Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
ovo_malo_duse

#1951 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Naslovnica wrote: 23/11/2020 19:52 Kod mene danas bila kontrola.
Infectio coronae / PCR vetiff.in sanationem. 8-)
Svi nalazi u granicama normale.
CRP 3.31, D-dimer 388.2, Le 5.6...
Daljnja terapija 3 mjeseca Aspirin protect 1x1 i Orthomol Immuno 1x1.
Preporuka kontrola za mjesec dana.
Svaka cast. Definitvno si kidno Rahmetoligu..

Kod mene jos jedan komsija sinoc umro, jest da je stariji covjek ali jebi ga. Spucalo ga temperatura, kasalj,dusenje 48 sati . Peta osoba iz komsiluka.
Lace

#1952 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lace »

splinter wrote: 23/11/2020 18:09
revolverash wrote: 23/11/2020 17:40 Postovani, nisam pratio temu ne znam je li neko odgovorio, sta znaci ovo? Da li je moguce da se tek razvija infekcija zbog igM ?

igG 0,01
igM 0,70

Zahvaljujem se.
Pa valjda znaš kad si osjetio prve simptome.
Za ovu bolest vrijednosti IgM su 0,4 do 2,3 g/l
Ovo je možda kod tebe između 7 i 9 dana.
ja sam imala pozitivan pcr 31.10...onda 14.11, pozitivan IgM a negativan IGG..i 21.11..oboje negativno...vrijednost IgM s 1.5 spala na 0.06 za 7 dana..a IGG sa o.65 na 0.04 ...pa hajd sad znaj...serosloski radjeni u 2 razlicite lab
Last edited by Lace on 24/11/2020 16:26, edited 1 time in total.
Naslovnica

#1953 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Ali_G wrote: 23/11/2020 21:06
freelancerBIH wrote: 23/11/2020 20:55
Zasto 3 mjeseca aspirina i koji idiot ti to propisa ? :shock: :shock:

Ja stvarno ne razumijem ove nase doktore.. Pa aspirin ima ogromne negativne posljedice ako se redovno uzima i u vecim kolicinama... :-)

Cuvaj se druze, pojacaj i unos vitamina D pored svega toga..
Aspirin protect 100mg je redovna terapija kod svih pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima. U dobroj mjeri smanjuje ucestalost kardiovaskularnih incidenata. Postcovid pacijentima se daje da budu zasticeni od reaktivnih tromboza koje se mogu javiti nakon infekcije. Naslovnica je kako sam skont’o pacijent sa komorbiditetima, aspirin bi mu mozda trebao i u redovnoj terapiji.
Hvala!
Debljina, srednje godine, inzulinska rezistencija, pola familije umrlo ili od hercike ili od moždanog, druga polovica od alkohola. :lol:
Ne pušim, popijem za NG koju ljutu i to je to.
Ja sam mislio da Aspirin protect nije toliko opasan, pa ni dugoročno?! Prepade me freelancer! :roll:
Naslovnica

#1954 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

ovo_malo_duse wrote: 23/11/2020 21:20
Svaka cast. Definitvno si kidno Rahmetoligu..

Kod mene jos jedan komsija sinoc umro, jest da je stariji covjek ali jebi ga. Spucalo ga temperatura, kasalj,dusenje 48 sati . Peta osoba iz komsiluka.
Ja sam ekspresno reagovao.
Bukvalno u od 24h od pojave prvih simptoma sam se testirao i počeo sa terapijom.
Očekivao sam da će me potkačiti, 2 mjeseca prije otišao na strogu dijetu (koju sam batalio za sada dok ova pluća malo ne jaknu), od početka pijem kompleks vitamina, počeo piti Aspirin 5 dana prije zaraze, iz neke preventive i opreza.
Kao da sam znao.
I još nešto.
Da nisam ovako brzo reagovao, siguran sam da bih završio na Podhrastovima.
A šta bi onda bilo Bog zna.
Mislim da većina raje koja umre - umre zato što ne reaguje na vrijeme, ne posjeti doktora kontajući da će odraditi kao i svake godine, a ovamo D-dimer luduje, pojave se trombovi, embolija pluća.
Ja nikada nisam imao problema sa plućima do sada, nikada.
Naslovnica

#1955 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Zaboravih napisati da je drugi razlog umitanja, po meni, kokuzluk.
I onda se ide preko DZ, čekaš danima na testiranje, pa danima na rezultate, dotle pluća krahiraju i dok konačno uradiš test, dobiješ rezultat, dođeš do doktora i terapije - za mnoge, nažalost, bude prekasno.
Ali_G

#1956 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Naslovnica wrote: 23/11/2020 21:29

Ja stvarno ne razumijem ove nase doktore.. Pa aspirin ima ogromne negativne posljedice ako se redovno uzima i u vecim kolicinama... :-)

Aspirin protect 100mg je redovna terapija kod svih pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima. U dobroj mjeri smanjuje ucestalost kardiovaskularnih incidenata. Postcovid pacijentima se daje da budu zasticeni od reaktivnih tromboza koje se mogu javiti nakon infekcije. Naslovnica je kako sam skont’o pacijent sa komorbiditetima, aspirin bi mu mozda trebao i u redovnoj terapiji.
Hvala!
Debljina, srednje godine, inzulinska rezistencija, pola familije umrlo ili od hercike ili od moždanog, druga polovica od alkohola. :lol:
Ja sam mislio da Aspirin protect nije toliko opasan, pa ni dugoročno?! Prepade me freelancer! :roll:
E kad se fino oporavis od covida onda kod interniste-kardiologa na pregled.
vjeshalica

#1957 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by vjeshalica »

Snake Eyes wrote: 23/11/2020 13:26
vjeshalica wrote: 23/11/2020 12:26
Ali_G wrote: 23/11/2020 11:11
Sve su to 99% covidi. Takvo stanje je u zadnjih mjesec dana, zato su brojevi i krenuli padati.
Ne mora da znaci nuzno. Mene je stuko propuh, jer sam oznojena 3x presla od cancelarije do auta brzom u sakou, a bila mi je majica vlazna jer hajcaju , i rezultat toga je da me bolila plecka i kljucna kost 3 dana,nisam imala nikakvu temperaturu,niti sam kasljala niti bilo sta. A imam i pritisak tako da znam da me kineska kuga uhvatila krepala bi ko miš iza vrata...sezona je i gripe uveliko, pa ne treba mijesati neke stvari.
a jesi li izgubila čulo ukusa i mirisa?
Ma jok nista od ostalih tako da kazem simptoma...nema bolova po tijelu, kostima, gusenja, temperature, kaslja itd...apsolutno nista drugo.
Snake Eyes

#1958 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Snake Eyes »

vjeshalica wrote: 23/11/2020 21:54
Snake Eyes wrote: 23/11/2020 13:26
a jesi li izgubila čulo ukusa i mirisa?
Ma jok nista od ostalih tako da kazem simptoma...nema bolova po tijelu, kostima, gusenja, temperature, kaslja itd...apsolutno nista drugo.
Hvala Bogu da nije korona, čuvaj se koliko god možeš :thumbup:
Naslovnica

#1959 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Ali_G wrote: 23/11/2020 21:52

Hvala!
Pijem Codivan 80mg godinama, ali ću morati jope na generalku kardiovaskularnog sistema, nisam bio godinama.
Ako treba kak'ih stentova i sl odraditi. :lol:
Ne zna čovjek kome bi otišao u ovim državnim ustanovama, gdje god sam išao imao sam osjećaj da je sve to tandaramandara, a privatno kod Talirevića sam imao osjećaj da je deranje guzova. 8-)
zubi

#1960 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by zubi »

Naslovnica wrote: 23/11/2020 22:07 Ne zna čovjek kome bi otišao u ovim državnim ustanovama, gdje god sam išao imao sam osjećaj da je sve to tandaramandara, a privatno kod Talirevića sam imao osjećaj da je deranje guzova. 8-)
Dobar ti osjecaj :D

Dje ces njemu...
freelancerBIH

#1961 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by freelancerBIH »

U nisam ovo znao... Zao mi je ... :-)
freelancerBIH

#1962 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by freelancerBIH »

Naslovnica wrote: 23/11/2020 22:07
Hvala!
Pijem Codivan 80mg godinama, ali ću morati jope na generalku kardiovaskularnog sistema, nisam bio godinama.
Ne zna čovjek kome bi otišao u ovim državnim ustanovama, gdje god sam išao imao sam osjećaj da je sve to tandaramandara, a privatno kod Talirevića sam imao osjećaj da je deranje guzova. 8-)
Jelde koliko bi bilo bolje da svako ima svoje privatno zdravstveno osiguranje umjesto ovog smeca od drzavnog? :D
muha_sa

#1963 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by muha_sa »

Naslovnica wrote: 23/11/2020 21:48 Zaboravih napisati da je drugi razlog umitanja, po meni, kokuzluk.
I onda se ide preko DZ, čekaš danima na testiranje, pa danima na rezultate, dotle pluća krahiraju i dok konačno uradiš test, dobiješ rezultat, dođeš do doktora i terapije - za mnoge, nažalost, bude prekasno.
Ima i do kokuzluka al je više do onog--ma hajde, malo se prehladio proci ce :-) moj rahmetli jaran što se love tice pun ko brod, al konto jebo doktore--malo se prehladio, fasovo temperaturu pa ce za par dana proci :-) peti dan se javio doktoru deseti dan alajhmanet :(
Zato kažem, prvi dan temperature trk doktoru. Jest da se mora telefonom narucit-al ja nisam imAo nikakvih problema osim što sam bio uporan kod zvanja--stoti put dobijem porodicnog koji me baš ljubazno saslušAo i odmah nas uputio na testiranje a boMMe i terapiju ukljucio. Sad jel moja sreca što ne završih kod rahmetologa il sam na vrijeme oŠo veze nemam :lol:
banjaluka078

#1964 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Ne znam postoji li kod nas neko ozbiljno praćenje pacijenata post-covid. Ja od sve više ljudi čujem da ih baš muče posljedice, da nikako da dođu sebi, da nemaju snage.

Vidjeh ovo: https://www.cbsnews.com/news/covid-long ... 020-11-22/

Naletjeh i na ovo https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ice-607182

Svi sitni simptomi kulminiraju nekad oko mog rođendana, krajem oktobra. Dobijam divlju groznicu, temperatura ide iznad 39, ruke i noge ne mogu da kontrolisem koliko se tresu dok temperatura jako brzo raste. I dalje sam tip sa osmijehom od uha do uha, okreni sve na šalu i nemoj se žaliti, ali mi zaista nije dobro. Opet sam negativna na PCR brisu, ali pretrage krvi su jako loše - pokazuju i izuzetno jaku virusnu upalu i bakterijsku superinfekciju, d dimer skoro 8 puta veci od gornje granice. Dobijam izuzetno jaku dozu antibiotika da presječe šta god da je. Tri dana tih jakih antibiotika temperatura ne spada, grčevi u venama sve su češći i ja samoinicijativno odem raditi CT pluca koji pokaze karakterističnu srećom jednostranu COVID upalu pluća. Jedni doktori se vode brisom koji je negativan i ignorišu CT snimak i nalaze krvi i daju blažu terapiju, drugi kažu ignorišemo bris, liječimo covid upalu pluća da ne rizikujemo, a za tri sedmice uradi serološke pretrage ako imaš antitijela bila je korona. Odlučim se da ne rizikujem. Na ponovljenim testiranjima, opet sam negativna. Svi su saglasni da nisam zarazna ni opasna po okolinu iako niko nije siguran koliko dugo ja vučem taj virus u plućima. Skoro tri sedmice bila sam jako loše, odlazak od sobe do sobe je zahtijevao odmor, popeti se jedan sprat uz stepenice je bilo kao osvojiti Himalaje. Sat šetnje napolju na zraku je pratilo bar tri sata ležanja da se odmorim. Prvu sedmicu sam na silu jela samo da ne pijem jake lijekove na prazan stomak.

Treću sedmicu na serološkom testu imala sam antitijela. Bila je covid upala pluća. Po količini antitijela i omjeru izmedju IgG i IgM pretpostavka je sam se zarazila prije više od 2 mjeseca.

Po prirodi sam racionalna i istraživač, pa sam se bacila na posao jer sam samoj sebi morala objasniti "fenomen" mog slučaja. I tako dolazimo do long covida ili produženog covida. Tek od oktobra koliko vidim su strucnjaci počeli javno skretati paznju na te slučajeve. Dr. Fauci je pocetkom novembra na jednoj konferenciji rekao da po sadasnjim podacima izmedju 25 i 35% zaraženih imaju sliku tog produženog covida.

COVID 19 je sam potpuna nepoznanica i dalje, produženi covid je još manje poznat. U tu grupu su stavili slučajeve ljudi koji su bili bolesni i kojima simptomi mjesecima ne prolaze kao i slučajeve poput mog, ljudi koji imaju simptome, ali su stalno negativni na brisevima.

Naučni radovi na ovu temu još ne postoje (barem ih ja nisam našla), ali ako znate koliko vremena, paralelnih i kontrolnih studija treba da bi se u medicini neka hipoteza potvrdila ili odbacila, svjesni ste da naučni radovi kasne za kliničkim slikama i ovim novim oboljenjem koje se upravo dešava i stalno mijenja.

Tako stručnjaci nude pretpostavke bazirane na informacijama sa terena, a za moj slucaj su mi se najprikladnijim učinile hipoteze dr Akiko Iwasaki, profesorica na katedri imunobiologije Medicinskog fakulteta na Yale Univerzitetu.

Ona smatra da u ovim slučajevima produženog covida #longcovid, novi koronavirus napravi rezervoar u nekom organu, najčešće pluća, srce, bubrezi ili crijeva i daje te kontinuirane simptome iako je pacijent negativan na PCR testovima. Jedno od istraživanja koje sam pronašla, a rađeno je na asimptomatskim volonterima koji su pozitivni pokazalo je da je 7 od 14 slučajeva imalo novi koronavirus u biopsiji gastrointestinalnog trakta.

Fokus je svih ovih mjeseci i sada naravno na ljudima koji su pozitivni na brisevima i opasni za okolinu. Tek se sada polako počinje govoriti o tome da klinička slika mora biti jednako vrijedna kao i bris. Ako nesto liči na koronu, onda je korona bez obzira na pcr test.
Amaryl

#1965 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Amaryl »

Odem uraditi ultrazvuk stomaka nesto se napuhao, kaze doktor trebas onu gastrskopiju raditi ili kako vec. Al ajd ti kaze otidji uradit snimak pluca da nesto vidimo. I ja u privatnu odradim snimak, kaze meni doktor ti si za bolnice, reko kakve bolnice, pa kaze upala pluca ja se syebo.

Ajd reko zdravo i ja od njega pravo u bolnicu hvala bogu guzva i kontam sad ce oni mene smjestiti. U medjuvremenu otisao do kuce pokupio pidžamu i ostalo. Kad tamo pulmolog me pregleda, pa kze sta ces ti lezat u bolnici, reko doktore ne znam ja. Evo kaze tebi terapija pa za 4 dana novi snimak pluca i dodji na kontrolu.

I evo me sad brojim promet kroz prozor, temperatura koju sam inace mjerio zadnjih 20 dana svaki dan nikada nije bila preko 36.4. Zena bila trudna i tako se kontrolisala sa temperaturom i ja sa njom. Sad ona i mala na jednom, a ja na drugom spratu.

Jednostavno nikakvih simptoma nemam, osim što nisam spavao skoro nikako dok se zena nije porodila i ovih par dana sa bebom.

A ovi antibiotici hvala bogu jaki, izvracaju me... Pridržavati se i da se sto prije rijesi to sve, samo da se ne zakomplikuje ne daj boze...
Naslovnica

#1966 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

freelancerBIH wrote: 24/11/2020 06:31
Naslovnica wrote: 23/11/2020 22:07
Jelde koliko bi bilo bolje da svako ima svoje privatno zdravstveno osiguranje umjesto ovog smeca od drzavnog? :D
Ne znam šta bih ti rekao.
Prije svega, nije isti pojam "privatno osiguranje" i "usluge privatnih ustanova".
Nisam se raspitivao za usluge privatnog osiguranja, ali sam nalazio na reklame istih.
Nije isto kada si njihov osiguranik, ili kada se pojaviš kao NN lice u privatnoj ustanovi i tražiš uslugu.
BTW, ja sam od prvog simptoma COVID-19, do danas, sve testove, pretrage i ostalo uradio privatno, uključujući i terapiju.
Nije mi padalo na pamet da čekam 3 dana na testiranje, 5 dana na rezultat, pa na pregled u ambulanti.
Da sam čekao da mi pomogne državna ustanova, ko zna šta bi se desilo.
banjaluka078

#1967 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 24/11/2020 09:55
Prije svega, nije isti pojam "privatno osiguranje" i "usluge privatnih ustanova".
Nisam se raspitivao za usluge privatnog osiguranja, ali sam nalazio na reklame istih.
Nije isto kada si njihov osiguranik, ili kada se pojaviš kao NN lice u privatnoj ustanovi i tražiš uslugu.
BTW, ja sam od prvog simptoma COVID-19, do danas, sve testove, pretrage i ostalo uradio privatno, uključujući i terapiju.
Nije mi padalo na pamet da čekam 3 dana na testiranje, 5 dana na rezultat, pa na pregled u ambulanti.
Još vi u Sarajevu imate mogućnost da privatno idete negdje s kovidom. U BL nema pristupa nijednoj privatnoj klinici. Može se uraditi snimak u privatnoj radiološkoj ambulanti, u fazonu su "mi ne pitamo, vi ne govorite". Ali da pokušaš zakazati pregled kod bilo kojeg specijaliste provatno, prvo pitanje je "jeste li pozitivni", na ulazu obavezno ispunjavanje epidemiološkog upitnika i mjerenje temperature. Kad sam pokušala prvi put doći do pulmologa, prvo sam čekala ispred, pa mu je sestra unijela papire, pa mi je on poručio da snlikam pluća...nismo se vidjeli. Sve mora ići preko porodične/doma zdravlja i zato su brojke tako nevjerodostojne, a pacijenti često zapušteni. Ili im se ne da, jer čuju da su gužve ili ne mogu dočekati da dođu na red.
Ja sam i pored toga i pored zdravstvenog kojeg plaćam, samo u privatnoj laboratoriji ostavila oko 170 KM do sad, plus slikanje pluća, plus pulmolog, plus sva terapija...na to sve, platu će mi računati 30% manje zbog bolovanja. Ja ću to izgurati finansijski, ali ona raja na minimalcima ili penzioneri ne mogu to ni zamisliti potrošiti...
banjaluka078

#1968 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Amaryl wrote: 24/11/2020 09:39 Odem uraditi ultrazvuk stomaka nesto se napuhao, kaze doktor trebas onu gastrskopiju raditi ili kako vec. Al ajd ti kaze otidji uradit snimak pluca da nesto vidimo. I ja u privatnu odradim snimak, kaze meni doktor ti si za bolnice, reko kakve bolnice, pa kaze upala pluca ja se syebo.

Ajd reko zdravo i ja od njega pravo u bolnicu hvala bogu guzva i kontam sad ce oni mene smjestiti. U medjuvremenu otisao do kuce pokupio pidžamu i ostalo. Kad tamo pulmolog me pregleda, pa kze sta ces ti lezat u bolnici, reko doktore ne znam ja. Evo kaze tebi terapija pa za 4 dana novi snimak pluca i dodji na kontrolu.

I evo me sad brojim promet kroz prozor, temperatura koju sam inace mjerio zadnjih 20 dana svaki dan nikada nije bila preko 36.4. Zena bila trudna i tako se kontrolisala sa temperaturom i ja sa njom. Sad ona i mala na jednom, a ja na drugom spratu.

Jednostavno nikakvih simptoma nemam, osim što nisam spavao skoro nikako dok se zena nije porodila i ovih par dana sa bebom.

A ovi antibiotici hvala bogu jaki, izvracaju me... Pridržavati se i da se sto prije rijesi to sve, samo da se ne zakomplikuje ne daj boze...
Čestitke na prinovi, prije svega. To je najvažnije, da bude zdrava i sretna. :)

Tebi sa srećom sa terapijom, uzmi neki probiotik da zaštitiš stomak. Biće to ok. Samo opušteno i misli na dan kad ćeš uzeti bebanu u ruke. :)
Naslovnica

#1969 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

banjaluka078 wrote: 24/11/2020 10:16
Naslovnica wrote: 24/11/2020 09:55
Još vi u Sarajevu imate mogućnost da privatno idete negdje s kovidom. U BL nema pristupa nijednoj privatnoj klinici. Može se uraditi snimak u privatnoj radiološkoj ambulanti, u fazonu su "mi ne pitamo, vi ne govorite". Ali da pokušaš zakazati pregled kod bilo kojeg specijaliste provatno, prvo pitanje je "jeste li pozitivni", na ulazu obavezno ispunjavanje epidemiološkog upitnika i mjerenje temperature. Kad sam pokušala prvi put doći do pulmologa, prvo sam čekala ispred, pa mu je sestra unijela papire, pa mi je on poručio da snlikam pluća...nismo se vidjeli. Sve mora ići preko porodične/doma zdravlja i zato su brojke tako nevjerodostojne, a pacijenti često zapušteni. Ili im se ne da, jer čuju da su gužve ili ne mogu dočekati da dođu na red.
Ja sam i pored toga i pored zdravstvenog kojeg plaćam, samo u privatnoj laboratoriji ostavila oko 170 KM do sad, plus slikanje pluća, plus pulmolog, plus sva terapija...na to sve, platu će mi računati 30% manje zbog bolovanja. Ja ću to izgurati finansijski, ali ona raja na minimalcima ili penzioneri ne mogu to ni zamisliti potrošiti...
Sve ti vjerujem.
Ja sam do sada ostavio preko 1000 KM.
Neću da kažem da mi je žao jer zdravlje i ljudski život nemaju cijenu, ali sam ljut jer vidim koliko ljudi nema pristup adekvatnom liječenju i umire zbog toga. Što zbog finansija, što zbog nakaradnog sistema.
banjaluka078

#1970 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Naslovnica wrote: 24/11/2020 10:33 Sve ti vjerujem.
Ja sam do sada ostavio preko 1000 KM.
Neću da kažem da mi je žao jer zdravlje i ljudski život nemaju cijenu, ali sam ljut jer vidim koliko ljudi nema pristup adekvatnom liječenju i umire zbog toga. Što zbog finansija, što zbog nakaradnog sistema.
Ma ni meni nije žao, ako ništa, mirnije spavam poslije nekih nalaza. Na kraju krajeva, da nisam sama uradila serološki, ostala bih u sistemu negativna po njihovom. Ali puno ljudi to ne može, a ne može ni doći do ljekara.
channel10

#1971 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by channel10 »

zubi wrote: 23/11/2020 23:01
Naslovnica wrote: 23/11/2020 22:07 Ne zna čovjek kome bi otišao u ovim državnim ustanovama, gdje god sam išao imao sam osjećaj da je sve to tandaramandara, a privatno kod Talirevića sam imao osjećaj da je deranje guzova. 8-)

Dje ces njemu...
Jel kod Emira Talirevica ili nekog drugog T?
Naslovnica

#1972 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

channel10 wrote: 24/11/2020 11:39
zubi wrote: 23/11/2020 23:01

Dje ces njemu...
Jel kod Emira Talirevica ili nekog drugog T?
Kod Emira, klinika bila meščini na prvom spratu Vojne bolnice.
Još da dodam, sestre i osoblje na recepciji su top, kao da ih je birao iz nekog kataloga.
Mnogo pomažu da se čovjek opuštenije osjeća.
8-) :lol:
channel10

#1973 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by channel10 »

Bjezi brate od njega...
nlt

#1974 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nlt »

koliko dana ste vi pili sumamed?
ovo_malo_duse

#1975 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

banjaluka078 wrote: 24/11/2020 08:20 Ne znam postoji li kod nas neko ozbiljno praćenje pacijenata post-covid. Ja od sve više ljudi čujem da ih baš muče posljedice, da nikako da dođu sebi, da nemaju snage.

Vidjeh ovo: https://www.cbsnews.com/news/covid-long ... 020-11-22/

Naletjeh i na ovo https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... ice-607182

Svi sitni simptomi kulminiraju nekad oko mog rođendana, krajem oktobra. Dobijam divlju groznicu, temperatura ide iznad 39, ruke i noge ne mogu da kontrolisem koliko se tresu dok temperatura jako brzo raste. I dalje sam tip sa osmijehom od uha do uha, okreni sve na šalu i nemoj se žaliti, ali mi zaista nije dobro. Opet sam negativna na PCR brisu, ali pretrage krvi su jako loše - pokazuju i izuzetno jaku virusnu upalu i bakterijsku superinfekciju, d dimer skoro 8 puta veci od gornje granice. Dobijam izuzetno jaku dozu antibiotika da presječe šta god da je. Tri dana tih jakih antibiotika temperatura ne spada, grčevi u venama sve su češći i ja samoinicijativno odem raditi CT pluca koji pokaze karakterističnu srećom jednostranu COVID upalu pluća. Jedni doktori se vode brisom koji je negativan i ignorišu CT snimak i nalaze krvi i daju blažu terapiju, drugi kažu ignorišemo bris, liječimo covid upalu pluća da ne rizikujemo, a za tri sedmice uradi serološke pretrage ako imaš antitijela bila je korona. Odlučim se da ne rizikujem. Na ponovljenim testiranjima, opet sam negativna. Svi su saglasni da nisam zarazna ni opasna po okolinu iako niko nije siguran koliko dugo ja vučem taj virus u plućima. Skoro tri sedmice bila sam jako loše, odlazak od sobe do sobe je zahtijevao odmor, popeti se jedan sprat uz stepenice je bilo kao osvojiti Himalaje. Sat šetnje napolju na zraku je pratilo bar tri sata ležanja da se odmorim. Prvu sedmicu sam na silu jela samo da ne pijem jake lijekove na prazan stomak.

Treću sedmicu na serološkom testu imala sam antitijela. Bila je covid upala pluća. Po količini antitijela i omjeru izmedju IgG i IgM pretpostavka je sam se zarazila prije više od 2 mjeseca.

Po prirodi sam racionalna i istraživač, pa sam se bacila na posao jer sam samoj sebi morala objasniti "fenomen" mog slučaja. I tako dolazimo do long covida ili produženog covida. Tek od oktobra koliko vidim su strucnjaci počeli javno skretati paznju na te slučajeve. Dr. Fauci je pocetkom novembra na jednoj konferenciji rekao da po sadasnjim podacima izmedju 25 i 35% zaraženih imaju sliku tog produženog covida.

COVID 19 je sam potpuna nepoznanica i dalje, produženi covid je još manje poznat. U tu grupu su stavili slučajeve ljudi koji su bili bolesni i kojima simptomi mjesecima ne prolaze kao i slučajeve poput mog, ljudi koji imaju simptome, ali su stalno negativni na brisevima.

Naučni radovi na ovu temu još ne postoje (barem ih ja nisam našla), ali ako znate koliko vremena, paralelnih i kontrolnih studija treba da bi se u medicini neka hipoteza potvrdila ili odbacila, svjesni ste da naučni radovi kasne za kliničkim slikama i ovim novim oboljenjem koje se upravo dešava i stalno mijenja.

Tako stručnjaci nude pretpostavke bazirane na informacijama sa terena, a za moj slucaj su mi se najprikladnijim učinile hipoteze dr Akiko Iwasaki, profesorica na katedri imunobiologije Medicinskog fakulteta na Yale Univerzitetu.

Ona smatra da u ovim slučajevima produženog covida #longcovid, novi koronavirus napravi rezervoar u nekom organu, najčešće pluća, srce, bubrezi ili crijeva i daje te kontinuirane simptome iako je pacijent negativan na PCR testovima. Jedno od istraživanja koje sam pronašla, a rađeno je na asimptomatskim volonterima koji su pozitivni pokazalo je da je 7 od 14 slučajeva imalo novi koronavirus u biopsiji gastrointestinalnog trakta.

Fokus je svih ovih mjeseci i sada naravno na ljudima koji su pozitivni na brisevima i opasni za okolinu. Tek se sada polako počinje govoriti o tome da klinička slika mora biti jednako vrijedna kao i bris. Ako nesto liči na koronu, onda je korona bez obzira na pcr test.
Bjezz BanjaLuka baci me u sevdah sa ovim 60 min videom. Al ima stvari koje dok ovako ne cujes fakat kontas da ti je u glavi. Cak pojedinici iz familije i okoline pocinju prigovarat da umisljas.
Ja se nesmijem pohvaliti evo od kako sam poceo pit ove kapsule ASTHA-15 za pluca ujutro i navece po 2 i ovo na bazi Arganina za "funcionalnu nemoc" ( Slobodni prevod) 2 ampule svako jutro , osjecam se puno bolje . Nema vise suhog kaslja od nedelje, nema probadanja, nema hronicnog umora. Mada kolapsiram kad dodjem sa posla . Jos ponekad naidje ona "smrzla" al malo i u manjem intenzitetu.

Razmisljao sam i hocu da se zahvalim svima koji doprinose ovdje i djele iskustva ... Citajuci razna iskustva covjek pocinje da razumjeva bolest.
Slucaj sa mojom familiom. Amidza je koma jos uvjek, pusten je kuci ali izgledi da ce se izvuci su 50-50, j. Reakcija bila zovi hitnu kad je bio kolaps
Ali sa dajdzom iako je slican kolegi "naslovnici" + hronicni reumatski artritis i reakcija i mene i ostatka familije je bila nakon prvog simptoma, odmah bolnica, ako nema familiarni ima privatno doktor odmah nalazi vitamini i lijekovi i evo 8 -9 dan vec dobar, proce kao i mi ostali koji smo utekli rahmetologu.
Da nismo reagovali, vjerovatno bi bilo ma hajde on je vec duze bolesnik, lezi par dana proci ce i pitanje je kako bi prosao.
Znaci brza reakcija ima itekako uticaja..
Locked