Roccohljup wrote: ↑16/11/2020 13:30
Ma sdp je u padu to je cinjenica, ali ja sam bar ocekivao da ce NS malo aktivnija biti izvan sarajeva, naručito u tim većim centrima (TZ, ZE, BL, itd.).
Ja, pak, mislim, i pored svih manjkavosti u radu NS-a, da oni razvijaju "stranački biznis" dosta inteligentno.
NS započinje transformaciju ovoga društva iz njegovog epicentra - glavnog grada. Kada u Sarajevu postaviš temeljne postulate, a iz njih se izrode konkretni rezultati, vidljevi na terenu, onda prelaziš u inicijativu.
NiP je na tom planu dosta agilniji, no mora se znati da Konaković nema PR za svaki dio BiH. Neki prema njemu i dalje imaju averziju zbog činjenice da je pripadao SDA političkom klanu.
Meni je, lično, drago zbog zaokreta koji je NS napravio, jer su cijelo desetljeće marginalizovani, proglašavani za losere, smatrani političkim amaterima i šarlatanima. Na kraju su u svojim namjerama uspjeli za kratko vrijeme.
Šta bi se dobilo da svaka od ovih stranaka tjera drugoj ideološki mak na konac? Da Konaković ideološki oponira Peđi, a ovaj njemu? Ništa.
Suština je u nekoj srednjoj vrijednosti oko koje su se svi našli i neka nastave. Oni moraju imati na umu da će na sljedećim izborima Bakir i Seka (čitaj SDA) biti snažni koliko im oni, Četvorka, dozvole.
U političkoj borbi prvenstveno moraju dokusuriti SBB i DF, koji su zakleti neprijatelji progresa u ovome društvu.
Dalje, moja očekivanje glede ovih procesa nisu uopšte spektakularna - teško je vrijeme pred nama.
Pandemija, kriza, loša ekomska krvna slika...imamo etatističku državu u kojoj je birokratski aparat posve povlašten, dok ostali žive od danas do sutra. Njihova obaveza - obaveza Četvorke jeste da ljudima pruže nadu u bolje sutra i da je transformisanje ovoga društva u bolje moguće, iako to n ije proces koji će se odvijati preko noći.