Javljaj se ti, da fino nastimavas diskusiju.Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 20:14 Ja sve pokusavam da se ne javljam, ali evo. Nismo narucili Pfizerove vakcine. Ovi milioni doza koji se spominju ici ce preko GAVI alijanse koja obuhvata 9 vakcina, ali ne i Pfizerovu. To je neka vrsta pribiljezbe za buduce vakcine. Zemlje u zavisnosti kojoj kategoriji pripadaju prema plateznoj moci placaju odredjenu cijenu (zato je nasa cijena 10 dolara). Jako se vodi racuna da i siromasne zemlje dobiju vakcine. S Pfizer BioNtech to nije slucaj jer su je bogate zemlje gotovo razgrabile.
Jedino ako se EU smiluje da nam ustupi svoj dio doza ili se nadati da ce AstraZeneca ili Moderna (koje su dio COVAX GAVI portfolia) biti jednako uspjesne.
Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
-
espn
#576 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
- vjeshalica
#577 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Kad vidis oni birvaktilnu sovjetsku naljepnicu na ambalazi...pfff tacno mi hoce biti zlo
-
espn
#578 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ma hajd to, nego oni su poznati da hoce koristiti bojne otrove protiv neprijatelja, tako da nije pametno da se mi u Federaciji vakcinisemo time!vjeshalica wrote: ↑13/11/2020 20:27Kad vidis oni birvaktilnu sovjetsku naljepnicu na ambalazi...pfff tacno mi hoce biti zlo
Last edited by espn on 13/11/2020 20:35, edited 2 times in total.
-
biglebovski
-
Mogy87
#580 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Moze meni info koja ce se prodavati u privatnoj ambulanti i u kojoj da se mogu pribiljeziti? Jer bit ce nestasica sigurno, pa ako imas info cijenila bih.biglebovski wrote: ↑13/11/2020 20:29Da, i ne. Jeftine će dobijati ugrožene kategorije a skupe ćeš moći kupiti kod doktora u privatnoj ambulanti.
Mada nesto mi cudno da tvrdis tako nesto prije nego sto je ijedna od vakcina odobrena
-
espn
#581 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koliko kostaju te skupe vakcine?biglebovski wrote: ↑13/11/2020 20:29Da, i ne. Jeftine će dobijati ugrožene kategorije a skupe ćeš moći kupiti kod doktora u privatnoj ambulanti.
-
biglebovski
#582 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nije to ništa izmišljeno. Tako je i sa ostalim farmaceutskim proizvodima. Tako je bilo kad sam dijete vakcinisao, po preporuci doktorice, ako smo u mogućnosti, jel, možda bolje da uzmemo Glaxo-SK vakcinu, ćini mi se 120-190 KM bila. Džabna u domu zdravlja bog te pito odakle, javne nabavke su čudo.Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 20:36Moze meni info koja ce se prodavati u privatnoj ambulanti i u kojoj da se mogu pribiljeziti? Jer bit ce nestasica sigurno, pa ako imas info cijenila bih.biglebovski wrote: ↑13/11/2020 20:29Da, i ne. Jeftine će dobijati ugrožene kategorije a skupe ćeš moći kupiti kod doktora u privatnoj ambulanti.
Mada nesto mi cudno da tvrdis tako nesto prije nego sto je ijedna od vakcina odobrena![]()
Pare su tu, proizvod je tu, potražnja je tu, Joe je tu, red je i da investitori nešto zarade, to ne kriju ni iz BionTecha.
BioNTech je u ponedjeljak s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihovo cjepivo protiv covida 19 "učinkovito više od 90 posto", prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.
Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva.
Njegova cijena odražavat će financijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istaknuo je pak na na internetskom skupu u organaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Ryan Richardson.
Iako je kompanija dobila potporu njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu financijsku "nagradu" od prodaje budućeg cjepiva, smatra Richardson.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/bi ... 9-20201110
-
biglebovski
#583 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
10 dolara doza valjda, dvije doze po osobi, nešto ko testovi. I još kažu da su, filantropi u duši kakvi jesu, ponudili jeftinije.
S linka iznad:
"Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu cjepiva znatno nižu no što bi na tržištu bilo uobičajeno s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svijetu", objasnio je Richardson.
Oxfordove će biti 2.5 dolara, ako sam dobro pročitao, ali samo dok traje pandemija. Kad Mrki i Joe se uhvate za rukice drhtave i kažu uživo na CNN-u, pandemija je gotova, tada će i Oxfordove poskupiti, ćini mi se. Za ruske i kineske i turske ne znam, ali pretpostavljam da će se već naći neki, dobro podobni zastupnici na sve tri naše strane koji će nam uvesti najjeftinije a država će platiti najskuplje. Za ugrožene skupine, jel.
Last edited by biglebovski on 13/11/2020 20:56, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#585 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Bit ce si drago da se djeca kod nas vakcinisu upravo vakcinama renomiranih proizvodjaca bas kao i u ostatku Evrope. Pentaxim je Sanofi-Pasteur, MMR je ili Merckov ili GSK kako koje godine. Nema vise Batuta ni Imunoloskog.biglebovski wrote: ↑13/11/2020 20:47Nije to ništa izmišljeno. Tako je i sa ostalim farmaceutskim proizvodima. Tako je bilo kad sam dijete vakcinisao, po preporuci doktorice, ako smo u mogućnosti, jel, možda bolje da uzmemo Glaxo-SK vakcinu, ćini mi se 120-190 KM bila. Džabna u domu zdravlja bog te pito odakle, javne nabavke su čudo.Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 20:36Moze meni info koja ce se prodavati u privatnoj ambulanti i u kojoj da se mogu pribiljeziti? Jer bit ce nestasica sigurno, pa ako imas info cijenila bih.biglebovski wrote: ↑13/11/2020 20:29
Da, i ne. Jeftine će dobijati ugrožene kategorije a skupe ćeš moći kupiti kod doktora u privatnoj ambulanti.
Mada nesto mi cudno da tvrdis tako nesto prije nego sto je ijedna od vakcina odobrena![]()
Pare su tu, proizvod je tu, potražnja je tu, Joe je tu, red je i da investitori nešto zarade, to ne kriju ni iz BionTecha.
BioNTech je u ponedjeljak s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihovo cjepivo protiv covida 19 "učinkovito više od 90 posto", prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.
Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva.
Njegova cijena odražavat će financijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istaknuo je pak na na internetskom skupu u organaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Ryan Richardson.
Iako je kompanija dobila potporu njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu financijsku "nagradu" od prodaje budućeg cjepiva, smatra Richardson.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/bi ... 9-20201110
Bit ce ti drago takodjer cuti da druga vakcina AstraZeneca ce se prodavati po proizvodnoj cijeni do kraja pandemije. You gotta love those Swedes
Kad stavis na papir milijarde gubitaka koje je pandemija izazvala i cijene vakcina jasno je sta se vise isplati.
Ah da, ti mislis da je sve izmisljeno da se prodaju vakcine.
Sce ovo pod uslovom da ijedna od vakcina bude odobrena, naravno. Sto se jos uvijek nije desilo.
Last edited by Mogy87 on 13/11/2020 21:04, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#586 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Hocemo li krepati od tih jeVtinih vakcina?
Da li nase zdravstvo moze procijeniti da li su dobre i pouzdane za nas te vakcine?
Da li nase zdravstvo moze procijeniti da li su dobre i pouzdane za nas te vakcine?
-
biglebovski
#587 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ma ne mislim bona, samo pretpostavljam i čitam između ovih krasno sročenih redova i brojim dane kad će i te vakcine da stignu i da se riješimo ove usrane situacije. Narod lagano puca po šavovima, psiha je čudo, još i ovi usrani izbori, umjesto da ih odgode dvije godine, ko da bi se šta promijenilo.
-
biglebovski
#588 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne vjerujem.vjeshalica wrote: ↑13/11/2020 21:03 Hocemo li krepati od tih jeVtinih vakcina?
Naše zdravstvo ima da cepa šta mu stigne na lager
-
Mogy87
#589 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nema skupih i jeftinih, to Biglebovski ima u svojoj glavi od početka.vjeshalica wrote: ↑13/11/2020 21:03 Hocemo li krepati od tih jeVtinih vakcina?
4 su vakcine koje su daleko dogurale vezano za klinička ispitivanja:
1. Pfizer/BioNtech koja je najviše u žiži javnosti zbog objavljenog dijela kliničkih ispitivanja. To je vakcina koja koristi potpuno novu tehnologiju i za koju se bukvalno "tuku" zapadne zemlje. Svaka zemlja ugovara za sebe po cijeni od oko 20 dolara po dozi. Plus zahtijeva hladni lanac na -70 što bi nama bio značajan problem.
2. Moderna - koristi vrlo sličnu tehnologiju kao Pfizer i za nju je Fauci rekao da bi mogla imati sličnu efikasnost kao i Pfizer. Dio je COVAX portfolia za koji je i BiH utefterena
3. Oxford-AstraZeneca vektorska vakcina koja je također dio COVAX portfolija. "Jeftina" jer su rekli da će biti merhametli i prodavati po cijeni proizvodnje dok traje pandemija. Naravno, za sam razvoj su dobili odlične poticaje
4. Johnson & Johnson također vektorska vakcina i očekuje se da će se prodavati po cijeni koja je jednaka troškovima proizvodnje.
Naša cijena za drugu i treću vakcinu je oko 10 dolara po dozi. Za Afriku je niža. Poenta je da svi imaju pristup vakcini, a ne samo bogati što se dešava s Pfizerom trenutno.
Ključno je da za sve spomenute vakcine odobrenje će davati američki FDA i evropska European Medicines Agency (EMA). Standardi su vrlo rigorozni i svakako da se nećemo osloniti na naše lokalne regulatore.
Evo koga zanima više za Evropu:
https://www.ema.europa.eu/en/human-regu ... s-covid-19
Najvažnije od svega je da nijedna od vakcina nije odobrena. Ni jedan proizvođač za svoju vakcinu nije dokazao da je sigurna i efikasna niti su to potvrdili regulatori. To će se znati u narednom periodu.
-
biglebovski
#590 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ako ovi lažu, lažem i ja...
Pfizerova vakcina protiv koronavirusa mogla bi Britaniju koštati 588 miliona funti, a na kraju bi bila sedam puta skuplja po dozi od one koju je razvilo Oxford University.
Ubod, za koji je kompanija ove sedmice tvrdila da je učinkovit 90 posto i da bi ga regulatorni organi mogli odobriti u roku od nekoliko tjedana, vjerojatno će koštati najmanje 15 funti po dozi, a mora se čuvati u posebno dizajniranim paketima leda koji mogu koštati otprilike 5000 funti po komadu.
Vakcina koju proizvodi Oxford, međutim, može koštati samo 2,23 funte po dozi nakon što su se univerzitet i proizvođač AstraZeneca složili da od nje neće profitirati.
https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... fords.html
Last edited by biglebovski on 13/11/2020 21:43, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#591 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
@Mogy87 kad bu mogle biti odobrene?
-
Mogy87
#592 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Razumijes razliku izmedju cijene proizvodnje i marze?biglebovski wrote: ↑13/11/2020 21:41Pfizerova vakcina protiv koronavirusa mogla bi Britaniju koštati 588 miliona funti, a na kraju bi bila sedam puta skuplja po dozi od one koju je razvilo Oxford University.
Ubod, za koji je kompanija ove sedmice tvrdila da je učinkovit 90 posto i da bi ga regulatorni organi mogli odobriti u roku od nekoliko tjedana, vjerojatno će koštati najmanje 15 funti po dozi, a mora se čuvati u posebno dizajniranim paketima leda koji mogu koštati otprilike 5000 funti po komadu.
Vakcina koju proizvodi Oxford, međutim, može koštati samo 2,23 funte po dozi nakon što su se univerzitet i proizvođač AstraZeneca složili da od nje neće profitirati.
To sto neko zaracuna vecu/manju marzu ne znaci da je neki proizvod bolji/losiji?
Ti aludiras da ce neke vakcine biti manje ili vise kvalitetne u zavisnosti od cijene.
AstraZeneca (poznatija kao Oxford) kaze da nece zaracunavati marzu. Da li to znaci da je manje ili vise kvalitetna?
To ne znamo jer ni jedna od vakcina nije dobila odobrenje regulatora.
-
biglebovski
#593 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Ne kažem ja da je ruska manje kvalitetna, to kaže The New York Times... Vidjet ćemo, što prije to bolje.Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 21:46Razumijes razliku izmedju cijene proizvodnje i marze?biglebovski wrote: ↑13/11/2020 21:41Pfizerova vakcina protiv koronavirusa mogla bi Britaniju koštati 588 miliona funti, a na kraju bi bila sedam puta skuplja po dozi od one koju je razvilo Oxford University.
To sto neko zaracuna vecu/manju marzu ne znaci da je neki proizvod bolji/losiji?
Ti aludiras da ce neke vakcine biti manje ili vise kvalitetne u zavisnosti od cijene.
AstraZeneca (poznatija kao Oxford) kaze da nece zaracunavati marzu. Da li to znaci da je manje ili vise kvalitetna?
-
Mogy87
#594 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To ja ne znam. Ni da li ce biti odobrene. S tim da je sistem razlicit u Evropi i USA. U Evropi je tzv rolling review sto znaci da regulatoru dostavljas "malo po malo" saznanja iz klinickih ispitivanja i vise stvari se moze analizirati paralelno. Ne moras cekati da sve kompletiras pa da saljes podatke. Znam da se UK, Njemacka i Svedska pripremaju za eventualnu aplikaciju ove godine, a da i u Hrvatskoj prave spiskove kljucnih osoba za prvu turu.
-
Mogy87
#595 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tu je problem proces odobravanja, barem meni. Ali bas tako, vidjet cemo.biglebovski wrote: ↑13/11/2020 21:50Ne kažem ja da je ruska manje kvalitetna, to kaže The New York Times... Vidjet ćemo, što prije to bolje.Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 21:46Razumijes razliku izmedju cijene proizvodnje i marze?biglebovski wrote: ↑13/11/2020 21:41
Pfizerova vakcina protiv koronavirusa mogla bi Britaniju koštati 588 miliona funti, a na kraju bi bila sedam puta skuplja po dozi od one koju je razvilo Oxford University.
- vjeshalica
#596 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nisam u toku, zasto ta BionTechova vakcina ima potrebu da se cuva na tako niskoj teoeraturi?
U cemu je fazon?
U cemu je fazon?
-
Mogy87
#597 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zato sto koristi potpuno novu tehnologiju (za vakcine) mRNA koja zahtijeva tako nisku temperaturu. Modernina je zasnovana na istoj tehnologiji i u pocetku su mislili da ce je morati cuvati na isti nacin, ali su u toku istrazivanja otkrili nacin kako da ipak zahtijeva "samo" -20.
- vjeshalica
#598 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa ok, vakcina protiv Ebole je takodjer na minus 60 morala biti drzana...Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 22:09 Zato sto koristi potpuno novu tehnologiju (za vakcine) mRNA koja zahtijeva tako nisku temperaturu. Modernina je zasnovana na istoj tehnologiji i u pocetku su mislili da ce je morati cuvati na isti nacin, ali su u toku istrazivanja otkrili nacin kako da ipak zahtijeva "samo" -20.
BIH sigurno iz nekoliko razloga nece imati ovu vakcinu, a jedan od njih jeste i proces skladistenja transporta cuvanja iste...doduse i razvijenije zemlje svijeta imaju taj problem
-
Mogy87
#599 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Jeste.vjeshalica wrote: ↑13/11/2020 22:12Pa ok, vakcina protiv Ebole je takodjer na minus 60 morala biti drzana...Mogy87 wrote: ↑13/11/2020 22:09 Zato sto koristi potpuno novu tehnologiju (za vakcine) mRNA koja zahtijeva tako nisku temperaturu. Modernina je zasnovana na istoj tehnologiji i u pocetku su mislili da ce je morati cuvati na isti nacin, ali su u toku istrazivanja otkrili nacin kako da ipak zahtijeva "samo" -20.
I ova tehnologija iako je "nova" u polju vakcina je poznata u drugim oblastima i izazvala je revoluciju u lijecenju onkoloskih pacijenata.
-
AmirBaa