Demokratska fronta Željko Komšić

BHCluster

#47126 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by BHCluster »

exliberal-ex wrote: 18/11/2020 22:04 Zasto se cudite za ovakav pad DF, Zeljko je napravio stranku jednog lica isto kao sto je i Lagumdjija uradio sa SDP.
Rezultate znamo za SDP, trebalo je vremena da se zaustavi pad ali tek kad je ZL zavrsio svoju politicku karijeru, tako se nesto moze desit i sa DF ali dosta teze jer DF nema ni ljudstvo ni organizaciju koju je imao SDP.
SDP ima i danas mozda nije zastupljen u 10 opstina ,samo sto SDP nema lidera da to izdigne na veci nivo.
exliberal-ex

#47127 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by exliberal-ex »

Ma i SDP i SZBiH imaju isti problem a to je zaostavstina bivsih lidera, dodaj na to kadar koji se udosta slucejava pokazao kompletno pogresan i to je perfektna oluja.

Proci ce dosta vremena dok se neoslobde tog bremena ali i bremena proslih lidera.

Vidimo sad kako se SDA kaznjava od biraca....jedna stvar koja "izvlaci" SDA je jaka organizacija, jaka finansijska situacija ( direktna i indirektna kroz svoje kadrove) ali i sama usitnjenost pobjednicke strane...vidjet cemo sta ce se desit. Nesto slicno je bilo sa HDZ i vidimo sad da neprikosnoveno vladaju iako su bili u rusevinama.

Sta ce biti sa DF...mozda ostane na nekim lokacijama ali da ce imat neku jacu vlast ili ucesce u to nevjerujem...kraj price i sve to samo zahvaljujuci Komsicu
drug_profi

#47128 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Kakva stranka zabih? Sta su oni? Nista. Svaki put kad kao stranka sa desnog centra odes u kolaiciju sa SDA postanes potpuno nepotreban.
Sta bi bilo sa NiPom sad da ode u koaliciju sa SDA?
DF je deklarativno nekakva ljevica, ali je to radikalna stranka i ja ne znam kako to ljudi ne vide. Kod njih je sva politika ili po mom ili nikako, Idemo nekog zajebat, po prstima opalit, zube polomit i sl.
I onda glumis kondom za SDA i normalno je da si nakon odnosa samo za smeca.
Patton44

#47129 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Patton44 »

drug_profi wrote: 19/11/2020 01:19 Kakva stranka zabih? Sta su oni? Nista. Svaki put kad kao stranka sa desnog centra odes u kolaiciju sa SDA postanes potpuno nepotreban.
DF je deklarativno nekakva ljevica, ali je to radikalna stranka i ja ne znam kako to ljudi ne vide. Kod njih je sva politika ili po mom ili nikako, Idemo nekog zajebat, po prstima opalit, zube polomit i sl.
:pisnuo: :pisnuo:
Limun usta i trci po otoci,ako nista bices zdraviji.
Revolucionar ★

#47130 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Revolucionar ★ »

Jedini izlaz Df-u je da se posteno povuce iz ove zajebancije, i da u vidu ovog ESPO privjeska kod cetvorke, koji nije nesto relevantan, radi na svom iskupljenju. Ako se cetvorka uspije sacuvat naredne dvije godine i izadje s nekakvim zajednickim listama na opce izbore, to bi bila prava stvar. Nazalost, pojedinacno, tesko da se moze nesto vise od SDA i satelita napravit
Škobo Habu

#47131 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Škobo Habu »

exliberal-ex wrote: 19/11/2020 01:08 Ma i SDP i SZBiH imaju isti problem a to je zaostavstina bivsih lidera, dodaj na to kadar koji se udosta slucejava pokazao kompletno pogresan i to je perfektna oluja.

Proci ce dosta vremena dok se neoslobde tog bremena ali i bremena proslih lidera.

Potpuno tačno. Ti lideri su "obrazovali" naredne generacije u skroz pogešnom duhu. Duhu Vođe, duhu nepogrešivosti, duhu partijske stege.

Ni SDP, ni SzB nemaju širinu u djelovanju i razmišljanju.
sumirprimus

#47132 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sumirprimus »

sdp i szbih su neuporedivi kad vec hocete.
sdp bih ima strukturu. nije djl. ima istoriju prije i posle zl.
neuporedivo.
szbih je djl ko df i najveci domet im je koalicioni partner sda u vlasti.
drug_profi

#47133 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Patton44 wrote: 19/11/2020 12:08
drug_profi wrote: 19/11/2020 01:19 Kakva stranka zabih? Sta su oni? Nista. Svaki put kad kao stranka sa desnog centra odes u kolaiciju sa SDA postanes potpuno nepotreban.
:pisnuo: :pisnuo:
Limun usta i trci po otoci,ako nista bices zdraviji.
Jel to dva smajlija da pojacas argumente? Dobri su, neoborivi...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#47134 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

cetvorka ako ima makar malo mudrosti, trebala bi poceti spremati zlatka miletica za poziciju clana predsjednistva i to da se zna vec za pola godine da ce biti kandidat.

komsic je preopterecen bremenom sda privjeska i podobnika i alternativa se sto prije mora ponuditi.

zasto to govorim. ako ostane na tomu da ponovno budemo morali birati izmedju komsica i covica, jasno je da ce se svi opredijeliti za komsica, ali to ce opet za sobom povuci df kao stranku koja ce biti jezicak na vagi i odrzati sda na vlasti.

zato sto prije ponuditi alternativu i covjeka koji moze sve njih pobijediti, a cetvorku dodatno ojacati.
Blixen

#47135 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Blixen »

aplauz bravo za komentar
ja sam neki dan spominjao Miletica
da ga 4 sto prije dovede sebi
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#47136 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

ovaj dzenan muminovic sto je prosao u ov centar ispred dfa, je li to onaj kabadahija dzeka muminovic?
Novak20

#47137 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

:-)

Dakle, projekt Komšić završen. Idemo na projekt Miletić.

:thumbup:
kritikos

#47138 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kritikos »

Novak20 wrote: 19/11/2020 15:14 :-)

Ma izvuci iz naftalina Kresimira Zubaka. Svi bi redom mogli mahati usima , i Zeljko i Dragan :lol:
drug_profi

#47139 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Iako podržavam postojanje građanskog člana predsjedništva, mislim da je pogrešno preglasavati Hrvate i tako jačati HDZ. Treba dati šansu da se i tamo stvori opozicija HDZ-u. Prije Komšića HDZ je imao najviše konkurenata u borbi za glasove istog biračkog tijela. Danas su monolitni gotovo.
detroit-mercy

#47140 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by detroit-mercy »

drug_profi wrote: 19/11/2020 15:22 Iako podržavam postojanje građanskog člana predsjedništva, mislim da je pogrešno preglasavati Hrvate i tako jačati HDZ. Treba dati šansu da se i tamo stvori opozicija HDZ-u. Prije Komšića HDZ je imao najviše konkurenata u borbi za glasove istog biračkog tijela. Danas su monolitni gotovo.
Ma treba pustit Covketa da bude clan presjednistva, vidis da se hud osjeca zapostavljeno :mrgreen:. Ionako samo sviraju kurcu tako da ne vidim neki veliki dobitak od Zeljkeca kao clana presjednistva.
detroit-mercy

#47141 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by detroit-mercy »

kritikos wrote: 19/11/2020 15:22
Novak20 wrote: 19/11/2020 15:14 :-)

Ma izvuci iz naftalina Kresimira Zubaka. Svi bi redom mogli mahati usima , i Zeljko i Dragan :lol:
Ili LIjana iz zatvora :mrgreen:
Patton44

#47142 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Patton44 »

Kod svi ciljevi isti.Samo stovaoce UZP rusit.
drug_profi

#47143 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

detroit-mercy wrote: 19/11/2020 15:28
drug_profi wrote: 19/11/2020 15:22 Iako podržavam postojanje građanskog člana predsjedništva, mislim da je pogrešno preglasavati Hrvate i tako jačati HDZ. Treba dati šansu da se i tamo stvori opozicija HDZ-u. Prije Komšića HDZ je imao najviše konkurenata u borbi za glasove istog biračkog tijela. Danas su monolitni gotovo.
Ma treba pustit Covketa da bude clan presjednistva, vidis da se hud osjeca zapostavljeno :mrgreen:. Ionako samo sviraju kurcu tako da ne vidim neki veliki dobitak od Zeljkeca kao clana presjednistva.
Ja nisam shvatio šta je benefit od toga da je ŽK član predsjedništva i kakva je to opasnost u koju možemo upasti ako je DČ tamo?
detroit-mercy

#47144 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by detroit-mercy »

drug_profi wrote: 19/11/2020 15:33
detroit-mercy wrote: 19/11/2020 15:28
Ja nisam shvatio šta je benefit od toga da je ŽK član predsjedništva i kakva je to opasnost u koju možemo upasti ako je DČ tamo?
Zaprijeti Vucicu povremeno :mrgreen:
Novak20

#47145 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

Mene čudi zašto Bošnjaci sebi ne izaberu građanskog člana Predsjedništva kada već to mogu. :lol:
Revolucionar ★

#47146 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Revolucionar ★ »

Ako opozicija u RS nastavi rasti, onda je za ocekivati da se i tamo izabere manje cetnicka verzija. Onda bi i Bosnjaci trebali podrzati nekog poput Becirovica. U tom slucaju bi igralo jel Komsic u Predsjednistvu ili neki UZP-ovac. Sve ostale varijante su nevazne obzirom na sistem donosenja odluka u Predsjednistvu.
kluz franjo

#47147 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Zbog sličnih se izjava prije dvije godine od megafona željki reufljagića ovdje na forumu dobijao automatski epitet izdajnika i mrzitelja države.
Na stranu što je ova priča "2:1 za BiH" ofucana k'o Šuhrin "sapun".
Leverage

#47148 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Leverage »

Novak20 wrote: 19/11/2020 16:30
Mene čudi zašto Bošnjaci sebi ne izaberu građanskog člana Predsjedništva kada već to mogu. :lol:
Ne može kad džiberi sebi tu izaberu svog džiberskog člana Predsjedništva :lol:

Treba to gurnut u Parlament BiH da se bira, a većinu ovlasti prenijeti na VM, sve bi se odma relaksiralo.
malakh

#47149 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by malakh »

samo sekundu. preglasavnje i pojam demokracija su uzajamno povezani, a ja bi to nazvao i sinonimima.

pravo izbora i pravo da budeš biran je sažeto u ustavu bih, konvenciji o zaštiti ljudskih prava i u konvencijama un-a i svatko tko prihvata demokraciju prihvata model da će biti i preglasan.

to što netko deklarativno želi demokraciju zato što to nameću vodeći svjetski moćnici, a u praksi želi sprovoditi jednopartijski sistem, je samo dokaz da komunistički duh nije umro u sve tri nacionalne konfesije.

suština, nitko ne preglasava nikoga, već se većinom glasova, na demokratskim izborima, po demokratskim procesima biraju dva člana predsjedništva iz izborne jedinice fbih.

sve drugo je manipulacija i injzinjering u svrhu prikupljanja glasova, pa tako i priča o kvazipreglasavanju jednog od naroda.
drug_profi

#47150 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Specificnost BiH je da nije građanska i neće to ni biti dok se ne relaksira i dok se ne zadovolje kolektivne potrebe.
Mi moramo naći način da imamo i demokratiju, ali i da zadovoljimo potrebe malobrojnih. Po meni predsjednistvo je tijelo koje moze biti bas takvo, da tu sjede "poglavice" plemena jer ce se najbrze dogovarati, a svakako u tom tijelu nema preglasavanja i postoji veto. Dakel nema opasnosti da ce neko nekom nesto nametnuti. U situaciji kad ne mozes imati sva tri claan predsjednistva, sasvim je kontraproduktivno imati dva "preglasavanjem" ako ce to dovesti do blokade procesa...
Dakle vjerujem, i siguran sam da bi bez ŽK situacija bila mnogo relaksiranija, HDZ bi imao oporbu, a neki bi procesi mozda bili zavrseni.
Post Reply