Da li ti u autu imaš glasovne komande i da li si ih nekada koristio ?LikeLike wrote: ↑24/11/2020 10:11
Pa valjda sva ta tehnologija treba da nam pomogne i olaksa, a ne oteza. Kod svakog malo bolje opremljenog auta imas glasovne naredbe, postavis sebi jednom i uzivas. Bar sto se tice imenika i poziva. Sigurno da kod novih auta postoji glasovno podesavanje ostalih opcija. Kod mene je klima na dugmice i kolutice, ali svejedno svaki put pogledam dok stimam. Zamisli ni sebe ni druge ne dovodim u opasnost jer to traje pola sekunde.
Za svu tu tehnologiju treba biti i malo pametan![]()
Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
artur morgan
#42601 Re: Automobilizam - All about
-
LikeLike
#42602 Re: Automobilizam - All about
Imam i jesam.artur morgan wrote: ↑24/11/2020 10:37Da li ti u autu imaš glasovne komande i da li si ih nekada koristio ?LikeLike wrote: ↑24/11/2020 10:11
Pa valjda sva ta tehnologija treba da nam pomogne i olaksa, a ne oteza. Kod svakog malo bolje opremljenog auta imas glasovne naredbe, postavis sebi jednom i uzivas. Bar sto se tice imenika i poziva. Sigurno da kod novih auta postoji glasovno podesavanje ostalih opcija. Kod mene je klima na dugmice i kolutice, ali svejedno svaki put pogledam dok stimam. Zamisli ni sebe ni druge ne dovodim u opasnost jer to traje pola sekunde.
Na volanu pritisnem tipku i kazem ljubav, a on nazove zenu
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#42603 Re: Automobilizam - All about
Telefoniraju, dopisuju se snimaju storyje, pregledaju facebook....ali je problem na momenat bacit pogled na dugne za klimu 
-
LikeLike
#42604 Re: Automobilizam - All about
Telefoniranje samo preko zvucnika, ovo ostalo nikako ne radim, a pogotovo ne u voznji.izvrsni direktor wrote: ↑24/11/2020 10:55 Telefoniraju, dopisuju se snimaju storyje, pregledaju facebook....ali je problem na momenat bacit pogled na dugne za klimu![]()
- CikCikCikPogodi
#42605 Re: Automobilizam - All about
1997 Alfa Romeo Scighera

-
artur morgan
#42606 Re: Automobilizam - All about
Prije će biti, pritisnes tipku i kazes ljubav, a on nazove moleraLikeLike wrote: ↑24/11/2020 10:51Imam i jesam.artur morgan wrote: ↑24/11/2020 10:37Da li ti u autu imaš glasovne komande i da li si ih nekada koristio ?LikeLike wrote: ↑24/11/2020 10:11
Na volanu pritisnem tipku i kazem ljubav, a on nazove zenu![]()
Od kada proizvođač omogućava da se glasovne naredbe izvode na bosanskom jeziku ( odnosno srpskom ili hrvatskom jeziku ) ? Od kada je počeo razumijeti bosanske riječi, bosanska imena i prezimena koja su memorisana u telefonskom imeniku ?
Last edited by artur morgan on 24/11/2020 11:15, edited 1 time in total.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#42607 Re: Automobilizam - All about
Need for speed 3
- Bullet Tooth Tony
#42608 Re: Automobilizam - All about
Ako imas alfu ili Bihamk ili Hotuartur morgan wrote: ↑24/11/2020 11:11
Prije će biti, pritisnes tipku i kazes ljubav, a on nazove molera![]()
-
LikeLike
#42609 Re: Automobilizam - All about
Molera nazove kad zena kaze ljubavartur morgan wrote: ↑24/11/2020 11:11Prije će biti, pritisnes tipku i kazes ljubav, a on nazove moleraLikeLike wrote: ↑24/11/2020 10:51Imam i jesam.artur morgan wrote: ↑24/11/2020 10:37
Da li ti u autu imaš glasovne komande i da li si ih nekada koristio ?
Na volanu pritisnem tipku i kazem ljubav, a on nazove zenu![]()
![]()
Od kada proizvođač omogućava da se glasovne naredbe izvode na bosanskom jeziku ( odnosno srpskom ili hrvatskom jeziku ) ? Od kada je počeo razumijeti bosanske riječi, bosanska imena i prezimena koja su memorisana u telefonskom imeniku ?
Konkretno zenu nazovem tako sto dva puta pritisnem slusalicu i to je to. Glasovne naredbe sam koristio samo da probam i radi. Ne znam iskreno da li radi na nasem jeziku, ali koliko se sjecam da sam bez problema nazvao. Zar na novim autima ne mozes sam postaviti svoje glasovne naredbe?
EDIT: Bilo kakav poziv, nebitno da li mene neko zove ili ja nekoga pozivam sa mobitela povezuje se na zvucnike preko bluetootha automatski. Javljam se i prekidam na volanu. Ime ili broj pozivatelja izbacuje koliko se sjecam na displeju. Meni je ovo bas korisno. Mislim da se zove hands free ili tako nesto
-
artur morgan
#42610 Re: Automobilizam - All about
Kod mene je relativno novije vozilo, za naše neke standarde, i glasovne naredbe mogu samo na engleskom jeziku. To i nije problem osim imenika ili mapa sa našim ulicama jer ne prepoznaje naša imena i nazive. Desile su mi se čudne situacije sa imenikom tako da više ne pomišljam to raditiLikeLike wrote: ↑24/11/2020 11:38Molera nazove kad zena kaze ljubavartur morgan wrote: ↑24/11/2020 11:11Prije će biti, pritisnes tipku i kazes ljubav, a on nazove molera![]()
Od kada proizvođač omogućava da se glasovne naredbe izvode na bosanskom jeziku ( odnosno srpskom ili hrvatskom jeziku ) ? Od kada je počeo razumijeti bosanske riječi, bosanska imena i prezimena koja su memorisana u telefonskom imeniku ?![]()
Konkretno zenu nazovem tako sto dva puta pritisnem slusalicu i to je to. Glasovne naredbe sam koristio samo da probam i radi. Ne znam iskreno da li radi na nasem jeziku, ali koliko se sjecam da sam bez problema nazvao. Zar na novim autima ne mozes sam postaviti svoje glasovne naredbe?
Kako je na novim autima, koje nove kupiš ovdje u našem salonu to zaista ne znam. Ono što znam da BMW, Audi ili Mercedes ovi predzadnji modeli, nisu mogli skužiti imena tipa Lejla, Amela, Ivana, Bojana....
-
LikeLike
#42611 Re: Automobilizam - All about
Bas cu probati kada budem u prilici pa cu pisati kako radi. Ima vec skoro dvije godine kad sam probavao te opcije pa se ne sjecam svega.
A mislio sam tipa da ti memorises ime za neku opciju npr. da smanjis muziku, neki kontakt dodas pod svojom glasovnom naredbom. Logicno mi je da bi to trebalo raditi.
Npr kada sam povezivao svoj mobitel dao sam mu ime glasovnom naredbom i desilo mi se da sam ga restartovao i spojio sam ga tako sto sam izgovorio to ime, nisam morao korak po korak i kucati kod.
A mislio sam tipa da ti memorises ime za neku opciju npr. da smanjis muziku, neki kontakt dodas pod svojom glasovnom naredbom. Logicno mi je da bi to trebalo raditi.
Npr kada sam povezivao svoj mobitel dao sam mu ime glasovnom naredbom i desilo mi se da sam ga restartovao i spojio sam ga tako sto sam izgovorio to ime, nisam morao korak po korak i kucati kod.
-
tempuser
- Bullet Tooth Tony
#42613 Re: Automobilizam - All about
BMW ima onaj novi IPA sistem ( Intelligent Personal Assistant) koji bukvalno uci tvoje zahtjeve u voznji i radi masu stvari preko govornih komandi. Klima, muzika, modovi.. Sve.. Ili pitas ako nisi siguran kako se nesto radi, tipa kako postavit Isofix..bubam
Isto je jaka opcija kada si umoran samo kazes " Hey Bmw, vitalise me" ili "Hey BMW, i am tired" i automatski se temeperatura prebacuje na 18 stepeni, pali se ambient zelena svjetla, pali se hladjenje sjedista, otvara se panorama i pusta se Caring Car muzika, sto je u biti neki rock
Meni je novi interijer BMWa predobar. Ono sto mi se ne svidja je izgled instrumenata i predebeo volan

Isto je jaka opcija kada si umoran samo kazes " Hey Bmw, vitalise me" ili "Hey BMW, i am tired" i automatski se temeperatura prebacuje na 18 stepeni, pali se ambient zelena svjetla, pali se hladjenje sjedista, otvara se panorama i pusta se Caring Car muzika, sto je u biti neki rock
Meni je novi interijer BMWa predobar. Ono sto mi se ne svidja je izgled instrumenata i predebeo volan

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42614 Re: Automobilizam - All about
Bljak.... 
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#42615 Re: Automobilizam - All about
mozda zene vole debljiBullet Tooth Tony wrote: ↑24/11/2020 12:45
Meni je novi interijer BMWa predobar. Ono sto mi se ne svidja je izgled instrumenata i predebeo volan![]()
![]()
meni se svidio jedan od najgpluplji i najednostavnijih sistema trenutno,za unutrasnjost se slazem i moze pod ruku sa ovim...
- B6Redhell
-
LikeLike
#42617 Re: Automobilizam - All about
TopBullet Tooth Tony wrote: ↑24/11/2020 12:45 BMW ima onaj novi IPA sistem ( Intelligent Personal Assistant) koji bukvalno uci tvoje zahtjeve u voznji i radi masu stvari preko govornih komandi. Klima, muzika, modovi.. Sve.. Ili pitas ako nisi siguran kako se nesto radi, tipa kako postavit Isofix..bubam
Meni je novi interijer BMWa predobar. Ono sto mi se ne svidja je izgled instrumenata i predebeo volan![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- B6Redhell
#42619 Re: Automobilizam - All about
Ovo mi je za Neonke ispod auta. Zelene. “Graund efekts”
A kontam otic do pijace da vidim imaju li led. Neonke mi blicaju..
- nepass1
#42620 Re: Automobilizam - All about
Vala za temp ne moram gledati, stoji na 21, ako je hladno odvrnem za dva na 22 ako je vruce zavrnem, odbrojim.tempuser wrote: ↑24/11/2020 10:01Šuplja ba i bajke... Kod mene je auto bio 13 godina, pa sam morao pogledati kad nešto štimam.konektovan wrote: ↑24/11/2020 09:31Moje auto je kod mene 11 godina, pa opet moram baciti pogled, a radi se o najobicnijim tipkama, kolutivima. Jednostavno nemoguce je uraditi neka podesavanja, a da ne pogledas.
Naravno da kod nekih novih tehnički rješenja koje je tržište prihvatilo ima i nešto u čemu su lošija od starih rješenja, ali je pozitivnih puno više da su korisnicima ok.
Sad sam ja nesposobni debil jer mi auto olakšava vožnju, napiše i nacrta koja mi je sijalica crkla, jel mi prazna guma, imam li vode za brisače, kad temp padne ispod 5 itd itd... Ajmo biti svi supersposobni pa izbaciti mjerač temp, goriva, indikator ulja pa da budemo prave muškarčine i svako sat dižemo haubu i guramo štap u rezervoar! Ili ajmo prestat kuhati i grijati se na struju, plin, centralno, đeš bit nesposobnjaković da upališ na dugme, nego preć na drva!
Jedino me jebe tipka za recirkulaciju. A na displeju npr smanjiti radio je patnja, to mi uspjeva samo na volanu.
-
tempuser
#42621 Re: Automobilizam - All about
Ako stoji non-stop na istoj temp onda ti je svejedno jel dugme, displej, goblen ili ulje na platnu, ali čm treba nešto drugo slijedi bacanje pogleda u dalje i na dugme i na displej!nepass1 wrote: ↑24/11/2020 16:17Vala za temp ne moram gledati, stoji na 21, ako je hladno odvrnem za dva na 22 ako je vruce zavrnem, odbrojim.tempuser wrote: ↑24/11/2020 10:01Šuplja ba i bajke... Kod mene je auto bio 13 godina, pa sam morao pogledati kad nešto štimam.konektovan wrote: ↑24/11/2020 09:31
Moje auto je kod mene 11 godina, pa opet moram baciti pogled, a radi se o najobicnijim tipkama, kolutivima. Jednostavno nemoguce je uraditi neka podesavanja, a da ne pogledas.
Naravno da kod nekih novih tehnički rješenja koje je tržište prihvatilo ima i nešto u čemu su lošija od starih rješenja, ali je pozitivnih puno više da su korisnicima ok.
Sad sam ja nesposobni debil jer mi auto olakšava vožnju, napiše i nacrta koja mi je sijalica crkla, jel mi prazna guma, imam li vode za brisače, kad temp padne ispod 5 itd itd... Ajmo biti svi supersposobni pa izbaciti mjerač temp, goriva, indikator ulja pa da budemo prave muškarčine i svako sat dižemo haubu i guramo štap u rezervoar! Ili ajmo prestat kuhati i grijati se na struju, plin, centralno, đeš bit nesposobnjaković da upališ na dugme, nego preć na drva!
Jedino me jebe tipka za recirkulaciju. A na displeju npr smanjiti radio je patnja, to mi uspjeva samo na volanu.
Pa nisu komande na volanu slučano!
-
tempuser
#42622 Re: Automobilizam - All about
Jel ovo isto važi i sa smartphone vs Nokia 3310 sa senzualno-erogenim dugmićima, jer sam na 3310 kucao SMS-ove naslijepo?artur morgan wrote: ↑24/11/2020 09:00Razlika je u osjećaju, a osjećaj utiče na praktičnost rukovanja. Osjećaj je bitan i kod mobitela i kod tableta i sl, a posebno kod vozila jer je vozilo u pokretu što otežava rukovanje. Najbolji test za ovo je da probaš naći nekog u imeniku ( kroz tel. imenik u autu ) dok stojiš i u drugoj varijanti dok voziš kroz gradsku špicu, nije isto. Na displeju nemam taj osjećaj i brzinu rukovanja kao na kolutu ili dugmiću. Kolut i dugmići fizički postoje na konzoli, dok na displeju oni se prikazuju u obliku ikone, što nije isto, i zbog toga ne možeš imati isti osjećaj. Proizvođači smatraju da su ljudi dovoljno ovladali tim tehnikama rukovanja i da mogu koristiti displeje u vozilu, koji su im bitni jer na njih ide dosta funkcija. Sve je to tačno, ali displeji nisu praktični za rukovanje u vožnji. Posebno oni od nekih proizvođača koji nisu baš ni najbolje uglađeni, brzi ili pregledni. Meni je ok displej ali da imaju neke fizičke tipke, ili kolut.tempuser wrote: ↑24/11/2020 08:29 Ako nemaš displej nego dugmiće, možeš li na svom autu podesiti klimu bez gledanja na dugmiće?
Na mom autu se podešava na dugmiće, ne na displeju, i opet moram pogledati da vidim na koliku temp da podesim, jačinu vetilatora, smjer i kakva mi je onda praktična razlika između displeja i dugmića?!
Nisam morao gledati samo na stojadinu gdje sam imao jedan prekidač s dvije brzine i dvije poluge, toplo-hladno, smjer puhanja gore-dolje...
-
artur morgan
#42623 Re: Automobilizam - All about
Ja se sjecam samo igre zmije na 3310 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42624 Re: Automobilizam - All about
Kod mene u autu su glasovne komande za sve, dobro funkcionise.
-
artur morgan
#42625 Re: Automobilizam - All about
Da ne vozis Teslu