Koliko je potrebno čekati?
Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
- madner
#1652 Re: Iskustva sa koronavirusom
2-3 sedmice, sto je kasno za taj plan.
Najednostavnije ti je traziti da te testiraju.
Najednostavnije ti je traziti da te testiraju.
- Lalena
#1653 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ok, nisam bježala od toga, jednostavno me nisu uputili...
I sada je skoro pa moja odluka - ako budete loše/lošije, dođite pa ćemo vas testirati...
Znači, ja procjenjujem jesam li dovoljno loše
-
adsubzero
#1654 Re: Iskustva sa koronavirusom
Citam i ne vjerujem kako neki ljudi razmisljaju. Zar je moguce da nismo na istoj talasnoj duzini, zar ima neko ko misli da nije bolje da djeca imaju roditelje koji jedva sastavljaju kraj s krajem nego da ih nemaju nikako? 
-
Mogy87
#1655 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne razmisljaju oni tako. Vec prave logicku gresku "survivorship bias" u narodu poznatiju "pa nece valjda mene"
Sto se u vecini slucajeva pokaze kao tacno, ali nikad ne mozes znati da li si ti ili neko tvoj u onih 1% ili 0,01% (koju li vec sad brojku imaju u vidu).
-
Se_mi_na
#1656 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja bih ti iskreno preporucila da se privatno testiras il da dosadjujes drzavno .. mada test ti nije ni potreban toliko koliko je bitno slikat pluca, d dimrr i da ti provjere saturaciju to su pravi pokazatelji korone ... test je mom zetu bio negativan a imao je koronu ... ja sam imala sve simptome kao i vi .. pa sam tek nakon sto dam sge prebrodila dobila rezultate testa da sam pozitivna .. moram naglasit da mama i ja nismo imale upalu pluca nit smo gubile culo mirisa i okusa a imale smo koronu ...ni sestra ni zet nisu gubili cula al su imali koronu .. nije culo mirisa i okusa uopste mjerodavno .. nit curenje nosa .. bio je zacepljen i curio je i meni i sestri .. duboko preporucujem suplemente u vidu vitamina i probiotika i da ukljucite na svoju ruku aspirin protect 100 preventivno jer vas moze spasiti ugrusaka a ne moze vam i ne bi trebao naskoditi .. al zelim da ss ogradim da se konsultujete da vasim.doktorom i naravno oko antibiotika da se takofjer konsultujete .. ja sam pila i aspirin i vitamine i summamed 2 kutije a nisam ni znala rezultatr testiranja .. jako je hinjava bolest al sd svakako obaveznoo konsultujte sa vasim ljekarom budite dosadniLalena wrote: ↑14/11/2020 14:21 Pozz...
Nisam stigla sve pročitati, ali vidim da mnogi, nažalost, imaju ličnog iskustva s coronom...
Kod mene je sin u prošlu subotu dobio temperaturu, upaljeno ždrijelo, bili u hitnoj, dobio antibiotik...
U ponedjeljak bio bolje, u utorak temperatura 38,6... odemo porodičnoj, hitno mu odrade nalaze krvne slike i crp, sve uredno, crp 0...
Dr. je zaključila da jeste viroza, ali vjerovatnije sezonska gripa, nego corona jer nije imao drugih simptoma... od srijede je bolje, nema temperature. Ima apetit, čula...
Kontam, valjda bi se po nečemu vidjelo da je ozbiljno bolestan?
Ehhh, u četvrtak ja dobijam temperaturu... 38,8 pola noći me trese groznica, pola se kupam u znoju nakon što uzmem paracetamol...
Jučer bila kod dr. Sada i ona sumnja na coronu... Ali, zaista, nismo imali nikakav rizičan kontakt, niko od poznanika nije bolestan, nosimo maske, dezinficiramo ruke...
Dobila sam antibiotik , furocef 2x po500mg, i ako osjetim druge simptome da u ponedjeljak dođem na slikanje pluća i testiranje...
Meni nije bolje, za sada, plus, bole me leđa, mišići, imam osjećaj da me bole i bubrezi od silnih vitamina... glavobolja, temperatura... ali i dalje imam čulo mirisa, okusa, nos mi je procurio, kao kod gfipe, malo kasljucam...
Razmišljam da uradim malom privatno serološki test, pa ako bude corona, da onda slikam pluća i ostalo, jer ako i nisam zaražena, sigurno ću se zaraziti budem li bila stalno kod dr
Imate neku preporuku?
Kod nas nema opcije da privatno odradim testiranje, moram u covid ambulantu...
Da li bi ovo serološko kod sina bilo pouzdano, s obzirom da je prošlo sedam dana?
Nema temperaturu već 3 dana, znači li to da je prebolio?
Samo je umoran i dugo spava ujutru... i ponekad, veoma rijetko, kahne...
-
biglebovski
#1657 Re: Iskustva sa koronavirusom
To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
- Lalena
#1658 Re: Iskustva sa koronavirusom
HvalaSe_mi_na wrote: ↑14/11/2020 14:46Ja bih ti iskreno preporucila da se privatno testiras il da dosadjujes drzavno .. mada test ti nije ni potreban toliko koliko je bitno slikat pluca, d dimrr i da ti provjere saturaciju to su pravi pokazatelji korone ... test je mom zetu bio negativan a imao je koronu ... ja sam imala sve simptome kao i vi .. pa sam tek nakon sto dam sge prebrodila dobila rezultate testa da sam pozitivna .. moram naglasit da mama i ja nismo imale upalu pluca nit smo gubile culo mirisa i okusa a imale smo koronu ...ni sestra ni zet nisu gubili cula al su imali koronu .. nije culo mirisa i okusa uopste mjerodavno .. nit curenje nosa .. bio je zacepljen i curio je i meni i sestri .. duboko preporucujem suplemente u vidu vitamina i probiotika i da ukljucite na svoju ruku aspirin protect 100 preventivno jer vas moze spasiti ugrusaka a ne moze vam i ne bi trebao naskoditi .. al zelim da ss ogradim da se konsultujete da vasim.doktorom i naravno oko antibiotika da se takofjer konsultujete .. ja sam pila i aspirin i vitamine i summamed 2 kutije a nisam ni znala rezultatr testiranja .. jako je hinjava bolest al sd svakako obaveznoo konsultujte sa vasim ljekarom budite dosadniLalena wrote: ↑14/11/2020 14:21 Pozz...
Nisam stigla sve pročitati, ali vidim da mnogi, nažalost, imaju ličnog iskustva s coronom...
Kod mene je sin u prošlu subotu dobio temperaturu, upaljeno ždrijelo, bili u hitnoj, dobio antibiotik...
U ponedjeljak bio bolje, u utorak temperatura 38,6... odemo porodičnoj, hitno mu odrade nalaze krvne slike i crp, sve uredno, crp 0...
Dr. je zaključila da jeste viroza, ali vjerovatnije sezonska gripa, nego corona jer nije imao drugih simptoma... od srijede je bolje, nema temperature. Ima apetit, čula...
Kontam, valjda bi se po nečemu vidjelo da je ozbiljno bolestan?
Ehhh, u četvrtak ja dobijam temperaturu... 38,8 pola noći me trese groznica, pola se kupam u znoju nakon što uzmem paracetamol...
Jučer bila kod dr. Sada i ona sumnja na coronu... Ali, zaista, nismo imali nikakav rizičan kontakt, niko od poznanika nije bolestan, nosimo maske, dezinficiramo ruke...
Dobila sam antibiotik , furocef 2x po500mg, i ako osjetim druge simptome da u ponedjeljak dođem na slikanje pluća i testiranje...
Meni nije bolje, za sada, plus, bole me leđa, mišići, imam osjećaj da me bole i bubrezi od silnih vitamina... glavobolja, temperatura... ali i dalje imam čulo mirisa, okusa, nos mi je procurio, kao kod gfipe, malo kasljucam...
Razmišljam da uradim malom privatno serološki test, pa ako bude corona, da onda slikam pluća i ostalo, jer ako i nisam zaražena, sigurno ću se zaraziti budem li bila stalno kod dr
Imate neku preporuku?
Kod nas nema opcije da privatno odradim testiranje, moram u covid ambulantu...
Da li bi ovo serološko kod sina bilo pouzdano, s obzirom da je prošlo sedam dana?
Nema temperaturu već 3 dana, znači li to da je prebolio?
Samo je umoran i dugo spava ujutru... i ponekad, veoma rijetko, kahne...
-
Mogy87
#1659 Re: Iskustva sa koronavirusom
A sve preko 50 ko *ebe bitnije je osvanuti u kafani ili da ti se topli ne odbije od plate?biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
Samo sto saobracajna nesreca ne prelazi s jedne osobe na drugu kao sto je slucaj sa zaraznim bolestima. Odnosno prekrsaji u saobracaju se sankcionisu ukljucujuci i zatvorsku kaznu ako si skrivio neciju smrt u udesu. Jednaka je odgovornost ako hodas zarazen. Samo sto se ne sankcionise. Ali ishod je isti.
-
laik1981
#1660 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ako si tek u zadnjih 8 mjeseci postala svjesna tih procenata u raznoraznim crnim statistikama onda si nespremna koracala kroz zivot.. Cisto sumnjam da ti razmisljas o bilo kakvim crnim procentima osim onih vezanih za covid, a koji su iskljucivo zdravstvena posljedica virusa.. Mozes ti naci i masu drugih crnih statistika vezanih za ovaj virus, a koje nisu vezane za samu infekciju.. Samo te boli briga za te statistike jer si svojoj kvazi empatiji dala ekskluzivitet..
-
Mogy87
#1661 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kako ti to znas? U mom si mozgu? Znas cime sam se bavila prije godinu, dvije?laik1981 wrote: ↑14/11/2020 15:20Ako si tek u zadnjih 8 mjeseci postala svjesna tih procenata u raznoraznim crnim statistikama onda si nespremna koracala kroz zivot.. Cisto sumnjam da ti razmisljas o bilo kakvim crnim procentima osim onih vezanih za covid, a koji su iskljucivo zdravstvena posljedica virusa.. Mozes ti naci i masu drugih crnih statistika vezanih za ovaj virus, a koje nisu vezane za samu infekciju.. Samo te boli briga za te statistike jer si svojoj kvazi empatiji dala ekskluzivitet..
Da, mene zdravlje najvise interesuje. Ne samo vezano za COVID. Jer ziv i zdrav covjek sve moze, a bolestan vec malo teze...
-
adsubzero
#1662 Re: Iskustva sa koronavirusom
Zato gledas i lijevo i desno kad prelazis ulicu, ne ides naslijepo pa sta budebiglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
-
biglebovski
#1663 Re: Iskustva sa koronavirusom
Na našu sreću, ovaj virus ne uzima ni toliko ljudi preko 50 godina starosti, i iako se ti i ekipa trudite da isti prikažete kao velikog ubicu, ogromna večina starijih ljudi isti preživi. Na žalost, nekima nema spasa, smrt je dio života, i na to smo naučeni, groblja i mezari se i bez virusa pune velikom brzinom u ovoj nakaradnoj državi tako da je svako moralisanje suvišno, tj. rijetki se obaziru na isto.Mogy87 wrote: ↑14/11/2020 15:11A sve preko 50 ko *ebe bitnije je osvanuti u kafani ili da ti se topli ne odbije od plate?biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
Samo sto saobracajna nesreca ne prelazi s jedne osobe na drugu kao sto je slucaj sa zaraznim bolestima. Odnosno prekrsaji u saobracaju se sankcionisu ukljucujuci i zatvorsku kaznu ako si skrivio neciju smrt u udesu. Jednaka je odgovornost ako hodas zarazen. Samo sto se ne sankcionise. Ali ishod je isti.
Što se hodanja zaraženih tiće, to je rezultat koruptivnog birokratskog i zdravstvenog sistema te dokaz na kojem nivou nam je tzv. socijalna zaštita. Niko se ne pita kako to da ti za testiranje pokriveno zdravstvenim osiguranjem ili za bolnički krevet treba jaka štela tj. kako to da zdravstvo nema testova a sa druge strane kamara privatnika ima testove koje naplaćuje 190.00 KM? Prepušten si sam sebi i u takvoj situaciji očekivati visok nivo individualne odgovornosti je naivno.
-
biglebovski
#1664 Re: Iskustva sa koronavirusom
I opet te babun pokupi na pješačkom kroz crveno na semaforu sa 140 km/h, i dobije godišnji u Mostaru ili na Igmanu.adsubzero wrote: ↑14/11/2020 15:33Zato gledas i lijevo i desno kad prelazis ulicu, ne ides naslijepo pa sta budebiglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.![]()
-
Mogy87
#1665 Re: Iskustva sa koronavirusom
@biglebovski da ne zatrpavamo ovu itekako korisnu temu koja upravo ljudima koji se vrte u paklu "sistema" olaksava razmjenu informacija.
Ljudi su sistem. Kakvi ljudi takav sistem i obratno
Ljudi su sistem. Kakvi ljudi takav sistem i obratno
-
biglebovski
-
adsubzero
#1667 Re: Iskustva sa koronavirusom
Naravno da moze da se desi. Isto nosis masku i zarazis se zbog babuna koji ne nosi, ali si barem smanjio sanse.biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:56I opet te babun pokupi na pješačkom kroz crveno na semaforu sa 140 km/h, i dobije godišnji u Mostaru ili na Igmanu.adsubzero wrote: ↑14/11/2020 15:33Zato gledas i lijevo i desno kad prelazis ulicu, ne ides naslijepo pa sta budebiglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04
To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.![]()
- bleee_sa
#1668 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne dajte se raja 
- GAU8
#1669 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ovdje je fazon da ne utices samo na sebe, nego i na svoju okolinu...biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
- vjeshalica
#1670 Re: Iskustva sa koronavirusom
Cuj sto mislim, pa cim se nedogovorno ponasa i ima stavove da to ne postoji namjerno siri zarazu pogotovo ako je bolestan...i prije korone obicaj u naseg svijeta je da dodje bolestan sa gripom i zapogani sve oko sebe...man se ti price ko je odlijepio a ko nije, znam ljude koji ne mare za neke stvari i nijr ih briga i tako se ponasaju...njima je svejedno dok njihovoj guzici ne dodje tijesno man se demagogije i supljarije bgtlaik1981 wrote: ↑14/11/2020 13:34A zasto mislis da neko namjerno i bez potrebe siri zarazu, ide raditi sa simptomima i slicno? Pa ljudi dragi dozovite se.. Manite se nekih svojih imaginacija i pretpostavki.. Pitamo se kako su se politicari odlijepili od stvarnosti, a non stop dokazujemo da se i nas masa odlijepljena od iste..vjeshalica wrote: ↑14/11/2020 13:26 Ma dzaba pricas sistem je ovdje kriv da se drzava pobrinula da ljude zastiti koji rade u teskim vremenima da gazdama zacepi usta ne bi se vako narod ponasao mada najvise ima bolikiraca koji mogu da odu na bolovanje al nece i namjerno sire zarazu jer ne misle da je pogubno za drugog ako nije njima bilo pogubno...zločinci pravi
-
laik1981
#1671 Re: Iskustva sa koronavirusom
Pa vazda je bilo takvih, a i gorih.. Ima i onih koji ce ti ruku slomiti radi lancica ili telefona ili i gore stvari uraditi.. Fazon je sto vi generalizujete i trpate vecinu u taj kos, a sebe isticete kao odgovorne i ispravne.. Poredite nekog ko mora raditi jer nema drugog izbora sa nekim bolikurcima.. Tu gubite dodir sa realnoscu.. Demagogiju prosipate vi.. Kao da ste pali s marsa pa ne znate kakav covjek sve moze biti.. Za takve je potreban ucinkovit sistem, a sistema nema.. Bez sistema je sve presipanje iz supljeg u prazno i demagogija koja nikakvu svrhu nema..vjeshalica wrote: ↑14/11/2020 18:52Cuj sto mislim, pa cim se nedogovorno ponasa i ima stavove da to ne postoji namjerno siri zarazu pogotovo ako je bolestan...i prije korone obicaj u naseg svijeta je da dodje bolestan sa gripom i zapogani sve oko sebe...man se ti price ko je odlijepio a ko nije, znam ljude koji ne mare za neke stvari i nijr ih briga i tako se ponasaju...njima je svejedno dok njihovoj guzici ne dodje tijesno man se demagogije i supljarije bgtlaik1981 wrote: ↑14/11/2020 13:34A zasto mislis da neko namjerno i bez potrebe siri zarazu, ide raditi sa simptomima i slicno? Pa ljudi dragi dozovite se.. Manite se nekih svojih imaginacija i pretpostavki.. Pitamo se kako su se politicari odlijepili od stvarnosti, a non stop dokazujemo da se i nas masa odlijepljena od iste..vjeshalica wrote: ↑14/11/2020 13:26 Ma dzaba pricas sistem je ovdje kriv da se drzava pobrinula da ljude zastiti koji rade u teskim vremenima da gazdama zacepi usta ne bi se vako narod ponasao mada najvise ima bolikiraca koji mogu da odu na bolovanje al nece i namjerno sire zarazu jer ne misle da je pogubno za drugog ako nije njima bilo pogubno...zločinci pravi
-
toska
#1672 Re: Iskustva sa koronavirusom
prvo, ovaj moj post, a onda i sve ostale koji nemaju veze sa iskustvima prebaciti na drugi topic !biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
utjeca biasa koji mogy spominje je neutralan u opštoj populaciji, s druge strane je strah.
mislim da puno više na ponašanje i razmišljanje pojedinca utiče njegovo stanje i procjena rizika za sebe.
ja od faktora rizika zvanično nemam ni jedan, mojih 50+ godina su jedini, ali dovoljni da se čovjek malo pripazi.
oni mlađi će teško ikada ovo shvatiti kao stariji ili hronično bolesni, ljudi su jednostavno takvi.
-
biglebovski
#1673 Re: Iskustva sa koronavirusom
Kao i sa svim ostalim stvarima u životu.GAU8 wrote: ↑14/11/2020 18:35Ovdje je fazon da ne utices samo na sebe, nego i na svoju okolinu...biglebovski wrote: ↑14/11/2020 15:04To je instinkt koji se razvija kroz život. Postoje šanse da će se nešto desiti ali su toliko male da se ne obazireš na iste. Ako si do 50 godina starosti, veče su ti šanse da ćeš nastradati u saobračajnoj nesreći nego da ćeš nastradati od ovog virusa.
- ovo_malo_duse
#1674 Re: Iskustva sa koronavirusom
Hajte ba raspravljate na drugoj temi niste zanimljivi.
Ovdje su ljudi koji su dozivjeli i imaju uskustva sa koronom. Dijelimo uskustva i pomazemo a bogami i hrabrimo i bodrimo jedni druge. Zaboli nas chunos( da izvine zenski dio raje) za vase statistiske, kako vam vise nije jasno.
Ljudi ovdje dolaze da pokuoe kaku informaciju sta da urade da prezive, sami ili clanovi porodicna.
Ljudima umiru bliznji, komsije i niko ne zna kako i zasto a vi dodjete palamudit ovdje. Znamo mi da vecina nema simptoma ali niko nezna kako ce sljedeci ko se zarazi odreagovat i hoce li bit rahmetologija ili laganini. I ko ima imamo mozga a i pomisli da je zarazen postovace to..
Ljupo cu vas zamolit da odpepate ako nema te sta pametno reci...
Ovdje su ljudi koji su dozivjeli i imaju uskustva sa koronom. Dijelimo uskustva i pomazemo a bogami i hrabrimo i bodrimo jedni druge. Zaboli nas chunos( da izvine zenski dio raje) za vase statistiske, kako vam vise nije jasno.
Ljudi ovdje dolaze da pokuoe kaku informaciju sta da urade da prezive, sami ili clanovi porodicna.
Ljudima umiru bliznji, komsije i niko ne zna kako i zasto a vi dodjete palamudit ovdje. Znamo mi da vecina nema simptoma ali niko nezna kako ce sljedeci ko se zarazi odreagovat i hoce li bit rahmetologija ili laganini. I ko ima imamo mozga a i pomisli da je zarazen postovace to..
-
Mogy87
#1675 Re: Iskustva sa koronavirusom
Znam da je off topic i unaprijed se izvinjavam, ali mi je super da se @muha_sa izraz "rahmetolog" prosirioovo_malo_duse wrote: ↑14/11/2020 20:15 Hajte ba raspravljate na drugoj temi niste zanimljivi.
Muha u rjecnik ulazis