Ko kaze da drzavni sistem radi po protokolima? Samo pumpanje pacijenata antibioticima na virusno oboljenje je ovdje hiljadu puta spomenuto kao primjer, isto je i sa dijagnostikom. RTG se isto kao i ti antibiotici nigdje ne radi svim PCR pozitivnim kao kod nas.Naslovnica wrote: ↑16/11/2020 00:29Koliko ja znam, RTG pluća se radi mnogim Covid-19 pacijentima i u državnom sistemu?!lacrima wrote: ↑16/11/2020 00:22U normalnoj drzavi bi i zdravstvo funkcionisalo pa ne bi zavrsio na Podhrastovima haha ne kazem nista tebi niti bilo kome.Naslovnica wrote: ↑16/11/2020 00:05
Zašto bi završili u zatvoru, ne kontam, kakvi su to rezoni?!
Ja sam radio i jedno i drugo, zbog sebe.
Halal im svaka marka što se mene tiče.
Da sam čekao na testiranje, terapiju i sve ostalo u lokalnom DZ, vjerovatno bih završio na Podhrastovima.
Ali, indikaciju za stetnu proceduru ne moze postavljati pacijent. CT (pogotovo s kontrastom koji nema svoje mjesto kod virusne pneumonije, ovdje ascare uzimaju narodu kes), a pogotovo RTG pluca nije ni u jednom protokolu za skrining pacijenata za covidom. Po smjernicama radioloska dijagnostika kod covida se radi kod pracenja komplikacija, nikako svim pacijentima a pogotovo ne po zelji pacijenta. Bilo bi interesantno vidjeti koliko su ljudi odbili za CT ili RTG (ne vjerujem da su ikoga).
Sve ovo govorim za neku normalnu drzavu, i logicno je da pacijenti traze rjesenje za svoje probleme kad je vec sistem kolabirao - i niko njih ne napada.
Ja sam imao izrazito povišen D-dimer i zbog toga je rađen CT pluća s kontrastom. Nema trombova ali imaju nekakve sjene karakteristične za covid-19.
Mene niko nije tjerao da radim bilo šta niti sam ja rekao hoću da uradim CT pluća s kontrastom (šta to meni predstavlja, mogu da blejim u snimak), nego me doktorica uputila obzirom na nalaze i faktore rizika.
Ne znam tvoju situaciju, ako je bio D-dimer povisen i ako je uradjeno po uputi ljekara onda svakako ok. Ali slozit ces se da ima pacijenata koji nazovu i kazu zelim CT ili neku drugu proceduru i oni to rade bez problema. Cak imam takvih i u svojoj porodici, uradjen CT na zahtjev i to s kontrastom. Ja sam se referirao na takve stvari.