a sve zbog toga sto se nekome digao q i nalazi se na poziciji da te moze handriti kako mu je ceif.
Skenirana dokumentacija se mora poslati email-om a originali sa uplatnicama postom. Ne pokrecu proceduru izdavanja potvrde dok posta ne dostavi originalnu dokumentaciju, a posti treba i 3 dana.
Zbog Corone ne mozes otici licno preuzeti potvrdu vec ti je u pdf-u posalju na email (i mozes obrisati guzicu sa tim, jer carinna ne priznaje nista sem originalnog dokumenta) a original postom, kojoj opet treba 3 dana dok je dostave.
Roba stoji na carini najmanje 10 dana, kupac ceka a sve zbog toga sto se nekome digao q i nalazi se na poziciji da te moze handriti kako mu je ceif.
-
nane81
#7127 Re: CARINA U BiH
Hvala ti puno. Ja sam shvatio da to carinjenje radi drzavna bh carina. Da je dhl tu samo posrednik.un1ted wrote: ↑18/11/2020 14:25Opet ti kazem, apsolutno nebitno. Zasto je nebitno? Zato sto ako ti DHL spominje carinu, istu radi DHL, ako ti pošta (BHP) spominje carinu, oni rade carinu. To sto DHL kaze da tamo neko radi carinu, je cisto izvlačenje. Prema tome, ako paket ode na carinu, nebitno je ko ga radi sa neke operativne strane.
To je isto da načelnik policije kaže, MOJI policajci mi prave problem. Carinik je uposlenik/kooperant DHL-a koji tu uslugu naplati.
U svom postu si naveo da te je DHL kontaktirao zbog velikog broja narudzbi. DHL to NEMA PRAVO RADITI, niti su ovlašteni za tako nešto. Da je u pitanju veliki broj narudžbi, kontaktirala bi te inspekcija.
Prema navedenom, kao finalni odgovor od DHL-a traži da ti kažu na osnovu kojeg člana zakona su zadržali pošiljku, te na osnovu kojeg člana zakona traže dodatne informacije. Kada ti odgovore, javi ovdje.
Znaci, dhl carina je odvojena od drzavne?
Izvini ako ova moja pitanje zvuce smijesno, ali stvarno se ne razumijem u to sve.
Znam kako ide kod drzavne carine, mislio sam da ovi iz dhl posiljke za carinjenje salju na drzavnu carinu.
Poslao sam im paypal racun na kojem pise samo ime osobe kojoj je placeno ali ne i tacan sadrzaj posiljke po stavkama. I to su mi trazili i rekao da imam u prepisci sa prodavacem, na kraju sam poslao te poruke gdje sam dogovarao s prodavacem. I na kraju mi nisu uvazili jer nemam fakturu po stavkama svaki artikal. Iako je ukupni iznos oko 140$.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7128 Re: CARINA U BiH
Pa to ti je isto kao što neki auto prevoznik ima svoj carinski terminal, pa zavrsi carinjenje "kod sebe". Tako i DHL, ima svog uposlenika koji obavlja sve poslove carine i to naplate na kraju kroz uslugu posredovanja. Ti cak mozes i otkupiti dokumentaciju i predati bilo kojem spediteru, ali onda skuplja pita od tepsije.
Javi se prodavaču i zatraži od njega fakturu, mora ti je poslati. Ne odustaj i ne plaćaj DHLu ništa, ako nisi obavezan.Poslao sam im paypal racun na kojem pise samo ime osobe kojoj je placeno ali ne i tacan sadrzaj posiljke po stavkama.
Smije li se znati šta si naručio? Pošalji putem privatne poruke ako neces javno. Npr, ako si kupio neki bundle, gdje nema tačne cijene po stakvama, vec se prodaje sve skupa, onda samo seru
- zincx
#7129 Re: CARINA U BiH
Zna li neko radi li carinski referat u pošti u Sarajevu subotom?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#7130 Re: CARINA U BiH
Znam da nisu radili. Imaš broj na stranici pa nazovi, iako mislim da se ništa njje promijenilo.
- zincx
-
Giancarlo
#7132 Re: CARINA U BiH
Zna li neko koliki bi bili troskovi za kupovinu laptopa iz Njemacke ? I kako se to racunaju ti troksovi (carina, porez) i odnose li se i na cijenu dostave, pored cijene samog laptopa ?
- zincx
#7133 Re: CARINA U BiH
Cijena+dostava, do , 1500 KM ide brzo carinjenje, 10% carina, na to sve 17%PDV, i oko 20 maraka nakih taksi. Ako ide nekom brzom poštom, DHL, UPS, još oko 50 maraka. Ako je preko 1500, mora se špediter uključiti, onda je carina 5%, sve ostalo ostaje isto, uz trošak špedicije.
-
luxferre
#7135 Re: CARINA U BiH
Ne zbog toga, nego sto ova oprema kako sam uspio shvatiti spada u "mjernu - regulacijsku opremu" . Takva oprema zahtjeva dozvolu Zavoda za mjeriteljstvo, to se moze dobiti za 3-7 dana, zavisnosti od Vaše lokacije.XAN wrote: ↑19/11/2020 12:37 Da li je moguce da carina za ovo trazi potvrdu Zavoda za mjeriteljstvo?
Ovo je neki brojač? ZA šta se koristi? Nisam siguran, ako možete provjeriti pod kojim tarifnim brojem je izvozena od strane posiljaoca.
Ako je neka vrsta "encodera"trebalo bi se uvesti bez dozvole zavoda ali nisam siguran.
Sta je tačno ovaj "brojač" koja mu je namjena i šta mjeri.Vecina opreme koja mjeri nešto tipa: protok, temeprature, pritisak, nivo, etc zahtjeva dozvole zavoda za mjeriteljstvo.
-
XAN
#7136 Re: CARINA U BiH
Preko 10 godina ganjam potvrde od Zavoda i uvozilo se svakakvih vrsta mjernih instrumenata. Nekada se to radilo u Zavodu na M. Dvoru i islo je poprilicno brzo. Pocelo je stekati kada su prebacili na Federalni Zavod.luxferre wrote: ↑22/11/2020 19:22Ne zbog toga, nego sto ova oprema kako sam uspio shvatiti spada u "mjernu - regulacijsku opremu" . Takva oprema zahtjeva dozvolu Zavoda za mjeriteljstvo, to se moze dobiti za 3-7 dana, zavisnosti od Vaše lokacije.XAN wrote: ↑19/11/2020 12:37 Da li je moguce da carina za ovo trazi potvrdu Zavoda za mjeriteljstvo?
Ovo je neki brojač? ZA šta se koristi? Nisam siguran, ako možete provjeriti pod kojim tarifnim brojem je izvozena od strane posiljaoca.
Ako je neka vrsta "encodera"trebalo bi se uvesti bez dozvole zavoda ali nisam siguran.
Sta je tačno ovaj "brojač" koja mu je namjena i šta mjeri.Vecina opreme koja mjeri nešto tipa: protok, temeprature, pritisak, nivo, etc zahtjeva dozvole zavoda za mjeriteljstvo.

Ovoga puta je u pitanju rucni mehanickiu brojac (ne znam da li sam prikacio sliku kako treba), i kupac ga koristi prilikom brojanja koža u proizvodnji. Da ne bi radnik morao pamtiti vec jednostavno kako koze prolaze on rukom klika brojac.
Nikakav protok, temperatura, pritisak, signal, impuls ili sl.
Tako da carina moze traziti potvrdu i za skolski lenjir, jer i on nesto mjeri...
Iz Zavoda su javili da je potvrda gotova u prosli ponedjeljak i da ce je poslati postom. Dva, tri, cetiri dana i nista ne dolazi.
Nakon silnih telefonskih poziva u petak dobijem broj pisarnice Zavoda u Mostaru i gospodja kaze da potvrda uopste nije poslana.
Da je bilo moguce zadavio bih je kroz telefon.
Uhljebima treba hefta da posalju je..ni komad papira postom. Sta bi bilo da su se trebali kakvog konkretnog posla prihvatiti.
-
Hakiz
#7137 Re: CARINA U BiH
Ja iz UK naručio digitalni uglomjer, nikakva potvrda nije trebala, kada su stigli u BiH na carinu meni na adresu došli za 3 dana..
Preko Schachermayer naručio DIN normirane linijare (15, 30 i 100 mm dužine), čekao mjesec da Zavod za mjeriteljstvo odobri uvoz. A bravarske ugaonike (isto DIN normirani preko Schachermayer) za 90 stepeni čekao oko 15 dana. I linijare i ugaonike čekao od trenutka kada su stigli na carinu u BiH, ne od dana narudžbe.
Naoružati se strpljenjem...
Ili prijetiti vladarima da ako ne poprave taj sistem neće dobiti vlast na izborima. Tako se u demokratijama mijenjaju stvari, zaprijetiš vlastima da će izgubiti izbore ako dozvole da službe pod njihovom kontrolom bespotrebno maltretiraju.
-
luxferre
#7138 Re: CARINA U BiH
Tu smo negdje sa iskustvom.XAN wrote: ↑23/11/2020 15:25Preko 10 godina ganjam potvrde od Zavoda i uvozilo se svakakvih vrsta mjernih instrumenata. Nekada se to radilo u Zavodu na M. Dvoru i islo je poprilicno brzo. Pocelo je stekati kada su prebacili na Federalni Zavod.luxferre wrote: ↑22/11/2020 19:22Ne zbog toga, nego sto ova oprema kako sam uspio shvatiti spada u "mjernu - regulacijsku opremu" . Takva oprema zahtjeva dozvolu Zavoda za mjeriteljstvo, to se moze dobiti za 3-7 dana, zavisnosti od Vaše lokacije.XAN wrote: ↑19/11/2020 12:37 Da li je moguce da carina za ovo trazi potvrdu Zavoda za mjeriteljstvo?
Ovoga puta je u pitanju rucni mehanickiu brojac (ne znam da li sam prikacio sliku kako treba), i kupac ga koristi prilikom brojanja koža u proizvodnji. Da ne bi radnik morao pamtiti vec jednostavno kako koze prolaze on rukom klika brojac.
Tako da carina moze traziti potvrdu i za skolski lenjir, jer i on nesto mjeri...
Iz Zavoda su javili da je potvrda gotova u prosli ponedjeljak i da ce je poslati postom. Dva, tri, cetiri dana i nista ne dolazi.
Nakon silnih telefonskih poziva u petak dobijem broj pisarnice Zavoda u Mostaru i gospodja kaze da potvrda uopste nije poslana.
Uhljebima treba hefta da posalju je..ni komad papira postom. Sta bi bilo da su se trebali kakvog konkretnog posla prihvatiti.
Zar niste provjerili sa spediterom prvi put, koji je tarifni broj roba na osnovu izvozve ste to mogli. Imate iskustva
- zincx
#7139 Re: CARINA U BiH
Postoji problem sa ovim Zavodima/Institutima za mjeriteljstvo. Ima ih viška (može biti ili državni ili 2 entitetska), pa gledaju da se uglave gdje god mogu.luxferre wrote: ↑23/11/2020 16:23Tu smo negdje sa iskustvom.XAN wrote: ↑23/11/2020 15:25Preko 10 godina ganjam potvrde od Zavoda i uvozilo se svakakvih vrsta mjernih instrumenata. Nekada se to radilo u Zavodu na M. Dvoru i islo je poprilicno brzo. Pocelo je stekati kada su prebacili na Federalni Zavod.luxferre wrote: ↑22/11/2020 19:22
Ne zbog toga, nego sto ova oprema kako sam uspio shvatiti spada u "mjernu - regulacijsku opremu" . Takva oprema zahtjeva dozvolu Zavoda za mjeriteljstvo, to se moze dobiti za 3-7 dana, zavisnosti od Vaše lokacije.
Uhljebima treba hefta da posalju je..ni komad papira postom. Sta bi bilo da su se trebali kakvog konkretnog posla prihvatiti.![]()
Zar niste provjerili sa spediterom prvi put, koji je tarifni broj roba na osnovu izvozve ste to mogli. Imate iskustva![]()
- zincx
#7140 Re: CARINA U BiH
Pa šta ovi na carini rade, drže par majica već 15 dana tamo?
- un1ted
#7141 Re: CARINA U BiH
Teško, daj TN. Većinom drže do pet dana i onda šalju nazad pošiljaocu.
-
XAN
#7142 Re: CARINA U BiH
Tu smo negdje sa iskustvom.
Zar niste provjerili sa spediterom prvi put, koji je tarifni broj roba na osnovu izvozve ste to mogli. Imate iskustva
[/quote]
Tokom godina uvezao sam i uredno isporucio kupcu najmanje stotinu ovih ili slicnih brojaca i nikada do sada nije trebala potvrda Zavoda.
Spediter mi kaze da su carinici pocetkom mjeseca dobili prosireni spisak tarifnih brojeva za koje je potvrebno dostaviti potvrdu.
Zafalilo uhljebima para pa sada
koga stignu a nisu sposobni da za heftu dana stave potvrdu u kovertu i posalju postom.
[/quote]
Tokom godina uvezao sam i uredno isporucio kupcu najmanje stotinu ovih ili slicnih brojaca i nikada do sada nije trebala potvrda Zavoda.
Spediter mi kaze da su carinici pocetkom mjeseca dobili prosireni spisak tarifnih brojeva za koje je potvrebno dostaviti potvrdu.
-
luxferre
#7143 Re: CARINA U BiH
[/quote]
Tražite izvoznu deklaraciju i tarifni broj od prodavca koji isporučuje vama. Ili je zaista došlo do nekih izmjena u tarifnim brojevima i dozvolama za mjern regulacionu opremu ili mozda Vaš špediter ili carinik ne rade dobro svoj posao.
Naravno, postoji mogućnost da do sada netko od gore navedenih nije radio svoj posao pa im je to promaklo pa nisu zahtjevali dozvolu.
-
Tabijat
#7144 Re: CARINA U BiH
I šta bi na kraju? Jesi li platio, vratio, žalio se...?Dzakozuki wrote: ↑12/11/2020 18:25 Naručio sam 01.11. sa Outletinna tri artikla vrijednosti 137.46 EUR sa dostavom. Dostavu radi DPD firma. Pratio sam dostavu, išla je iz Španije, preko Njemačke, Austrije, Hrvatske i sada bi trebala da uđe u BiH.
Jučer mi dolazi mail iz firme Lagermax d.o.o.:
U prilogu račun u najavi pošiljke, koja bi trebala drumskim transportom doći
na CI Sarajevo i proći određenu uvoznu carinsku proceduru.
Prema vrijednosti pošiljka bi se mogla osloboditi od carine i PDV-a pa bi
vam ostalo za platiti samo carinsko posredovanje za oslobađanje od carine i
PDV-a u iznosu od 23,40 KM
E mene interesuje šta je ovih 23,40 KM i zbog čega to moram plaćati kada je iznos ispod 300 KM kao što i sami kažu?
I ja bih da nešto narucim s Trekkinna, vidim taj dpd pa se tebe sjetih.
- un1ted
#7145 Re: CARINA U BiH
Platio 100%, takve najviše vole. Naruči slobodno, ne mogu ti ništa.
- zincx
#7146 Re: CARINA U BiH
24.11.2020 14:53:32 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71000 - Sarajevo (dostava-pisma) Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
26.11.2020 08:21:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71000 - Sarajevo (dostava-pisma) Neuspješan pokušaj uručenja - Pošiljka zadržana, primalac obaviješten Primalac nije na adresi u vrijeme dostave
26.11.2020 09:01:49 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71001 - Sarajevo Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
26.11.2020 09:03:17 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71001 - Sarajevo Pošiljka pripremljena za isporuku u pošti
Već poslovični bezobrazluk BH pošte. Inače poštar prije 12 ne dolazi.
26.11.2020 08:21:45 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71000 - Sarajevo (dostava-pisma) Neuspješan pokušaj uručenja - Pošiljka zadržana, primalac obaviješten Primalac nije na adresi u vrijeme dostave
26.11.2020 09:01:49 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71001 - Sarajevo Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
26.11.2020 09:03:17 BOSNIA AND HERZEGOVINA 71001 - Sarajevo Pošiljka pripremljena za isporuku u pošti
Već poslovični bezobrazluk BH pošte. Inače poštar prije 12 ne dolazi.
-
nane81
#7147 Re: CARINA U BiH
Poslacu ti poruku.un1ted wrote: ↑20/11/2020 09:05Pa to ti je isto kao što neki auto prevoznik ima svoj carinski terminal, pa zavrsi carinjenje "kod sebe". Tako i DHL, ima svog uposlenika koji obavlja sve poslove carine i to naplate na kraju kroz uslugu posredovanja. Ti cak mozes i otkupiti dokumentaciju i predati bilo kojem spediteru, ali onda skuplja pita od tepsije.
Javi se prodavaču i zatraži od njega fakturu, mora ti je poslati. Ne odustaj i ne plaćaj DHLu ništa, ako nisi obavezan.Poslao sam im paypal racun na kojem pise samo ime osobe kojoj je placeno ali ne i tacan sadrzaj posiljke po stavkama.
Smije li se znati šta si naručio? Pošalji putem privatne poruke ako neces javno. Npr, ako si kupio neki bundle, gdje nema tačne cijene po stakvama, vec se prodaje sve skupa, onda samo seru, ali ako ti je doslo vise razliciti artikala, a na racunu pise ITEMS (bez tacnog naziva) onda mogu traziti dodatnu fakturu, koju mozes dobiti od prodavaca.
-
Tabijat
- un1ted
#7149 Re: CARINA U BiH
Rado cu pomoci 
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Osloba%C4%91anja

http://www.new.uino.gov.ba/bs/Osloba%C4%91anja
http://www.sluzbenilist.ba/page/akt/PQMVaPuNJM0=Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je:
Roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za: alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode i duvan i duvanske proizvode.
Roba nekomercijalnog karaktera sadržana u pošiljci (povremene pošiljke) koju besplatno šalje fizičko lice iz druge države fizičkom licu u Bosni i Hercegovini u vrijednosti do 90,00 konvertibilnih maraka po pošiljci.
Nemaju sta oni "ganjati" ako ispunjava uslove s ove straniceOslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz člana 24. ove odluke odobrava usmeno carinski ured kojem je roba predočena.
-
aim1155
#7150 Re: CARINA U BiH
Zanima me da li cu morati platiti carinu iako je paket najvise 170KM mozda 2kg, prvi put nesto narucujem. Mislim da stize preko fedexa jer je sad jedino dostupan express shipping na tom sajtu. I kada to stigne u BIH da li to dolazo preko fedex brze poste ili obicne poste?