costacurta wrote: ↑14/11/2020 11:35Žešća budalaština povezivati Tz, SA i Zenicu na Zepču. Nikad ti ja neću krenuti za SA ili na more preko Žepča. Idi begaj.
Na Doboj se treba ići. To je i u onoj državi bilo čvorište. Iz TK za B. Luku i Bihać ide masa ljudi, preko Žepča će na more i u Sa samo Banovići i Ribnica.
Idiotizam neviđeni i bacanje para.
4 trake Tz Doboj,
4 trake Tz Orašje
Obilaznica do Stupara i treća traka preko Karaule do Semizovca. Neće koštati skuplje od izgradnje 5.5 km autoputa Poprikuše-Nemila....... ja iako laik opet ne mogu da vjerujem da 400M treba za 5.5km. 8 godina budžeta grada Tz.
Doboj i dobojski kraj nisu u istom entitetu kao i Tuzlanski kanton i samo povezivanje Doboja i Tuzle, nekom brzom cestom je gotovo nemoguća misija.
Od Gračanice pa do Doboja, pojas uz put je toliko naseljen, da vožnja tim putem izgleda kao vožnja nekom seoskom cestom.
Ravni pojas ispod tog puta, pripada RS-u i u tom entitetu nije u interesu da se grada takva brza cesta iz razloga što oni grade svoju verziju, samo sjeverniju.
Tuzla i Žepče su sasvim uredna veza, to što nekome nije prirodna je iz razloga što i nije naučio na neke promjene. U tom dijelu između Zavidovića i Banovića, ona brda između ZDK i TK je najlakše savladati i tu će se napraviti ta veza koja će uvjeren sam izgledati sasvim prirodno jednom kada dođe na svoje.
Činjenica je da ćemo se iste načekati, ali sama navika pojedinih Tuzlaka da znaju putovati samo prema Orašju, Doboju, Zvorniku i Sarajevu (preko Karaule) i dalje nije mjerodavan faktor za biranje trase te brze ceste.
Peglanje magistralne ceste M18 na dionici od Šićkog broda do Semizovca, sa novim tunelima, mostovima i usponskim trakama, uistinu ne bi koštali ni četvrtinu cijene dionice Nemila - Poprikuše, ali to i dalje ne znači da ova dionica autoputa nije složenija i vrijedna svoje cijene.
Dakle kao što sam rekao, cijela dionica je u zraku i pod zemljom, započinje sa jednim kraćim vijaduktom, pa sa dužim mostom, pa sa tunelom Golubinja koji bi trebao biti šesti tunel po dužini u bvišoj Jugoslaviji, a zatim ponovo na jedan duži vijadukt i završava se sa petljom.
Eto posao je dobila strana (turska) kompanija, koja je ranije izvodila radove po BiH, sa efikasnim učinkom, nadzor je također dobila strana (italijanska) kompanija, izgradnju finansiraju institucije Europske Unije kroz kredite i grantove, dakle tu cijenu sigurno nije budala izmislila.