Nije proslo ni pola godine otkad imam klimu, a vec dosta problema.
1. Prvi i najveci problem je uzasna kondenzacija koja se stvara u dnevnom boravku/kuhinji. Osim 4 cm zbuke i fasade nema izolacije odnosno stiropora. Nisam mogao ni zamisliti koliko grijanje na drva, odnosno otvorena vatra, isusuje zrak te koliko PVC stolarija zatvara prostoriju. Uglavnom, zidovi se natapaju vodom te sada razmisljam o tome da li da kupim odvlazivac ili da se vratim na drva. Redovno prozracujem prostorije, tako da nije to problem. Isto tako ne gasim klimu vec mjesec dana nikako.
2. Drugi problem je smrzavanje odvoda vanjske jedinice. Kupio sam dvije Fujitsu LLCE 12. Odvod za kondenzaciju je potpuno zamrznuo u protekla 2 dana, a temperatura nije isla ispod -2. Mogu samo da zamislim sta ce biti kada spadne na -10

Ne znam je li defrost manjka, ili nesto drugo, no kako je onda led zacepio i samu cijev za odvod...ne znam. Dakle nije led samo u cijevi za odvod kondenzacije, vec je led unutar same jedinice pri dnu, te kondenzacija izlazi na sve otvore umjesto na samo odvod za kondenzaciju. Pola sata sam sarafcigerom vadio led. Napominjem, ne gasim klimu uopce, tako da nema razloga sto mrzne.
Mislio sam da je problem sto mi je tolika vlaga u prostoriji (iako to nije opravdanje) pa ne moze izbaciti sve, no na donjem spratu nema skoro nikako vlage pa je i na toj vanjskoj jedinici odvod potpuno zaledio.
3. Grijanje nije na zavidnom nivou. Iako ne mogu reci da je hladno, ne mogu ni reci da grije bolje od bukovih drva. U globalu grije nesto slabije od obicnih bukovih drva. Meni bi to bilo dovoljno, uzimajuci u obzir da je racun za struju prihvatljiv, samo da nema ovih problema oko mrznjenja, jer bojim se da ce onda zakazati cijela vanjska jedinica kad bude -10.
4. Zvuk koji proizvodi vanjska jedinica je dosta glasan, pogotovo kada je vani hladno. Dakle nisu vibracije u pitanju, vec zvuk. Priznajem da imam fobiju od buke, pa subjektivno pristupam ovom detalju, no svejedno sam mislio da radi dosta tise. Zvuk koji proizvodi unutarnja jedinica je prihvatljiv, kao neki staticni sum...iako ima nekad neke prelaze, npr. kada zvuci kao vjetar koji mijenja intenzitet puhanja, odnosno fijuce, ili kada udje u defrost mode pa pucketa plastika.
5. Dobra strana je definitivno lahkoca rukovanja, odrzavanja (osim eto sto se zaledio odvod), te mala potrosnja elektricne energije.
U svakom slucaju ne mogu reci da sam zadovoljan. Mogao bih to reci da nisam dao 3000 maraka, odnosno da su mi poklonjene klime.
Da li se neko susretao s ovim problem zaledjivanja odvoda, i kako je to rijesio?
Kontaktirao sam Servic Covic, koji mi nisu mogli dati odgovor. Rekli su da se to desi ako je odvod zacepljen, ali odvodi nisu zacepljeni, te su me uputili njihovim ljudima koji su ugradili klimu.