Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17476 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znam pravo dosta ljudi koji nisu zadovoljni sa continentalom, i ljetnim i zimskim. U svakom slucaju, precjenjena guma u pm...
-
artur morgan
#17477 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zbog takvih poput tebe, prodaju se kineske gume, i razne druge stvari poput kineskih replika felgi i sl. olx je pun raznog kineskog smeca ne samo za vozila za koja se stvari nije nekad ni znalo da postoje, i koje neces vidjeti niti u jednoj zemlji u kojoj pare nisu problem. Radi sta ti volja.
- nivla
#17478 Re: Dolazi zima - zimske gume
@artur morgan
zimske vozim u zimskoj sezoni, ljetne u ljetnoj, redovno provjeravam pritisak u gumama, isti tip auta, isti motor isto konja, i continental nece, stara sava s3plus hoce uz snijeg, mozda su se takve potrefile, ali generalno nisam prvi koji se zali na trajnost ts860 i pad performansi cim se potrosi 1mm sare, za michelin sam napisao da nisam imao takve probleme, vozene su po bukvalno istoj cesti i svaki dan prelazile barem 50km
pri kupovini proslih felgi na njima dosle 4 nove ovation eco kineske ljetne gume, poderale se za dvije sezone, nema sta nisu prezivjele, nisam nezadovoljan, moze biti da su se opet potrefile dobre, ne kazem da bih kupio opet nove takve,al dosle na felgama pa sto ne probati,
gume npr sava i nesto u rangu save ce apsolutno posluziti 3 sezone, kako ljeti tako i zimi
zimske vozim u zimskoj sezoni, ljetne u ljetnoj, redovno provjeravam pritisak u gumama, isti tip auta, isti motor isto konja, i continental nece, stara sava s3plus hoce uz snijeg, mozda su se takve potrefile, ali generalno nisam prvi koji se zali na trajnost ts860 i pad performansi cim se potrosi 1mm sare, za michelin sam napisao da nisam imao takve probleme, vozene su po bukvalno istoj cesti i svaki dan prelazile barem 50km
pri kupovini proslih felgi na njima dosle 4 nove ovation eco kineske ljetne gume, poderale se za dvije sezone, nema sta nisu prezivjele, nisam nezadovoljan, moze biti da su se opet potrefile dobre, ne kazem da bih kupio opet nove takve,al dosle na felgama pa sto ne probati,
gume npr sava i nesto u rangu save ce apsolutno posluziti 3 sezone, kako ljeti tako i zimi
-
artur morgan
#17479 Re: Dolazi zima - zimske gume
Vezano za continental,
Nisam imao nikad zimsku. Od ljetnih cpc 2 vozen pet sezona jako zadovoljan, cpc 5 vozen tri ili cetri sezone ( i jos se vozi ) odlicne, cpc 6 jedna sezona nemam zamjerki u voznji ali dvije su reklamirane zbog ostecenja na sari. Savu s3 vozio oko pet sezona ok neka sredina, hp2 vozio cak 7 sezona nemam zamjerki, isto dobre...alpin 6 dvije sezonu odlicne, dunlop ws5 tri sezone odlicne, bridgestone i zimske i ljetne jednu sezonu odlicne....jedina losa iskustva sam imao sa eco gumama.
Ne pricam napamet imam nekog iskustva.
Ne mislim da je sava losa guma niti da je treba poistovjetit sa kinezima, ali ona je smjestena u dva segmenta ispod premium segmenta jer su ove gume bolje izbalansirane u svim uvjetima, i zbog toga je cijena visa. Kome pare nisu bitne tad im ne treba biti bitna ni razlika u cijeni.
Nisam imao nikad zimsku. Od ljetnih cpc 2 vozen pet sezona jako zadovoljan, cpc 5 vozen tri ili cetri sezone ( i jos se vozi ) odlicne, cpc 6 jedna sezona nemam zamjerki u voznji ali dvije su reklamirane zbog ostecenja na sari. Savu s3 vozio oko pet sezona ok neka sredina, hp2 vozio cak 7 sezona nemam zamjerki, isto dobre...alpin 6 dvije sezonu odlicne, dunlop ws5 tri sezone odlicne, bridgestone i zimske i ljetne jednu sezonu odlicne....jedina losa iskustva sam imao sa eco gumama.
Ne mislim da je sava losa guma niti da je treba poistovjetit sa kinezima, ali ona je smjestena u dva segmenta ispod premium segmenta jer su ove gume bolje izbalansirane u svim uvjetima, i zbog toga je cijena visa. Kome pare nisu bitne tad im ne treba biti bitna ni razlika u cijeni.
- dustaban
#17480 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sreca pa ovaj forum nije jedino mjesto gdje se covjek raspituje. U medjuvremenu otvorih nekoliko drugih (videa, komentara, rasprava...) i sve potvrdjuje ono sta sam mislio, kineske gume nisu nista gore od od ovih izvikanih, samo jebiga prpa od kine, PR itd...artur morgan wrote: ↑22/11/2020 22:20Zbog takvih poput tebe, prodaju se kineske gume, i razne druge stvari poput kineskih replika felgi i sl. olx je pun raznog kineskog smeca ne samo za vozila za koja se stvari nije nekad ni znalo da postoje, i koje neces vidjeti niti u jednoj zemlji u kojoj pare nisu problem. Radi sta ti volja.
Huawei, 5G, odose na mjesec... i ja ovdje slusam kako ne umiju napraviti jebenu gumu!
-
artur morgan
#17481 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne sporim ja to uopste. Vec tvoj zakljucak ako sam dobro razumio da premium gume se ne isplati kupiti i placati vise za njih u odnosu npr na Savu? To je generalni zakljucak koji po meni nije ispravan zbog jednog loseg iskustva sa continetalom. Imam i ja lose iskustvo ali ipak tako ne mislim. Svakom bi preporucio npr Michelin i ljetne i zimske ako pare nisu problem jer mene nikad nisu razocarale.nivla wrote: ↑22/11/2020 22:27 @artur morgan
-
Naslovnica
#17482 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne valja ni jedna guma.

- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#17483 Re: Dolazi zima - zimske gume
continental ts850 opet polozio danas,stari prosao sa njima i po snijegu i ledu prema vucijoj luci, 6ta godina i blize se nekih 30-35000km,smece skupo

-
artur morgan
#17484 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kao npr. tacno koja kineska guma ???dustaban wrote: ↑22/11/2020 22:42Sreca pa ovaj forum nije jedino mjesto gdje se covjek raspituje. U medjuvremenu otvorih nekoliko drugih (videa, komentara, rasprava...) i sve potvrdjuje ono sta sam mislio, kineske gume nisu nista gore od od ovih izvikanih, samo jebiga prpa od kine, PR itd...artur morgan wrote: ↑22/11/2020 22:20Zbog takvih poput tebe, prodaju se kineske gume, i razne druge stvari poput kineskih replika felgi i sl. olx je pun raznog kineskog smeca ne samo za vozila za koja se stvari nije nekad ni znalo da postoje, i koje neces vidjeti niti u jednoj zemlji u kojoj pare nisu problem. Radi sta ti volja.
Huawei, 5G, odose na mjesec... i ja ovdje slusam kako ne umiju napraviti jebenu gumu!
I kad su to kinezi otisli na mjesec
- dustaban
#17485 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja mislim da je, osim ako auto nije prepusten autopilotu, osim gume vazan i nacin voznje
-
artur morgan
#17486 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ove godine se dvoumio izmedju njih i alpin 6. Kupio alpin 6 jer je noviji model gume i jer je tisi, i bas je tiha guma, ne cujes je u kabini. Citao sam da je ts 850 malo bucan sad ne znam kako je u stvarnosti.Evolution_IV wrote: ↑22/11/2020 22:45 continental ts850 opet polozio danas,stari prosao sa njima i po snijegu i ledu prema vucijoj luci, 6ta godina i blize se nekih 30-35000km,smece skupo![]()
![]()
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#17487 Re: Dolazi zima - zimske gume
jeste kad je kisa i na vecim brzinama,kad je mokro i brzina oko 130 kao da JET avion polijece,na ljetnim toga nemaartur morgan wrote: ↑22/11/2020 22:55Ove godine se dvoumio izmedju njih i alpin 6. Kupio alpin 6 jer je noviji model gume i jer je tisi, i bas je tiha guma, ne cujes je u kabini. Citao sam da je ts 850 malo bucan sad ne znam kako je u stvarnosti.Evolution_IV wrote: ↑22/11/2020 22:45 continental ts850 opet polozio danas,stari prosao sa njima i po snijegu i ledu prema vucijoj luci, 6ta godina i blize se nekih 30-35000km,smece skupo![]()
![]()
- dustaban
#17488 Re: Dolazi zima - zimske gume
Za razliku od ove price evo nesta strucno i objektivno
https://autorepublika.com/2019/11/12/ko ... uma-video/
https://autorepublika.com/2019/11/12/ko ... uma-video/
- Dozer
#17489 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nabacih Alpine 6. Odlicne danas na suhom 
Tihe, odlicno drze cestu, udobne.
Tihe, odlicno drze cestu, udobne.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17490 Re: Dolazi zima - zimske gume
Gdje si vozio hp2 7 sezona???artur morgan wrote: ↑22/11/2020 22:38 Vezano za continental,
-
artur morgan
#17491 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sorry, hp a ne hp2.konektovan wrote: ↑22/11/2020 23:10Gdje si vozio hp2 7 sezona???artur morgan wrote: ↑22/11/2020 22:38 Vezano za continental,
Hp2 nisam imao nikada.
-
LikeLike
#17492 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sta kazu moRel se vozit sa Fiatom ili Citroenom ili ni tu nema dileme? Samo A8 i S klasa? Sigurnije je tu nema dileme, a na tome se ne stedi.artur morgan wrote: ↑22/11/2020 21:55 Cudne dileme ljudi imaju![]()
Iskusni, oprezni, savjesni i dobri vozaci nikad nemaju takve dileme!!! Oni ce uvijek kazati, bez bilo kakve dileme, na gumama nemoj nikad stediti. Radi sebe i drugih, poslusaj ih....![]()
-
artur morgan
#17493 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kazu da bi danas Fiat bio nesto drugo, da bi bio Alfa Romeo, da je dao posao Enzo FerrariuLikeLike wrote: ↑23/11/2020 00:58Sta kazu moRel se vozit sa Fiatom ili Citroenom ili ni tu nema dileme? Samo A8 i S klasa? Sigurnije je tu nema dileme, a na tome se ne stedi.artur morgan wrote: ↑22/11/2020 21:55 Cudne dileme ljudi imaju![]()
Iskusni, oprezni, savjesni i dobri vozaci nikad nemaju takve dileme!!! Oni ce uvijek kazati, bez bilo kakve dileme, na gumama nemoj nikad stediti. Radi sebe i drugih, poslusaj ih....![]()
-
profatr
#17494 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava eskimo s3 je odlična za snijeg pogotovo za lakša auta. Međutim ima velike slabosti prilikom vožnje na suhom i mokrom posebno na većim brzinama.
O vožnji zimskim gumama preko ljeta ili ljetnim po zimi (osim po Hercegovini) nije vrijedno komentara.
O vožnji zimskim gumama preko ljeta ili ljetnim po zimi (osim po Hercegovini) nije vrijedno komentara.
-
LikeLike
#17495 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znaci ne smije se voziti ili ga voze samo neiskusni, neoprezni, nesavjesni i losi vozaci?artur morgan wrote: ↑23/11/2020 08:38Kazu da bi danas Fiat bio nesto drugo, da bi bio Alfa Romeo, da je dao posao Enzo FerrariuLikeLike wrote: ↑23/11/2020 00:58Sta kazu moRel se vozit sa Fiatom ili Citroenom ili ni tu nema dileme? Samo A8 i S klasa? Sigurnije je tu nema dileme, a na tome se ne stedi.artur morgan wrote: ↑22/11/2020 21:55 Cudne dileme ljudi imaju![]()
![]()
-
artur morgan
#17496 Re: Dolazi zima - zimske gume
Enzo Ferrari je jednom rekao " aerodinamika je za ljude koji ne znaju graditi snažne mašine ", a ja kažem abs i esp je " za ljude koji nemaju para za prave gume "LikeLike wrote: ↑23/11/2020 09:19Znaci ne smije se voziti ili ga voze samo neiskusni, neoprezni, nesavjesni i losi vozaci?artur morgan wrote: ↑23/11/2020 08:38Kazu da bi danas Fiat bio nesto drugo, da bi bio Alfa Romeo, da je dao posao Enzo Ferrariu![]()
![]()
-
LikeLike
#17497 Re: Dolazi zima - zimske gume
Eto te ko Dodik na Centralnom kod Senadaartur morgan wrote: ↑23/11/2020 09:45Enzo Ferrari je jednom rekao " aerodinamika je za ljude koji ne znaju graditi snažne mašine ", a ja kažem abs i esp je " za ljude koji nemaju para za prave gume "LikeLike wrote: ↑23/11/2020 09:19Znaci ne smije se voziti ili ga voze samo neiskusni, neoprezni, nesavjesni i losi vozaci?artur morgan wrote: ↑23/11/2020 08:38
Kazu da bi danas Fiat bio nesto drugo, da bi bio Alfa Romeo, da je dao posao Enzo Ferrariu![]()
![]()
![]()
-
artur morgan
#17498 Re: Dolazi zima - zimske gume
LikeLike wrote: ↑23/11/2020 09:49Eto te ko Dodik na Centralnom kod Senadaartur morgan wrote: ↑23/11/2020 09:45Enzo Ferrari je jednom rekao " aerodinamika je za ljude koji ne znaju graditi snažne mašine ", a ja kažem abs i esp je " za ljude koji nemaju para za prave gume "![]()
![]()
![]()
Moze sava, dok low budget kineske gume ne bih kupovao, nikad nisam ni rekao da sava ne može proći, već da između guma ima razlike u kvaliteti koje po meni opravdavaju razliku u cijeni ako pare nisu problem
-
LikeLike
#17499 Re: Dolazi zima - zimske gume
Naravno da ima razlike, ali da li se isplati platiti opet kazem zavisi od dimenzije. Moj stari na 4 gume izmedju Michelina i Save npr ima razliku stotinjak maraka za 4 gume, dok je za mene razlika izmedju save i michelina 800KM na 4 gume. Za mene koji zivim u ravnici i predjem preko zime maksimalno 2000 km bi bilo nenormalno glupo da platim toliku razliku u cijeni Nadam se da me razumijes 
edit: ispod save definitivno ni ja ne bih isao, imao sam tigar zimske na prvom autu prije 10-11 godina i prelose su bile iako su bile nove
edit: ispod save definitivno ni ja ne bih isao, imao sam tigar zimske na prvom autu prije 10-11 godina i prelose su bile iako su bile nove
- Haris.ba
#17500 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakva je marka Davanti? Ima li iko iskustva?