Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- red evil
#651 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mislim da ova vakcina neće biti štetna ali mislim da neće biti ni toliko djelotvorna. Ako do sada znamo da se kreira kvalitetna vakcija treba oko 18 mjeseci a sad je kreirana vakcina za 7-8 mjeseci. Pod djelotvorna mislim neće zaustaviti pandemiju tek tako ali koliko god da je zaustavi to je ekstra. Bilo šta što će ovo usporiti, dok ne dođe nešto toliko kvalitetno da se ovog riješimo za sva vremena, je odlično. Ali, ovo je samo moje mišljenje koje ne mora značiti da je tačno, jer ja nemam pojma o nastanku, kreiranju... vakcina. 
-
Naslovnica
#652 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ja mislim da će vakcine biti itekako efikasne u poslu za koji su namijenjene, jedino je upitno kada će početi masovna vakcinacija, u svijetu i kod nas.
Što prije to bolje, ali sam nešto pesimističan da će vakcina biti dostupna u BiH prije proljeća. A do tada ko živ ko mrtav.

Što prije to bolje, ali sam nešto pesimističan da će vakcina biti dostupna u BiH prije proljeća. A do tada ko živ ko mrtav.
- Lao Ce
#653 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koliko se sjećam u martu i aprilu je kružio video sa poznatim francuskim nobelovcem koji je tvrdio da je virus napravljen u laboratoriji i da nije prirodan. Da li na njega misliš?Dope_Man wrote: ↑17/11/2020 16:29 Naravno, antivaxerima, kao i ravnozemljasima i ostalim ublehama, sve to je od zvanicne nauke ''bi se trebalo dodatno ispitati". A nikakav im problem dijeliti facebook statuse i youtube klipove apsolutnih anonimusa koji veze nemaju o zivotu, a kamoli temi o kojoj pricaju, kao aspolutnu istinu.
- red evil
#654 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mi u Bosni se ne trebamo sikirati da li je vakcina sigurna, kvalitetna i slično jer dok dođe do nas bit će ona dobro ispitana. Baš što kažeš neće do nas doći do proljeća a do tad ćemo sve znati.Naslovnica wrote: ↑17/11/2020 16:40 Ja mislim da će vakcine biti itekako efikasne u poslu za koji su namijenjene, jedino je upitno kada će početi masovna vakcinacija, u svijetu i kod nas.
![]()
-
Mogy87
#655 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Stvar je u tome sto se s ovom vakcinom nije pocelo od nule. Intenzivno se radilo na vakcini za SARS 1 i kad je ta pandemija prosla ostala su znanja, ali je ponestalo novca.red evil wrote: ↑17/11/2020 16:35 Mislim da ova vakcina neće biti štetna ali mislim da neće biti ni toliko djelotvorna. Ako do sada znamo da se kreira kvalitetna vakcija treba oko 18 mjeseci a sad je kreirana vakcina za 7-8 mjeseci. Pod djelotvorna mislim neće zaustaviti pandemiju tek tako ali koliko god da je zaustavi to je ekstra. Bilo šta što će ovo usporiti, dok ne dođe nešto toliko kvalitetno da se ovog riješimo za sva vremena, je odlično. Ali, ovo je samo moje mišljenje koje ne mora značiti da je tačno, jer ja nemam pojma o nastanku, kreiranju... vakcina.![]()
Jako puno kompanija se udruzilo s drugim da ne bi morali poceti od nule. Zaista je ovo blistav primjer medjunarodne saradnje. Pfizer je koristio vec razvijenu tehnologiju BioNtecha, Moderna je iskoristila svoja vec postojeca otkrica.
Uz cinjenicu da podaci kojim do sad raspolazemo su ograniceni sve faze procesa klinickog ispitivanja su zadovoljene. Samo su se neke stvari radile paralelno i situacija na globalnom nivou je omogucila da se jako puno ljudi i resursa fokusira na razvoj vakcine.
Sigurnosne studije dvije vakcine koje ce uskoro aplicirati za odobrenje su provedene u julu. Dok vakcina dodje na trziste procice 6 mjeseci.
Na osnovu saznanja koja su do sada dostupna javnosti proizvodjaci tvrde da je treca faza obuhvatila 44 odnosno 30 hiljada ispitanika. Poredjenja radi, Priorix, vakcina koja je u obaveznom programu vakcinacije kod nas i kojom se vakcinisu i djeca u EU je odobrenje dobila na studiji u kojoj je ucestvovalo 30 hiljada ispitanika.
Slazem se s Naslovnicom da vakcinacija ovom vakcinom treba biti stvar licnog izbora.
Takodjer uocio je najbitniju cinjenicu: kad ce vakcina biti dostupna kod nas za ugrozene kategorije? Zemlje EU se aktivno bore da nabave vacine za svoje sugradjane i gotovo svaki dan objave potpisivanje nekog ugovora.
-
daddy-kool
#656 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.statnews.com/2020/11/17/pfi ... 9-vaccine/
Pfizer may be within days of filing emergency authorization request for Covid-19 vaccine
Pfizer may be within days of filing emergency authorization request for Covid-19 vaccine
-
Mogy87
#657 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Odlicne vijestidaddy-kool wrote: ↑17/11/2020 23:30 https://www.statnews.com/2020/11/17/pfi ... 9-vaccine/
Posebno me raduje ovo:
Bourla predicted the technology will be used for multiple viral vaccines and other uses as well, such as cancer therapies.
“I think we have a very glorious demonstration that the technology works,” he said. “I think this technology is cutting edge and we’re just seeing the beginning of what it can offer humanity.”
-
Nivelacija
#658 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ma čim se prvi doktor u Njemačkoj vakcinise za 20tak dana to je pocetak kraja epidemije. Bit ce mnogo lakše psihički cijelom covjecanstvu a to znaci i ekonomija koja je jednako važna ide gore.
- zomri
#659 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
daddy-kool wrote: ↑17/11/2020 23:30 https://www.statnews.com/2020/11/17/pfi ... 9-vaccine/
https://www.bbc.com/news/health-54986208Today's data from Pfizer and BioNTech suggests the vaccine is 95% effective based on 170 cases of Covid-10 in volunteers, with just eight in the group given the vaccine.
-
last mohicans
#660 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Šta se ovo nademecu saopstenjima čija je boca ekeftivnija? Malo prelazi u marketing, hajde samo nek ih štancaju. Da li sve ove vakcine garantuju, koliko je to moguce, da se virus nece prenositi na druge ako se vakcinisana osoba ipak zarazi, sto je vrlo moguce sa blazim simptomima. Interesuje me da li osoba moze biti infektivna ako je vakcinisana i ako se pored toga zarazi.
-
Mogy87
#661 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mogul ja iako ti nisam omiljeni forumaslast mohicans wrote: ↑18/11/2020 14:27 Šta se ovo nademecu saopstenjima čija je boca ekeftivnija? Malo prelazi u marketing, hajde samo nek ih štancaju. Da li sve ove vakcine garantuju, koliko je to moguce, da se virus nece prenositi na druge ako se vakcinisana osoba ipak zarazi, sto je vrlo moguce sa blazim simptomima. Interesuje me da li osoba moze biti infektivna ako je vakcinisana i ako se pored toga zarazi.
Naravno da je dio svega i marketing, niko ovo ne radi iz altruistickih pobuda.
Novac i resursi (ukratko kapitalizam) nam je omogucio ovakvo dostignuce (za sad izgleda tako) u ovako kratkom vremenu.
Sto se tice odgovora na drugi dio to jos uvijek ne znamo. Vise ce se znati kad podnesu zahtjev za odobrenje i nakon (eventualnog) odobrenja od strane regulatora.
Ono sto do sad znamo (i dalje nepotvrdjeno od strane regulatora) da vakcina sprjecava infekciju kod jako velikog postotka osoba koje su je primile (95%). Takodjer znamo da i u slucaju zaraze vakcinisane osobe (ovih ostalih 5%) znacajno smanjuje vjerovatnocu tezeg oblika oboljenja. Sto je takodjer vrlo bitno. Sve predocene podatke treba provjeriti regulator, a nakon toga cemo imati odgovore na jos neka pitanja.
-
last mohicans
#662 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Hahah, ma nije to tako, ali sa ovim novim pristupom, gdje ne odgovaras bukvalno na svaki post, si puno prihvatljivija i bolje kotiraš.Mogy87 wrote: ↑18/11/2020 16:04Mogul ja iako ti nisam omiljeni forumaslast mohicans wrote: ↑18/11/2020 14:27 Šta se ovo nademecu saopstenjima čija je boca ekeftivnija? Malo prelazi u marketing, hajde samo nek ih štancaju. Da li sve ove vakcine garantuju, koliko je to moguce, da se virus nece prenositi na druge ako se vakcinisana osoba ipak zarazi, sto je vrlo moguce sa blazim simptomima. Interesuje me da li osoba moze biti infektivna ako je vakcinisana i ako se pored toga zarazi.![]()
Naravno da je dio svega i marketing, niko ovo ne radi iz altruistickih pobuda.
Novac i resursi (ukratko kapitalizam) nam je omogucio ovakvo dostignuce (za sad izgleda tako) u ovako kratkom vremenu.
Sto se tice odgovora na drugi dio to jos uvijek ne znamo. Vise ce se znati kad podnesu zahtjev za odobrenje i nakon (eventualnog) odobrenja od strane regulatora.
Ono sto do sad znamo (i dalje nepotvrdjeno od strane regulatora) da vakcina sprjecava infekciju kod jako velikog postotka osoba koje su je primile (95%). Takodjer znamo da i u slucaju zaraze vakcinisane osobe (ovih ostalih 5%) znacajno smanjuje vjerovatnocu tezeg oblika oboljenja. Sto je takodjer vrlo bitno. Sve predocene podatke treba provjeriti regulator, a nakon toga cemo imati odgovore na jos neka pitanja.
- Point.
#664 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To mi radi.
- spinel_
-
biglebovski
#666 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Filantropi veliki...spinel_ wrote: ↑18/11/2020 20:13 Ah taj Fizer, Fajzer
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 63402.html
..........
U stvarnom životu Pfizer se okrenuo Nigeriji, a ne Keniji. Godine 1996. kompaniji je bilo potrebno ispitivanje na ljudima za antibiotik širokog spektra koji se može uzimati u obliku tableta. za koji se nadala da će biti farmaceutski "blockbuster". Američka kompanija poslala je tim svojih ljekara u nigerijski siromašni grad Kano usred zastrašujuće epidemije meningitisa kako bi izveli "humanitarnu misiju". Međutim, optužitelji tvrde da je to bilo nelicencirano medicinsko ispitivanje na kritično bolesnoj djeci.
Tim liječnika Pfizera stigao je do nigerijskog kampa baš u trenutku kada je epidemija, koja je ubila najmanje 11.000 ljudi, bila na vrhuncu. Postavili su se na nekoliko metara od medicinske stanice koju je vodila grupa za pomoć Médecins Sans Frontières, koja je izdavala provjerene tretmane za ublažavanje epidemije.
Iz gomile koja se okupila u Infektivnoj bolnici Kano odabrano je 200 bolesne djece. Polovica je dobila doze eksperimentalnog lijeka Pfizer zvanog Trovan, a ostale su liječene provjerenim antibiotikom suparničke kompanije.
Jedanaestoro djece umrlo je, a mnogo više ih je, navodno, kasnije pretrpjelo ozbiljne nuspojave u rasponu od zatajenja organa do oštećenja mozga. No, s obzirom da meningitis, kolera i ospice i dalje bjesne, a gužve i dalje čekaju u redu na ogradi kampa, Pfizerov tim se spakirao nakon dvije sedmice i otišao.
To bi vjerovatno bio kraj priče da nije bilo zaposlenika Pfizera, Juan Walterspiel-a. Otprilike 18 mjeseci nakon medicinskog ispitivanja, napisao je pismo tadašnjem izvršnom direktoru kompanije Williamu Steereu, rekavši da je suđenje "kršilo etička pravila". Gospodin Walterspiel otpušten je dan kasnije iz razloga "koji nisu povezani" s pismom, insistira Pfizer.
Tvrtka tvrdi da je samo petoro djece umrlo nakon uzimanja Trovana, a šestero umrlo nakon primanja injekcija certificiranog lijeka Rocephin. Farmaceutski gigant kaže da je upravo meningitis naštetio djeci, a ne njihov probni lijek. Ali da li su roditelji znali da nude svoju djecu na eksperimentalno medicinsko ispitivanje?
"Ne", rekao je nigerijski roditelj Malam Musa Zango. Tvrdi da je njegov sin Sumaila, koji je tada imao 12 godina, ostao gluv i nijem nakon učešća u probi. Ali Pfizer je to porekao rekavši da su pristanak dali nigerijska država i porodice liječenih. Priložili su pismo odobrenja od Kanovog etičkog odbora. Ispostavilo se da je pismo datirano unazad dok je sam Odbor osnovan godinu dana nakon prvobitnog medicinskog ispitivanja.
-
daddy-kool
#667 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /201118128
Vidi sad ovo, 3 doze za muske.
Vidi sad ovo, 3 doze za muske.
-
Naslovnica
#668 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zar nekoga ovo može začuditi?biglebovski wrote: ↑18/11/2020 20:47Filantropi veliki...spinel_ wrote: ↑18/11/2020 20:13 Ah taj Fizer, Fajzer
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 63402.html
..........
U stvarnom životu Pfizer se okrenuo Nigeriji, a ne Keniji. Godine 1996. kompaniji je bilo potrebno ispitivanje na ljudima za antibiotik širokog spektra koji se može uzimati u obliku tableta. za koji se nadala da će biti farmaceutski "blockbuster". Američka kompanija poslala je tim svojih ljekara u nigerijski siromašni grad Kano usred zastrašujuće epidemije meningitisa kako bi izveli "humanitarnu misiju". Međutim, optužitelji tvrde da je to bilo nelicencirano medicinsko ispitivanje na kritično bolesnoj djeci.
Tim liječnika Pfizera stigao je do nigerijskog kampa baš u trenutku kada je epidemija, koja je ubila najmanje 11.000 ljudi, bila na vrhuncu. Postavili su se na nekoliko metara od medicinske stanice koju je vodila grupa za pomoć Médecins Sans Frontières, koja je izdavala provjerene tretmane za ublažavanje epidemije.
Iz gomile koja se okupila u Infektivnoj bolnici Kano odabrano je 200 bolesne djece. Polovica je dobila doze eksperimentalnog lijeka Pfizer zvanog Trovan, a ostale su liječene provjerenim antibiotikom suparničke kompanije.
Jedanaestoro djece umrlo je, a mnogo više ih je, navodno, kasnije pretrpjelo ozbiljne nuspojave u rasponu od zatajenja organa do oštećenja mozga. No, s obzirom da meningitis, kolera i ospice i dalje bjesne, a gužve i dalje čekaju u redu na ogradi kampa, Pfizerov tim se spakirao nakon dvije sedmice i otišao.
To bi vjerovatno bio kraj priče da nije bilo zaposlenika Pfizera, Juan Walterspiel-a. Otprilike 18 mjeseci nakon medicinskog ispitivanja, napisao je pismo tadašnjem izvršnom direktoru kompanije Williamu Steereu, rekavši da je suđenje "kršilo etička pravila". Gospodin Walterspiel otpušten je dan kasnije iz razloga "koji nisu povezani" s pismom, insistira Pfizer.
Tvrtka tvrdi da je samo petoro djece umrlo nakon uzimanja Trovana, a šestero umrlo nakon primanja injekcija certificiranog lijeka Rocephin. Farmaceutski gigant kaže da je upravo meningitis naštetio djeci, a ne njihov probni lijek. Ali da li su roditelji znali da nude svoju djecu na eksperimentalno medicinsko ispitivanje?
"Ne", rekao je nigerijski roditelj Malam Musa Zango. Tvrdi da je njegov sin Sumaila, koji je tada imao 12 godina, ostao gluv i nijem nakon učešća u probi. Ali Pfizer je to porekao rekavši da su pristanak dali nigerijska država i porodice liječenih. Priložili su pismo odobrenja od Kanovog etičkog odbora. Ispostavilo se da je pismo datirano unazad dok je sam Odbor osnovan godinu dana nakon prvobitnog medicinskog ispitivanja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#669 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Gdje vi zivite pobogu i sta vi mislite da zbog Kafetina i Rinostopaz koje kupujete ko na trafici, niko nije zaplatio glavom?
-
adsubzero
#670 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ha ja, koliko je samo Aspirin zivota odnio..._BataZiv_0809 wrote: ↑18/11/2020 21:56 Gdje vi zivite pobogu i sta vi mislite da zbog Kafetina i Rinostopaz koje kupujete ko na trafici, niko nije zaplatio glavom?
- Haris.ba
#671 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Je li se Dodik cijepio onom ruskom vakcinom? 
-
Mogy87
-
Mogy87
#673 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ovo je vrlo vazno jer je imunoloski odgovor kod starijih osoba na neke vakcine oslabljen, a znamo da su oni najugrozeniji.
Oxford Covid vaccine could build immunity in older people – study
Phase 2 trial data shows strong immune response and better tolerance in over-70s
Dr Maheshi Ramasamy, an investigator in the Oxford Vaccine Group and a consultant physician, said: “Older adults are a priority group for Covid-19 vaccination, because they are at increased risk of severe disease, but we know that they tend to have poorer vaccine responses.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... 1605776881
Oxford Covid vaccine could build immunity in older people – study
Phase 2 trial data shows strong immune response and better tolerance in over-70s
Dr Maheshi Ramasamy, an investigator in the Oxford Vaccine Group and a consultant physician, said: “Older adults are a priority group for Covid-19 vaccination, because they are at increased risk of severe disease, but we know that they tend to have poorer vaccine responses.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... 1605776881
- Lao Ce
#674 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Hvala Bogu na internetu.
-
adsubzero
#675 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zato i jeste imunitet krda bitan, jer uvijek imaju oni slabi koji ne mogu ni da se vakcinisu i onda zavise od ostalih.