Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
Riddle

#601 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Riddle »

Beautiful vaccine made in record braking time. Nobody else could've pulled this off, many people told me. They ask me: "Mr. President, how did you manage to achieve this miracle so fast and how are you so smart?" They're shocked I know so much about it. I said this before, my uncle was a great scientist and he explained everything to me. Great genes, you know. So all is good, we're winning this battle. Bigly.

Uglavnom nesto tako. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#602 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

AmirBaa wrote: 13/11/2020 22:26 https://www.youtube.com/watch?v=qUlXP3S ... NOWfromFOX

Trump ima nesto reci valjda za vakcinu.
Zavrsi. Najavljuju vakcinu ubrzo. Ode Trump brzo sa govornice.
Lao Ce

#603 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Da li se mislite vakcinisati i da li biste vakcinisali svoju djecu sa ovom vakcinom, s obzirom da nije prošla ni godina dana, a da imamo vakcinu, što je vrlo kratak period da bi se moglo nešto tvrditi da li je sigurna ili ne. Hajde nekako sam čovjek, ali djeca.... Da li bi čovjek mogao sebi oprostiti kad bi se nedaj Bože nešto desilo, posebice što su djeca relativno sigurna od ovog virusa.
malocvijece

#604 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by malocvijece »

Lao Ce wrote: 14/11/2020 08:01 Da li se mislite vakcinisati i da li biste vakcinisali svoju djecu sa ovom vakcinom, s obzirom da nije prošla ni godina dana, a da imamo vakcinu, što je vrlo kratak period da bi se moglo nešto tvrditi da li je sigurna ili ne. Hajde nekako sam čovjek, ali djeca.... Da li bi čovjek mogao sebi oprostiti kad bi se nedaj Bože nešto desilo, posebice što su djeca relativno sigurna od ovog virusa.
Ne znamo jesu li djeca sigurna od virusa. Još nije prošlo dovoljno vremena da vidimo da li virus ostavlja posljedice na njihovim organizmu.

Druga stvar, ako se dovoljan broj odraslih primi vakcinu, valjda se pandemija uspori ili zaustavi.
Lao Ce

#605 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

malocvijece wrote: 14/11/2020 08:16
Lao Ce wrote: 14/11/2020 08:01 Da li se mislite vakcinisati i da li biste vakcinisali svoju djecu sa ovom vakcinom, s obzirom da nije prošla ni godina dana, a da imamo vakcinu, što je vrlo kratak period da bi se moglo nešto tvrditi da li je sigurna ili ne. Hajde nekako sam čovjek, ali djeca.... Da li bi čovjek mogao sebi oprostiti kad bi se nedaj Bože nešto desilo, posebice što su djeca relativno sigurna od ovog virusa.
Ne znamo jesu li djeca sigurna od virusa. Još nije prošlo dovoljno vremena da vidimo da li virus ostavlja posljedice na njihovim organizmu.

Druga stvar, ako se dovoljan broj odraslih primi vakcinu, valjda se pandemija uspori ili zaustavi.
Isto tko se može reći za vakcinu da nije prošlo dovoljno vremena da bismo znali njene posljedice. Naučnici misle da ako ti odmah ne otpadne uho, da je sigurna :-D Da malo sačekamo sa zaključcima, ali se nema vremena...
Naslovnica

#606 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Ne mislim ih vakcinisati.
Na stranu to što smo trenutno u izolaciji jer sam ja pozitivan a i ostali ukućani su imali blage simptome.
Ne mislim ih vakcinisati isto kao što se ne vakcinišemo ni protiv sezonske gripe, niti znam koga da vakciniše sebe a pogotovu djecu protiv sezonske gripe.
Nije da ne odobravam nego samo konstatujem ono što znam iz svoje bliže okoline.
Lao Ce

#607 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Naslovnica wrote: 14/11/2020 08:24
Ne mislim ih vakcinisati.
Na stranu to što smo trenutno u izolaciji jer sam ja pozitivan a i ostali ukućani su imali blage simptome.
Ne mislim ih vakcinisati isto kao što se ne vakcinišemo ni protiv sezonske gripe, niti znam koga da vakciniše sebe a pogotovu djecu protiv sezonske gripe.
Nije da ne odobravam nego samo konstatujem ono što znam iz svoje bliže okoline.
Dijelim tvoje mišljenje. Čuvajmo svoju djecu. A i sebe same.
Mogy87

#608 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Pisao si svasta, ja se nisam ukljucivala, ali evo da ti odgovorim:

Prije svega vakcinacija nece biti obavezna. Hoces, neces, tvoj problem. Mnogo ce veci problem (u razvijenim zemljama) biti nestasica vakcina za one koji se zele vakcinisati.

Vakcina se nece davati djeci za sad jer su klinicka ispitivanja obuhvatila osobe starije od 12 godina.

Tvrdis da nije sigurno vakcinisati se svake godine. E zamisli pola Evrope i USA ukljucujuci i mene se vakcinise svake godine protiv gripe.

Uz veliki odmak jer nisu objavljeni detaljni podaci Pfizer BioNtech istrazivanja, ali ono sto za sad znamo:

Vakcina je testirana na cca 44.000 dobrovoljaca. Priorix koji je u obaveznom programu sirom Evrope za djecu je odobrenje dobio na uzorku od 30.000 osoba. Znaci broj volontera je za 50% veci. Procedura se mogla "ubrzati" jer je vrijeme pandemije. Naime, za dokazivanje ozbiljnijih nuspojava potreban je samo dovoljan broj volontera i vrijeme. Faza 3 je pocela u julu. I nuspojave vakcina koje su zaista nuspojave vakcina se obicno pojave u relativno kratkom vremenskom periodu. To sto roditelji tvrde da se dijete pretvorilo u Hulka 2 godine nakon vakcinacije je druga stvar.

Za dokazivanje efikasnosti obicno treba vrijeme jer efikasnost vakcine se ne dokazuje tako sto das vakcinu i zarazis osobu jer je to neeticno. Vec das vakcinu i osoba se ponasa normalno, radi, ide u prodavnicu i slicno i cekas rezultate. E to moze potrajati godinama jer neke od bolesti protiv kojih se vakcinisemo su dosta rijetke (hvala vakcinama). E za ovu vakcinu stvar je bila mnogo laksa (i brza) jer je virus svuda oko nas i ucesnici ispitivanja su lako mogli doci u dodir s njim. E tu se pozurilo.

Svakako, dok dodje do eventualne distribucije vakcine proci ce vise od pola godine od pocetka faze 3 klinickih ispitivanja.

I moj savjet tebi @Lao Ce mani se ovih teoreticara zavjere koji prodaju razne buckurise i protokole koji su deklarisani kao zlostavljanje djece. Konkretno video koji si postavio na temi Teorije zavjere. To nije "izvor" vec gomila psihopata okupljena oko nekih jako ruznih ideja.
red evil

#609 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Teško je biti pametan oko ove vakcine, mnogo toga se još ne zna. Mene je strah kao što je neko rekao na ovoj temi da ne bude skuplja pita od tepsije. Previše ovo sve zvuči idealno da bi bilo istinito, još uvijek se držim onih riječi Mirsade Hukić da se neće gurati u prve redove da primi vakcinu,
Mogy87

#610 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Jos uvijek prakticno ne znamo nista jer rezultati ispitivanja (osim djelica koji je plasiran u javnost) nisu objavljeni.

Ono sto velika vecina ne razumije je da (ukoliko neko od nas nije ugrozena kategorija) i nece moci "gurati u prvi red".
Point.

#611 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Point. »

Neodgovorno je ne htjeti uzeti vakcinu protiv ovog kineskog sranja. I da bude neka nuspojava vakcine, sigurno neće biti gora od samog covida. Ako nećeš vjerovati ljekarima i stručnjacima iza vakcine kome ćeš vjerovati? Mi uvijek navikli da pametujemo i znamo sve najbolje.

Ne vakcinisati se znači i svjesno širenje ovog virusa. Pustite više teorije zavjera i slične gluposti.
zomri

#612 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

Ne znamo još ništa definitivno oko vakcine dok ne izađu sa podacima. Pfizer ima historiju manipuliranja tako da i pored vjerovanja da se vjerovatno ne bi sa ovim zajebavali, treba sačekati zvanične peer reviewed podatke. Obrve mi podižu činjenica da su rezultate objavili prvi iako nisu prvi krenuli sa trećom fazom, da su ih objavili prije nego je dostignut targetirani broj oboljelih, kao i da je onaj direktor već prodao svoje dionice.

Možda su jednostavno skontali da čim drugi objave isto da će njihova vakcina biti donja jer je em skuplja em zahtijeva veći logistički lanac. Vidjećemo.
Mogy87

#613 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Point. wrote: 14/11/2020 13:40 Neodgovorno je ne htjeti uzeti vakcinu protiv ovog kineskog sranja. I da bude neka nuspojava vakcine, sigurno neće biti gora od samog covida. Ako nećeš vjerovati ljekarima i stručnjacima iza vakcine kome ćeš vjerovati? Mi uvijek navikli da pametujemo i znamo sve najbolje.

Ne vakcinisati se znači i svjesno širenje ovog virusa. Pustite više teorije zavjera i slične gluposti.
Ljudi ne zele dijete zastititi od djecije paralize vakcinom koja se aplicira u milionima doza uz sistem pracenja nuspojava decenijama jer su pogledali par youtube videa.

O cemu pricamo? Srecom, virusom su vise pogodjeni odrasli. I slobodno neka odluce za sebe.
red evil

#614 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by red evil »

Nije pitanje da li vjerujemo ili ne, što se mene tiče ja vjerujem doktorima ali ako jedna Mirsada Hukić kaže to za vakcine (da se neće gurati među prve redove) dovoljno govori. Ja hoću primiti vakcinu ali ne odmah iako je i ne mogu primiti odmah jer nisam u rizičnoj skupini, dok dođe do nas koji nismo u rizičnoj znat će se mnogo toga. :D
zomri

#615 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

i da, raduje aktivnost na ovoj temi zadnjih dana. što ona bude veća, znači da je pandemija sve bliže i bliže kraju :thumbup:
Naslovnica

#616 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 14/11/2020 11:57 Pisao si svasta, ja se nisam ukljucivala, ali evo da ti odgovorim:

Prije svega vakcinacija nece biti obavezna. Hoces, neces, tvoj problem. Mnogo ce veci problem (u razvijenim zemljama) biti nestasica vakcina za one koji se zele vakcinisati.

Vakcina se nece davati djeci za sad jer su klinicka ispitivanja obuhvatila osobe starije od 12 godina.

Tvrdis da nije sigurno vakcinisati se svake godine. E zamisli pola Evrope i USA ukljucujuci i mene se vakcinise svake godine protiv gripe.

Uz veliki odmak jer nisu objavljeni detaljni podaci Pfizer BioNtech istrazivanja, ali ono sto za sad znamo:

Vakcina je testirana na cca 44.000 dobrovoljaca. Priorix koji je u obaveznom programu sirom Evrope za djecu je odobrenje dobio na uzorku od 30.000 osoba. Znaci broj volontera je za 50% veci. Procedura se mogla "ubrzati" jer je vrijeme pandemije. Naime, za dokazivanje ozbiljnijih nuspojava potreban je samo dovoljan broj volontera i vrijeme. Faza 3 je pocela u julu. I nuspojave vakcina koje su zaista nuspojave vakcina se obicno pojave u relativno kratkom vremenskom periodu. To sto roditelji tvrde da se dijete pretvorilo u Hulka 2 godine nakon vakcinacije je druga stvar.

Za dokazivanje efikasnosti obicno treba vrijeme jer efikasnost vakcine se ne dokazuje tako sto das vakcinu i zarazis osobu jer je to neeticno. Vec das vakcinu i osoba se ponasa normalno, radi, ide u prodavnicu i slicno i cekas rezultate. E to moze potrajati godinama jer neke od bolesti protiv kojih se vakcinisemo su dosta rijetke (hvala vakcinama). E za ovu vakcinu stvar je bila mnogo laksa (i brza) jer je virus svuda oko nas i ucesnici ispitivanja su lako mogli doci u dodir s njim. E tu se pozurilo.

Svakako, dok dodje do eventualne distribucije vakcine proci ce vise od pola godine od pocetka faze 3 klinickih ispitivanja.

I moj savjet tebi @Lao Ce mani se ovih teoreticara zavjere koji prodaju razne buckurise i protokole koji su deklarisani kao zlostavljanje djece. Konkretno video koji si postavio na temi Teorije zavjere. To nije "izvor" vec gomila psihopata okupljena oko nekih jako ruznih ideja.
Na koga se odnosi ovaj post?
Mogy87

#617 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Naslovnica wrote: 14/11/2020 14:58
Mogy87 wrote: 14/11/2020 11:57 Pisao si svasta, ja se nisam ukljucivala, ali evo da ti odgovorim:

Na koga se odnosi ovaj post?
Tagovana je osoba na koju se odnosi post.
Bezuspjesno, ali je tagovana :lol:
Naslovnica

#618 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

OK, prepade me.
:thumbup:
muhafuca

#619 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by muhafuca »

pola evrope se ne vakcinise od gripe svake godine.

ako se dobro sjecam negdje sam citao da manje od 20% ljudi u zapadnom svjetu (zapadna evropa i sjeverna amerika) se vakcinise,

a skoro pola od tih sto se vakcinisu ipak dobije gripu bez obzira sto su se vakcinisali.

al hajd sad da ne kopam za tim clankom, da uzmemo i tvoju tvrdnju da se pola evrope vakcinise,

to opet znaci da se pola evrope ne vakcinise.

Sta sad sa njima?

a da ne govorimo sad o tome da u istocnim zemljama i u vecini azije itd - gdje vakcinacija nije uopste popularna

ne postoje podaci o relevantno vecem stepenu oboljevanja ljudi od sezonske gripe. standardno je.
Mogy87

#620 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

@muhafuca prije svega razluciti razliku izmedju sezonske viroze i gripe.

U Aziji se ljudi ne vakcinisu protiv gripe? :lol: :lol: :lol:

Vakcina protiv gripe je primjer elektivne vakcine gdje svako za sebe odlucuje da li ce se vakcinisati. I da, u Zapadnoj Evropi jako veliki broj ljudi se odluci za vakcinaciju. Vakcina protiv gripe nije garancija da neces oboliti vec da neces imati teze posljedice. (Opet vazno znati razliku izmedju gripe i sezonske viroze).

Razlog zasto sam uopste spomenula ovu vakcinu je cinjenica da ce na istom principu funkcionisati i eventualna vakcina za COVID. A osoba kojoj sam odgovarala ocigledno nije znala da se milioni ljudi svake godine vakcinisu protiv gripe pa zaboga kako to da se vakcinises vise puta.
Vi necete? Niko vas ne tjera kao ni za gripu.
Lao Ce

#621 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Point. wrote: 14/11/2020 13:40 Neodgovorno je ne htjeti uzeti vakcinu protiv ovog kineskog sranja. I da bude neka nuspojava vakcine, sigurno neće biti gora od samog covida. Ako nećeš vjerovati ljekarima i stručnjacima iza vakcine kome ćeš vjerovati? Mi uvijek navikli da pametujemo i znamo sve najbolje.

Mislim da bi svatko trebao imati pravo da sam za sebe donese odluku u vezi vakcinisanja i nisu to toerije zavjere. Ovdje ima mnogo 'ali' i mnogo upitnika. Isto tako kao što se ti pribojavaš samog virusa, neko drugi se pribojava vakcine za isti. Ništa nije ni crno ni bijelo.

Mogu razumijeti nečiji strah, ali ne želim da nečiji strah i histerija određuju živote nekih drugih ljudi i njihove odluke.
Edin H.

#622 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edin H. »

Lao Ce wrote: 14/11/2020 15:34

Mislim da bi svatko trebao imati pravo da sam za sebe donese odluku u vezi vakcinisanja i nisu to toerije zavjere. Ovdje ima mnogo 'ali' i mnogo upitnika. Isto tako kao što se ti pribojavaš samog virusa, neko drugi se pribojava vakcine za isti. Ništa nije ni crno ni bijelo.

Mogu razumijeti nečiji strah, ali ne želim da nečiji strah i histerija određuju živote nekih drugih ljudi i njihove odluke.
S obzirom da je dobar dio naroda nespreman da saslusa, a kamoli ispostuje mjere izolacije, ostajanja kuci ako nije neophodnos izlaziti, rada od kuce ukoliko je to moguce, drzanja distance, cestog pranja ruku minimum 20 sekundi smatram da u ovoj situaciji ne mogu imati pravo na izbor i da vakcinacija, pa i cipovanje :D mora biti obavezno.

Image
Lao Ce

#623 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Edin H. wrote: 14/11/2020 15:42

S obzirom da je dobar dio naroda nespreman da saslusa, a kamoli ispostuje mjere izolacije, ostajanja kuci ako nije neophodnos izlaziti, rada od kuce ukoliko je to moguce, drzanja distance, cestog pranja ruku minimum 20 sekundi smatram da u ovoj situaciji ne mogu imati pravo na izbor i da vakcinacija, pa i cipovanje :D mora biti obavezno.
Ne znam za to chipovanje, ali ako to bude nametnuto i obavezno, onda svakako nisu čista posla. Svašta se piše i postoje razna mišljenja, čak i o ovom virusu. Ima ozbiljnih mišljenja da virus nije prirodan, što vjerujem mnogi znaju, i više vjerujem u tu 'verziju' negu u zvanično da je prešao sa životinje. Ima mnogo čudnih stvari oko ovog virusa i ne treba odbacivati ni drugačija mišljenja posebice ako dolaze takođe od struke. Sad, ko u šta vjeruje i kako je njegovo pravo, ali trebamo svi imati prava na stav i odlučivanje, ako nam se dopusti, Ako ovo krene u pravcu prisile i ograničavanja i uskračivanja ljudskih prava ako osoba ne želi da se vakciniše, onda ovi što ih zovu teoretičarima zavjere možda i imaju elemenata da budu u pravu.
Edin H.

#624 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Edin H. »

Lao Ce wrote: 14/11/2020 15:53
Edin H. wrote: 14/11/2020 15:42

Ne znam za to chipovanje, ali ako to bude nametnuto i obavezno, onda svakako nisu čista posla. Svašta se piše i postoje razna mišljenja, čak i o ovom virusu. Ima ozbiljnih mišljenja da virus nije prirodan, što vjerujem mnogi znaju, i više vjerujem u tu 'verziju' negu u zvanično da je prešao sa životinje. Ima mnogo čudnih stvari oko ovog virusa i ne treba odbacivati ni drugačija mišljenja posebice ako dolaze takođe od struke. Sad, ko u šta vjeruje i kako je njegovo pravo, ali trebamo svi imati prava na stav i odlučivanje, ako nam se dopusti, Ako ovo krene u pravcu prisile i ograničavanja i uskračivanja ljudskih prava ako osoba ne želi da se vakciniše, onda ovi što ih zovu teoretičarima zavjere možda i imaju elemenata da budu u pravu.
Mislim da sam negdje procitao da je potrebno zastiti oko 60% stanovnistva da se ovo zlo zaustavi.
E Engleskoj su za sada odlucili da vakcinisu one preko 50 godina.
Da li je to dovoljno da se zaustavi? Sumnjam.
Lao Ce

#625 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Lao Ce »

Ugledni znanstvenik napravio veliku analizu: koliko će biti učinkovita cjepiva za covid-19?

https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/u ... EcPI3RtjLU
Locked